![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
![]() |
#631 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@Andy
No ja wiem o co chodzi i jak można zamulić GUI. To są oczywiste oczywistości i nie wypada o nich wspomniać. Czy Android czy Windows zasady są teoretycznie takie same. Sęk w tym, że na Androidzie każda aplikacja potrafi zalagować, zazwyczaj bez powodu. Nawet jak sam zauważyłeś ostatnio wydany nowy sklep ma spore zaciachy. Jedyny więc wniosek jaki mi się nasuwa to taki, że na Androidzie wszystko jest źle napisane i da się to napisać lepiej (co w sumie potwierdza tezę Paliego że nie jest to system wysokiej jakości ![]() Niech więc lepiej się szybko biorą do pracy, bo jak czytam że UI się zacina nawet na S3 to mi ziemniaki w piwnicy gniją ![]() @Berion PS3 to szajs taki sam jak Saturn, mówiłem to jeszcze przed premierą, ale wydawało mi się że jakoś ten problem rozwiązali. Nie? ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 18.05.2013 o godz. 23:53 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#632 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
PS3, jak kazda konsola, spelnia jedno zalozenie ktore stosuje do wszystkich moich sprzetow: dziala plynnie.
Kupuje konsole i przez najblizsze 4-6 kat niecmartwie sie takimi bzdetami jak fakt "czy bedzie dzialac plynnie". Ktos kiedys ladnie napisal (smutno mi ze nie pamietam juz kto), ze pececiarz po wlaczeniu gry wybiera "Settings" a konsolowiec "New game". I czy sie to komus podoba czy nie - to sama (dla pececiarzy gorzka) prawda. Szkoda tylko, ze dozylem czasow iz na niektorych platformach komorkowych tez trzeba zaczac od "Settings" zamiast po prostu uzywac... ...ale na szczescie wybralem te wlasciwa ;-)! |
![]() |
![]() |
![]() |
#633 | ||
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Sklep ma zaciachy, bo lista czeka na wyświetlenie pozycji do wczytania - staje jak już nie ma co wyświetlić i czeka na nowe dane. Właśnie o takich rzeczach mówię. Programowanie animacji, przejść nie polega na wpisaniu animuj. Android jest systemem wysokiej jakości (choćby od strony bezpieczeństwa), od strony API nie porównam bo iOS nie ma dostępnego za darmo API, a nie zamierzam płacić 99$ na rok aby taką możliwość uzyskać. Zdaniem Paliego w tej kwestii bym się za bardzo nie przejmował. Kiedy mówił o prostocie iOS to dostał ripostę w postaci konkretnych porównań. Do tej pory czekam na odpowiedź. Mówiąc o Samsungu mówisz o TouchWiz, czy o czystym Androidzie? O które konkretnie zacinanie chodzi? Ogólniki są fajne ale nic nie wnoszą do dyskusji. Cytat:
Jeżeli chodzi o to zdanie dotyczące PCta to znowu przeinaczasz i upraszczasz tak aby pasowało ci do tezy. Otóż jeżeli mam komputer średniej klasy a zależy mi na super płynności, to wchodzę do ustawień aby zmniejszyć detale. W przypadku takiego iPada gry np. nie są renderowane w natywnej rozdzielczości, tylko mniejszej bo sprzęt jest za kiepski aby utrzymać płynność.
![]() |
![]() |
#634 |
Jukebox Hero
Nie ma co się dalej spierać, mam na te tematy nieco inne poglądy
![]() Na Androidzie wszystko wygląda na spieprzone, ale miło że da się poprawić. A bezpieczny jest, ale chyba dla Google bo dla użytkowników na pewno nie ![]() Znam Twoje zdanie, Ty moje też, nie ma co dalej flamować. ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 19.05.2013 o godz. 09:35 |
![]() |
![]() |
![]() |
#635 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
Za to iOs jest super hiper bezpieczny...
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#636 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 17.05.2013
![]() |
Cytat:
Jakiś facet wziął iPhone i jakiegoś Androida, przyjął tezę o wyższości jednego nad drugim i nakręcił pięć długich filmików. W dodatku po angielsku, a ja ze słuchu to słabo rozumiem i musiałem się natężać jak u Mrożka, ale dzielnie zniosłem ze 50%, bo obiecałem obejrzeć. Pokazywał coś tam na ekranach obu smartfonów i mówił co mu się wydaje. Nie przyjął żadnej metodologii badań, w ogóle nie określił co jest przedmiotem badań - aż trudno krytykować, bo nie ma czego krytykować. Równie dobrze mogę wziąć a) chińską zapalniczkę b) jogurt Jogobella włączam kamerę, pakuję do buzi zapalniczkę i mówię "nie ma smaku truskaweczki, oj niedobre", potem stukam kapciem w jogurcik i mówię do kamery "oj nie pali nie pali". Dziękuję Ostatnio zmieniany przez pali8 : 19.05.2013 o godz. 14:18 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#637 | ||||
logged out
CDRinfo VIP
Cytat:
Cytat:
Nie pokazał co mu się wydaje, ale porównał konkretne funkcje, oraz jak je włączyć. Wiesz ciężko jest mi uwierzyć, że taki ktoś jak Ty nie potrafi zrozumieć tego co on tam mówi, angielski trudny nie jest skoro i ja go w większości łapię bez problemu. No ale jak się czegoś nie chce to tak jest. Na przyszłość nie wysnuwaj tutaj tez, których nie potrafisz obronić. Cytat:
Sam wielu rzeczy na forum nie lubię, wiele mnie denerwuje, ale przynajmniej staram się merytorycznie podchodzić do każdej dyskusji. Jeżeli chcesz trollować to idź sobie na forum onetu. Cytat:
Wyrobiłeś sobie już zdanie, które nie do końca jest poprawne i przy nowych argumentach nawet nie raczysz ich sprawdzić, zweryfikować. Jak w takim razie dyskusja taka ma sens? Aha, i Android jest bezpieczniejszy od iOS. To FAKT. Kilka stron temu były podane konkretne raporty.
![]() |
![]() |
#638 |
Forumator
Data rejestracji: 02.03.2012
![]() |
Szkoda tylko, że (NIE "IŻ") na niektorych platformach komórkowych w ogóle nie można zacząć od "Settings" (bo ich nie ma) tylko z bólem zaakceptować to, co producent uznał, że jest dla usera najlepsze, zamiast po prostu ustawić po swojemu i używać... nie martwiąc się co rano "dostanie... czy nie dostanie..."
![]() |
#639 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
Android Flame War
Podaj przyklad takiej platformy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#640 | |
Jukebox Hero
Cytat:
Nie ukształtuje sobie poglądów oglądając filmy w których smutni panowie uczą jak pisać programy. W teorii Android może być idealny i z czystego złota, ale do mnie on nie przemawia, bo w praktyce działa tak sobie ![]() I nie roztrząsam czy to wina systemu, czy producentów, czy programistów. Prawda jest taka, że Android na wszystkim chodzi jakby chciał a nie mógł. Nawet posiadacze high endów narzekają. Obserwując różne dziwne (i totalnie idiotyczne w punktu widzenia prędkości działania) jego rozwiązania mam pewne podejrzenia dlaczego tak jest. I nie wiem czemu ma służyć oglądanie takich filmów? Że nagle mi tablet zacznie szybciej chodzić? Ma to mnie pocieszyć czy coś? Ale dobrze, że przynajmniej prezenterom się nie przycina ![]() Sporo tego filmu poświęcone jest overdrawowi, który z przyczyn technicznych na iOS prawdopodobnie nie istnieje, więc programiści nie muszą się specjalnie tym przejmować. @Demek A czy powiedziałem, że iOS jest bezpieczny? Android jest bezpieczny tylko o tyle, że Twoje dane nie wyciekną "nielegalnie". Natomiast "leganie" leją się strumieniami na lewo i prawo. Fakt, nie wyciekają dziurami. Leją się bo takie są założenia tego systemu. Nie wiem jak Ciebie, ale mnie to jakoś nie pociesza, że udostępnianie moich danych jest "przewidziane przez design" i nie mam ŻADNEGO narzędzia do kontroli, jedynie nic nie mówiące powiadomienie (bo nietaktem byłoby nazwanie tego systemem uprawnień) przy instalacji programu. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 19.05.2013 o godz. 21:13 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#641 | ||||||
logged out
CDRinfo VIP
Cytat:
Poglądy kształtuje się przez zapoznanie się z tym jak działa system, jak się pisze aplikacje, oraz jak pewne rzeczy w nich działają. Skoro nawet nie raczysz zobaczyć jak to wszystko wygląda, jak często ludzie popełniają błędy to cóż, faktycznie w takim wypadku dyskusja nie ma sensu. Cytat:
Cytat:
Jak widać u Ciebie wszystko zło to Android. Producenci zamykają system, wina Google. Mała liczba alternatywnych sklepów wina Google, aplikacja Facebooka jest spieprzona od podstaw i chodzi jak by chciała a nie mogła - wina Google. Cytat:
Jak widać problemy są i na iOS http://www.cocos2d-iphone.org/forum/topic/40236 http://forum.unity3d.com/threads/668...fillrate-sucks Overdraw to jeden z kilku "problemów". Wystarczy, że przy animacji wykonasz pewne kroki w innej kolejności niż powinieneś robić, lub sam algorytm-sposób jej wykonania będzie wadliwy, to mimo mocnego GPU będą problemy. Te filmiki pokazują najczęstsze błędy, oraz prawidłowe sposoby rozwiązywania problemów, tak aby aplikacja była napisana prawidłowo. Cytat:
![]() Cytat:
Na Windowsie aplikacja może odczytać np. dane innej aplikacji, zrobić z nią co chce...
![]() |
![]() |
#642 |
ZnakJaworznickiegoBikera
@sobrus
Masz wybor, albo sie zgadzasz albo nie. Masz wiele alternatyw. W iZŁOmie tego nie ma. Nawet nie wiesz na co sie zgadzasz. A jako, ze jestes kumatym gosciem to mi nie mow o innych.
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#643 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Ja pierniczę, z wami się napić, nie robią takich długich butelek.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#644 |
Jukebox Hero
To może z innej strony. Nie wiem co te filmy mają w rezultacie udowodnić. Skoro je obejrzałeś to zdradź mi tą tajemnicę. Że Android jest cacy tylko programiści go źle trzymają? Przecież aplikacje od Google też nie działają dobrze, więc nikt nie umie go programować? To faktycznie jest łatwy do opanowania
![]() Każdy system da się zamulić, jak się głupio pisze programy, Android nie jest tu żadnym wyjątkiem. Ale powiedz mi dlaczego to jest ważne zwłaszcza na Androidzie? Dlaczego na nim jest tak dużo tych źle napisanych? Otóż moim zdaniem wcale tak nie jest. Wcale nie jest tak źle z Aplikacjami na Androida. To nie jest tak, że na Androidzie skupiły się wszystkie najgorsze programistyczne nieumiałki i źle piszą soft. Programiści Google to też elita, dostanie się tam graniczy z cudem. Programy nie mulą ze względu na zły kod, ale ze względu na marne warunki w których muszą pracować. ![]() Przykład z życia (wcale nie taki rzadki): Samo włączenie połączenia internetowego powoduje odpalenie się dużej ilości programów które czekają na ten event (np mBank). Nawet jeżeli masz 1GB wolnego ramu, to nie ma możliwości aby uniknąć laga, bo odpalenie 10+ programów w tle to spory koszt. Poza tym jest limit 15 aplikacji więc coś trzeba zamknąć. A jeżeli tyle pamięci nie masz? Przecież tylko chciałeś włączyć internet ![]() I nawet najlepiej napisana i zoptymalizowana aplikacja w tym momencie zamuli. Wykład nic tu nie da. Spójrzmy prawdzie w oczy: Android jest bardzo wymagający. Znacznie bardziej niż Linux na którym bazuje. Działałby DUŻO lepiei, gdyby każda słuchawka miała 2+GB RAM i zarządzanie pamięcią było takie jak w innych systemach. Ale typowa słuchawka ma 512-1GB. Dlatego mamy dziwne ograniczenia multitaskingu, ubijanie procesów, lagi i podłą wydajność. ![]() Podsumowując : mnie jako użytkownika mniej denerwują źle napisane aplikacje niż nieporadność Androida w zarządzaniu zasobami systemowymi. Wykład jest o radzeniu sobie z tym pierwszym problemem, o drugim nic nie ma. Co do overdrawu, odsyłam do specyfikacji technicznej procesorów PowerVR, szukać pod hasłami TBDR oraz HSR. Overdraw jest możliwy, jeżeli obiekty są przezroczyste (w zasadzie to nie jest wtedy overdraw tylko alpha blending), ale poza tym nie. To chyba nie jest problem, aby nie używać przezroczystości tak gdzie się jej nie potrzebuje? btw. 1. Nie jestem fanem iOS, nie twierdze że mi się podoba i nie posiadam urządzeń od Apple. Więc nie pytajcie mnie o iOS. 2. (powtórze jeszcze raz) Pogłębianie wiedzy NIE zmieni faktu, że Android zamula na wszystkim i w zasadzie w każdej aplikacji możliwy jest lag. 3. Moje własne widzimisię jest takie, że m.in nie da się odpalać i zamykać aplikacji w kółko (i robić inne głupie rzeczy których inne systemy nie robią) tak, aby użytkownik tego nie poczuł. Takiego systemu jeszcze nie wymyślono. Co do bezpieczeństwa pisałem już wiele razy, szkoda strzępić język. Ostatnio mnie naszło żeby w końcu spróbować Swift Key. A on chce dostęp do SMS, pełen dostęp do internetu, telefonu, pamieci USB... To może konkruencja Swype? Pozycja, dostęp do GPS, Kontaktów, Pełen dostęp do sieci, Pamieci USB, Bluetooth. Nie uważam, żeby klawiaturze była potrzebna którakolwiek z wymienionych rzeczy. Niestety regułą jest niemal, że każda aplikacja prosi o wszystko co tylko się da, więc taka informacja nie jest dla mnie pomocna. Najlepiej po prostu nic nie instalować ![]() Teraz spójrzmy na statystyki. 99% userów zainstaluje swype bez mrugnięcia okiem, bo to w końcu swype. Nic złego. Kazdy to ma. Wysokie oceny na GP itd. Czy dalej jesteście gotowi zaryzykować stwierdzenie, że dane typowego posiadacza Androida są chociaż trochę bezpieczne? Sprawdzcie uprawnienia waszych ulubionych programów, możecie się bardzo zdziwić. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 20.05.2013 o godz. 09:34 |
![]() |
![]() |
![]() |
#645 |
ZnakJaworznickiegoBikera
A to jest mus jakis ich uzywac? Ktos stoi nad nimi z siekiera i jak nie zainstaluja to im rece upie.rdo.la?
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
android |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Apple flame war (było: Apple iPad) | Bartez | Systemy operacyjne i aplikacje | 8008 | 20.04.2020 17:13 |
Microsoft flame war | Patrix | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 83 | 20.08.2014 23:54 |
[Sprzedam] God of War: Chains of Olympus | Kamilekxp | Kupię/Sprzedam/Zamienię | 1 | 18.08.2008 15:56 |
Problem z grą Cold War | vasily | Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray | 3 | 28.01.2006 21:31 |