![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Network Attached Storage (NAS) Forum poświęcone urządzeniom typu NAS, służącym do przechowywania danych i umożliwiającym na dostęp do nich poprzez sieć komputerową (poprzez protokoły CIFS, NFS, FTP, etc). |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#46 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zmierzyłem pobór mocy tego ustrojstwa w aktualnej konfiguracji
- procek @1.4Ghz (można ustawić od 533 do nie wiem ilu. Standardowo jest 1Ghz). - dwie kości DDR 256MB 266Mhz - dysk microdrive Seagate ST1.2 8GB W idle jest to ok 20W, w stresie 35W. Przy czym nie bardzo jest czym go obciążyć (chyba tylko mielenie JPEGami w PHP to potrafi, cała reszta nie umie nawet 10% zająć). Więc 99,9% czasu jest w idle. Dysk 500GB doda do tego ok 0-2W (będzie sie wyłączał po dłuższej bezczynności, bo wiadomo nie zawsze sie z NASa korzysta). Na razie jestem bardzo zadowolony, bo pobór będzie praktycznie taki sam jak starego Geode, a możliwości znacznie większe. Choć na pewno nie jest to NAS porównywalny z Waszymi sprzętami, to do domowych zadań wystarcza i na pewno jest lepszy od najbardziej rozbudowanych routerów ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 03.11.2010 o godz. 11:10 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#47 |
downloader
Data rejestracji: 03.01.2003
![]() |
Nie będę zakładał nowego tematu i podepnę się tutaj. Jakiego transferu mogę się spodziewać przy FreeNAS przez FTP? Sieć wewnętrzna gigaethernet, router w gniazdami gigowymi DGT.
Ostatnio zmieniany przez mjq666 : 23.01.2011 o godz. 23:54 |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@mjq666 przy 1Gb/s to możesz maksymalnie wyciągnąć ~128MB/s. Wszystko jednak zależy od urządzeń, kart sieciowych, kontrolerów itp itd.
U siebie na XP mam serwer FTP i jeśli ktoś coś ciągnie po LAN(100Mb/s) to ma prędkość ~1.5MB/s.
![]() |
#49 |
Jukebox Hero
Hmm to coś słabo u mnie FTP wyciąga ok 10MB/s przez Fast Ethernet. Ciut szybciej niż udostępnianie plików w windows.
NAS ma zintegrowaną VIA Rhine II, pecet ma Realteka Gigabit PCI-E, oba sprzęty ciutkę już leciwe (2005 i 2007 rok). Korzystam z darmowego (naturalnie ![]() ![]() 2MB/s było na poprzednim serwerze (Geode 300Mhz). Ostatnio zmieniany przez sobrus : 24.01.2011 o godz. 07:56 |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
downloader
![]() |
Teraz mam terminal Wyse na Windows XP Embedded, postawiony serwer FTP na GuildFTPd i prędkość kopiowania to jakieś 3,5 MB/s. Ale przy nowym łączu nie opłaca mi się ściągać rzeczy na Wyse a dopiero później na PC. W netu teraz ściąga mi maksymalnie z prędkością 5MB/s. Dlatego chce wymienić Wyse na sprzęt oparty o płytę Intel Desktop Board D525MW. Tutaj link: http://www.intel.com/Products/Deskto...W-overview.htm
|
![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Jukebox Hero
Przy takim łączu to rzeczywiście ściąganie dedykowanym komputerem mija sie z celem.
Choć wciąż dobry z niego serwer. Atom na pewno będzie szybki (liczyłbym na 50-70MB/s), o ile oczywiście zaopatrzysz sie w Gigabitowego switcha. W przeciwnym wypadku wyciągnie tyle co u mnie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
downloader
![]() |
Teraz mam modem VDLS2 firmy DGT typ RGW VDSL2 G. Dwa porty gigabitowe i dwa fastethernet. Do tego podpięty switch 8 portów fastethernet. Problem w tym, że w tygodniu jak pracuję stacjonarka nie ściągnie wszystkiego na czym mi zależy. Myślałem komputer i serwer spiąć właśnie na tych dwóch portach gigowych a switch do fastethernet. Ewentualnie za jakiś miesiąc lub dwa kupić switch gigabitowy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
downloader
![]() |
Postawiłem wszystko na windowsie xp i nawet działa. Ale z racji urlopu z ciekawości ściągnąłem FreeNAS i doszedłem do wniosku, że ma wszystko czego potrzebuję. Skonfigurowałem sobie ftp, upnp, itunes i bittorrent. I właśnie z tą ostatnią usługą mam problem. W konfiguracji ustawiłem "Watch directory" i przez ftp wrzucam do katalogu torrenty. Jednak nic się nie dzieje. Doszedłem do tego, że muszę zmienić atrybut plików torrent na 777 i zresetować serwer, wtedy dopiero widzi pliki i zaczyna je pobierać. Jakieś pomysły co jest nie tak?
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
budowa, budowa nas, nas |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Wytrzymałość materiału- budowa kranu kamerowego | piotr3kk | Off topic | 1 | 18.01.2010 19:59 |
Robienie własnego Homebrew na psp | dziukers | Homebrew | 4 | 29.08.2009 01:00 |
Programik z Nasa | Ziele | Off topic | 12 | 03.05.2005 11:58 |
??? budowa aparatu fotograficznego +schematy, rysunki ??? PILNE !!!! | michal_zb | Off topic | 3 | 05.02.2004 08:24 |
budowa instalatora!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! | metrix | Off topic | 9 | 24.11.2002 22:53 |