![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
![]() |
#166 | |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#167 | |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#168 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
We'll see.. we'll see..
![]() Ale nie spieszy mi się. W zasadzie to jeśli to urządzenie się w ogóle u mnie sprawdzi i za jakiś czas będę miał potrzebę nowszego modelu to raczej będzie to pewnie już trzecia edycja. Druga jest raczej ok, ale nie zmienili jednej rzeczy, która również jest dla mnie kluczowa (a właściwie zmienili, ale na niekorzyść) - wagi. W sumie wolę urządzenie mniej wydajne, ale lżejsze. Podejrzewam, że przy trójce uda się już wagę ograniczyć nie zmniejszając wydajności w dwójki. Ale.. to dalsza przyszłość. Teraz poluję na sensowny egzemplarz pierwszej gen. ![]()
![]() |
#169 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pytanie do posiadaczy iPadów/iPhone (z czystej ciekawości).
Jak wygląda używanie takiego sprzętu w "niesprzyjającym" otoczeniu? Przykładowo mamy laptop z Win8, komórkę na Androidzie i iPada ![]() Albo Linuksa, Windows Phone i iPada ![]() Chodzi mi o wymianę danych, formaty itd. Przykładowo Linux z Microsoftem się nieco gryzie. Windows i XBox promują WMA które na Linuksie się nie odczyta, X360 jest x kolei ślepy na Ogg Vorbis itd. Ale DLNA z Androida na XBox działa jak najbardziej, można sobie np. streamować ogg z tabletu na xboxa, a ten poda na amplituner. Podobnie np. docx, format wspierany przez MS Office, mobilne też, czasem nie bardzo się otwiera w LibreOffice. Najlepiej moim zdaniem trzymać się więc w miarę z jednego "obozu" : Android z Linuksem gada OK - wymiana plików przez bluetooth, sambę, ftp, MTP, adb (od biedy), czy kartę pamięci. Z Windows Phone też problemów nie ma - samba, mtp. Ciekawi mnie więc jak to wygląda jak ktoś ma tylko 1 urządzenie Apple? Ostatnio zmieniany przez sobrus : 25.11.2013 o godz. 09:10 |
![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
Moderator
Mam iphone5 wlasciwie moja zona
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Jukebox Hero
To nie jest wada, ale właśnie ja kupując produkt Apple bym się tego obawiał - stąd moje pytanie.
Jeżeli mamy, Maca, iPhone i iPada, iPoda, iMaca mini i Apple TV itd, a najlepiej jeżeli nasza rodzina i znajomi też - to jest to olbrzymia wygoda. Trudno uznać za wadę coś co urządzenie w zasadzie definiuje (czy wadą auta sportowego jest brak możliwości przewiezienia lodówki?). Nie bez powodu mówi się o "świecie Apple". Ale właśnie mając odosobnione urządzenie Apple troche słabo to widzę, jeżeli jest jak piszesz. I lepiej o tym pomyśleć przed zakupem. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 25.11.2013 o godz. 10:52 |
![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Moderator
Teoretycznie majac wiecej urzadzen apple mozesz sobie zonglowac danymi pomiedzy nimi ale majac jedno to porazka . Sa jakies nie itunsowe platne aplikacje do przegladania zawartosci pamieci urzadzen apple ale sa i tak ogolnie gowno warte i tak wracasz do itunes bo cala zawartosc w pamieci jest przeksztalcana w nazwie na ciag liter i znakow i tak nic nie znajdziesz chyba ze wiesz gdzie szukac a zeby je urzywac i tak musisz miec zainstalowany itunes bo uzywaja jego skladnikow . Pokaz mi w polsce kult przereklamowanego oraz zawyzonego w cenie produktu ile osob w polsce ma ze 3-4 albo wiecej urzadzen apple ? poza M@X on sie nie wlicza
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Jukebox Hero
Nie wiem o jakim kulcie mówisz, choć masz rację że większość osób ma 1 góra 2 urządzenia. Ale jakoś nikt na nie nie narzeka, ci co znam raczej dokupują następne.
Co do kultu to mam w najbliższym otoczeniu 12 urządzeń na przereklamowanym Androidzie i nie czuje się z tego powodu kultystą ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#174 | |||||
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
Cytat:
Do DLNA aplikacje sa, nawet cale multum i kazdy znajdzie cos dla siebie. Wypowiedziec sie moge, bo sam zaczynalem od iPhone jako jedynego urzadzenia i zycie bylo ciezkie. Sek w tym ze organizacja danych wedlug Apple ma dla mnie najwiekszy sens z mozliwych. DLatego zamiast zrezygnowac z iPhone'a zrezygnowalem z PC - to naturalna konsekwencja wyboru tego, co jest dla mnie najlepsze. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I tak sobrus - z Toba chetnie podyskutuje o Apple, bo jako chyba jedna z nielicznych na tym forum osob (nie liczac Bartka moze jeszcze) nie jestes hejterem ;-)... |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#175 | ||||
Jukebox Hero
Cytat:
Jestem informatykiem, plik jest dla mnie naturalny. "Film", "Zdjęcie" - nie. Abstrakcja przyjęta przez Apple jest ciekawa, jednak dla mnie ukrywa przede mną po prostu za dużo. Problem leży w głowie ![]() Ale problemem jest też, że nie mam wyboru. W końcu to urządzenie powinno się dostosować do mnie jak wygodny fotel, a nie na odwrót ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Nie fruwa też - i nigdy nie fruwał - na topowych słuchawkach producentów takich jak Samsung czy HTC. To wina systemu, a nie hardware. Android szybko ewoluuje, ale to jest jeszcze bardzo wczesne stadium. Moim zdaniem wprowadzono go na rynek o parę lat za wcześnie. Technicznie iOS moim zdaniem ma przewagę, choć coraz mniejszą. Ale gdyby go otworzyć mógłby zjeść Androida. Penetracja Androida nie wynika tylko z ceny, choć z pewnością z tego najbardziej. Nie mniej ważny jest fakt, że iOS nie jest licencjonowany. Na pewno miałby większy udział ,gdyby słuchawki robiło jeszcze 2-3 wybranych producentów (oczywiście nie ma mowy o lowendach) Ale faktem jest też, że Android daje użytkownikom największy wybór. Nie narzuca sposobu myślenia czy rozwiązań (poza tym, że generalnie musisz korzystać z konta Google albo będziesz cierpieć nie mniej niż posiadacz iPhona bez iTunes). Sam tego doświadczyłeś z Apple - musiałeś zrezygnować z PC właśnie z braku możliwości wyboru. np dla mnie ta polityka Apple to zdecydowanie największa wada. Przykładowo ja przechodząc na Linuksa też napotkałem (i do tej pory napotykam) na problemy. Ale to nie wina Linuksa, oni robią wszystko żeby to zniwelować - to wina reszty. Jeżeli MS Office 2013 nie potrafi odczytać poprawnie dokumentu w standardzie ISO obowiązującym w całej UE i Polsce - ale wszyscy takiego Office używają - ja jestem bezradny. Jeżeli nikt nie potrafi przeczytać moich dysków na EXT4, choć format jest otwarty i znany od lat - też nic nie zrobie. Ale środowisko Open Source staje na głowie, żeby przynajmniej Linuks - wbrew Microsoftowi - czytał NTFS. W Apple to jest dokładnie w drugą stronę niż w Linuksie - bariery tworzone są przez Apple a inni mają być niekompatybilni. I to mnie zraża. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 25.11.2013 o godz. 20:57 |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Get a Mac!
Gdyby otwarto iOS przestalby byc iOSem - projektowanie go pod milion sluchawek zabiloby jego legendarna wydajnosc i stabilnosc, a tego bysmy nie chcieli ;-).
I nie musialem zrezygnowac z PC. Chcialem - zobaczylem po prostu ile tracilem utrudniajac sobie zycie przez te wszystkie lata. |
![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
sobrus - pod tym postem moglbym sie podpisac
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#178 | |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
A co do samego tekstu - to co ma wspólnego otwartość OSa z ilością urządzeń, na których może być instalowany? Na routerze mam soft otwarty, działający wyłącznie na kilku urządzeniach Asusa. Jak chcę i potrafię to mogę sobie dowolnie go przerobić, skompilować i zainstalować.
![]() |
![]() |
#179 |
Get a Mac!
To, ze kompulujac iOS na mniej niz 10 urzadzen i robiac to za zamknietymi drzwiami da sie zapewnic doskonala plynnosc i stabilnosc. Gdyby tych urzadzen zrobilo sie -dziesiat i to kompilowanych przez kogo popadnie iOS przestalby byc synonimem wspomnianych cech.
Gdybys przeczytal biografie Jobsa wiedzialbys, ze swego czasu Apple postanowilo licencjonowac Mac OS na klonach swoich komputerow, a nie sprzedawac go tylko razem ze swoimi maszynami. Byla to najgorsza decyzja w historii firmy (nie liczac zatrudnienia Johna Sculleya na stanowisku CEO), ktora prawie doprowadzila ja do bankructwa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Jukebox Hero
Nie zgodzię się
![]() Przykładowo jeszcze iPhone 4S to 2*Cortex A9 @ 800Mhz - dziś porównywalne hardware jest w słuchawkach za 300zł . Nie trzeba tu nic kompilować - bo Cortex to ten sam procesor niezależnie od producenta układu. Oczywiście Apple mogłoby, dbając o jakość produktu, wyspecyfikować minimalne wymagania jakie ma spełniać sprzęt. Tak robi przykładowo Microsoft. Oczywiście dla jakości najlepiej jak jest jedna firma - konkurecja cenowa tu nie sprzyja. Poza tym w ten sposób Apple zarabia na sprzęcie, o wiele więcej niż na samym systemie, plus nie musi wspierać partnerów i ich dziwnych pomysłów - plusów więcej niż minusów. Ale iOS nawet na low-endach działałby dziś bardzo dobrze, dlatego gdyby oprzeć na nim otwarty system to pewnie Androidowi dałby nieźle po tyłku. Co do wyboru, to Jobs o ile pamiętam mawiał 'ludzie nie wiedzą czego chcą, dopóki im tego nie pokażesz". I to święta prawda, ale nie dotyczy wszystkich ludzi. Tylko tych, co poszukują gotowych dobrych rozwiązań i wolą zapłacić niż czegoś się nauczyć i być kreatywnymi. Bo nie chcą, nie potrafią, nie mają czasu, ochoty itd. whatever. Myśle że to definiuje target Apple, to duża grupa osób, ale nie wszyscy. Z resztą Apple nigdy nie chciało być marką dla wszystkich, świadczy o tym m.in. brak tańszych urządzeń w ofercie. Apple bardzo sprytnie wybrało segment na którym można najlepiej zarobić - ludzie którzy potrzebują wszystko gotowe (łatwo uzależniani od dobrych rozwiązań - najlepiej takich na które mamy wyłączność ![]() Mało tego, Apple takich ludzi trzyma z dala od swojej platformy. To są powiedzmy wprost niechciani klienci, z którymi firma walczy. Absloutnie nie mam nic do ludzi, którzy "potrzebują wszystko gotowe". Przeciwnie - cieszę się że jest firma która takie rzeczy tworzy (choć nie cieszę się że tylko dla najbogatszych). Po prostu trzeba sobie zdać sprawę z tego że ludzie którzy nie łapią się w applowy target na iOS mogą sie dusić, tzn te sprzęty nie sa dla wszystkich. ALE są jeszcze inne rzeczy które trzebaby wziąć pod uwagę - Android też celuje w target Apple, tyle że nieudolnie.Zabranie roota, zrzucanie na użytkowników tworzenie bugfixów, modlitwy o update i danie im do podziwiania lagów na 8 rdzeniowym urządzeniu za ciężką kasę - to nie całkiem dobry pomysł. - Tablet to urządzenie często wykorzystywane do prostych czynności - net , poczta, pogoda , gry - i nic więcej. Brak np możliwości przesyłania plików przez BT nikomu tu nie przeszkadza. Tanie tablety BT w ogóle nie mają. I dlatego iOS może czasem bardzo skutecznie wyjść poza target. Np ja bardzo chciałbym telefon który działa jak trzeba bez dłubania w nim. PS: Ale się rozpisałem, już chyba dość offtopa. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 26.11.2013 o godz. 09:55 |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
jaki kupic tablet, jaki tablet, najlepszy tablet, tablet, wybor tabletu |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Jaki zegarek kupić? | kizio | Off topic | 144 | 27.05.2017 16:01 |
Jaki dysk SATA2 500GB (minimum) kupić ? | Patrix | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 26 | 20.01.2009 23:12 |
Jaki odtwarzacz DVD kupić ? | AdrianS | Napędy optyczne DVD | 14 | 11.08.2004 18:08 |
jaki waszym zdaniem napęd DVD kupić ? | johhny | Napędy optyczne DVD | 34 | 02.11.2002 19:52 |
w jaki sposób kupić? | gigaman | Napędy optyczne CD | 3 | 30.06.2002 09:50 |