Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Telefony (Smartfony) (https://forum.cdrinfo.pl/f122/)
-   -   Który smartfon ? (https://forum.cdrinfo.pl/f122/ktory-smartfon-93029/)

Pierwszy 28.02.2015 23:14

Też ściągnąłem trochę rzeczy z Chin i jeśli chodzi o telefony (kilkanaście) to w moim przypadku było to ~50% z vatem, dlatego aktualnie ceny na allegro z dostawą z PL nie są złe (biorąc też pod uwagę aktualny kurs dolara) jeśli ktoś ma obawy (czy inne powody) przed zakupami na aliexpress i innych miejscach.

@nimal: nie cło tylko vat, cło zaczyna się od zakupu o wartości powyżej 200euro zdaję się...

nimal 28.02.2015 23:47

tak, masz racje, VAT w wysokości 23% od wartości wraz z kosztami przesyłki
potocznie wszyscy mówią cło, bo w tym przypadku VAT naliczany jest przez UC w czasie odprawy
cło naliczane jest od jakiejś tam wartości, mi po głowie chodzi 150 Euro, ale może być inaczej, pewny nie jestem ;)
edit:
co więcej zdażało mi się nawet na paczce ze smartfonem mieć zieloną pieczątkę o dopuszczeniu na teren UE i nie mieć VATu ;)

chris996 01.03.2015 01:23

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1316420)
@chris czyli zostajesz przy Androidzie?

Jak pisałem wcześniej Android chodzi bez zarzutu i zupełnie mi odpowiada przynajmniej w Samsungu.
Także jak najbardziej zostaję.

tobi1 30.05.2015 11:19

Kiedyś zastanawiałem się nad Nokią X, ale wybrałem z LG z Andkiem.

nowa28 17.08.2015 18:27

Mam pytanie o wybór najkorzystniejszej oferty nowego telefonu przy przedłużeniu abonamentu. Czy w Orange się opłaca?

Reetou 18.08.2015 09:51

W orange oplaca sie co miesiac...

Zetoxa 18.08.2015 10:08

ale jaja, w play tak samo :wow:

ankanowa 18.08.2015 11:16

Ja też rozkminiałam sprowadzenia telefonu z Alliexpress, ale to trochę szkoda zachodu dla raptem w większości przypadków kilkuset złotych oszczędności. Ostatecznie kupiłam w PL Motorolę Moto G 2 i jestem zadowolona :)

Patrix 21.08.2015 21:21

Panowie co sądzicie o Samsung Galaxy S5 Mini? Jest chyba w dwóch wersjach z dwoma SIM albo LTE.

Teraz posiadam starego flagowca Samsung Galaxy SII.
Ten mini ma większy ekran od mojego obecnego :szczerb: 4.27" vs 4.50" wg mgsm, większego nie chcę dlatego S5 Mini, a nie S5...
Kto ma? Są jeszcze na niego aktualizacje?

M@X 21.08.2015 22:31

Nue.

Dzis czytalem, ze Marshmallowa S5 nie dostanie. To jest wrecz zenujace. To tak jakby iPhone 5S nie dostal iOS 9...

mgit 21.08.2015 23:51

S5 za słaba na ten system :P

siwymariusz 22.08.2015 13:02

Bo za nim kupisz S6 dla pianki to już będzie następna e-ska

mgit 22.08.2015 13:14

S5 nie zamula, wszystko w niej działa, nie denerwuje mnie więc S6 nie chce :P

siwymariusz 22.08.2015 13:19

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1334194)
S5 nie zamula, wszystko w niej działa, nie denerwuje mnie więc S6 nie chce :P

Ha w sumie to one są za drogie a mają za mały czas życia ( wsparcia )
Sam mam dalej S3 ale na custom Archidroid ( android 5.1.1 ) da się a Samsung twierdzi że nie .

mgit 22.08.2015 13:24

Cytat:

Napisany przez siwymariusz (Post 1334195)
Ha w sumie to one są za drogie a mają za mały czas życia ( wsparcia )
Sam mam dalej S3 ale na custom Archidroid ( android 5.1.1 ) da się a Samsung twierdzi że nie .

Nie chce, żadnych customów - oryginalny soft mi wystarcza...
Wyrosłem z modowania telefonów - ma działać i nie zamulać - tylko tyle od niego wymagam...

Jak zacznie zamulać jak HTC Sensation to dopiero w tedy zmienię czyli nie prędzej niż za 2-3 lata :P

siwymariusz 22.08.2015 13:31

No oryginalny to okey , tylko dlaczego tyle syfu dodają i po jakimś czasie właśnie zaczyna mulić .
Jak by dali możliwości usunięcia tego co nie chce , to bym na pewno został na oryginale.

Patrix 22.08.2015 13:35

Ja sądzę, że system to nie gra, która wymaga nowego sprzętu.
Ja wiem, że oni to wiedzą, ale po co robić optymalnie?
Wsadźmy nowy procesor i będzie śmigać a gawiedź kupi nowy sprzęt.

Ja też na SII miałem chwile nowszego Andka w CyanogenMod ale nie podobał mi się i wywaliłem.
Przyzwyczaiłem się do podejścia w opcjach Samsunga.

TO jak z tym S5 Mini, jest aż tak źle? :]

mgit 22.08.2015 15:48

Kup normalną S5 i nie kombinuj

Patrix 22.08.2015 16:34

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1334207)
Kup normalną S5 i nie kombinuj

Trollujesz czy żartujesz? Wyraźnie napisałem, że nie chcę nic dużego :)

mgit 22.08.2015 17:54

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1334210)
Trollujesz czy żartujesz? Wyraźnie napisałem, że nie chcę nic dużego :)

S5 nie jest duży... duży to jest NOTE

Mam S5 i wcale duży nie jest

Patrix 22.08.2015 20:55

Kogo Ty tu chcesz nabrać? Wysokość SII to 12,5cm, a S5 to 14,2cm, dziękuję tyle w temacie normalnego S5.
Nie będę brał nic większego od SII.

Najwyraźniej nikt tu nie ma S5 Mini, szkoda :]

mgit 22.08.2015 21:00

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1334230)
Kogo Ty tu chcesz nabrać? Wysokość SII to 12,5cm, a S5 to 14,2cm, dziękuję tyle w temacie normalnego S5.
Nie będę brał nic większego od SII.

Najwyraźniej nikt tu nie ma S5 Mini, szkoda :]

To chyba nie widziałeś Note... jak kupowałem S5 był w tej samej cenie. Miałem w ręce jeden i drugi S5 przy tym jest malutki....

Patrix 22.08.2015 21:04

mgit, ale co mnie note obchodzi... :)
Jeśli o mnie chodzi to mogę mieć jeszcze mniejszy od SII, byleby bebechy miał nienajgorsze.

mgit 22.08.2015 21:20

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1334233)
mgit, ale co mnie note obchodzi... :)
Jeśli o mnie chodzi to mogę mieć jeszcze mniejszy od SII, byleby bebechy miał nienajgorsze.

To, że nie jest wielki i bebechy nie najgorsze są w S5... S5 mini to to samo co S5 ale mniejszy ekran... ale jakoś dużo mniejszy nie jest... dla tego warto rozważyć normalną S5

Patrix 22.08.2015 21:23

ok, trollujesz :]

mgit 22.08.2015 21:29

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1334235)
ok, trollujesz :]

A ty nie idziesz za modą 5 calowych telefonów :P

Jeszcze trochę i będziesz szukać noki 3310
:szczerb:

M@X 23.08.2015 00:12

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1334234)
S5 mini to to samo co S5 ale mniejszy ekran...

To nieprawda. Oprocz innej przekatnej ekranu roznia sie rozdzielczoscia, CPU, GPU... czyli praktycznie wszystkim!

mgit 23.08.2015 00:17

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1334250)
To nieprawda. Oprocz innej przekatnej ekranu roznia sie rozdzielczoscia, CPU, GPU... czyli praktycznie wszystkim!

To po co ta nazwa S5.... powinien mieć tylko inny ekran k***a

M@X 23.08.2015 00:21

Pytaj Samsunga! Ta firma generuje spora czesc PKB Korei wiec pewnie sa nieomylni i nie wprowadzaja mylacymi nazwami klientow w blad. Nie to co Apple.

mgit 23.08.2015 13:23

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1334252)
Pytaj Samsunga! Ta firma generuje spora czesc PKB Korei wiec pewnie sa nieomylni i nie wprowadzaja mylacymi nazwami klientow w blad. Nie to co Apple.

Samsung przynajmniej wie, że nowy Android źle by działał na S5 i nie robi aktualizacji co by nie psuć S5. Nie to co Apple który wypuścił aktualizacje na urządzenie sobie z nią nie radzi :)

Normalnie + dla samsunga :szczerb:

gallus 23.08.2015 19:51

Może polecicie coś do ok. 1000PLN +/-100 bo moja Xperia P po kilku upadkach wygląda dość nieciekawie i jeszcze do tego bateria odmawia posłuszeństwa? :)
W sumie to potrzebna mi płynna praca, dobre zdjęcia i pojemna bateria... ;)

kurmadzia 01.10.2015 12:46

i to wszystko za 1k?ja poluję na xperię Z, jakoś mi się bardziej podoba

sobrus 01.10.2015 13:16

Z małych i stosunkowo mocnych telefonów to znam poza Apple tylko jeden - Xperia Z compact.

Obecną sytuację na rynku można dość krótko opisać - ogranicza ją dostępne hardware.

1. Telefony "premium" "hi-endy" - na Snapdragonach 808,810 pomału wymierających 800/801. Ceny powyżej 1k, ekrany FullHD albo QHD. 2GB RAM lub więcej.
Czasem się trafi rodzynek w postaci Zenfone2 na Intelu Silvermont i 4GB RAM.

2. Mid-end - telefony w cenach od 600 do 1000 zł, około 5 cali, 720p, 1GB RAM, Snapdragon 410/400 lub podobne wynalazki od Broadcoma, Mediateka.
Wszystko mniej więcej to samo, bo 4xCortex A7 @ 1,2Ghz ma być obowiązkowo.
Przy przejściu na Lollipopa większość producentów zastąpiła Snapa 400 modelem 410 który niewiele wnosi.
Czasem się trafi rodzynek w postaci Zenfone na Intelu CloverTrail i 2GB RAM, albo Huawei na Kirinie 2GB RAM albo Sony Xperia M4 Aqua na Snapdragonie 615 (ale cena nie kusi).

3. Lowend - czyli mid-end z gorszym ekranem i 512MB max 1GB RAM. Czasem trafi się rodzynek co jeszcze do tego ma dwa rdzenie A7 zamiast czterech i jest za 199zł.

I od dłuższego czasu nic sie nie zmienia, Snapdragon 410 czy 808 niewiele wnosi do 400 i 800. Producenci tłuką nowe modele nie oferując nic nowego poza nowym Androidem.

Jednym słowem zastój - zły czas na kupowanie nowego telefonu.

Ciekawie będzie po premierze Snapdragona 820 i 620. Ale nie wiem czy coś z tego trafi do mid-endu.

Andrzej71 01.10.2015 15:00

Ja osobiście polecam SONY Z3, bo jest wydajna bateria długo trzyma no i jej wygląd jest genialny ;)

mgit 28.10.2015 16:37

Samsung seria NOTE, lub seria Edge , ewentualnie klasyka czyli S6... na tą chwilę.. jeśli brać teraz...

misiozol 28.10.2015 16:49

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1340631)
Samsung seria NOTE, lub seria Edge , ewentualnie klasyka czyli S6... na tą chwilę.. jeśli brać teraz...

Bredzisz, chyba nawet nie wiesz ze nie mozna w to wsadzic karty pamieci jak kupisz to padlo z 16gb pamieci to tak mu zostaje , era samsunga skonczyla sie na s5 :P

M@X 28.10.2015 17:33

Jak trzeba wiecej pamieci to sie kupuje z wieksza pamiecia :taktak:

misiozol 28.10.2015 17:39

Max ja wiem ze mozna tylko ja sie zapytuje po kiego grzyba , czy to tak ciezko dodac slot karty microsd ja wiem ze w japku nie ma i nigdy nie bylo, ale ze ktos jest kulawy nie znaczy ze wszyscy musza go nasladowc :P

mgit 28.10.2015 17:50

A po co więcej, jak jest chmura i streaming... osobiście nie widzę potrzeby więcej mieć niż 16 GB... aktualnie mam S5 z 16 GB pamięci + 32 GB karta która pusta praktycznie jest... po za paroma fotkami na jakieś 100 MB....

misiozol 28.10.2015 18:52

Chmury sa po to zeby byly na niebie :P , ja mialem 64gb i mi bylo malo .

mgit 28.10.2015 19:07

Nie chmury są po to by na nich trzymać dane... a co mój serwer synlogic marnować się nie będzie :szczerb:

misiozol 28.10.2015 21:35

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1340655)
Nie chmury są po to by na nich trzymać dane...

:bla: lol2

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1340655)
a co mój serwer synlogic marnować się nie będzie :szczerb:

Zawsze mozesz wstawic do kurnika jako urozmaicenie hodowlane :rotfl:

mgit 28.10.2015 21:43

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1340665)
:bla: lol2

Zawsze mozesz wstawic do kurnika jako urozmaicenie hodowlane :rotfl:

Jeszcze się zdziwisz, jak dane będzie się trzymać w kryształach... a komputery będą biologiczne... IMB coś takiego tworzy... (komputer biologiczny) trzeba iść z duchem czasu, a nie trzymać się kurczliwie rozwiązań z minionej epoki.

andrzejj9 31.10.2015 20:58

Ktoś może miał do czynienia z Sony Xperia Z3 Compact? W opisie i recenzjach wygląda nieźle, jedyne co, to niektórzy narzekają na aparat. Ale nie wiem do końca, czy dlatego, że słaby, czy.. dlatego, że nie rewelacyjny (bo Sony ma podobno niezłe).

Generalnie.. czy warto?

mgit 31.10.2015 21:18

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1340912)
Ktoś może miał do czynienia z Sony Xperia Z3 Compact? W opisie i recenzjach wygląda nieźle, jedyne co, to niektórzy narzekają na aparat. Ale nie wiem do końca, czy dlatego, że słaby, czy.. dlatego, że nie rewelacyjny (bo Sony ma podobno niezłe).

Generalnie.. czy warto?

Ja miałem, przez kilka dni... zanim zawędrował do rodzinki na prezent... niespecjalnie mi przypadł do gustu, ale osoba która go dostała sobie chwali... :taktak:

andrzejj9 31.10.2015 21:21

Chciałem zapytać, czy nie lubisz małych, ale.. rozwinę ;) Kwestia rozmiaru telefonu czy coś samym użytkowaniu, co nie przypadło do gustu?

mgit 31.10.2015 21:26

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1340915)
Chciałem zapytać, czy nie lubisz małych, ale.. rozwinę ;) Kwestia rozmiaru telefonu czy coś samym użytkowaniu, co nie przypadło do gustu?

Hmm....

Dwie kwestie w sumie to trzy mi się nie spodobały:
- Rozmiar - przywykłem do telefonów pokroju S5
- Obudowa - sprawia wrażenie, jak by miała się rozlecieć
- Kwestia braku nakładki - wiem, ktoś może uznać, że prawię herezje... ale czysty android mi nie pasuję, lubię TachWIZ, oraz HTC Sense

Kwestia działania:
- Działa płynnie, tu nic zarzucić nie można
- Nie instalowałem aplikacji firm trzecich, z racji iż to telefon na prezent, od obczaiłem menu ustawień, dodałem kilka kontaktów... osoba co go dostała, nie do końca ogarnia nowe technologie, a jednak chciała mieć smartphone... a że to najbliższa rodzina, to cóż dostała ode mnie w prezencie ;)

andrzejj9 31.10.2015 22:16

Spoko, dzięki.

Rozmiar kwestia gustu, ja miałem teraz starą Nokię więc wydaje mi się ok. No i wraz z rozdzielczością ekranu i dobrą baterią liczę na te przynajmniej 2-3 dni (sporadyczne używanie). Raczej nierealne w innych modelach.

Co do nakładki wydawało mi się, że Sony jakąś tam jednak ma. Myślałem też o Motoroli X (zrezygnowałem ze względu na aparat i baterię właśnie) i tam podobno zawsze jest 'goły' Android.

Obudowa.. tu akurat przyznam też mi sie nie podoba.. (ale i tak pójdzie w jakiś pokrowiec, więc niby ok).

Byłem dzisiaj w Orange i wyszło mi że ze żniżką Z3 mógłbym mieć za około 80 zł miesięcznie - wszystko nieograniczone, bez dodatkowej opłaty za telefon. W sumie chyba przyzwoita oferta.

Choć też dzisiaj trafiłem na informację o One Plus X. I przyznam.. podoba mi się :)

mgit 31.10.2015 22:34

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1340923)
Spoko, dzięki.

Rozmiar kwestia gustu, ja miałem teraz starą Nokię więc wydaje mi się ok. No i wraz z rozdzielczością ekranu i dobrą baterią liczę na te przynajmniej 2-3 dni (sporadyczne używanie). Raczej nierealne w innych modelach.

Co do nakładki wydawało mi się, że Sony jakąś tam jednak ma. Myślałem też o Motoroli X (zrezygnowałem ze względu na aparat i baterię właśnie) i tam podobno zawsze jest 'goły' Android.

Obudowa.. tu akurat przyznam też mi sie nie podoba.. (ale i tak pójdzie w jakiś pokrowiec, więc niby ok).

Byłem dzisiaj w Orange i wyszło mi że ze żniżką Z3 mógłbym mieć za około 80 zł miesięcznie - wszystko nieograniczone, bez dodatkowej opłaty za telefon. W sumie chyba przyzwoita oferta.

Choć też dzisiaj trafiłem na informację o One Plus X. I przyznam.. podoba mi się :)

O trzech dniach zapomnij... wytrzymuje w porywach dwa dni... trzy dni wytrzymuje moja S5...
Wracając do tematu obudowy, nie jestem zwolennikiem jakiś futerałów, no po za ramką. Może jak zamontujesz jakieś plecki typu armor, to będzie lepiej. Ale nie zmienia to faktu, iż telefon wygląda na tandetnie zrobiony (mowa tylko o obudowie).
Co do nakładki, może niektóre wersje mają, nie zgłębiałem tematu. Mi w tym telefonie na oko, wyglądał jak goły Android. Albo tak ich nakładka sprawia takie wrażenie.

Co do zakupu, nie lepiej kupić za gotówkę i dobrać abonament bez telefonu? Oferta korzystniejsza w tedy będzie... ewentualnie T-Mobile u nich zawsze telefony są tańsze niż u reszty, najdrożej z kolei wychodzi u Play jeśli się bierze z telefonem.

andy 01.11.2015 07:20

@andrzejj9 ile masz do wydania na telefon?

andrzejj9 01.11.2015 17:25

Liczę na to, że przy moim użytkowaniu trzy (a nawet wiecej..) będzie możliwe. Może się przejadę, ale tak czy siak - lepszego pod tym względem smartfonu na rynku chyba obecnie nie ma...

Akurat patrząc na ceny nówki - i to na Allegro (~1500 zł wzwyż) - ta oferta coś podejrzanie się opłaca (80 zł miesięcznie, ze wszystkim nieograniczonym i 2GB internetu). W zasadzie nigdy nie podpisuje umów na abonament, ale to wydaje się ok.

@ andy

Nie mam jakieś specjalnej granicy - jeśli coś będzie tego warte, mogę dopłacić. Myślałem dłuższy czas o Iphonie, ale ceny są absurdalne i kompletnie nieuzasadnione. Tak więc zacząłem szukać czegoś na Androidzie. Jeśli jest coś innego do czego warto dopłacić to wezmę pod uwagę - istotny jest jednak dla mnie czas pracy na baterii, nie wyobrażam sobie ładowania telefonu codziennie...

mgit 01.11.2015 17:35

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1340960)
Liczę na to, że przy moim użytkowaniu trzy (a nawet wiecej..) będzie możliwe. Może się przejadę, ale tak czy siak - lepszego pod tym względem smartfonu na rynku chyba obecnie nie ma...

Akurat patrząc na ceny nówki - i to na Allegro (~1500 zł wzwyż) - ta oferta coś podejrzanie się opłaca (80 zł miesięcznie, ze wszystkim nieograniczonym i 2GB internetu). W zasadzie nigdy nie podpisuje umów na abonament, ale to wydaje się ok.

@ andy

Nie mam jakieś specjalnej granicy - jeśli coś będzie tego warte, mogę dopłacić. Myślałem dłuższy czas o Iphonie, ale ceny są absurdalne i kompletnie nieuzasadnione. Tak więc zacząłem szukać czegoś na Androidzie. Jeśli jest coś innego do czego warto dopłacić to wezmę pod uwagę - istotny jest jednak dla mnie czas pracy na baterii, nie wyobrażam sobie ładowania telefonu codziennie...

Ten telefon co wybrałeś nie jest, zły, po za obudową to ciężko się do czegoś przyczepić. Do tego jak lubisz telefon bez nakładki to wręcz ideał ;)

andy 01.11.2015 19:09

Cytat:

Napisany przez andrzejj9

Wszystko zależy od tego co masz na swoim Androidzie oraz jak danego smarta używasz. Jak coś będzie leżało tylko podłączone do sieci gsm i raz na jakiś*czas weźmiesz do ręki to może i nawet z tydzień trzymać... Tak samo jak nie masz na nim zbyt dużo wyrafinowanego oprogramowania - Android to nie iOS i tutaj coś takiego jak wielozadaniowość istnieje.

Cytat:

Czyli 2500 może być?

Tutaj masz test baterii według GSMArena:
http://www.gsmarena.com/battery-test...hone=6901#show

Na twoim miejscu brałbym coś*z wyświetlaczem FullHD max. Z3C według GSMA ma 101h co jest rewelacyjnym wynikiem. Smartfon ma mieć Marshmallowa (Android 6) więc w trybie idle czas na baterii wzrośnie jeszcze bardziej.

W tej cenie można jeszcze szukać i pewnie dobrą alternatywą*by była Motka X Play. Tylko ona ma przekątną 5.5".

andrzejj9 01.11.2015 21:07

2500 to przesada. Nie wiem, co musiałby miec telefon, żebym brał pod uwagę taką cenę. Chociaż w zasadzie.. nigdy bym jej nie brał. Tyle mogę dać za komputer, ale nie coś, co ma służyć przede wszystkim do dzwonienia.

Jeśli chodzi o baterię, to właśnie nie planuję mieć żadnej synchronizacji na bieżąco (może z Facebookiem i Skype, ale i to nie wiem - na pewno nie z żadnymi kontami pocztowymi). Nie chcę się uzależniać od urządzenia moblinego i tym bardziej nie chcę, żeby mnie rozpraszało w wybranym przez kogoś czasie - to ja decyduję, kiedy będę sprawdzał wiadomości (i tym samym nie jest to zbyt często w ciągu dnia). W zasadzie użytkkowanie to przede wszystkim dzwonienie (umiarkowane), sms-y, no i swobodny dostęp do internetu. Jak najbardziej przyda się dobry aparat (ale dobry jak na telefon - nie ma to zastąpić normalnego, bo i nie uważam to za możliwe) i jeśli będzie też dobry odtwarzacz muzyki ( i jakość dźwięku), a Sony podobno taki ma, to fajnie. No i możliwie długo trzymająca bateria.

Z alternatyw patrzyłem na Motorolę, ale X (czyli chyba 5 cali, w każdym razie dość dobrze wizualnie mi pasowała), ale raczej odpada ze względu na właśnie baterię i widziałem też narzekania na aparat. A szkoda, bo ma kilka fajnych rzeczy (sprawdzenie powiadomień przesuwając rękę nad telefonem, czy niezłą obsługę głosową - swoją drogą ciekawe, czy w zwykłym androidzie można coś takiego zrobić).

Podoba mi się też wstępnie (ale chciałbym zbaczyć dokładniejsze testy) One Plus X.

Na pewno nic większego niż 5 cali, a jeśli 5 to z tych mniejszych gabarytowo.

andy 01.11.2015 22:04

Cytat:

2500 to przesada. Nie wiem, co musiałby miec telefon, żebym brał pod uwagę taką cenę. Chociaż w zasadzie.. nigdy bym jej nie brał. Tyle mogę dać za komputer, ale nie coś, co ma służyć przede wszystkim do dzwonienia.
Smartfon to nie tylko telefon - to mały komputer. Kiedy w końcu zaczniecie tak na to patrzeć? TO nie czasy Nokii 3310...
Jeżeli Tobie potrzebne jest coś do dzwonienia, to faktycznie zakup smartfona mija się z celem.

Cytat:

Jeśli chodzi o baterię, to właśnie nie planuję mieć żadnej synchronizacji na bieżąco (może z Facebookiem i Skype, ale i to nie wiem - na pewno nie z żadnymi kontami pocztowymi). Nie chcę się uzależniać od urządzenia moblinego i tym bardziej nie chcę, żeby mnie rozpraszało w wybranym przez kogoś czasie - to ja decyduję, kiedy będę sprawdzał wiadomości (i tym samym nie jest to zbyt często w ciągu dnia).
W Androidzie można globalnie wyłączyć autosynchronizację lub jeżeli chcesz to w danej aplikacji (o ile na to pozwala) - GMail oraz Inbox od Google akurat tak.
To Ty wtedy decydujesz kiedy ma Ci sprawdzić pocztę. Osobiście wolę*mieć włączoną na bieżąco.

Cytat:

Z alternatyw patrzyłem na Motorolę, ale X (czyli chyba 5 cali, w każdym razie dość dobrze wizualnie mi pasowała), ale raczej odpada ze względu na właśnie baterię i widziałem też narzekania na aparat. A szkoda, bo ma kilka fajnych rzeczy (sprawdzenie powiadomień przesuwając rękę nad telefonem, czy niezłą obsługę głosową - swoją drogą ciekawe, czy w zwykłym androidzie można coś takiego zrobić).
U siebie mam aplikację AcDisplay (OpenSource), która działa prawie jak Motkowe Active Display - https://play.google.com/store/apps/d...cdisplay&hl=pl

Aplikacja wykrywa kiedy wyciągasz telefon z kieszeni i jeżeli masz nieprzeczytane powiadomienia, to Cię o tym informuje bez potrzeby odblokowania urządzenia - pojawia się ładny ekran z powiadomieniami.
Jeżeli się chce to można sobie i sterowanie głosem zrobić:

W HTC bym nie szedł bo mają w dupie klienta - ciężko z aktualizacjami.

mgit 01.11.2015 22:10

Akurat samsung jakoś specjalnie lepszy od HTC nie jest (no dobra trochę jednak jest lepszy). HTC zawsze wydaje 1-2 aktualizacji i koniec z aktualizacjami (nie ma tu znaczenia czy masz model topowy czy z z najniższej półki).

Ale można to obejść, za pomocą xda forum ;)

- Deckard - 01.11.2015 22:16

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1340960)

Od razu zgódź się na e-faktury[5.01zł] i zgody marketingowe orange [6zł] przez telefon, tym sposobem masz miesięcznie abonamentu troszkę mniej :spoko:

Ja mam ten abonament który tobie zaproponowali, ale dużo słabszy telefon Samsung Grand Prime , umowę na 24miesiace i ze zniżkami miesięcznie płace 44zł

Co daje 1056zł ,a sam aparat około 650zł ,czyli za 400zł mam wszystko za free na dwa lata

Jedynie zniżki nie działaja jak się zalega z płatnościami no ale...;)

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1340978)
To już lepiej zapłacić te 6 zł i nie wyrażać zgody marketingowej.Będą cię nękać telefonami i sms'ami.
O zgrozo, jak można dobrowolnie się na to zgadzać...

To są tylko zgody marketingowe Orange a nie firm z nimi powiązanymi , zadzwonią 3 miesiące przed końcem abonamentu zaproponować nowy

poza tym nigdy nie dostałem smsa z ofertą marketingową

Podpisując umowę wyrażasz bądź nie 3 zgody , jedna dotyczy dostępności w książce telefonicznej/bazie Orange i to jest właśnie największy syf

Poza tym wszystkie oferty przez telefon szybko się załatwia 'nie dziekuje' + czerwona słuchawka

mgit 01.11.2015 22:19

To już lepiej zapłacić te 6 zł i nie wyrażać zgody marketingowej.Będą cię nękać telefonami i sms'ami.
O zgrozo, jak można dobrowolnie się na to zgadzać...

M@X 02.11.2015 06:10

Dokladnie tak - to jedyne na co sie nie zgodzilem u siebie. 6 PLN za swiety spokoj to zadne pieniadze...

andrzejj9 02.11.2015 06:52

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1340975)
Smartfon to nie tylko telefon - to mały komputer. Kiedy w końcu zaczniecie tak na to patrzeć? TO nie czasy Nokii 3310...
Jeżeli Tobie potrzebne jest coś do dzwonienia, to faktycznie zakup smartfona mija się z celem.

Ja mam nadzieję jeszcze nie szybko ;)

Mimo, że uważam się za świadomą osobę, widzę jak czasami bezrefleksyjnie zaczynam coś klikać na komputerze i zlatuje mi godzina, czy dwie (na szczęście rzadko). Przy tym jak napięty kalendarz mam w ostatnich miesiącach, gdzie właściwie każda godzina jest zaplanowana (i niezrealizowana.. jest zwykłą stratą pewnych planów, czy rzeczy, które trudno potem nadrobić), to jest coś, do czego zdecydowanie nie chcę dopuszczać. A patrząc na osoby już po prostu uzależnione od telefonów.. to zdecydowanie coś, co nie jest mi potrzebne.

(jednocześnie wiem po co decyduję się na smartfona - niektóre rzeczy są mi potrzebne i chcę z nich korzystać - ale na swoich warunkach)

Cytat:

U siebie mam aplikację AcDisplay (OpenSource), która działa prawie jak Motkowe Active Display - https://play.google.com/store/apps/d...cdisplay&hl=pl

Aplikacja wykrywa kiedy wyciągasz telefon z kieszeni i jeżeli masz nieprzeczytane powiadomienia, to Cię o tym informuje bez potrzeby odblokowania urządzenia - pojawia się ładny ekran z powiadomieniami.
Jeżeli się chce to można sobie i sterowanie głosem zrobić:

Ciekawie to wygląda. W Moto X wydawało się to być jeszcze praktyczniejsze (poszukam potem przykładowego filmiku), ale dobrze wiedzieć, że i tu jest taka możliwość. Bo akurat to mi się dość spodobało :)

EDIT:

Na szybko więc nie najlepszy przykład, ale krótko wspomniane:

https://www.youtube.com/watch?v=CJoKN28SFx8

3:40 i 4:10 - przykłady tego czujnika ruchu. Zwłaszcza to wyciszenie machnięciem dłoni mi się podoba - możliwe w tym przykładzie wyżej? (domyślam się, że to też kwestia dodatkowego czujnika, który być może nie wszystkie modele mają)

4:15 i 4:50 - bardziej omówienie niż przykłady zastosowania sterowania głosem. W jednym filmiku było to znacznie szerzej opisane i muszę przyznać, że tak jak nie przekonują mnie tego typu 'gadżety' tak tu nawet widziałbym często zastosowanie (budzik, nawigacja w samochodzie, wybranie numeru podczas jazdy itp.). Tu akurat spodziewałbym się, ze jest to możliwe z użyciem aplikacji podanej wcześniej? (jeśli w ogóle w Motorli jest coś więcej..)

I ostatnie - tu już dość dobre przykłady:
https://www.youtube.com/watch?v=VciHdlg4c_4

ed hunter 02.11.2015 07:37

W 2017 zapowiada się zakup. :rotfl:

joujoujou 02.11.2015 14:32

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1341002)
W 2017 zapowiada się zakup. :rotfl:

Optymista. :szczerb:

andy 02.11.2015 14:59

Cytat:

Ciekawie to wygląda. W Moto X wydawało się to być jeszcze praktyczniejsze (poszukam potem przykładowego filmiku), ale dobrze wiedzieć, że i tu jest taka możliwość. Bo akurat to mi się dość spodobało

EDIT:

Na szybko więc nie najlepszy przykład, ale krótko wspomniane:
AcDisplay ma też tę funkcję z tylko, że tutaj to nie działa "tak szybko". Rękę muszę trzymać ok 3-4 sekund aby pokazało się powiadomienie z AcDisplay. W Moto wystarcyz machnąć ręką nad czujnikiem.
Być może tam czujnik działa non stop lub w mniejszych interwałach sprawdza?
Tak czy inaczej AcDisplay też to ma.

Cytat:

4:15 i 4:50 - bardziej omówienie niż przykłady zastosowania sterowania głosem. W jednym filmiku było to znacznie szerzej opisane i muszę przyznać, że tak jak nie przekonują mnie tego typu 'gadżety' tak tu nawet widziałbym często zastosowanie (budzik, nawigacja w samochodzie, wybranie numeru podczas jazdy itp.). Tu akurat spodziewałbym się, ze jest to możliwe z użyciem aplikacji podanej wcześniej? (jeśli w ogóle w Motorli jest coś więcej..)
AutoVoice + Tasker i można się ponieść marzeniom...

Cytat:

Ja mam nadzieję jeszcze nie szybko

Mimo, że uważam się za świadomą osobę, widzę jak czasami bezrefleksyjnie zaczynam coś klikać na komputerze i zlatuje mi godzina, czy dwie (na szczęście rzadko). Przy tym jak napięty kalendarz mam w ostatnich miesiącach, gdzie właściwie każda godzina jest zaplanowana (i niezrealizowana.. jest zwykłą stratą pewnych planów, czy rzeczy, które trudno potem nadrobić), to jest coś, do czego zdecydowanie nie chcę dopuszczać. A patrząc na osoby już po prostu uzależnione od telefonów.. to zdecydowanie coś, co nie jest mi potrzebne.

(jednocześnie wiem po co decyduję się na smartfona - niektóre rzeczy są mi potrzebne i chcę z nich korzystać - ale na swoich warunkach)
Dla mnie sprawdzenie poczty w chwili kiedy akurat mam przerwę jest lepsze niż siadanie do tego specjalnie w domu.
Pokazanie się powiadomienia z danego programu nie znaczy, że masz je natychmiast sprawdzić :)

andrzejj9 02.11.2015 17:48

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1341033)
Pokazanie się powiadomienia z danego programu nie znaczy, że masz je natychmiast sprawdzić :)

W takim razie po co powiadomienie? :)

andy 02.11.2015 18:05

Po to żebyś w kilka sekund zdecydował czy to konkretne powiadomienie jest na tyle istotne żeby je zobaczyć.
Tak to widzę i jakoś się sprawdza u mnie.

andrzejj9 02.11.2015 18:51

A wiesz, jeśli akurat pracujesz, ile czasu zajmuje powrót do stanu skoncentrowania przed wyrwaniem z niego? :)

(generalnie kilkanaście do kilkudziesięciu minut)

Takie wyrywkowe rozpraszanie jest chyba najskuteczniejszym sposobem do obniżenia wydajności pracy.. (nie u wszystkich oczywiście, ale generalnie sa to bardzo poważne rozpraszacze)

Reetou 02.11.2015 21:10

OT Jesteś kierowcą F1, czy księgowym?

M@X 02.11.2015 21:43

Programista? :szczerb:

nimal 02.11.2015 21:45

Jakby takie coś mnie miało rozpraszać to bym nic nie zrobił
Zresztą najbardziej rozpraszające jest samo posiadanie telefonu - zawsze dzwoni zupełnie jakby chciał, żeby go ktoś odebrał ;p
Andrzej, przy Twoich wymaganiach zastanowił bym się, czy w ogóle brać smartfona, może lepiej jakiegoś zwykłego klawiszowca?

mgit 02.11.2015 22:04

Na dzwoniący telefon jest sposób - wyciszanie o określonych godzinach za pomocą automatel ;)

Efekt - święty spokój w godzinach pracy ;)

Co do klawiszowca - to nimal ma rację... po co brać smartphone, jak się nie korzysta z tego co oferuje... imo bez sensu...

andrzejj9 03.11.2015 05:59

Jakbym był złośliwy, to bym powiedział, że umiejętność czytania ze zrozumieniem też się przydaje ;)

Napisałem wyraźnie, że potrzebuję także wygodnego dostępu do internetu. Pokażcie mi telefon z fizycznymi przyciskami, który to umożliwia.

Smartfon to nie tylko setki tysiący idiotycznych aplikacji, ale także normalne korzystanie z telefonu..

mgit 03.11.2015 06:49

A np. Nokia N95

icemac 03.11.2015 12:07

BlackBerry Priv

andrzejj9 08.11.2015 20:29

Otrzymałem zaproszenie do kupna OnePlus X..

Konkretnych testów (aparat, bateria..) dalej brak... 72h na decyzje :)

mgit 08.11.2015 21:02

Nie bierz nic od HTC - nie warto

andrzejj9 09.11.2015 08:16

Jak czytam recenzje to HTC One 8 jest uważany za jednego z najlepszych - jeśli nie najlepszego - smartfona na rynku w ogóle.

Dla mnie raczej odpada ze względu na baterie, ale jednak opinie są dość wyróżniające się.

mgit 09.11.2015 16:26

Brak aktualizacji - podstawowa wada HTC

icemac 10.11.2015 11:40

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1341509)
Brak aktualizacji - podstawowa wada HTC

tu się zgodzę ... a jeśli są to ze sporym opóźnieniem ...

BTW
@andrzej
badasz rynek, czy chcesz coś kupić ?

nie ma smartfona bez wad ... zawsze czegoś się doszukasz, jak nie Ty to ktoś inny ...

andrzejj9 10.11.2015 12:40

Szukam smartfona w miarę optymalnego dla siebie - bez większego znaczenia, co inni gdzieś tam mówią. Ale ponieważ nie miałem jeszcze telefonu w stylu obecnych (znaczy ekran i nic więcej..) to pytam.

Po poczytaniu trochę (pewnie i tak skończy się na Z3 compact) sprecyzowałbym trochę swoje wymagania:

- poręczny (z tego, co widziałem, to w miarę małe 5 cali ujdzie, ale więcej już nie)

- możliwie najmniej błyszczący (co za *****ny pomysł ze szkłem z tył, to tego nigdy nie zrozumiem.. I tak - wiem, że Xperia też to ma..) i łapiący odciski palców

- o jak najdłuższym czasie pracy na baterii

- w miarę wydajny, ale bez przesady - interesuje mnie normalne użytkowanie, a nie podniecanie się benchmarkami (i słabsza przez to bateria..)

Chętnie:

- dobry - jak na standardy telefonu oczywiście - aparat. Myślałem, że obecnie jest to standard, ale jak przejrzałem przykładowe zdjęcia z wielu uważanych za topowe telefonów, to jestem ogromnie rozczarowany - one są mówiąc wprost tragiczne. Nie widzę tu większego postępu od mojego telefonu kupionego 5-6 lat temu. Niestety Sony pomimo górnolotnych zapowiedzi wcale nie jest tutaj żadnym wyjątkiem.. ( i sample są naprawdę fatalne.. mam niewielką nadzieję, że sam będę w stanie wyciągnąć z tego trochę więcej)

- dobra jakość dźwięku - z słuchawek, z głośników wystarczy, że poprawna

- powiedziałbym dobra nakładka na system i wygoda obsługi, ale że i tak nie mam tutaj żadnego doświadczenia, to to i tak wyjdzie w pracy.

Fajnie jakby telefon był też ładny, czego znowu - o Xpieri powiedzieć zdecydowanie nie mogę - ale to już nie jest tak istotne..

Wydawałoby się, że obecnie każdy telefon spełnia powyższe (może pomijając baterię), ale.. jak na razie to wygląda, że tradycyjnie takiego nie ma.

Nic, poczytałem jeszcze trochę, poszperałem, bo akurat miałem więcej czasu przez kilka dni, ale niewiele więcej znalazłem.

To, co poza Xperią Z3 Compact, jeszcze mnie zainteresowało:

- HTC One E8

Kwestia braku aktualizacji nie jest dla mnie problemem. I tak niechętnie cokolwiek aktualizuję, jeśli dobrze działa. Natomiast bardzo nierówne są recenzje - w jednym zachwycają się nad baterią (4-5 dni słabszego użytkowania), w innych mówią, że jest ok, ale tylko ok (jeden dzień z hakiem), w jednym mówią, że aparat super, w innych, że słaby itp. itd. Jedynie głośniki wszyscy chwalą (ale jak mówiłem - to nie jest najważniejsze). Sample widziałem i niestety.. niektóre są naprawde niezłe, niektóre słabe.. aż sprawdzałem, czy to na pewno ten sam model telefonu... I przyznam, ze trochę tego nie łapię, a przez chwilę myślałem, że to może być to..

- Motorola Droid Maxx 2

Byłaby bliska ideału, bo i z wyglądu fajna i bateria bardzo dobra (reszta też ok), ale rozmiar... Muszę jeszcze sprawdzić na żywo, ale jednak nie liczę, że 5,5 cala będzie w miarę wygodne.

- OnePlus X

Dostałem zaproszenie, więc mam możliwość kupna, ale dalej brakuje pełnych testów. Telefon na pewno jest ładny (tylko ten szklany tył..) i pewnie wydajny, ale jak z aparatem i resztą różnie może być. Jeden model mieli udany, drugi raczej nie, trochę loteria.

I to w zasadzie jedyne alternatywy, jakie na razie udało mi się znaleźć.

Reetou 10.11.2015 13:32

Droid Turbo 2

andrzejj9 10.11.2015 14:04

Patrzyłem.. Ale Quad HD display to jest mniej więcej miejsce, w którym przestaję czytać. Są granice bzdur, które mogę dać sobie wmówić producentom...

Pierwszy 10.11.2015 16:09

xiaomi mi4c

Reetou 10.11.2015 17:34

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1341603)
Patrzyłem.. Ale Quad HD display to jest mniej więcej miejsce, w którym przestaję czytać. Są granice bzdur, które mogę dać sobie wmówić producentom...

Jesteś uprzedzony. Przeczytaj jeszcze raz całą specyfikację.

andy 10.11.2015 17:45

Skoro cena nie gra roli, to bierz G4 od LG. Aparat z możliwością zapisu zdjęcia w RAW, przesłona f/1.8.
Co prawda na GSM Arena w teście baterii nie wyszedł jakoś rewelacyjnie ale przy twoim użytkowaniu powinien długo trzymać.

andrzejj9 10.11.2015 23:10

Panowie dzięki za propozycje, ale:

@ Reetou - nie jestem uprzedzony, tylko nie widzę ŻADNEGO sensu stosowania takich ekranów w telefonach. Co więcej - uważam to za bardzo poważny mankament. Rozumiem, że marketing rządzi się swoimi prawami, ale.. no właśnie - dla mnie to jest tylko typowy marketing.

Co nie zmienia faktu, że poza tym telefon mi się podoba, ale.. jest też duży, raczej za duży. To jedno z podstawowych wymagań, o których pisałem od początku.

@ andy

Nie napisalem, że cena nie gra roli - wręcz przeciwnie, wydawanie na telefon tyle, co na komputer uważam za głupotę (jeśli nie będzie się tych wszystkich możliwości wykorzystywać - ja nie będę na pewno). 1000-1500 zł to max, o którym myślę - chyba, że za coś rzeczywiście warto dopłacić więcej. Na razie czegoś takiego nie widzę.

A LG.. znowu - ekran o idiotycznej (dla mnie) rozdzielczości i duże gabaryty.. Nie potrzebuję tego...

------

@ Pierwszy

A to jest coś nowego - chętnie poczytam :)

andy 11.11.2015 10:00

No to może Motorola X Play? Kosztuje 1500 zł. Bateria 3600mAh. Minus to 5.5" wyświetlacz. Rozdzielczość Full HD, jak dla mnie wygląd całkiem ok, tylna klapa nie pozwoli na to aby telefon wypadł z ręki.

Xperia Z3C odpada bo kosztuje 1900 zł.

nimal 11.11.2015 10:53

a moze Doogee Titans 2
http://doogee.pl/telefony/13-telefon...-titans-2.html
a jak odpornosc na wszystko nie jest potrzebna a zamiast tego przyda sie LTE to Doogee F3
http://doogee.pl/glowna/49-doogee-f3...ndroid-51.html
albo jego mocneisjza wersja F3 Pro
http://doogee.pl/glowna/38-doogee-f3...ndroid-51.html

ceny w porownaniu do europejskich producentow smieszne
a kupujac na Ali mozna jeszcze 1/3 z tego urwac
a Doogee to dobry sprzet

andy 11.11.2015 11:04

Recenzja po PL

Wiem, wiem....to SpidersWeb...

andrzejj9 11.11.2015 18:26

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1341668)
No to może Motorola X Play? Kosztuje 1500 zł. Bateria 3600mAh. Minus to 5.5" wyświetlacz. Rozdzielczość Full HD, jak dla mnie wygląd całkiem ok, tylna klapa nie pozwoli na to aby telefon wypadł z ręki.

Xperia Z3C odpada bo kosztuje 1900 zł.

Motorolę jeszcze zobaczę na żywo, bo generalnie od początku mi się one bardzo podobają.

Na Xpierię - jak pisałem - mam bardzo dobrą ofertę z Orange. Za niecałe 80 zł miesięcznie telefon za darmo i wszystko nieograniczone (plus trochę roamingu i internetu). To swoją drogą też przemawia na jej korzyść (gdyby nie ten aparat..), bo i tak koło 40-50 zł miesięcznie płacę, więc różnica żadna, a telefon praktycznie za darmo.

@ nimal - dzięki, poprzeglądam.

andy 11.11.2015 19:59

Na korzyść Motoroli na pewno przemawia active display i ogromna pojemność akumulatora oraz gumowa tylna klapka.

jesi 11.11.2015 20:05

Moto X Play to dla mnie krok w tył. Ta ramka to plastik imitujący metal :ysz: Jak ja nienawidzę posrebrzanego plastiku :sciana:

Jak już Moto X to poprzednia generacja, ramka metal, mniejszy wyświetlacz...

andrzejj9 11.11.2015 20:07

Dodatkowo jak przejrzałem, to także bardzo dobry aparat (i tu muszę przyznać sample mnie bardzo przekonują). Może gorszy ten z przodu, ale selfie nie planuję..

Jedynie mnie trochę zaniepokoiły lekkie narzekania na jakość dźwięku (z słuchawek, głośniki mnie tak nie interesują). Nie wiem, na ile chciałbym z tego korzystać, ale chyba jednak trochę tak i zależałoby mi na dobrym dźwięku (ale to można sprawdzić). Wygląd i tylna klapka jest bardzo fajna (na plus możliwość wymiany - w kwestii uszkodzenia, a nie zmiany koloru (choć to dla niektórych też)).

Ogólnie.. wydaje się naprawdę fajny telefonem i czymś takim, czego mniej więcej szukam. Tylko ta wlekość... (ale sprawdzę jeszcze raz na zywo).

----

@ jesi

Moto X niestety (na nią patrzyłem, bo od razu przypadła mi do gustu) ma słabą baterię. Za słabą.

Co do plastiku.. mi nie przeszkadza. Nawet trochę traktuję jako zaletę, bo raz, że lżejszy, a dwa.. kiedyś czytałem, że metal przy glowie przy telefonie to nienajlepszy pomysł (nie pamiętam, czy chodziło o klatkę faradaya)..

jesi 11.11.2015 20:34

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1341756)
Co do plastiku.. mi nie przeszkadza. Nawet trochę traktuję jako zaletę, bo raz, że lżejszy, a dwa.. kiedyś czytałem, że metal przy glowie przy telefonie to nienajlepszy pomysł (nie pamiętam, czy chodziło o klatkę faradaya)..

Mnie też plastik nie przeszkadza, ale musi być trwały i dobrze wyglądać. Posrebrzana ramka, która ma imitować aluminium to już dla mnie idiotyzm. Na zdjęciach wygląda może i fajnie, na żywo już nie.

Reetou 11.11.2015 22:09

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1341756)
a dwa.. kiedyś czytałem, że metal przy glowie przy telefonie to nienajlepszy pomysł (nie pamiętam, czy chodziło o klatkę faradaya)..

Klatkę faradaya? Ale to chyba tylko w przypadku, gdy masz wsadzone tytanowe płytki w czaszkę i żelazne klapki na oczy...

andy 11.11.2015 23:05

Za te pieniądze ciężko znaleźć coś innego co spełni większość twoich oczekiwań.

andrzejj9 12.11.2015 07:35

A wydawało mi się, że to są naprawdę podstawowe dzisiaj rzeczy... ;)

Dobra praca na baterii, w miarę dobry aparat, dobry dźwięk.. poręczny gabarytowo.. Spodziewałbym się, że t w komórkach opanowano juz kilka lat temu :)

andy 12.11.2015 17:48

Czas pracy na baterii będzie inny dla każdego. Wszystko zależy od tego jak używasz smartfonu.
Dla jednego poręczny to taki który ma 5.5" a dla innego 3.5" (ponoć idealny rozmiar :O).
Co to znaczy w miarę dobry aparat?

andrzejj9 12.11.2015 19:59

To też trochę indywidualna sprawa, ale.. dla mnie to taki, z którego zdjęcia nie będą się od razu nadawały do wyrzucenia.. A jak patrzę na niektóre sample - niestety także z Xperii - to dokładnie takie mam wrażenie.. Trochę szczegółów, mało artefaktów, kolory.. myślę, że da się ustawieniami odpowiednio dopasować, w miarę działający autofocus (a w zasadzie nawet i bez niego bym się obszedł). Po prostu coś, co w dobrą pogodę, w jasny dzień w miarę zastąpi podstawowy kompakt. To wszystko. Na wszystko inne ma bezlusterkowca.

Oglądałem dzisiaj Motorolę X Play.. Z wyglądu ok, duża jest bardzo.. chyba za bardzo choć oglądałem pod kątem, żeby jednak się do tego przymierzyć. Kształt jednak robi swoje i to się i tak dość wygodnie trzyma (używanie to inna sprawa, trudno na szybko ocenić).

Ale.. co mnie bardzo - na minus - zaskoczyło, to responsywność. Bawiłem się kilkoma Samsungami, Xperią, jakimś Asusem.. wszystkie działały płynnie i przyjemnie. Motorola nie.. Na tyle, że jak przeglądałem zdjęcia to wielokrotnie musiałem po kilka razy 'muskać' ekran, żeby zdjęcie si przerzuciło. I było to niestety bardzo irytujące. Telefon nie miał żadnych widocznych uszkodzeń, w menu zresztą zwyklle działał dobrze, ale na przykład wysunięcie ekranu ustawień już też nie do końca działało, podobnie jak np. przesunięcie okien uruchomionych programów - często zamiast przesunąć któryś się po prostu uruchamiał Szczerze mówiąc to ta obsługa była wybitnie męcząca.. Może jakieś uszkodzenia, ale musiałbym to dokładnie sprawdzić, bo takiego telefonu bym się szybko pozbył..

A.. i przy przeglądaniu zdjęć.. praktycznie przy każdym konieczność odczekania około sekundy, żeby zdjęcie się wyostrzyło (powiedzmy 'doczytało'). Przy tym przyznam opadają mi ręce.. Telefony i wydajności niezłych komputerów stacjonarnych sprzed kilku lat, a nie są w stanie płynnie wczytać przeglądanych zdjęć.. Miałem to przy wyborze tabletu i dlatego ostatecznie wybrałem iPada, ale naprawdę.. liczę na to, że coś takiego jak płynne przeglądanie zdjęć jest na dzisiejszych telefonach możliwe.. (i.. ma nadzieję, ze z tą Motorolą jednak coś bylo nie tak..)

chris996 12.11.2015 23:45

Akurat co do Motoroli X Play są w niej błędy jak uszkodzony mikrofon do rozmów itp.
Na 99% są to pojedyncze przypadki, ale w tej cenie telefonu nie powinno mieć miejsca.

Natomiast mnie interesuje jedna rzecz.
Czy da się w androidzie jakoś ustawić podwójne kliknęcie palcem?
Nie pytam o konkretny model smartfona.
Szczególnie by mi to pomogło przy przeglądaniu internetu.

andy 13.11.2015 06:31

Co by miało robić to podwójne kliknięcie palcem?
U siebie na pulpicie mam podpięty pod to gest, w przeglądarce natomiast strona mi się powiększa / zmniejsza.

Co konkretnego i gdzie chcesz mieć to podwójne kliknięcie palcem?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:37.