![]() |
trochę pytań odnośnie pamięci flash
Alleluja! Nareszcie znalazłem jakieś (jedyne?) forum poświęcone pamięci flash! :D
Mam kilka pytań odnośnie pamięci flash i byłbym wdzięczny gdyby ktoś zechciał mnie oświecić w następujących kwestiach: 1) Czy można na pamięć flash nagrywać inne pliki niż grafika, muzyka i film? Mam na myśli nie tylko PenDriv'y, ale głównie karty SD, SDHC oraz microSD. Czy ktoś próbował już wgrywać na karty microSD rozbudowane kilkuset megabajtowe aplikacje? Jeżeli tak, to z jakim skutkiem? 2) Który z poniższych czytników MicroMate for Memory Stick Pro Duo SDDR-117-A10 czy MicroMate for SDHC SDDR-113-A11 jest dołączany do tego zestawu: http://klautel.pl/pub/klautel/karty_...sdhc_4gb_1.jpg ? 3) Czy karty SanDisk'u Extreme III: http://www.selnet.com.pl/images/SanD...+czytnik_s.jpg przeznaczone są tylko do aparatów fotograficznych i można na nich zapisywać tylko zdjęcia? Nie nadają się one do telefonów komórkowych i laptopów wyposażonych w czytniki kart SD i nie mogą być używane do przenoszenia innego rodzaju plików (np. tekstowych)? 4) Czy znacie jakieś dostępne na rynku (polskim oczywiście) telefony komórkowe (lub jakiekolwiek inne urządzenia), w których znajduje się pamięć flash SanDisk iNAND 8GB? http://techdigest.tv/sandisk.gif A jeżeli nie ma jej w żadnym dostępnym na rynku użądzeniu, to jak i skąd można ją zdobyć/kupić? 5) Co sądzicie o dyskach twardych z pamięcią flash, np. SanDisk SSD 2.5'' oraz 1.8'': http://www.geckoandfly.com/wp-conten...flash_disk.jpg Czy poza oczywistą ich "wadą" cenową - mają jeszcze inne wady? Są już seryjnie montowane w niektórych laptopach Dell'a i podobno nie sprawują się w nich najlepiej... Co o nich myślicie? A czy można bezproblemowo wymienić w laptopie dysk HDD na SSD? 6) Czy znacie jakieś programy do bezpiecznego formatowania dysków flash, podobne do tego Panasonic'a: SDFormatter V2.0.0.3? 7) Mam jeszcze pytanie odnośnie programu HDD Health. Co zrobić, aby w okienku "Drive" wyświetlił się dysk twardy mojego komputera? Gdy uruchamiam ten program, okienko to jest puste. :( Czy temperatura dysku twardego powinna stale wynosić ok. 55 stopni celcjusza? Bo chyba strasznie przegrzewa mi się dysk twardy i nie wiem jak temu zapobiec. :( Jaka może być tego przyczyna? Mam dysk SATA 120G. A czy może mi ktoś przesłać na meila plik pomocy do programu ATTO Disk Benchmark 2.02? Niestety w swoim nie mogę otworzyć tego pliku - cały czas wyskakuje jakiś błąd. :( Mój meil to: flashinand@wp.pl. Z góry dziękuję za pomoc. :) |
Witam na forum. :welcom:
Nie na wszystkie pytania znam odpowied***378;, ale jest nas tu wi***281;cej, wi***281;c tylko kwesti***261; czasu jest zebranie wszystkich odpowiedzi. :taktak: Ad.1. Mo***380;na, bez problemu - skutek: dzia***322;a. :spoko: Ad.2. Skoro jest to microSD z przej***347;ci***243;wk***261; na SD, to rzecz jasna do***322;***261;czona jest (dedykowana do SD w***322;a***347;nie) 113ka, znakomity sk***261;din***261;d czytnik. :tak!: Ad.3. Mo***380;esz na nich zapisywa***263; cokolwiek zechcesz, nie wiem, czy kom***243;rka zobaczy tak***261; kart***281;, laptop zapewne nie (m***243;j nie widzi SDHC w swoim wbudowanym czytniku, przez do***322;***261;czony czytnik SDDR 113 - widzi). :] Ad.4. Nie wiem. :nie: Ad.5. Poczytaj newsy na stronie g***322;***243;wnej serwisu - mn***243;stwo z nich jest po***347;wi***281;conych SSD. :czytaj: Ad.6 i dalej: te***380; nie wiem. :nieee: |
Cytat:
Ad1.) Na jak***261;kolwiek pami***281;***263; flash mo***380;esz nagrywa***263; co tylko chcesz. Komputer to nie wr***243;***380;ka, kt***243;ra patrzy i widzi: "aha to jest *.jpg, ***347;mierdzi nie nagram tego". ;) I tyczy si***281; to ka***380;dego innego no***347;nika na jakim mo***380;na zapisywa***263; dane. Innymi s***322;owy: nie stresuj si***281; i nagrywaj cokolwiek i na cokolwiek. Ad3.) Je***347;li dany czytnik obs***322;uguje np. SD/SDHC to do tego s***322;u***380;y i nie wpychaj tam niczego innego (chyba, ***380;e w "przelotkach"). No ale to logiczne. Takie informacje zawsze s***261; na opakowaniu i w instrukcji obs***322;ugi karty/urz***261;dzenia. Ad5.) S***261;dz***281;, ***380;e s***261; za drogie. ;] Ale jak nie masz na co wyda***263; to na pewno mniej awaryjne ni***380; HDD i mniej wydzielanego ciep***322;a. Ad7.) Nie, temperatura zale***380;y od wielu czynnik***243;w. 55* to sporo, ale nie tragicznie. M***243;j Seagate w Xboxie po kilku godzinach gry (gry z HDD) nie przekracza 35-40*C. |
Cytat:
Jeszcze ad4: są takie fony, na ebayu. Co prawda z zagramanicy, ale większość sprzedawców już nie traktuje Polski jako kraju 3 świata i wysyła. :taktak: Ad.5. W starym laptopie dysk Fujitsu się wieszał po przekroczeniu 60 stopni. Laptop poszedł do ludzi i działa do dziś. :) |
Dziękuję za odpowiedzi - mimo że nie na wszystkie - moje pytania. :)
Chciałbym jeszcze spytać Was o to cudeńko: Na karcie napisane jest, iż możemy na niej zapisywać/odczytywać dane z prędkością 15MB na sekundę. Nie wiem czy dobrze dedukuję, ale skoro tak, to: 15MB/s 30MB/2s 60MB/4s 120MB/8s 240MB/16s 480MB/32s 960MB ~ 1G/64s ~ 1min 2G/2min 4G/4min 8G/8min 16G/16min czyli "zapełnienie" całej karty 16G danych zajmie ok. 16 minut? Na opakowaniu tej karty, w ramce pod napisem "15MB/s" znajduje się informaca, której nie rozumiem: "15MB/second (100X) read speed, 15MB/second (100X) write speed" - co znaczy to 100X? :( Że tylko sto razy można odczytać i zapisać dane na tej karcie? ??? :wow: Acha, i jeszcze jedno: co oznacza napis "Ultra II"? Ma to jakiś związek z szybkością zapisu/odczytu? |
predkosci teoretycznie przeliczyles dobrze
w praktyce ciezko bedzie taki transfer osiagnac i utrzymac szczegolnie w przypadku kopiowania duzej ilosci mniejszych plikow kolejna czes pytania to co to te 100x podstawowa predkosc zapisu x1 to 150kB/s wywodzi sie z czasow CD czyli 100x to wlasnie 15MB/s nie jest to ilosc cykli zapisu, a predkosc ilosc cykli jest wilokrotnie wieksza ;) Ultra II to oznaczenie serii kart przez SanDisk posrednio oznacza to predkosc, bo nowsze serie sa szybsze ;) |
Dzięki za odpoiwedź.
Co do napisu "Ultra II" to zauważyłem pewną zależność. Karty Ultra II mają zawsze cyferkę 4 - oznacza to że należą one do 4 klasy (Class4) gdzie dane można zapisywac z prędkością minimalną 4MB/s, natomiast karty Extreme III mają zawsze cyferkę 6 - oznacza to że należą do 6 klasy (Class6) gdzie dane można zapisywac z prędkością minimalną 6MB/s. A obydwa rodzaje kart, czyli Ultra II oraz Extreme III - należą do specyfikacji SD 2.0. Correct? :D Idąc tym tropem mam następujące pytanie. Noszę się z zamiarem kupna czytnika MicroMate microSDHC oraz karty microSDHC 8G: Karta ta oczywiście należy do specyfikacji SD 2.0 a karty należące do tej specyfikacji można odczytywać tylko z urządzeń zgodnych z tą specyfikacją. Do tego służy m.in. czytnik MicroMate Reader: Port USB w moim laptopie nie jest zgodny ze specyfikacją SD 2.0. Więc mój laptop zobaczy microSDHC 8G z czytnika MicroMate microSDHC, czy nie? Czy można traktować równorzędnie te dwa czytniki: MicroMate Reader (przeznaczony do odczytu zwykłych SDHC, ewentualnie z adapterami do microSDHC) z czytnikiem MicroMate microSDHC? |
Czy zobaczy z czytnika microSDHC tego nie wiem, ale powinien. :taktak:
M***243;j, mimo, ***380;e te***380; niezgodny, widzi SDHC w czytniku SDDR-113. http://forum.cdrinfo.pl/f115/test-sa...dhc-8gb-76911/ http://forum.cdrinfo.pl/f115/test-sa...-sd-2gb-76881/ |
Cytat:
P.S. Na koniec mała ciekawostka. Obecnie w komputerach i laptopach obecne są porty USB 2.0, czyli drugiej specyfikacji (tzw. Hi-Speed) dzięki którym dane z urządzeń zewnętrznych (jak np. PenDrive'y) można przesyłać z maksymalną prędkością 60 MB/s. Oczywiście takie osiągi są w sferze marzeń (choć nie do końca bowiem np. firma Kingston wypuściła właśnie na rynek PenDrive'a Data Traveler HyperX 8G którego prędkości odczytu balansują na granicy ok. 30MB/s, a już za pół roku mają wprowadzić PenDrive'y z prędkością odczytu ok. 50 MB/s) - ale mniejsza z tym. :> Specyfikacja o której wspomniałem, czyli USB 2.0 za ok. 5 lat (a znając tempo rozwoju branży informatycznej - możliwe że nawet i wcześniej) ma mieć już konkurencję w postaci specyfikacji USB 3.0 (tzw. SuperSpeed). Będzie się ona tym różniła od swojej poprzedniczki, że gniazda USB będą połączone z płyta główną komputera (lub laptopa) za pomocą światłowodów, co zwiększy prędkość zapisu i odczytu danych z urządzeń zewnętrznych (jak np. PenDrive'y) do max. 600 MB/s. PenDrive'y które będą odpowiadały zgodności z tą specyfikacją (USB 3.0) będą miały pojemności sięgające 500GB, a według innych bardziej futurystycznych wizji - nawet 1TB:sciana: Przyjmując, że takie PenDrive'y będą zapisywać/odczytywać dane z prędkością ok. 300MB/s, to 1G danych taki PenDrive odczyta/zapisze w ok. 4 sekundy: 300MB/s 600MB/2s 1GB 200MB/4s Pewnie do tego czasu będą jeszcze szybsze, jeszcze pojemniejsze i jeszcze bardziej wypasione SSD, no ale to szczegół. :haha: |
Cytat:
Jeśli tak - czy służy on do jego ozdoby? :szczerb: Czy też może czegoś nie wiem? :hmm: |
Cytat:
|
No przecie***380; ten czytnik w***322;a***347;nie s***322;u***380;y do odczytywania microSDHC, czy***380; nie? :>
:D |
Cytat:
Wiem wiem, namieszałem. || Nie ważne, i tak go sobie sprawię, rozbiorę go na nano-elementy i na własne oczęta przekonam się jak go tam bogowie stworzyli. :D |
A co specyfikacja USB 2.0 ma do SD 2.0?
Czy to w og***243;le ma jaki***347; zwi***261;zek? Bywa***322;o, ***380;e czytniki kart wbudowane w laptopy zg***322;asza***322;y si***281; jako SCSI. :taktak: |
Cytat:
http://www.sdcard.org/about/sdhc Być może to ja czegos tutaj nie rozumiem, bardzo możliwe. Kupię sobie ten micro-czytnik, rozbiore go na kawałki i pokusze się o małe eksperymenty. || Dam Ci znać gdy po tym nadal będą mną targać jakieś wątpliwości. Tak przy okazji, skoro wspominasz o wbudowanych czytnikach - czy można jakoś sprawdzić, jak nazywa się mój czytnik pamięci w laptopie? Bo przewertowałem już wszystkie informacje o swoim sprzęcie i systemie i ni diabła - nigdzie nie mogę znaleźć danych dotyczącch swojego wbudowanego czytnika. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:32. |