Powrót   Forum CDRinfo.pl > Urządzenia przenośne > Systemy operacyjne i aplikacje

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 4, średnio 3.00. Tryby wyświetlania
Stary 02.09.2012, 10:15   #1
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Jak dla mnie nie potrafisz (albo nie chcesz) myśleć na pewnym poziomie abstrakcji.
Android nie jest oparty na innych założeniach. To są dokładnie te same założenia.
Róznica jest w implementacji.

Windows natomiast z Unixem nie ma nic wspólnego. Już bardziej widzę w nim rozwinięcie DOSa (który został jako cmd). Nie jest ani podobny do Unixa ani ideą (nie ma nic wspólnego z POSIX) ani implementacją (hybrydowy kernel).

No ale masz swoje zdanie - OK.

Co do szybkości systemu to problemem Windowsów nie są same windowsy ale użytkownicy i producenci oprogramowania.
Wiadomo, że jak się instaluje wszystko co popadnie, a lista autostartu jest dłuższa niż papier toaletowy, to każdy system się zapcha.

Tym niemniej każdy system oparty na NT nie wymaga reinstalacji, jeżeli się o niego dba. Mam w domu maszyny nie reinstalowane od 4 lat. I nic im nie dolega.

A wydajność jest subiektywna. Doświadczony użytkownik (tak jak gracz) rozróżnia nawet ułamki sekund w "responsywności" systemu.
I nieważne czy C2D czy i7 - HDD w zasadzie nigdy nie jest dość szybki, chyba że akurat nic nie robi i ma czas zajmować się tylko użytkownikiem.
W laptopach montuje się wolniejsze dyski 2,5 cala co nie poprawia sytuacji.

Mi nie wystarczała już wydajność systemu C2Q@3,4Ghz pod Linuksem x64 z lekkim pulpitem XFCE (takim dla komputerów 500Mhz i 128MB RAM) i dlatego kupiłem SSD.
Apetyt rośnie w miarę jedzenia, teraz jestem zadowolony. Choć do pełni szczęścia przydałby się jeszcze drugi SSD i talerzowy RAID0.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 02.09.2012 o godz. 11:25
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.09.2012, 17:26   #2
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Jak dla mnie nie potrafisz (albo nie chcesz) myśleć na pewnym poziomie abstrakcji.
Tylko w tym temacie. W pozostałych daje radę, a jego ścisły umysł wręcz jest przydatny przy ustaleniu sedna problemu.

To jest problem psychologiczny, próbowałem podrzucić andiemu kilka lektur, ale mnie olewa.

Do tego wywody andiego w tym temacie składają się wyłącznie z nieuczciwych metod, opisanych choćby przez Schopenhauera:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Erystyka
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.09.2012, 23:11   #3
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości

Windows natomiast z Unixem nie ma nic wspólnego. Już bardziej widzę w nim rozwinięcie DOSa (który został jako cmd). Nie jest ani podobny do Unixa ani ideą (nie ma nic wspólnego z POSIX) ani implementacją (hybrydowy kernel).
Hmmm
Windows to spieprzony UNIX
Powycinali z niego to i owo, żeby pracował na komputerach za tysiąc dolarów, a nie szafach za milion dolców, dodali GUI, politykę, filozofię i jazda.

UNIX ta sama historia. Też wykosił lepsze systemy. A jego zgodność z POSIX czy innymi normami... no nie żartuj To gniazdo dziwactw, tylko z perspektywy Windows nam się wydaje taki logiczny.

Reguła Worse is Better.

Aha, nie wiem co to hybrydowy kernel i nawet nie będę tego szukać, bo mi niebezpiecznie Hurdem zalatuje
Gdy ostatnio, ze 3-4 lata temu szukałem co z tym Hurdem, bo może już zrobili, to po godzinie wyguglałem materiały z konferencji w jakiejś indyjskiej wiosce, gdzie ustalili że jeszcze jest trochę pracy i może za życia nie skończą.

Linuks ma raczej jądro monolityczne... a ładowanie dynamiczne modułów to proteza od lata znana... To jest ta hybryda, tak?

Ostatnio zmieniany przez pali : 04.09.2012 o godz. 23:14
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
świadkowie jabłkowy, apple, apple fanboy, apple religion, fanatyzm, i-diot, ipad, pc-fanboys, sekta steve'a jobs'a

Twoje uprawnienia: