![]() |
Cytat:
Nie wiem - może duże znaczenie ma tutaj moje nastawienie - tablet ma być do konsumpcji treści, a nie do pracy i nie ma tu dla mnie aż takiego znaczenia, żeby dopasować go do swoich potrzeb. A nawet jeśli to.. wygląd mogę zmienić, rozmieszczenie ikon również, pogrupować je itp. według własnych potrzeb też.. W zasadzie nie wiem, czy mam jakiś konkretny problem związany z tym, że to Apple. Przy okazji jeszcze jedno pytanie - mniej lub bardziej udanie przywróciłem jakby kopię poprzedniego tabletu (podochodziło kilka programów nie wiem skąd, ale to już nieważne). Teraz się jeszcze pobawię i zrobię tak, żeby na nowym mieć to, co chcę i tak jak chcę. I teraz pytanie - jak już to będę miał, to czy da się zrobić tak, żeby na dany moment we wszystkich bibliotekach, kopiach itp. zostało TYLKO to, co jest na tablecie? Chodzi mi tutaj głównie o programy, żebym nie musiał ich wszystkich z konta usuwać dodatkowo ręcznie na komputerze. (normalnie jak coś usunę na tablecie, to w bibliotece na komputerze zostaje i to w sumie jest ok, bo nie wszystko chcę w danej chwili mieć dostępne, ale niekoniecznie chcę to też usunąć bezpowrotnie, natomiast jednorazowo chciałbym to automatycznie zrobić - niech wszystko to, co nie jest w danym momencie na tablecie zniknie z konta) |
A co , jailbrake mozesz sobie zrobic i to na legalu :rotfl:
|
A co ze sztucznymi ograniczeniami?
|
Jeżeli nie czytałeś to zobacz te dwa posty z poprzedniej strony:
http://forum.cdrinfo.pl/f123/jaki-ta...ml#post1272730 http://forum.cdrinfo.pl/f123/jaki-ta...ml#post1272735 W zasadzie te wrażenia się nie zmieniły (a przynajmniej bardzo niewiele). Nawet z niedopracowaniem tej wersji systemu uważam, że są to bardzo dobre urządzenia i używa mi się ich świetnie. |
@andrzejj9 system zmienił się znacząco. Jak widać przy większych bajerach ledwo dyszy na starych urządzeniach.
Jak tak w ogóle Ci się spisuje iPad. Zadowolony z wybrania jego a nie innego urządzenia - Android, WP? |
Niedopracowań będzie coraz więcej, bo liczba wyznawców gwarantuje sprzedaż wszystkiego, nawet iTrampek. :]
|
No tu akurat mi się wydaje, że to jest kwestia niedopracowania. Ten nowy system nie ma nic, co wymagałoby większej mocy obliczeniowej niż poprzedni (przynajmniej patrząc z punktu widzenia użytkownika). Poza tym to przycinanie nie dotyczy tylko samego systemu, ale np. właśnie google map, czy przeglądarki internetowej. A to są cały czas te same programy, mające takie same wymagania. Tak samo nie zmienia się przecież moc samego urządzenia. Ewidentnie problem leży w samym systemie, ale nie wiem, czy jego wymaganiach, czy po prostu niedoróbkach...
Ogólnie.. wrażenie jak najbardziej niestety negatywne... |
Cytat:
Cytat:
|
hmm.. no to właśnie nie zadziałało mi to w ten sposób..
Kiedy po podłączeniu iPada do komputera wybrałem opcję przywrócenia kopii jakieś ustawienia chyba wgrał, ale to zajęło chwilę, natomiast później musiałem wszystko wybierać ręcznie - w tym przy każdym programie klikać instaluj, a i wtedy pojawiał się na pierwszym wolnym miejscu na pierwszym wolnym ekranie. Nie było takiej opcji - a przynajmniej jej nie widziałem - żeby wszystko wgrało się automatycznie tak, jak jest na starym tablecie. |
Tak. Tak jak pisalem kopia w iTunes lub na iCloud i potem robisz wstepna konfiguracje i przywracasz noqego iPada z kopii starego. Podepnij tez iPada kablem do Maka - domyslnie synchronizacja przez Wi-Fi jest wylaczona, wiec za pierwszym razem trzeba ja zrobic przez kabel.
|
Jeszcze zapytam w sprawie tego przenoszenia danych.
Zaktualizowałem system (bardzo, bardzo niechętnie.. mogę tylko powtórzyć, że ten, kto zatwierdził te zmiany, powinien wylecieć z firmy.. pomijając nawet wygląd (co trudno zrobić..) to on w każdym możliwym aspekcie jest dużo, dużo wolniejszy. Na 6.xx wszytkie chodzi idealnie płynnie, na 7.xx idealnie się przycina.. Internet, Google Maps, menu.. ) i chciałem wszystko zsynchronizować, ale nie da się (lub mi się nie udało) zrobić tego automatycznie - w sensie, że wszystko to, co było w poprzednim iPadzie - w takiej samej kolejności (ilość ekranów, rozmiesszczenie ikon itp.) znajdzie się na nowym. Da się w ogóle tak zrobić? Teraz zacząłem robić to ręcznie, ale chciałbym zrobić coś takiego: 1) Podłączam poprzedniego iPada i zgrywam z niego wszystko na komputer (i tylko to ma zostać) 2) Podłączam nowego i wszystko z komputera zgrywa się na niego (w dokładnie takiej konfiguracji) Possible..? |
Cytat:
Na razie nie zadziałała, bo pojawił się komunikat o innej wersji systemu (w poprzednim była siódemka, tu z tego, co widzę jest szóstka) i konieczności aktualizacji wcześniej - również z poleceniem, żeby w takim razie zarejestrować go na razie jako nowego. Tak zrobiłem, potem zaktualizuję i spróbuję połączyć się znowu, zobaczę, czy to zadziała (ale wcześniej potestuję sobie trochę tą poprzednią wersję systemu). |
No a kto co poradzi ze maja dobry sprzet :D jak by robili badziew problemu by nie bylo bo nikt nie kupywal :szczerb: kot czy przodem czy tylem fakt jest ze ich zabiegi sa monopolistyczne i nikt ich nie zmusza do zmiany polityki ale kto ma ochote ma legalnie wolny wybor czy wybiera tylko apple czu jeszcze inne opcje . Ja lubie jak mi wszystko dziala i do tego po mojemu :D
|
Bo to nie jest sprzęt dla tych co chcą mieć swój tok myślenia i robić po swojemu.
Tylko dla tych co chcą zapłacić, aby mieć wszystko gotowe i sprawnie działające. Stwierdzenie że Apple "narzuca" w jaki sposób z niego korzystać to trochę odwracanie kota ogonem. Bo Apple nie zmusza nikogo do kupna swoich urządzeń. To ludzie je kupują a potem chcą zmuszać Apple do zmiany polityki. |
Widzisz ja lubie apple i nie mam nic przeciwko sprzetowi ktory produkuja nawet bardzo lubie za prostote , design , ale wkurza mnie polityka fimy i nazucanie mi wyznaczonego toku myslenia . Ale kupujac tableta liczy sie dla mnie funkcjonalnosc , mozliwosc uzycia stacji dokujacej mozliwosc doczepienia klawiatury z dodatkowa bateria , dell akurat dorzuca cloud gratis , wyjscie hdmi oraz wszelakie inne porty ktorych w apple ze wzgledu na polityke firmy brak ;) , i widzisz nie zrobilem bledu przy wyborze bo lubie ten sprzet ale nie lubie narzucania mi jak mam z niego korzystac dlatego jailbreak jest legalny bo nie tylko ja tak mysle ale sad tez ;)
|
Cytat:
Decydując się na iPhone trzeba zrozumieć i polubić na ich podejście do tematu (mi to nie leży więc nie kupuje). Skoro zrobiłeś JB to najwyraźniej popełniłeś błąd przy wyborze sprzętu, należy go używać bez JB. Jeżeli na siłę chcesz zrobić z niego coś czym nie jest - to nic dziwnego że nie jesteś zadowolony. Tym niemniej oprawa i sposób/sprawność działania , choć to zupełnie nie moja bajka, to najwyższa półka jaką można dziś sobie sprawić. |
Cytat:
Alez ja posiadam Iphone5 i jakos rewelacji nie ma bardziej wole uzywac noki 808 no teraz Ip jest po jailbrake wiec jakos to jeszcze dziala , ale ipada nie kupil bym za zadne skarby swiata nawet jak by mi doplacali bo mu brakuje podstawowych portow a i cenowo zadna rewela wolal bym kupic dell venue 11pro |
Jak masz kopie w iCloud to przy pierwszej konfiguracji wybierasz "Przywroc z kopii iCloud" zamiast "Skonfiguruj jako nowego iPada". Potem synchronizujesz z iTunes i masz to samo co miales (w kopii przechowywana jest informacja co synchronizowac).
Waznym jest by przy zerowaniu poprzedniego iPada miec polaczenie z internetem - zostaje on wowczas odpiety od konta iTinues i wszystkich uslug iCloud (iMessage, FaceTime, Find my iPad itd.). |
To jako bufon ;-) napiszę ciąg dalszy :)
Miałem chwilę zwątpienia, kiedy miałem lekkie problemy z Wi-Fi w domu, w miejscu, gdzie bez problemu jest odbierane przez laptopa. Podobanie, jak kiedy okazało się, że jednak i sklepie Apple dużo (bardzo dużo...) jest kompletnego chłamu. Ale z drugiej strony.. to w sumie nawet lepiej, że tych rzeczywiście wartościowych jest niewiele, bo nie byłoby czasu, aby przeglądać wszystkie (czy chociażby większy wycinek). Ogólnie.. wrażenia dalej nad wyraz pozytywne :) Na tyle, że w międzyczasie.. kupiłem wersję 64GB, tym razem już nówkę (pojawiła się w dobrej cenie na Allegro) :) Starą sprzedam, w zasadzie już mam kupca i taka wymiana wyniesie mnie około 200 (nawet mniej, ale dokupię jeszcze pokrowiec). I tu przy okazji pytanie - jeszcze o tym poczytam, ale czy trzeba (poza logowaniem się) zrobić coś specjalnego, żeby na nowy tablet skopiować to wszystko, co było na starym (znaczy, co jest przypisane do konta i co jest na komputerze)? Bo chciałbym: 1) Uruchomić i zarejestrować nowy 2) Przegrać na niego wszystkie dane 3) Przywrócić stary do ustawień fabrycznych 4).. nic przy okazji nie spieprzyć ;) (coś tam już z daych, które niekoniecznie chciałbym stracić, mam..) |
Nie zgadzam się. Apple biorą tylko bufony, gdyby zdjąć jabłko z obudowy nie brali by tych urządzeń bo były by zbyt drogie w stosunku do tego mają w środku. Nie mówię już o Iphonach, u których nawet baterii nie można zmienić. Jak dla mnie Apple to naciągacze.
|
Jakoś wcale mnie ta recenzja nie dziwi :)
Najwięcej na Apple psioczą ci którzy go na oczy nie widzieli, a Androida wielbią ci którzy nie widzieli nic innego. Gratulacje i miłego używania :) PS. Jeżeli chodzi o interfejsy to zamienianie lepszego na gorsze to aktualnie panująca moda. Dzięki temu za 3-5 lat będzie można zamienić gorsze na lepsze nie wysilając zbytnio pustych mózgownic projektantów. |
Ok, to jeszcze kilka słów na temat nowego nabytku :)
Tak jak przy Samsungu podejście miałem generalnie neutralne - chciałem po prostu zobaczyć, jak takie urządzenie się sprawuje, tak w przypadku Apple.. cóż - było ono zdecydowanie ostrożne (żeby nie powiedzieć negatywnie). Spodziewałem się, że szybko odbiję się od iTunes, pytanie było tylko jak bardzo, no i spodziewałem się jednak dyskusyjnego stanu samego urządzenia (bo w "idealne" zdecydowanie nie wierzyłem). Tak więc oczekiwałem najgorszego ;) Co do wyglądu to trochę się nie rozczarowałem, bo stan oczywiście idealny nie był - na tyle kilka rysek (dość wyraźnych), dość mocne (rzecz dyskusyjna - dla mnie tak) otarcie z boku. Na ekranie nic nie widziałem, ale też był trochę zakurzony, a ja aż tak dokładnie się nie przyglądałem. W każdym razie stan choć nie był zły, zgodny z opisem nie był, co.. w sumie było dobrą informacją. Stwierdziłem, że przynajmniej mogę go potestować, a jak jednak nie przypadnie mi do gustu, to zwracam jako niezgodny z umową. To jednak chyba nie będzie konieczne, bo w komplecie był bardzo fajny pokrowiec, do którego najpierw wkłada się tablet (tył i bok przestają być widoczne), a potem zamyka okładką w stylu smart cover. Tablet prezentuje się w tym bardzo dobrze (i nie widzę żadnego powodu, żeby go wyjmować - tym samym rysy nie są widoczne), jest wygodne do trzymania i generalnie bardzo praktyczne. Ogólne wrażenie bardzo na plus. Potem przyszła pora na sławetne iTunes. I tu ciekawe - może to kwestia mojego nastawienia (rzecywiście oczekiwałem najgorszego), może tego, że ten program faktycznie nie jest aż taki zły, ale przeszło to praktycznie zupełnie bezboleśnie. Ściągnąłem program i zainstalowałem przed podłączeniem iPada (nawet nie wiem czy tak trzeba), po podłączeniu nie miałem specjalnych problemów, żeby zrobić to, co chciałem (wgrać trochę zdjęć, muzyki i filmików, potem też programów), a przede wszystkim - ani przez chwilę nie było problemu z tym, że muszę to robić przez dedykowany program zamiast z poziomu exlorera. Różnica w stosunku do otwarzacza mp3 Sony, gdzie muszę też używać dedykowanego programu (Sonic Stage) jest ogromna - tam mnie szlag trafia za każdym razem jak muszę to włączyć i z tego powodu praktycznie go nie używam. Tutaj.. jak na razie nie było praktycznie żadnego problemu (dwa niewielkie). To było pozytywne zaskoczenie i drugi raczej pozytywny start z tabletem. A dalej.. było już tylko lepiej i dużo lepiej ;) Kilka wrażeń: - wielkość, waga, ogólnie gabaryty - krótko mówiąc idealne. W pierwszej chwili pomyślałem, że tablet też jest dość ciężki, ale to uczucie szybko przeszło. Wielkość, waga, ogólne użytkowanie jest idealne - dla mnie naprawdę to jest optymalna wielkość tabletu. 10'' to po prostu za dużo (chyba, że ktoś chce zastąpić notebooka), 7 zdecydowanie za mało (głównie ze względu na proporcje). 8 to jest strzał w dziesiątkę. - ekran - tu miałem pewne wątpliwości, bo przez niedawne porównanie w sklepie starego i nowego modelu przekonałem się jednak, że różnica pomiędzy retiną i jej brakiem jest kolosalna. Na tyle, że zacząłe się zastanawiać czy jednak nowy model to nie będzie lepszy wybór. Jednak ceny są na takim poziomie, że raczej jeszcze długo bym takiego nie kupił (tylko wersja 3G wchodziła w grę i więcej niż 16GB). Ostatecznie zdecydowałem się na ten i choć nie jest to zły wybór, to jednak różnicę - nawet bez bezpośredniego porównania czuć - zwłaszcza przy oglądaniu zdjęć (i może w sumie tylko przy tym, bo ikony czy inne grafiki już tak nie rażą - zdjęcia jednak tak). Ogólnie ekran w iPadzie jest wystarczający, ale w przypadku przeglądania zdjęć tylko wystarczający - dźwięk - bez rewelacji, ale zupełnie poprawny. Zdecydowanie lepszy niż w Samsungu - ogólne działanie, wydajność - heh.. o tym może jeszcze za raz, ale krótko - Apple i Samsung to zupełnie różne światy.. Ogólne pierwsze wrażenie po przejściu przez rejestracje itp. (gdzie jednak trochę minusów było - jak np. wszystkie regulaminy i potrzebne zgody - po 15 minutach na maila dostałem.. 10 wiadomośći, z czego 4 z kilku (nasto) stronicowymi regulaminami, a pozostałem z różnymi potwierdzeniami rejestracji. Przyznaję niechętnie, że większości z tego nawet nie próbowałem czytać..) i uruchomieniu tabletu było zdecydowanie pozytywne. Kolejne.. jeszcze lepsze, a po dwóch dniach (akurat zrobiłem to na weekend) i przekonaniu się o pewnie niewielkiej części możliwości (już pod kątem oprogramowania), stwierdzam, że to urządzenie jest po prostu genialne. Samemu fizycznemu urządzeniu naprawdę trudno cokolwiek zarzucić - wykonany bardzo dobrze, gabaryty idealne, wydajność itp. więcej niż zadowalająca. Lepszy ekran mógłby to jeszcze poprawić, ale i bez niego jest przynajmniej bardzo dobrze. Natomiast to, co dodatkowo oferuje cały obszar oprogramowania jest po prostu genialne: - przeglądanie zdjęć - bezproblemowe i ciągle dla mnie zaskakująco szybkie (takie jakby 'kartkowanie' strony, kiedy kolejne zdjęcia tylko migają przez ekran - żadnego zacięcia - od razu ostre i wyraźne) - słuchanie muzyki - szybkie, wygodne, do tego przynajmniej satysfakcjonujący dźwięk - oglądanie filmów - ogólnie ok, ale tutaj pierwszy zgrzyt - może (i mam nadzieję) do przeskoczenia. Wrzucałem na razie videoclipy, ale zdecydowanej większości nie mogłem - pojawiał się komunikat, że iPad nie jest w stanie ich otworzyć. Były to różne formaty, ale generalnie popularne. Jeśli faktycznie takiej możliowści nie będzie to jest to już dość znaczny minus - działanie.. Tu chyba po raz pierwszy przekonałem się, co znaczy cały ten ekosystem Apple. Tutaj jak na razie wszystko, abslolutnie wszystko działa po prostu błyskawicznie. Nie ważne czy odtwarzacz muzyki, przeglądarka internetowa, mapy google, czy gigowa gra - przyckam przycik i po sekundzie, a najdłużej kilku (rzadko) program jest już uruchomiony i działa. Na komputerze w tym momencie zobaczyłbym pewnie ekran biosu podczas uruchamiania.. Wyjscie z programu - ułamek sekundy, po kolejnej uruchomione już coś innego. I wszystko płynnie, idealnie działa.. Do tego to po prostu dobrze wygląda i momentami zaskakuje może mało przydatnymi, ale jak najbardziej przyjemnym rozwiązaniami - przykład wyboru daty na samym początku - tak banalne i męczące na komputerze tu jest po prostu przyjemne. PRzyznam, że po kilku dniach używania ciągle trudno jest mi się przestawić na takie działanie. Nie znam tego nawet z bardzo wydajnego komputera. Dodatkowo uruchomiłem jakieś wyścigi (Real Racing chyba), które wyglądają tak, że na komputerze - choć mocnym - to by mi nie poszło. Tutaj działa dobrze (już nie idealnie, bo przycięcia się zdarzają, ale sam fakt, że to nie jest pokaz slajdów w zupełności mi wystarcza..). Ogólnie bardzo, bardzo pozytywne wrażenie - dużo lepsze niż się spodziewałem. - programy... Tu można by pisać w nieskończoność. Nie wiem czy poznałem chociażby promil tego, co z sensownych rzeczy jest na tą platformę dostępne, ale już w tym momencie to, co widziałem, mnie po prostu przytłacza. Ale zdecydowanie pozytywnie - po prostu możliwośći, jakie daje - już nie samo urządzenie, ale zewnętrzne programy za jego pomocą - są niesamowite. I tu nie chodzi o ilość jak w przypadku Androida, gdzie jakieś 95% tego, co ściągnąłem nie nadawało się do niczego. Nie twierdzę, że tutaj proporcje są inne, ale każda ściągnięta aplikacja - nawet jeśli nie była mi potrzebna i ją kasowałem - sprawiała naprawdę dobre wrażenie. Była dobrze zrobiona, stabilna, szybko się uruchamiała i dobrze działała. Praktycznie każda. A dodatkowo nawet specjalnie nie szukając trafiłem już na kilka perełek.. Wczoraj wieczorem komuś w ciągu pięciu minut pokazałem, co (po raptem kilku godzinach używania - więc na dobrą sprawę nie znając jeszcze 99% możliwości) jestem w stanie zrobić na tym tablecie. I tak: - sekunda, połączenie ze Spotify i dostęp do list, stacji radiowych.. chyba ok 20 mln piosenek w ciągu kilku kliknięc - przełączenie na Nexto i dostęp do (to już płatne) wielu gazet, w ciągu kolejnych kilku sekund archiwalnych numerów - kolejny program i dostęp do tysięcy komików - tvn24, bbc, bloomberg itp. - w ciągu kilku sekund wiadomości z całego świata, teksty, filmiki.. - ted - wykłady z różnych uczelni, miejsc, na różne tematy - kilka kliknięć - eurosport i aktualna transmisja sportowa (różne) - ipla i ciągu pięciu sekund dostęp do ponad 400 odcinków Kiepskich (jako jeden z wielu dostępnych seriali) - google map i earth.. bez komentarza (może tylko takiego, że chodzi to dużo szybciej niż na moim stacjonarnym komputerze) - internet.. - youtube... Ja wiem, że to wszystko jest pewnie dostępne na każdym tablecie, a na pewno na każdym komputerze (no to może nie, bo te niektóre dedykowane aplikacje naprawdę robią wrażenie), ale.. tutaj to wszystko chodzi po prostu błyskawicznie - to się dzieje w ciągu sekund. Praktycznie nie ma czekania, tylko korzystanie z treści. Podobnie zresztą gry... Kurde.. nie wiem, ale jak włączyłem tego TED'a, obejrzałem kilka naprawdę fajnych wykładów, potem te programy informacyjne, włączyłem mapę nieba z możliwością przybliżania i sprawdzania gwiazdozbiorów, zobaczyłem Spotify (niby znane).. naprawdę możliwości, jakie to daje (znowu - niby na komputerze w większości dostępne) są z jednej strony przytłaczające, ale i po prostu niesamowite. Nie byłem, nie jestem i nie zostanę fanboyem Apple, bo jest wiele rzeczy, za które nie lubię i nie polubię tej firmy. Ale to urządzenie i możliwości, jakie daje, są po prostu genialne. Jednocześnie może porównań nie mam wiele, bo używałem tylko Galaxy Tab, ale tak jak tamten był tylko i aż poprawny, tak ten jest pod absolutnie każdym względem dużo, dużo lepszy. I jego użytkowanie po prostu jest przyjemne. Jedno zastrzeżenie na koniec, żeby nie było tak różowo (mam też kilka pytań, ale to już może innym razem) - już nawet nie dobry, ale po prostu słaby jest wygląd nowego systemu. Jak przeglądam różne opisy, instrukcje, gdzie jest widok starego, to stwierdzam, że człowiek, który to wymyśli i przeforsował, jest idiotą (po co zmieniać coś dobrego na wyraźnie gorsze). I mam wrażenie, że gdyby Steve to zobaczył, to tamten by dość głośno i szybko się z pracą pożegnał. Nie widzę żadnej zalety w tym nowym wyglądzie, a widzę za to dużą przewagę starego (na tyle, że zastanawiam się, czy nie da się do niego wrócić). Podsumowując.. polecam - tablet jako taki też (choć to już kwestia potrzeb, moje były dość sprecyzowane w tym momencie), ale jeśli już kupno, to mam wrażenie to jest jedyna sensowna opcja, jeśli chce się wydać taką kwotę. To jednak zupełnie, zupełnie inna bajka. Lepsza :) |
Ok, to wróce do tematu. W miedzyczasie mialem okazje po pierwsze tabletu pouzywac (Samsunga), potem z zakupu zrezygnowac (chociaz nie dlatego, ze mi sie nie podobal - po prostu stwierdzilem, ze w tym momencie jednak nie jest mi potrzeby) i na koniec.. kupic :-) Ale po kolei.
1) Najpierw przy okazji jakiegos spotkania dowiedzialem sie, ze znajomy ma tablet, którego nie uzywa. Nie bylo problemu z pozyczeniem, wiec wzialem, zeby przetestowac, jak to urzadzenie sie u mnie sprawuje. W sumie to nie wiedzialem nawet co to bedzie, poza tym, ze Samsung. Jak odebralem okazalo sie, ze jest 10 calowy (w sumie nie wiem, czemu zalozylem, ze bedzie siedmio), natomiast jaki model nie mialem pojecia i.. w sumie nie wiedzialem, jak to sprawdzic. Dopiero po dobrych dwóch tygodniach przez przypadek zobaczylem, kiedy po raz pierwszy tablet calkowicie wylaczylem i zobaczylem nazwe przy uruchamianiu - w kazdym razie byl to Samsung Galaxy Tab 2, z modemem 3G. Wrazenia: Generalnie jak najbardziej pozytywne jesli chodzi o sens takiego urzadzenia w ogóle. Najbardziej zalezalo mi na mozliwosci wygodnego sledzenia róznych notowan i ogólnie uzywania internetu. Tu musze przyznac bylo bardzo dobrze. Dodatkowo - okazalo sie, ze jest tam karta AERO i musze przyznac, ze naprawde zaskakujaco dobrze to chodzi. Na tyle, ze na poczatku nawet bedac w domu nie laczylem sie z WiFi bo AERO bylo wystarczajace. Tu duzy plus. To wystarczylo, zeby urzadzenie jako takie juz mnie do siebie przekonalo. Reszta natomiast musze przyznac - w przypadku tego konkretnego modelu - byla raczej rozdzarowujaca: - gabaryty, waga - za duze i zdecydowanie za ciezkie. Da sie z tego dosc komfortowo korzystac, ale jednak tego typu urzadzenie powinno byc dla mnie bardziej poreczne. Tu nie bylo szansy, zeby wziac to i schowac do wiekszej nawet kieszeni i zabrac ze soba, dodatkowo trzymanie w rece np. przy ogladaniu filmu na dluzsza mete jest niemozliwe. Tym bardziej przekonalem sie, ze 8 cali to jednak dla mnie najlepszy wybór - dzwiek - tu musze przyznac, ze zaskakujaco slaby i rozczarowujacy. To, ze glosniki byly kiepskie to jedno - ale jak podlaczylem tablet pod glosniki zewnetrzne to okazalo sie, ze nie jest w stanie w ogóle napedzic (na sluchawkach tez bez rewelacji). I to tam, gdzie stary odtwarzacz mp3 iRivera nie mial najmniejszych problemów. Tu duzy minus, nawet przy nie oczekiwaniu cudów pod tym wzgledem od urzadzenia tego typu - przegladanie zdjec - najwiekszy minus - zakladam jednak, ze zwiazany z oprogramowaniem. Jednak jak dla mnie to jedna z czesciej uzywanych funkcji tabletu, a tu okazala sie kopmletnie nieuzyteczna. Przy otwieraniu kazdego zdjecia trzeba bylo czekac do kilku sekund na jego wyostrzenie - wczesniej tez sie wyswietlalo, ale niewyrazne. Po przejsciu do nastepnego - to samo. Dla mnie rzecz calkowicie przekreslajaca sens korzystania z tej funkcji. Pomyslalem, ze moze jest kwestia zdjec w duzej rozdzielczosci (bezposrednio z aparatu). To dalej duzy minus, ale jednak powiedzmy w jakims stopniu rzecz zrozumiala. Przekopiowalem jednak takze tapety z komputera - w zdecydowanie mniejszej rozdzielczosci i bylo dokladnie tak samo - bardzo duzy minus. Dla mnie przekreslajacy urzadzenie. (tu biore pod uwage mozliwosc, ze w jakims programie byloby lepiej - sprawdzalem jednak na preinstalowanym na urzadzeniu, jak i na dodatkowo sciagnietym - podobno jednym z lepszych do tego celu. Bylo lepiej, ale opóznienie dalej bylo wyraznie odczuwalne (sekunda - dwie) - ogólna wydajnosc - choc zadowalajaca, to jednak nie idealna. Przy uruchamaniu róznych aplikacji dlugie czekanie, sporadyczne bledy. Ogólnie ok, ale zdecydowanie mogloby byc lepiej - aplikacje, sklep - tu tez spory minus. Choc w sklepie pewnie jest wszystko to dotarcie do tego, co warte uwagi, jest jesli nie niemozliwe, to bardzo trudne. A taki zalew hlamu i nic niewartego smiecia robi bardzo zle wrazenie (na tyle, ze dosc szybko nie chcialo mi sie juz nawet nic szukac). Dodatkowo aplikacje (nawet te juz sprawdzone) takie nie do konca robiace pozytywne wrazenie. Sam do konca nie wiem czemu.. kilka sie wykrzaczylo, kilka nie uruchamialo, w wielu bardzo duzo reklam.. Znowu - nic dyskwalifikujacego, ale ogólne wrazenie slabe. - ogolna obsluga Androida - tez generalnie ok, choc tak troche toporna i nieprzekonywujaca. Da sie tego uzywac, ale to troche jak Windows - mozna poznac i cel w tym osiagnac, ale z przyjemnoscia niewiele ma to wspolnego. Od taki srodek do celu, nic wiecej (a i kilka rzeczy zdecydowanie mogloby byc bardziej ergonomicznych czy bardziej przemyslanych). Ogólne wrazenie - tablet jako urzadzenie ok, do moich potrzeb jednak rzeczywiscie w tym momencie przydatny. Android - od biedy moze byc. Ten konkretny model - zdecydowanie nie (przede wszystkim ze wzgledu na kwestie przegladania zdjec. To dla mnie bylo dla takiego typu urzadzenia po prostu dyskwalifkujace). Co ciekawe choc ogolnie utwierdzilem sie w przekonaniu, ze takie urzadzenie w tym momencie bardzo by mi sie przydalo, to jednoczesnie.. sam nie wiem czemu, moze ze wzgledu na kilka innych nieprzewidzianych wydatkow, stwierdzilem, ze na razie z zakupem sie wstrzymam. Ofert specjalnie atrakcyjnych nie bylo, ja troche przerzucilem sie na granie dlugoterminowe, wiec nie musialem na biezaco sprawdzac kursow i generalnie kupno tabletu nie bylo juz tak pilne. Stwierdzilem wiec, ze za jakis czas. I tak mniej wiecej tydzien pozniej (nawet nie), kiedy zupelnie od niechcenia wszedlem wieczorem na Allegro, zobaczylem atrakcyjna cenowa oferte za Ipada Mini 32GB, wersja 3G (tylko taka bralem pod uwage). Juz wczesniej mowilem, ze mysle o kwocie okolo 1000 zl i tu dokladnie taka byla. Plus z fajnym pokrowcem, podobno w idealnym stanie. Dodatkowo w opcji kup teraz. Chwile sie jeszcze wahalem, ale stwierdzilem, ze lepszej oferty nie bedzie i biore. I kupilem :) Reszte dopisze w osobnym poscie bo za duzo sie tego zrobilo, a chcialbym tez zadac kilka pytan do znawcow Apple ;) |
A nieee, nawet nie myślałem o chmurze, chyba za duży skrót myślowy.
Raczej o domowym serwerze z FLACami :) Chmury ja mam tylko na zdjęciach :) |
Cytat:
|
Tak zapomniałem dodać to, że o ile takie podejście dla niezaawansowanych userów to niebywała zaleta, o tyle utrudnianie życia użytkownikom którzy chcą zrobić coś inaczej zaletą już nie jest.
Gdyby iOS miał swoje bilbioteki i chmury, a przy tym pozwalał na więcej tym, którzy myślą inaczej (nic nikomu nie zabieramy!) - wtedy nie miałbym się w nim do czego przyczepić. @czary2mary Nie jest tak źle, stream z urządzenia w formie cyfrowej na zewnętrzny przetwornik (coś jak Cambridge Audio DacMagic, ew oczywiście coś droższego) i możesz mieć i biblioteke i jakość :) Oczywiście pod warunkiem że muzyka jest zapisana bezstratnie bo inaczej troche to bez sensu :) |
Spytajcie się 100 osób na ulicy jaki mają system w telefonie;)większość odpowie że Nokia ,Samsung ,HTC itd.itd-90% użytkowników fonów nie ma pojęcia co ma pokładzie.
Więc nawet w 50% zgodzę się z kolegą @sobrus że w Apple można taki system traktować jako zaleta dla niezaawansowanych użytkowników ,ale wystarczyło by dodać ustawienia zaawansowane gdzie dowolnie można ustawić, modyfikować,zmieniać domyślne ustawienia i byłby system dużo bardziej uniwersalny -przecież to nie przypadek że wśród zaawansowanych użytkowników technologii raczej sprzęt od Apple jest rzadkością. Max gdzieś wyżej napisał że użytkownikom Windy nie mieści się w głowie używanie programu do organizowania biblioteki do muzyki-w moim przypadku tak jest bo u mnie kable do kolumn więcej są warte jak iPhone i nigdy bym nie wpadł na to aby na czymś takim muzę odpalać;) |
iOS robi kopie danych na iCloud lub w iTunes. Mozesz ja przywrocic na kazdym innym urzadzeniu Apple i bedzie dzialac - zachowasz wszystko to co bylo. Ja dane mam caly czas te same od pierwszego iPhone'a - to ze sprzet sie zmienia dla danych jest "przezroczyste".
|
Cytat:
Czyli nie ma takich. ;/ |
Niestety, ale weź pod uwagę że tak jak prawnik czy chirurg nie siedzi w garażu i nie naprawia swojego Audi (choć przecież głupi nie jest), tak niekoniecznie musi dłubać w tablecie i kombinować, żeby puścić wreszcie ten cholerny film. Nie jest mechanikiem i nie jest informatykiem. To działa też w drugą stronę - informatyk sam sobie zębów leczyć nie będzie.
Więc to nie jest moim zdaniem wada, ludzie takich urządzeń potrzebują i na takie czekają. |
I tu sie z toba calkowicie zgodze stad taka popularnosc tego w stanach tam ludzie sa przyzwyczajeni do "gotowca" ktory powoduje zanik szarych komorek bo co to za kraj w ktorym 90% populacji nie wie jake jest ich miasto stoleczne i gdzie sa na mapie itd. ale to nie o tym temat .
Apple tak jak piszesz nienawidzi wlasnej inwencji a ta w skrocie nazywa sie jailbrake :D ja wiem czego oczekuje od urzadzenia i nie potrzebowalem jobsa do tego , dopiero cydia ma aplikacje do transferu plikow poprzez BT wiec sie da , ale z punktu apple to zlo bo ma tylko uzytkownik uzywac itunes . Sumujac dla mnie apple niemalze rowna sie z oddzialami SS w czsie 2 wojny swiatowej bo ich motto brzmialo bardzo podobnie "ja ci wierze ale i tak cie bede kontrolowac" , tak samo apple ja ci wierze ze bedziesz uzywac tylko itunes ale w razie czego bede i tak kontrolowac co robisz i do tego sie upewnie ze TYLKO bedziesz robic to w ten sposob ktory ja ustalam . |
Nie zgodzię się :) Od pewnego czasu Apple "produkuje" swoje SoC, ale pierwsze iPhone nie były niczym szczególnym.
Przykładowo jeszcze iPhone 4S to 2*Cortex A9 @ 800Mhz - dziś porównywalne hardware jest w słuchawkach za 300zł . Nie trzeba tu nic kompilować - bo Cortex to ten sam procesor niezależnie od producenta układu. Oczywiście Apple mogłoby, dbając o jakość produktu, wyspecyfikować minimalne wymagania jakie ma spełniać sprzęt. Tak robi przykładowo Microsoft. Oczywiście dla jakości najlepiej jak jest jedna firma - konkurecja cenowa tu nie sprzyja. Poza tym w ten sposób Apple zarabia na sprzęcie, o wiele więcej niż na samym systemie, plus nie musi wspierać partnerów i ich dziwnych pomysłów - plusów więcej niż minusów. Ale iOS nawet na low-endach działałby dziś bardzo dobrze, dlatego gdyby oprzeć na nim otwarty system to pewnie Androidowi dałby nieźle po tyłku. Co do wyboru, to Jobs o ile pamiętam mawiał 'ludzie nie wiedzą czego chcą, dopóki im tego nie pokażesz". I to święta prawda, ale nie dotyczy wszystkich ludzi. Tylko tych, co poszukują gotowych dobrych rozwiązań i wolą zapłacić niż czegoś się nauczyć i być kreatywnymi. Bo nie chcą, nie potrafią, nie mają czasu, ochoty itd. whatever. Myśle że to definiuje target Apple, to duża grupa osób, ale nie wszyscy. Z resztą Apple nigdy nie chciało być marką dla wszystkich, świadczy o tym m.in. brak tańszych urządzeń w ofercie. Apple bardzo sprytnie wybrało segment na którym można najlepiej zarobić - ludzie którzy potrzebują wszystko gotowe (łatwo uzależniani od dobrych rozwiązań - najlepiej takich na które mamy wyłączność ;) ), dbają o prestiż (skłonni do przepłacania za design i szpan) i oczywiście mają grube portfele. Resztę (ludzie na których mozna mało zarobić, tworzą swoje rozwiązania zamiast je kupić itd) - Apple pozostawiło do podziału innym firmom. Mało tego, Apple takich ludzi trzyma z dala od swojej platformy. To są powiedzmy wprost niechciani klienci, z którymi firma walczy. Absloutnie nie mam nic do ludzi, którzy "potrzebują wszystko gotowe". Przeciwnie - cieszę się że jest firma która takie rzeczy tworzy (choć nie cieszę się że tylko dla najbogatszych). Po prostu trzeba sobie zdać sprawę z tego że ludzie którzy nie łapią się w applowy target na iOS mogą sie dusić, tzn te sprzęty nie sa dla wszystkich. ALE są jeszcze inne rzeczy które trzebaby wziąć pod uwagę - Android też celuje w target Apple, tyle że nieudolnie.Zabranie roota, zrzucanie na użytkowników tworzenie bugfixów, modlitwy o update i danie im do podziwiania lagów na 8 rdzeniowym urządzeniu za ciężką kasę - to nie całkiem dobry pomysł. - Tablet to urządzenie często wykorzystywane do prostych czynności - net , poczta, pogoda , gry - i nic więcej. Brak np możliwości przesyłania plików przez BT nikomu tu nie przeszkadza. Tanie tablety BT w ogóle nie mają. I dlatego iOS może czasem bardzo skutecznie wyjść poza target. Np ja bardzo chciałbym telefon który działa jak trzeba bez dłubania w nim. PS: Ale się rozpisałem, już chyba dość offtopa. |
To, ze kompulujac iOS na mniej niz 10 urzadzen i robiac to za zamknietymi drzwiami da sie zapewnic doskonala plynnosc i stabilnosc. Gdyby tych urzadzen zrobilo sie -dziesiat i to kompilowanych przez kogo popadnie iOS przestalby byc synonimem wspomnianych cech.
Gdybys przeczytal biografie Jobsa wiedzialbys, ze swego czasu Apple postanowilo licencjonowac Mac OS na klonach swoich komputerow, a nie sprzedawac go tylko razem ze swoimi maszynami. Byla to najgorsza decyzja w historii firmy (nie liczac zatrudnienia Johna Sculleya na stanowisku CEO), ktora prawie doprowadzila ja do bankructwa. |
Cytat:
A co do samego tekstu - to co ma wspólnego otwartość OSa z ilością urządzeń, na których może być instalowany? Na routerze mam soft otwarty, działający wyłącznie na kilku urządzeniach Asusa. Jak chcę i potrafię to mogę sobie dowolnie go przerobić, skompilować i zainstalować. |
sobrus - pod tym postem moglbym sie podpisac :) piekne podsumowanie 12 stron ;)
|
Gdyby otwarto iOS przestalby byc iOSem - projektowanie go pod milion sluchawek zabiloby jego legendarna wydajnosc i stabilnosc, a tego bysmy nie chcieli ;-).
I nie musialem zrezygnowac z PC. Chcialem - zobaczylem po prostu ile tracilem utrudniajac sobie zycie przez te wszystkie lata. |
Cytat:
Jestem informatykiem, plik jest dla mnie naturalny. "Film", "Zdjęcie" - nie. Abstrakcja przyjęta przez Apple jest ciekawa, jednak dla mnie ukrywa przede mną po prostu za dużo. Problem leży w głowie :) Ale problemem jest też, że nie mam wyboru. W końcu to urządzenie powinno się dostosować do mnie jak wygodny fotel, a nie na odwrót :) Dupka kanciata mi się nie zrobi :haha: Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie fruwa też - i nigdy nie fruwał - na topowych słuchawkach producentów takich jak Samsung czy HTC. To wina systemu, a nie hardware. Android szybko ewoluuje, ale to jest jeszcze bardzo wczesne stadium. Moim zdaniem wprowadzono go na rynek o parę lat za wcześnie. Technicznie iOS moim zdaniem ma przewagę, choć coraz mniejszą. Ale gdyby go otworzyć mógłby zjeść Androida. Penetracja Androida nie wynika tylko z ceny, choć z pewnością z tego najbardziej. Nie mniej ważny jest fakt, że iOS nie jest licencjonowany. Na pewno miałby większy udział ,gdyby słuchawki robiło jeszcze 2-3 wybranych producentów (oczywiście nie ma mowy o lowendach) Ale faktem jest też, że Android daje użytkownikom największy wybór. Nie narzuca sposobu myślenia czy rozwiązań (poza tym, że generalnie musisz korzystać z konta Google albo będziesz cierpieć nie mniej niż posiadacz iPhona bez iTunes). Sam tego doświadczyłeś z Apple - musiałeś zrezygnować z PC właśnie z braku możliwości wyboru. np dla mnie ta polityka Apple to zdecydowanie największa wada. Przykładowo ja przechodząc na Linuksa też napotkałem (i do tej pory napotykam) na problemy. Ale to nie wina Linuksa, oni robią wszystko żeby to zniwelować - to wina reszty. Jeżeli MS Office 2013 nie potrafi odczytać poprawnie dokumentu w standardzie ISO obowiązującym w całej UE i Polsce - ale wszyscy takiego Office używają - ja jestem bezradny. Jeżeli nikt nie potrafi przeczytać moich dysków na EXT4, choć format jest otwarty i znany od lat - też nic nie zrobie. Ale środowisko Open Source staje na głowie, żeby przynajmniej Linuks - wbrew Microsoftowi - czytał NTFS. W Apple to jest dokładnie w drugą stronę niż w Linuksie - bariery tworzone są przez Apple a inni mają być niekompatybilni. I to mnie zraża. |
Cytat:
Do DLNA aplikacje sa, nawet cale multum i kazdy znajdzie cos dla siebie. Wypowiedziec sie moge, bo sam zaczynalem od iPhone jako jedynego urzadzenia i zycie bylo ciezkie. Sek w tym ze organizacja danych wedlug Apple ma dla mnie najwiekszy sens z mozliwych. DLatego zamiast zrezygnowac z iPhone'a zrezygnowalem z PC - to naturalna konsekwencja wyboru tego, co jest dla mnie najlepsze. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I tak sobrus - z Toba chetnie podyskutuje o Apple, bo jako chyba jedna z nielicznych na tym forum osob (nie liczac Bartka moze jeszcze) nie jestes hejterem ;-)... |
Nie wiem o jakim kulcie mówisz, choć masz rację że większość osób ma 1 góra 2 urządzenia. Ale jakoś nikt na nie nie narzeka, ci co znam raczej dokupują następne.
Co do kultu to mam w najbliższym otoczeniu 12 urządzeń na przereklamowanym Androidzie i nie czuje się z tego powodu kultystą :) |
Teoretycznie majac wiecej urzadzen apple mozesz sobie zonglowac danymi pomiedzy nimi ale majac jedno to porazka . Sa jakies nie itunsowe platne aplikacje do przegladania zawartosci pamieci urzadzen apple ale sa i tak ogolnie gowno warte i tak wracasz do itunes bo cala zawartosc w pamieci jest przeksztalcana w nazwie na ciag liter i znakow i tak nic nie znajdziesz chyba ze wiesz gdzie szukac a zeby je urzywac i tak musisz miec zainstalowany itunes bo uzywaja jego skladnikow . Pokaz mi w polsce kult przereklamowanego oraz zawyzonego w cenie produktu ile osob w polsce ma ze 3-4 albo wiecej urzadzen apple ? poza M@X on sie nie wlicza :P . I nie jest tak do konca z tym dzieleniem slicznie bo jest powiazane z twoim kontem na zgnilym jablku . wiec rodzina nie pooglada to co ty chyba ze wymazesz ich dane z urzadzenia (factory restet) i przepiszesz na swoje konto . chyba ze masz jailbrake
|
To nie jest wada, ale właśnie ja kupując produkt Apple bym się tego obawiał - stąd moje pytanie.
Jeżeli mamy, Maca, iPhone i iPada, iPoda, iMaca mini i Apple TV itd, a najlepiej jeżeli nasza rodzina i znajomi też - to jest to olbrzymia wygoda. Trudno uznać za wadę coś co urządzenie w zasadzie definiuje (czy wadą auta sportowego jest brak możliwości przewiezienia lodówki?). Nie bez powodu mówi się o "świecie Apple". Ale właśnie mając odosobnione urządzenie Apple troche słabo to widzę, jeżeli jest jak piszesz. I lepiej o tym pomyśleć przed zakupem. |
Mam iphone5 wlasciwie moja zona :szczerb: , i bardziej upierdliwego urzadzenia nie widzialem do wszystkiego itunes potrzebne i przeniesc danych jako tako sie nieda chyba ze sychronizacja z icloud zdjiecia blututhem nie wyslesz se nawet . Inaczej rzecz biorac Iphon5 gada TYLKO z itunes oraz icloud k***a, no chyba ze masz jailbrake to sytuacja sie nieco poprawia ale i tak potrzebujesz do wszystkiego itunes , jak dla mnie przereklamowany towar :P
|
Pytanie do posiadaczy iPadów/iPhone (z czystej ciekawości).
Jak wygląda używanie takiego sprzętu w "niesprzyjającym" otoczeniu? Przykładowo mamy laptop z Win8, komórkę na Androidzie i iPada :szczerb:. Albo Linuksa, Windows Phone i iPada :D Chodzi mi o wymianę danych, formaty itd. Przykładowo Linux z Microsoftem się nieco gryzie. Windows i XBox promują WMA które na Linuksie się nie odczyta, X360 jest x kolei ślepy na Ogg Vorbis itd. Ale DLNA z Androida na XBox działa jak najbardziej, można sobie np. streamować ogg z tabletu na xboxa, a ten poda na amplituner. Podobnie np. docx, format wspierany przez MS Office, mobilne też, czasem nie bardzo się otwiera w LibreOffice. Najlepiej moim zdaniem trzymać się więc w miarę z jednego "obozu" : Android z Linuksem gada OK - wymiana plików przez bluetooth, sambę, ftp, MTP, adb (od biedy), czy kartę pamięci. Z Windows Phone też problemów nie ma - samba, mtp. Ciekawi mnie więc jak to wygląda jak ktoś ma tylko 1 urządzenie Apple? |
We'll see.. we'll see.. ;)
Ale nie spieszy mi się. W zasadzie to jeśli to urządzenie się w ogóle u mnie sprawdzi i za jakiś czas będę miał potrzebę nowszego modelu to raczej będzie to pewnie już trzecia edycja. Druga jest raczej ok, ale nie zmienili jednej rzeczy, która również jest dla mnie kluczowa (a właściwie zmienili, ale na niekorzyść) - wagi. W sumie wolę urządzenie mniej wydajne, ale lżejsze. Podejrzewam, że przy trójce uda się już wagę ograniczyć nie zmniejszając wydajności w dwójki. Ale.. to dalsza przyszłość. Teraz poluję na sensowny egzemplarz pierwszej gen. :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Space Gray ;-).
Jakby byl czarny to wzialbym bialego. A tak mam szarego i jestem zadowolony. |
Poczytałem jeszcze i zdanie nie zmieniłem, ale.. faktycznie w najbliższym czasie trudno będzie nowego mini za ~1000 zł kupić. W takim razie kupię na razie starego, a najwyżej kiedyś - jeśli stwierdzę, żę warto - wymienię na nowszy.
W każdym razie najchętniej kupiłbym 32GB z 3G, nowy lub w idealnym stanie, w cenie do 1000 zł. Pewnie chwilę trzeba będzie poszukać, ale aż tak mi się nie spieszy. Tylko zostaje kluczowe pytanie.. srebrny czy czarny..? ;) |
Wiem, ale mi chodziło raczej o tych, których stać na droższy tablet. Odpowiadałem ogólnie w temacie, który jest zatytułowany "Jaki tablet kupić?" :-)
|
Ale my szukamy tabletu do 800zł, jeżeli iPad Air po tyle chodzi to pewnie wszyscy sobie kupimy po jednym :D
|
Ja się będę stale trzymał zdania, że póki co, jeśli chodzi o tablety to tylko iPad. Sprzęt jest naprawdę dobry. Być może nie do wszystkiego się sprawdza (jakieś tam obróbki CAD), ale ogólnie wypada najlepiej.
Ja osobiście używam głownie do rozrywki (granie na "tronie"), przeglądania Internetu na szybko, poczty itp. To większych zadań wolę jednak laptopa. Jak ktoś ciekawy iPada Air to zapraszam tutaj. |
Ilość rdzeni nie ma wiele do rzeczy, niestety.
To jest głównie po to, by poprawić wydajnosć w benchmarkach, multitaskingu i sercu posiadacza ;) Moim zdaniem wciąż głównie liczy się wydajność w 1 wątku, tu AINOL niestety wypada troche blado z jednym rdzeniem Cortex A7@1.0Ghz. Dla porównania tablety na Rockchipie mają Cortex A9@1.6Ghz więc są tak mniej-więcej dwa razy szybsze, ale też niestety prawdopodobnie krócej działają na baterii. Nie jest to jednak nokaut, ponieważ Allwinner A31 z AINOLa lepiej sprawdzi się w grach, z powodu lepszego GPU (co nie znaczy że Rockchip ma słabe, Kiano Elegance w Nenamarku2 @ 2048x1536 ma ~50fps, co jest moim zdaniem bardzo przyzwoitym wynikiem zważywszy na rozdziałę - nie mam A31 do własnego porównania niestety, ale podobno jest lepszy) Niedawno przerabiałem temat i mój głos w dalszym ciągu dalej daje na tablety Kiano. :taktak: W Modecomie ludzie narzekają na bardzo słabe wifi :( |
Zobaczymy kto bedzie kogo ;-)...
|
dziekuje za wszystkie odpowiedzi, wlasnie zamowilem Ainol :)
ModeCOM tez super, tylko troszke mniejsza bateria, reszta taka sama lacznie z cena :) bede wq. szwagra - wlasnie kupil iPada Air :) roznica w cenie powalajaca :) |
@Reetou - a czy jesli obok posta widzisz moja ksywe i moj avatar to nie jest to "IMO"?
|
przysłuchiwałem się dziś w robocie zachwalaniu tego modecoma, co wy na to?
http://modecom.strefamarek.allegro.p...1536-quad.html |
@Max, a nie powinieneś pisać przed każdym swoim zdaniem IMO? Wiesz, bo ludzie to czytają i mogą uwierzyć...
Z czym sobie te 4/8 rdzeni nie radzą przy full HD, daj jakiś przykład, żebym mógł zweryfikować teorię. Bo jakoś na razie nie zauważyłem. "Głupie proporcje" 16:9 to też indywidualna kwestia - dla mnie to był kompromis pomiędzy wygodą przenoszenia, a komfortem jak mówisz przeglądania neta. I wiesz? Na wyświetlaczu 1920x1200 jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza. |
4 rdzenie przy 1024 x 768 sprawiaja ze wreszcie dziala to w miare sensownie (przy Full HD nawet 8 rdzeni sobie u Samsunga nie radzi ;-)). A proporcje dla tabletu sa wlasciwe (16:9 jest dobre dla telewizorow a nie do przegladania internetu na 7-8 calach - przytaczalem juz gdzies fragment keynote gdzie widac bylo jak duzo zyskujemy dzieki jednemu calowi i zmianie proporcji z glupich 16:9 na wlasciwe).
|
Cytat:
|
Cytat:
|
edit: skasowałem treść, bo się pomyliłem ;)
Też ciekawa propozycja :taktak: |
Przychylam się do propozycji @Wawelskiego - Ainol.
Dorzucę jeszcze swoją propozycje, żeby nie było Ci łatwo ;) http://www.x-kom.pl/p/157939-tablet-...-42-bialy.html :) |
primo - dziekuje za wszystkie odpowiedzi i prosze o wiecej :D
secundo - Wawelski - na razie wygrywa Twoja propozycja po wstepnych ogledzinach testow w necie - AINOL NOVO 9 SPARK :) |
Cytat:
AINOL NOVO 9 SPARK Biedronkowy MyTab11 chyba za słaby ekran będzie miał. Ale tani jest. |
Cytat:
9.7'' Pipo M6 Pro 3G Tablet PC RK3188 Quad Core Android 4.2 RAM 2GB /32GB Retina IPS SCreen 2048*1536 http://www.aliexpress.com/item/Pipo-...122980184.html |
Ja zaproponuje
http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablet...9-7-quad.bhtml (jest też troche drożej w komputroniku) Mój brat ma droższego Elegance i jest bardzo zadowolony. Lecz ten model wykracza poza budżet. To jest jego tańsza odmiana, na podobnych podzespołach. Polecam aktualizacje do 4.2, działa znacznie sprawniej. Obawiam się tylko, czy wytrzyma 6 godzin pracy. |
Asus memo pad hd 16 GB, 650 zł w sklepie. Tylko to 7"...
|
no to kolej na mnie
szukam czegos na prezent wymagania:
i tyle cena - im mniej tym lepiej, maksymalnie do powiedzmy 800, ale za 400 tym chetniej kupie a nadwyzke zagospodaruje :D |
Moze i wyssana z palaca aje to jest jedyna taka zabawka z tym prockiem na aliexpess ;)
|
Ta cena jest wyssana z palca, fajne telefony z 4 rdzeniowym mediatekiem i ekranem IPS 1280x720 można kupić za 600-800zł, normalnie w sklepie.
Pewnie płaci się za nowość, cena szybko spadnie. Sam pomysł zamontowania 8 rdzeni uważam za słaby i całkowicie zbędny, ale chińczycy wykazują potencjał. |
Nie wiem czy wiesz ale mediatek wypuscil wlasnie flagowy model MT6592 wyglada dosc imponujaco ;) a cena no nie wiem zobatrz sam http://www.aliexpress.com/item/2014-...487446090.html :D
|
Zgadzam się że produkty Apple nie mają najlepszego "bang for the buck", ale tak jest ze wszystkimi markami uznanymi za premium.
W kategorii cena/jakość absolutnie bezkonkurencyjne sa moim zdaniem chińskie telefony na procesorach Mediatek, co nie znaczy automatycznie że są to najbardziej zaawansowane procesory na rynku. |
Ale sobrus ja nie przecze ze A7 jest zlym wrecz przeciwnie jest bardzo dobrym procesorem i wydajnym ale jego cena jest zbujcza w urzadzeniach co z tego ze jego wyprodukowanie to 18$ jak urzadzenia sa 2 razy drozsze od urzadzen z baytrail 3770 , a w tescie wilerdzeniowym dostaje po tylku od tanszego baytrail 3740 ktory tez daleko nie odstaje od ivybridge , tak w sumie sprowadzamy sie do tego ze jedyni gracze to intel i apple nie wazne w jakiej konfiguracji i ile rdzeni :)
|
Oczywiście że wierze w to co mówię.
Mając cztery rdzenie nie zawsze da się je wykorzystać, ponieważ nie wszystko da się zrównoleglić. Gdyby było inaczej, to Intel i7 za 1500zł na każdym kroku dostawałby baty od 3x tańszego AMD FX. Ale jakoś wszyscy polecają Intela ciekawe dlaczego. Zawsze lepiej mieć mniej szybszych rdzeni, niż wiele wolniejszych. Dodawanie rdzeni to taki akt informatycznej desperacji - gdy już nie możesz przyspieszyć procesora, a wciąż jest za wolno, zaczynasz zwiększać ich ilość. (androidowi nawet to nie pomaga i dalej przycina, czekam na akt desperacji w postaci 8 rdzeni i baterii noszonej w plecaku). Wracając do Apple - oczywiście mogli dodać jeszcze 2 rdzenie tylko ... po co? Musieliby też zwiększyć baterię a wynikami długości działania zeszliby na psy do poziomu Samsunga S4. btw. ajfon waży 112 gramów i tyle ma ważyć, bo to nie cegła do samoobrony tylko telefon. Tak na marginesie z benchmarków które podałeś wynika że zegar w zegar A7 jest lepszy albo porównywalny z Ivy Bridge. To daje troszkę dużo do myślenia. Na tyle dużo że zaczynam zastanawiać się kiedy wywalą x86 z laptopów, przejdą na ARM i zostawią PC daleko w tyle. Teoretycznie czterordzeniowy A7 @ 3.5Ghz mógłby mieć tu wynik ~15000 i na przykład działać na pasywnym chłodzeniu (tylko radiator). To po co płacić Intelowi? |
Max tak zaczyna sie "od" jak slusznie zauwazyles no i chyba cen w europie nie wdziales co nam po cenach w stanach jak tam nie mieszkamy http://store.apple.com/ie/buy-ipad/ipad-air bo wifi + 3g 32gb to 699euro , Sobrus no chyba nie wierzysz w to co mowisz to przeciez nikt majac 4 rdzenie nie bedzie sie bawil w jeden po to sa 4 , liczy sie wydajnosc calego ukladu bo o to przeciez chodzi ;)
|
Niewazne ile kosztuja. Jak ktos chce mercedesa to kupi go nawet jeżeli za tą cene mialby dwa szybsze fiaty. Nie zawsze przy zakupie kierujemy sie ceną.
Slabszy bay trail "rozklada A7 na lopatki " o... kilkadziesiat pkt? to jak nazwiesz wynik single core? Multicore oznacza w przypadku A7 aż 2 core. Bay ma 4. |
Przypominam ze ceny iPada Air z A7 zaczynaja sie od $499, anie ***8364;800. Nie wprowadzaj ludzi w blad.
|
Ale my nie rozmawiamy juz o bay trail ktory jest low-end do tanich tabletow , tylko generalnie o intel i apple skoro porownywac to porownujmy takie samo cenowo sprzety bo co z tego ze porownujesz A7 od apple ktory z urzadzeniiem kosztuje prawie 800euro do polowe tanszych urzadzen w zakupie z bay-trail , to w takim razie trzeba porownac tableta w tej cenie czyli na intel i5 i w tedy mozemy porozmawiac o wydajnosci . Pomijajac ze w tescie Geek Bench 3 Multi-Core A7 jest rozkladany na lopatki poprzez slabszy baytrail 3740 :P
http://computingcompendium.blogspot....enchmarks.html |
A ja się nie zgodze z niezgodzeniem, bo nie przedstawiłeś ani jednego testu gdzie jest 50% wydajniejszy, a proces technologiczny to sprawa dugorzędna. Cortex A7 weźmie mniej prądu od Cortexa A15 nawet w gorszym procesie.
Nie widzę tej miażdżącej przewagi Intela. http://linustechtips.com/main/topic/...on-benchmarks/ Bay Trail ma 4 rdzenie 1.5Ghz (2.4Ghz w Turbo - w jednym wątku można powiedzieć że gra nie fair ;) ). Snapdragon 800 ma cztery rdzenei Krait 400 @ 2.3Ghz. Apple A7 ma dwa rdzenie 1.3Ghz i jest szybsze od obu powyższych :haha: Bay Trail dzielnie walczy, pewnie spora w tym zasługa Turbo (Sunspider jest chyba 1 wątkowy) ale Snapdragon wyraźnie wymięka. O Samsungu S4 szkoda wspominać, biedak mimo ośmiu rdzeni w tym czerech prądożernych A15 nawet nie zbliża się do czołówki. x86_64 i ARMv8 to architektury tak różne, że tylko z fusów można wróżyć co więcej bierze. Ale jeżeli bardzo chcesz to doprecyzuje : Samsung wytwarza obecnie najlepsze procesory mobilne ARM. Dla Apple. Dla siebie robi gorsze. Nie zapominamy o Windows 8.1 po prostu o nim nie mówimy :> PS. Nie chce mi się już pisać, strata czasu, proszę o rzeczowe odpowiedzi, czymkolwiek podparte a nie tylko "tak jest bo jak widać tak mówiłem i miałem rację". Przecież wszystko jest w necie, 5 minut google i jest odpowiedz. |
A ja sie z toba nie zgodze Sobrus apple nie ma najlepszego tylko INTEL z prostej przyczyny bo ma chociaz 22nm a A7 ma 28nm jak i snapdragon800 , jest bardziej wydajny oraz o 50% mocniejszy od A7 bo ma 2 rdzenie wiecej ;) oraz wydajniejszy od snapdragon800 okolo 25%. A we wszystkich tych waszych dyskusjach zapominacie o tabletach na windows8.1 ktore tez maja udzial na rynku i w cenie urzadzenia typu iphone5S oraz Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition obydwa w oklicy ~700euro kupujesz tableta z i5 od intel ze wszystkimi wodotryskami ;) Cena Czyni Cuda :P
|
Cytat:
Cytat:
Czasem tak, ale generalnie iPhone 5 jest szybszy, żeby nie powiedzieć najszybyszy. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jak to ma 2x więcej ogniw? Od czego? Wskaż przynajmniej jeden tablet 9.7 cala który posiada porównywalny procesor i ogniwo 4.4Ah. Może trzymają tyle samo (nie jest to prawda o czym niżej na przykładzie S4) ale topy z Androidem nie mają baterii 1570mAh. Nawet lowy mają już zazwyczaj więcej. Co do MacBooków to masz 100% racji, a nawet 200% - zarówno Mac jak i PC mają te same podzespoły od Intela, a w dodatku znacznie bardziej prądożerne ekrany IPS, więc cudów nie ma. W dodatku są takie cienkie, że nie ma innego sposobu jak zaklejenie ogniwa na stałe. Lipa straszna. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pytanie jeszcze czy jest tak samo szybki jak iPad, którego wykręcony S800 ledwo przegania. Według recenzentów Note 3 wyposażony w S800 mimo troche większej baterii trzyma gorzej od Note2, bateria ledwo starcza na jeden dzień średniego używania. Mimo ekranu AMOLED i gigantycznej baterii. Z baterią 1500 nie dotrwałby do południa, nawet z ekranem ajfona. Ponieważ ekran ma oszczędny, a wifi i radio aż tyle nie bierze żeby ubić taką baterię (polecam test Pentagram Monster), to zgadnij co pożera resztę energii. Teraz pojedźmy po S4, który jest wciąż flagowcem Samsunga i korzysta ze wspaniałego big.LITTLE. Cytat:
Przyjmijmy więc że ekrany biorą mniej więcej tyle samo - zwłaszcza przy dużej jasności AMOLED ma przewagę, bo IPS bierze dużo prądu nawet wyświetlając czarny ekran, a filmy mają sporo ciemnych scen. Z podobnej baterii 1570mAh S5 odtwarzałby więc 375 minut a S4 - tylko 150 minut. Ajfon 2,5 raza dłużej (!) i jest znacznie szybszy od tego androidowego topa. Weź jeszcze pod uwagę że stream był zapewne przez wifi, które powiedzy zjadło 300mAh na obu słuchawkach i z rezultacie "zdjęło" z baterii ajfona 19%, a Samsugna tylko 11%. Porównywanie tak różnych ogniw nie jest sprawiedliwe. Oczywiście to wszystko są szacunki oparte o bardzo niedokładne przesłanki. Nie posiadam żadnych sensownych wyników pomiarów samego układu. Ty również nie. Ale z tych skrawków informacji co posiadam jedyny dla mnie logiczny wniosek jest taki, że Apple A7 jest bardzo efektywne energetycznie, na pewno zancznie bardziej niż Snapdragon 800 i Eyxnos z S4. Przy porównywalnej lub wyższej wydajności i zdecydowanie najlepszej wydajności w 1 wątku (to bardzo ważne!). W dodatku to póki co jedyny układ ARMv8 64-bit, to chyba wystarczy żeby stwierdzić że aktualnie (listopad 2013) Apple ma ogólnie najlepszy i najnowocześniejszy układ na rynku. Niestety life is brutal, fanem Apple nie jestem ale na to mi wychodzi. |
Mój DELL (XPS 17 702x) - z procesorem i7, dedykowaną kartą graficzną i ekranem 17'' FullHD trzyma (ł) ponad 6 godzin. A ma około dwóch lat.
Smartfon Nokii wytrzymuje ponad tydzień. Czyli generalnie się da. |
magia czy nie Apple zauwazylo ze ludzie chca sprzet z ktorego mozna korzystac bez noszenia ladowarki przy czterech literach (MacBook Air, teraz iPad Air) i nie jest to takie trudne jak sie okazuje
inne firmy daja pod tym wzgledem d. po calosci z chlubnymi wyjatkami, jak lapki Panasonica (tylko cena z kosmosu...) albo wspominany juz przezemnie Fonpad mnie np. g. interesuje, czy moj smartfon ma 7,2 czy moze 9,1 mm grubosci - niech ma 11 ale trzyma 3 dni a nie pol (jak dostaje po d. to tyle wytrzyma) a ze ma kupe uszczelek, to wymiana baterii w nim na codzien nie wchodzi w rachube (jak uzywalem staruszka HTC Touch Cruize to mialem od nowosci 2 baterie, ale tam wymiana zajmowala kilka sekund - bylo to bardzo wygodne rozwiazanie!) |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
W Androidzie można postawić sporo ciekawych usług, które niestety wpłyną na działanie (np. Tasker). Cytat:
Cytat:
Cytat:
Żadna magia. Cytat:
Jeżeli byśmy dali 1500mAh i podobny panel co w iP to czasy by były bardzo zbliżone, co tylko udowadnia to o czym mówiłem - Apple wygrywa w czasach pracy tylko tam, gdzie upakowało 2x więcej ogniw. Tam gdzie ogniwa ma podobnej pojemności co konkurencja czas pracy jest porównywalny z nią. Cytat:
Taki Nexus ma delikatnie większą rozdzielczość przy delikatnie większej baterii 9Ah, i trzyma 9h na papierze. iPad Air ma niby 10h na papierze. Jak widać przy podobnych ogniwach Apple wcale nie jest lepsze. Przewagę ma dopiero jak zastosuje 2x większe ogniwo. Tylko o to mi chodziło. Tutaj nie ma żadnej magii jak niektórzy sądzą. Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Jednak nie przeceniałbym tego, zwłaszcza że telefony Samsung używają ekranów AMOLED, które są dużo bardziej energooszczędne od LCD - m.in przez brak podświetlenia. Najbardziej prądożerny jest IPS. Cytat:
I na koniec - Apple A7 ma jeden z najpoteżniejszych GPU na rynku, a iOS (według Ciebie) jest bardzo wymagający dla GPU - wiec teoretycznie to iPhone powinien mieć większą baterię, no nie? Nasz problem z porównaniem jest taki, że tak naprawdę nie mamy żadnych danych odnośnie czasów działania. Możemy tylko spekulować i wróżyć z fusów. Jednak zauważ, że oficjalne dane odnośnie długości działania iPhone 5S są nawet nieco lepsze niż iPhone 4S, który miał mniejszy ekran 3.5'' i dwurdzeniowy Cortex A9 @ śmieszne 800Mhz i tylko troche mniejszą baterię. Wnioskuje z tego, że nowy Apple A7 nie jest bardziej prądożerny od Apple A5, a może nawet mniej. 10h video, 40h muzyki i 10h internetu przez WiFi brzmi całkiem nieźle i wydaje mi się, że mój telefon z dwoma energooszczędnymi rdzeniami Cortex A5 (Snapdragon S4 Play) wcale lepszych czasów nie uzyska. Nie sadze, aby możliwe było uzyskanie takich wyników na lichej baterii 1,5Ah i 4xKrait400@2.3Ghz, który do energooszczędnych procesorów na pewno nie należy, a już na pewno przy tym taktowaniu. Cytat:
Nie wiem też, co masz na myśli pisząc o 2x większych ogniwach, skoro bateria iPhone 5S to śmieszne dziś 1570mAh, a bateria w iPadzie Air z wielkiim i bardzo jasnym ekranem IPS 2048*1536 (jak słusznie zauważyłeś prądożernym) to standardowe 8,8Ah. Jeśli spojrzysz na inne tablety 10 cali, nawet te w cenach poniżej 1000zł, to też znajdziesz tam baterie pojemności 8-10Ah. Nie jest to NIC nadzwyczajnego. Przy czym te tablety ani nie są tak szybkie (np 4x Cortex A7 @ 1.0Ghz - Onda V972), ani nie działają tak długo jak iPad, a ich ekran nie jest tak jasny. Cytat:
Nawet myPhone Fun za 400zł z dwoma rdzeniami Cortex A7 28nm (trudno o coś bardziej oszczędnego) ma większą baterię niż iPhone 5S. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pisząc o smartfonach chciałem napisać, że długi czas pracy na jednym ładowaniu w przypadku tabletów, czy notebooków od Apple to żadna magia. Po prostu ładują tam często słabsze podzespoły, które mają zmniejszone taktowanie + dwa razy więcej ogniw. W przypadku smartfonów już tak nie można i widać, że Apple jest gorsze pod tym względem od konkurencji. |
Cytat:
Natomiast tym bardziej nie rozumiem trzymania się proporcji 16:9. Jeszcze w monitorach ok, ale koniecznie w tabletach. Po co..? W każdym razie - mówiłem wcześniej o cenach na Allegro - tu przykład. Nówka za około 800 zł: http://allegro.pl/nowy-apple-ipad-mi...707855439.html |
Cytat:
Cytat:
Skoro tak, to powiedz mi dlaczego Note 3 ma baterię 3200mAh. Tylko nie mów że ekran ;) Poza tym syntetyczna wydajność to jedno, ale każde dziecko wie, że lepiej mieć mniej szybszych rdzeni niż wiele słabszych. Na A7 każdy nawet nie wielowątkowy kod zasuwa tak jakby go napędzały dwa Krait400@2Ghz. Czyli jest prawie 3-4 razy szybszy zegar w zegar. Cytat:
|
A ja ciagle twierdze ze ipad to ostatecznosc ich polityka to no kazdy wie co :P A ja bym wziol dell-a albo toshibe albo lenovo i dziesiatki innych zanim bym wybral produkt apple i nie ze wzgledu na to ze sa zle ale ze wzgledu na polityke firmy i zeby je uskrzylic trzeba w kazdym jailbreak zrobic :P
Jesli ci android nie przeszkadza chcesz miec retine 4:3 w dobrej cenie to moze to cie zainteresuje pomijajac ze mozna na tym postawic linux i wszystko do tego jest dostepne do zrobienia tego , 9.7'' Pipo M6 Pro 3G Tablet PC RK3188 Quad Core Android 4.2 RAM 2GB /32GB Retina IPS SCreen 2048*1536 http://www.aliexpress.com/item/Pipo-...122980184.html |
Cytat:
|
Cytat:
Ten model Ipada wygląda na naprawdę dobry sprzęt, ale nawet gdyby był zdecydowanie gorszy, to dzięki wielkości i proporcjom ekranu praktycznie ma na rynku sensownej konkurencji.. |
No i widzisz andy te wszystkie testy to takie sa dziwne bo baytrail 3770 rozwala snapdragon800 i tegra4 na lopatki . A z kolei w innych testach A7 wypada niby nieco lepiej od baytrail 3770 co jest niemozliwe bo najmocniejszy snapdragon800 jest od baytrail slabszy a z kolei snapdagon800 bije o 50% najmocniejszy A7 :sciana:
|
Ilość załączników: 2
Cytat:
Cytat:
A7 ma 2524 w wielu rdzeniach, natomiast Snapdragon 800 max 2800. Więc jeżeli już porównywać procki to te najszybsze nie sądzisz? :) http://browser.primatelabs.com/android-benchmarks http://browser.primatelabs.com/ios-benchmarks Jak widać zużycie energii jest podobne. N5 ma pojemniejszą baterię, ale ma także większy ekran oraz rozdzielczość co dodatkowo wymaga więcej energii. |
Zgadza sie tylko cenowo intel i jablko sa oddalone latami na niekorzysc jablka ;) , i dla tego intel zmiata konkurecje .
|
Bateria w 5S to zaledwie 1570mAh, w S4 to 2600mAh.
Przy czym 5S jest zdecydowanie szybszy. Niezły wyczyn biorąc pod uwagę że to tylko 2 rdzenie 1.3Ghz. Porównanie czasów rozmów czy czuwania w dzisiejszych czasach jest absolutnie bez sensu, ponieważ podczas zarówno jednego jak i drugiego procesor smartfona jest w deep sleep. Więc nie jestem w stanie nic porównać niestety :( @misiozol to dokładnie to co napisałem, Intel i Apple a potem długo długo nic. |
Masz racje andy baterie to potwory po 10000mAh to jest 10Ah takie sa w m motocyklach i quadach i takich tam
@sobrus tutaj masz link do konkurecji na androidzie i najmocniejszymi prockami i benchmarka z slabszym 3770 a nie 3770D http://www.engadget.com/2013/10/08/i...il-benchmarks/ |
Cytat:
Jeżeli mi nie wierzysz to porównaj sobie ile trzyma iP5S a ile np SGS4, N5 czy HTC ONE. Czasy są delikatnie lepsze na korzyść tych modeli. W przypadku tabletów, notebooków chodzi o to że tam jest 2x więcej ogniw. Żadna magia. |
Tak ale zauwaz ze to nie jest najmocniejszy z seri baytrail w testach , 22nm robi swoje konkurecja w powijakach jest dopiero wypuscili 28nm , najmocniejszy od baytrail jest 3770D puki co dopiero te tablety wychodza a juz bija konkurencje nawet jesli jest rowny z A7 od apple to produkty z nim sa przynajmniej o 1/2 ceny nizsze a to wygrywa na rynku ,a 14nm bedzie 3kwartale 2014 :)
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:29. |