Powrót   Forum CDRinfo.pl > Urządzenia przenośne > Telefony (Smartfony)

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 3, średnio 4.33. Tryby wyświetlania
Stary 02.08.2010, 18:43   #2776
Matefusz
Guru

Data rejestracji: 10.10.2004
Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez M@X Podgląd Wiadomości
To samo co rooting na Androidzie - umozliwia instalacje niepodpisanego oprogramowania poprzez zdjecie restrykcji nalozonej na urzadzenie przez Apple.
Dzięki! Nie chciało mi się szukać info w sieci na ten temat a tak to wszystko na jak na tacy

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.08.2010, 18:57   #2777
jesi
Forumator

Data rejestracji: 11.09.2006
jesi jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>jesi jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Fajny tag do tego tematu jest wyświetlany "ajfonsrajfon"
jesi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.08.2010, 21:13   #2778
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
@MAX nie wiem czy wiesz ale od jakiegoś czasu JB w USA jest legalny.

--

Kolejny post w którym sam sobie odpowiadasz Przed ewentualnym zakupem wybierz się do salonu aby go bliżej obejrzeć i po malutkim macanku podejmij decyzje.
Wiesz.. recenzje recenzjami (przynajmniej dopóki nie przejrzy się ich w odpowiedniej ilości, żeby móc wyrobić sobie własne zdanie), a czasami bywa tak, że jakiś sprzęt ma wady, które od razu mogą go zdyskwalifikować. Nie żebym na siłę się ich doszukiwał, ale telefonami komórkowymi kilka lat się właściwie nie interesowałem (głębiej), więc zanim zacznę się wczytywać dokładnie, ewentualnie testować itp. wolę rzucić hasło. Może coś wyjdzie, co zwróci moją uwagę.

A telefon.. coraz bardziej mi się podoba

Cytat:
Napisany przez adax Podgląd Wiadomości
Posiadam, bardzo fajne urządzonko i coraz więcej aplikacji dostępnych pod system bada /samsung Apps/, łacznie z nawigacją. Szbki procesor, dobrej jakości zdjęcia i nagrywane filmy, Wi-fi i inne mniejsze bajery - jak na razie to jestem zadowolony.
O, dzięki za info. O takie wrażenia też mi chodziło.

Jak możesz, to napisz, ile mniej więcej trzyma bateria (i przy jakim użytkowaniu), a jakbyś miał jakieś przykładowe fotki, to też byłbym wdzięczny za pokazanie. Czytałem, że pod względem jakości zdjęć radzi sobie całkiem nieźle.

Na Wi-Fi w sumie nawet nie zwróciłem uwagi, ale to też ważna funkcja. Są na ten system programy, które umożliwiają bezpłatne rozmowy?

neverending path to perfection..

Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 02.08.2010 o godz. 23:36 Powód: EDYTUJ NIE GRYZIE!!!
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.08.2010, 00:23   #2779
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
@MAX nie wiem czy wiesz ale od jakiegoś czasu JB w USA jest legalny.
Od jakiegos czasu = od tygodnia. Wiem, sledze to. Chodzilo mi o to raczej o to ze nigdy nie bylo tak prostej metody - nie trzeba nic sciagac, nie trzeba podpinac do komputera itd. Wchodzimy i mamy. Jak to mowi Steve - "It's very, VERY simple..." ;-)!

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.08.2010, 14:36   #2780
adax
Iniemamocny

Data rejestracji: 01.09.2004
adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości

O, dzięki za info. O takie wrażenia też mi chodziło.

Jak możesz, to napisz, ile mniej więcej trzyma bateria (i przy jakim użytkowaniu), a jakbyś miał jakieś przykładowe fotki, to też byłbym wdzięczny za pokazanie. Czytałem, że pod względem jakości zdjęć radzi sobie całkiem nieźle.

Na Wi-Fi w sumie nawet nie zwróciłem uwagi, ale to też ważna funkcja. Są na ten system programy, które umożliwiają bezpłatne rozmowy?

Telefon mam od miesiąca,sporo rozmów dziennie, ok 6,5 godziny wychodzących i ok tyle samo przychodzących w tym okresie - bateria wytrzymuje średnio 4 -5 dni. Zdjęcia wychodzą dobre drukowane na papierze foto format 15x10 nie widać różnicy czy zdjęcie robione telefonem czy aparatem fotograficznym. Filmiki nagrywa w formacie mp4 /1280x720/, odtwarza różne formaty video nawet mkv /sprawdzone/, po wgraniu odpowiedniego playera /NapiPlayer/ odtwarza napisy w filmie. Odtwarzacz audio więcej jak dobry.Wi-Fi działa sprawnie tam gdzie jest darmowy dostęp do internetu łączy bez problemów, przeglądanie stron internetowych w miarę szybkie,możliwość powiększania stron/ zoom/.Testowałem na telefonie grę NFS Shift- działa rewelacyjne obraz jest super. W sklepie samsung Apps sporo darmowych aplikacji i wciąz dochodzą nowe. Czy są programy umożliwiające bezpłatne rozmowy to nie wiem. Dodam jeszcze że ekran wyświetlający super amoled jest naprawdę super. Oczywiście jest to tylko moja opinia o tym telefonie - każdy widzi inaczej.

Edit:
Jak coś jeszcze odkryję w tym telefonie to dam znać.

Ostatnio zmieniany przez adax : 03.08.2010 o godz. 14:38
adax jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.08.2010, 17:39   #2781
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez M@X
Chodzilo mi o to raczej o to ze nigdy nie bylo tak prostej metody - nie trzeba nic sciagac, nie trzeba podpinac do komputera itd. Wchodzimy i mamy. Jak to mowi Steve - "It's very, VERY simple..." ;-)!
Ta metoda pokazuje tylko jak dziurawy jest iOS

Wyobraź sobie, że ktoś tworzy exploita na lukę w iOS(safari, pdfy wtw) i wstrzykuje taki kod na często oglądaną stronę przez iPhony
Możesz sobie wyciągnąć, kontakty, smsy ba możesz zrobić z telefonem co tylko chcesz. No ale nie dziwmy się w końcu Apple zajmuje pierwsze miejsce pod względem najbardziej dziurawej firmy ;-0

Dalej uważasz, że to takie cool?
Stary 03.08.2010, 18:02   #2782
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez adax Podgląd Wiadomości
Telefon mam od miesiąca,sporo rozmów dziennie, ok 6,5 godziny wychodzących i ok tyle samo przychodzących w tym okresie - bateria wytrzymuje średnio 4 -5 dni. Zdjęcia wychodzą dobre drukowane na papierze foto format 15x10 nie widać różnicy czy zdjęcie robione telefonem czy aparatem fotograficznym. Filmiki nagrywa w formacie mp4 /1280x720/, odtwarza różne formaty video nawet mkv /sprawdzone/, po wgraniu odpowiedniego playera /NapiPlayer/ odtwarza napisy w filmie. Odtwarzacz audio więcej jak dobry.Wi-Fi działa sprawnie tam gdzie jest darmowy dostęp do internetu łączy bez problemów, przeglądanie stron internetowych w miarę szybkie,możliwość powiększania stron/ zoom/.Testowałem na telefonie grę NFS Shift- działa rewelacyjne obraz jest super. W sklepie samsung Apps sporo darmowych aplikacji i wciąz dochodzą nowe. Czy są programy umożliwiające bezpłatne rozmowy to nie wiem. Dodam jeszcze że ekran wyświetlający super amoled jest naprawdę super. Oczywiście jest to tylko moja opinia o tym telefonie - każdy widzi inaczej.

Edit:
Jak coś jeszcze odkryję w tym telefonie to dam znać.
Dzięki

W takim razie bliżej się telefon zainteresuję.

A te 4-5 dni to przy ilu rozmowach dziennie? Bo wynika, że 6,5 godziny, ale chyba raczej nie..

Stary 03.08.2010, 18:10   #2783
adax
Iniemamocny

Data rejestracji: 01.09.2004
adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
te 6,5 godziny wychodzących rozmów to przez ok 30 dni.

ilości rozmów dziennie nie liczyłem, ale do tego dochodzi internet ,zdjęcia , jakaś gierka z nudów i czasem muza w wolnej chwili.

Ostatnio zmieniany przez adax : 03.08.2010 o godz. 18:16
adax jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.08.2010, 18:31   #2784
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

To by brzmiało rozsądniej. Zmyliło mnie to, że sporo (6,5 godziny na miesiąc to w sumie nie tak dużo). Ale generalnie przy moim użytkowaniu powinnna bateria na tydzień starczyć, a to w zupełności mnie satysfakcjonuje.

Stary 04.08.2010, 02:15   #2785
M@X
Get a Mac!

M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Ta metoda pokazuje tylko jak dziurawy jest iOS

Wyobraź sobie, że ktoś tworzy exploita na lukę w iOS(safari, pdfy wtw) i wstrzykuje taki kod na często oglądaną stronę przez iPhony
Możesz sobie wyciągnąć, kontakty, smsy ba możesz zrobić z telefonem co tylko chcesz. No ale nie dziwmy się w końcu Apple zajmuje pierwsze miejsce pod względem najbardziej dziurawej firmy ;-0

Dalej uważasz, że to takie cool?
Calosc jest zaszyfrowana przez Comexa - jak sam napisal na swoim Twitterze - wlasnie po to, by nie wykorzystac owej luki w niecnym celu. A w odpowiedzi na Twoje pytanie - "There's nothing more cool than Apple!" ;-)!

Stary 04.08.2010, 10:51   #2786
M@X
Get a Mac!

Edit : W Cydii pojawil sie PDF Warner - cos w sam raz dla paranoikow ;-)!

Stary 04.08.2010, 11:17   #2787
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Calosc jest zaszyfrowana przez Comexa - jak sam napisal na swoim Twitterze - wlasnie po to, by nie wykorzystac owej luki w niecnym celu
Nie tylko on zajmuje się znajdywaniem luk w zabezpieczeniach. Każda osoba obeznana w tym temacie może stworzyć exploita i umieścić na jakiejś stronie www. Ofiara wchodzi z telefonu i ba.....kod zostaje wykonany i srajfon zainfekowany Przestępca może zmusić telefony aby wykonywały połączenia na numery o podwyższonej płatności, może przechwycić dane do kont pocztowych (jeśli się używa klienta poczty w srajfonie), czytania smsów. Może się posunąć dalej i wszystkim z listy kontaktów wysłać linka w smsie do zainfekowanej strony.

Dwa tygodnie temu na YouTube można było wykonać atak XSS i wstrzyknąć dowolny kod w komentarzu. Wyobraź sobie, że ktoś tworzy bota który pod popularniejszymi klipami wstawia takiego exploita.
Pół roku temu albo więcej podobny problem miał pajacyk.pl. Przez długi czas strona była zainfekowana szkodliwym oprogramowaniem i zarażała osoby, które wchodziły. Osoby nawet nie były świadome zagrożenia!

Ostatnio zmieniany przez andy : 04.08.2010 o godz. 11:19
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.08.2010, 20:00   #2788
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Twój telefon cię szpieguje

Firma Lookout, która dba o bezpieczeństwo telefonów komórkowych, ogłosiła niedawno niepokojące informacje. Przeskanowali oni ponad 300 tys. darmowych aplikacji dostępnych dla iPhone***8217;ów i telefonów wyposażonych w system Android. Okazało się, że wiele z nich śledzi prywatne dane swoich użytkowników. Przekazują je następnie firmom trzecim, nie informując o tym.

Pozyskiwane w ten sposób informacje mogą dotyczyć szczegółów listy kontaktów, zapisanych zdjęć, muzyki czy historii przeglądanego internetu. To poważna sprawa, gdyż takie prywatne dane mogą trafić do firm, które nie są dobrze chronione. Co za tym idzie, użytkownicy są narażeni na kradzież tożsamości przez hackerów.

Lookout odkryło, że prawie połowa aplikacji dla Androida i niemal jedna czwarta dostępnych na iPhone***8217;a dokonują śledzenia danych. Jest to wynik umieszczenia w nich części kodu, napisanego i dołączonego do aplikacji przez firmy trzecie i zatwierdzonego przez deweloperów. Miał on jedynie zezwalać na konkretne funkcje, takie jak np. wyświetlanie reklam.

Okazuje się jednak, ze nie tylko użytkownicy nie byli świadomi zbieranych o nich informacji ale także i deweloperzy. Największym problemem jest fakt, iż aplikacje nie alarmują o dokonywanym naruszeniu prywatności. Telefony wyposażone w Androida ostrzegają jedynie podczas instalacji, a iPhone***8217;y tylko, gdy aplikacja chce skorzystać z obecnej lokalizacji użytkownika.

Firmy Apple i Google nie wygłosiły oficjalnego stanowiska na ten temat.
http://tech.wp.pl/kat,1009781,title,...wiadomosc.html
Stary 09.08.2010, 07:49   #2789
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Mój brat kupił Omnię Lite
Telefon bardzo fajny. Mały, dobrze łapie sygnał (i można go trzymac jak sie chce ).
WM6.5 jest dużo bardziej przyjazny palcom niż 6.0, choć ciężko mi sie było przyzwyczaić.

Chciałbym jednak poruszyć inną kwestię - wydajności. Od lat wszyscy uparcie twierdzą, bazując zazwyczaj na benchmarku TCPMP, że królami wydajności są procesory Marvell PXA.

Otóż w moim gsmarcie jest chwalony PXA270@520Mhz, podkręcalny do 624Mhz.

I musze przyznać, że procesor Samsung 1164 z Omnii Lite jest ok 2x szybszy .
Może nie w odtwarzaniu filmów (choć moze też, nie sprawdzałem), ale w normalnych zastosowaniach (np pakowanie ZIP).

Takiej wydajności sie nie spodziewałem, zwłaszcza w tej cenie .
Wszystkim narzekaczom, że Lite jest wolniejsza od pierwszej Omnii radze sprawe przemyśleć. PXA312 z Omnii z tego co wiem nie jest 2x szybszy od mojego.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.08.2010, 08:07   #2790
rycho
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 16.01.2002
rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Jeszcze sie nie ubrał a juz nawalił na forum 10 wierszy ...
rycho jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
mobile

Twoje uprawnienia: