![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
![]() |
#5116 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To i7 z 8GB RAM... Moim zdaniem albo autor nie umie używać i zrobił burdel, albo Mac OSX zmniejsza taktowanie procesora jak piekarnik się za nagrzeje i stąd te lagi.
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#5117 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
sobrus tak naprawdę to wg mnie dopiero W7 bardzo dobrze radzi sobie z własnymi "odchodami" - dumpy, logi, rejestr, pkt przywracania. XP miał to całkiem dobre, ale mimo braku zabawy w instalowanie śmieci system po troszku tył i dało się to wyczuć - W7 to jest właśnie to. W98 to zgroza, do tej pory nie zapomniałem jak zawieszenie jednego programu zawieszał cały system...
i7 i 8gb ram to rakieta... rozumiem jakby miał c2d i 4gb..
![]() |
#5118 |
logged out
CDRinfo VIP
I potem się ludzie dziwią, że użytkowników sprzętu od Apple ma się za *****i. Jeszcze rozumiem jak by on miał otwarte dwie maszyny VM, Chrome z 20 kartami, oraz stresował go np. kompresją plików.
Ale przeglądarka i klient poczty? Bez urazy ale albo Mac OSX to system, który nie potrafi wykorzystać mocy procesora, albo użytkownik to jest... ![]()
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl Ostatnio zmieniany przez andy : 01.09.2012 o godz. 23:17 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5119 | |
logged out
CDRinfo VIP
Cytat:
Android nie jest kopią iOS, Android jest zbudowany na zupełnie innych założeniach. To tak jak byś powiedział, że Windows jest kopią Unixa. Po trzecie iOS to nic innego jak menu ze zwykłych telefonów - menu, ikony itp. Po czwarte to jeżeli mam dobre informacje, to Samsung F700 był pierwszy - Cebit 2006. Czy ekran startowy Ci czegoś nie przypomina? ![]() A tutaj recenzja z GSMArena http://www.gsmarena.com/samsung_f700-review-227p3.php Tak więc wybacz ale dalej się z tobą nie będą zgadzał co do pewnych kwestii. Na poprzednie posty oczywiście odpowiem ![]()
![]() |
![]() |
#5120 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jak dla mnie nie potrafisz (albo nie chcesz) myśleć na pewnym poziomie abstrakcji.
Android nie jest oparty na innych założeniach. To są dokładnie te same założenia. Róznica jest w implementacji. Windows natomiast z Unixem nie ma nic wspólnego. Już bardziej widzę w nim rozwinięcie DOSa (który został jako cmd). Nie jest ani podobny do Unixa ani ideą (nie ma nic wspólnego z POSIX) ani implementacją (hybrydowy kernel). No ale masz swoje zdanie - OK. Co do szybkości systemu to problemem Windowsów nie są same windowsy ale użytkownicy i producenci oprogramowania. Wiadomo, że jak się instaluje wszystko co popadnie, a lista autostartu jest dłuższa niż papier toaletowy, to każdy system się zapcha. Tym niemniej każdy system oparty na NT nie wymaga reinstalacji, jeżeli się o niego dba. Mam w domu maszyny nie reinstalowane od 4 lat. I nic im nie dolega. A wydajność jest subiektywna. Doświadczony użytkownik (tak jak gracz) rozróżnia nawet ułamki sekund w "responsywności" systemu. I nieważne czy C2D czy i7 - HDD w zasadzie nigdy nie jest dość szybki, chyba że akurat nic nie robi i ma czas zajmować się tylko użytkownikiem. W laptopach montuje się wolniejsze dyski 2,5 cala co nie poprawia sytuacji. Mi nie wystarczała już wydajność systemu C2Q@3,4Ghz pod Linuksem x64 z lekkim pulpitem XFCE (takim dla komputerów 500Mhz i 128MB RAM) i dlatego kupiłem SSD. Apetyt rośnie w miarę jedzenia, teraz jestem zadowolony. Choć do pełni szczęścia przydałby się jeszcze drugi SSD i talerzowy RAID0. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 02.09.2012 o godz. 11:25 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5121 | |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
To jest problem psychologiczny, próbowałem podrzucić andiemu kilka lektur, ale mnie olewa. Do tego wywody andiego w tym temacie składają się wyłącznie z nieuczciwych metod, opisanych choćby przez Schopenhauera: http://pl.wikipedia.org/wiki/Erystyka |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5122 | ||||||||||||||||||||||
logged out
CDRinfo VIP
Cytat:
Apple nie wynalazło wydawania białych telefonów... Moim zdaniem takie telefony wyglądają fatalnie - przypominają tanią chińską zabaweczkę... Po drugie faktycznie myliłem się, w tym samym czasie kilka firm wpadło na podobny pomysł - podobny projekt urządzenia. Jednak to tylko pokazuje, że dany pomysł może powstać w wielu miejscach niezależnie. Cytat:
Od jakiegoś czasu używam Ubuntu (system dla każdego. W afrykańskim narzeczy znaczy - "Dla tych co nie potrafią skompilować Debiana" ![]() Jednak na nowo nie mam praktycznie z niczym problemów. Są oczywiście mniejsze błędy, wady ale to normalne - żaden system nie jest od nich wolny. Wiele rzeczy w linuksie da się rozwiązać o wiele szybciej i prościej. Przykłąd drukarka. Gdy podłączyłem ją pod USB to miałem już zainstalowaną i gotową do użycia, przy podpinaniu przez sieć również nie było problemów - wskazałem adres IP, port oraz typ urządzenia. Po chwili miałem działającą drukarkę udostępnioną przez router. Bardzo wiele podstawowych rzeczy robi się tutaj równie prosto co na Windowsie. Próbowałem zobaczyć jak będzie wyglądać instalacja aplikacji iPla jednak Adobe nie rozwija już środowiska AIR dla wersji Linux. Co prawda istnieje sposób na instalację starszej wersji i uruchomieniu iPla jednak nie skorzystam bo programu nie używam. Aha i żeby było jasne, brak rozwijania AIRa dla Linuksa to nie wina tego systemu a Adobe. Cytat:
Cytat:
Cytat:
W katalogu /etc/vsftpd_users/ dla każdego osobnika przygotowałem taki plik: Cytat:
andy:$1$tajny_seed$tajne_hasło:1007:1007:andy:/mnt/dysk/rtorrent/:/bin/false /bin/false oznacza, że osoba nie ma dostępu do shella. Działa mi to pięknie. Jeżeli będę wykorzystywał autoryzację przez moduł PAM to dam znać czy napotkałem na problemy, które opisuje sobrus. P.S. U siebie na routerze niestety mam starszą wersję vsftpd. Cytat:
Jutro sprawdzę czy na pewno drukowanie z innego komputera działa.. Cytat:
Oczywiście do wielu rzeczy trzeba mieć wiedzę, jednak kto normalny wie jak zrobić nielogowalnego użytkownika w systemie Windows aby na niego udostępniać po sambie? Wiesz podstawowe rzeczy w linuksie wcale nie są takie trudne, albo po prostu u mnie to działa... Cytat:
Cytat:
Pamiętam swoje początki z Ubu 4.x i w tym samym czasie OpenSuse - katorga, męczarnia. Dzisiaj? To czysta przyjemność, aha i nie znam basha. Nie twierdzę, że wiele rzeczy wykonuję przez konsolę (np. wczoraj kompresowałem płytkę oryginalną atb do flaca) ale używam też GUI bo często jest jednak szybsze. Cytat:
I to nie jest problem, że coś jest skomplikowane, ludzie po prostu nie chcą sami czegoś zrobić. Takiej osobie opiszesz dokładną instrukcję co ma kliknąć - a dostaniesz odpowiedź, że ona nie jest informatykiem. Ludzie nie chcą myśleć, to nie jest wina urządzeń a ich samych w 95%. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Po drugie ja już wielokrotnie pisałem co mam do Apple i dlaczego ich krytykuje. Cytat:
Wady są zamieniane na zalety. Cytat:
https://www.dropbox.com/s/ogqhv4utr1...me_version.png Po wrzuceniu sterowników zamkniętych nie mam praktycznie żadnych problemów - kilka razy miałem fackup compiza(restart). Cytat:
Cytat:
GUI z tych systemów istniało już wcześniej wiec są tą tylko jego dostosowania do ekranów dotykowych-pojemnościowych. Jeżeli uważasz inaczej to proszę pokaż nam gdzie Android rżnie od iOS. Myślę jak najbardziej abstrakcyjnie, po prostu to Ty strasznie uproszczasz pewne spory. Jeżeli porównujemy dwa produkty to należy poddać ich dogłębnej analizie a nie tak jak ty to robisz. Jeżeli dzisiaj spojrzę na dwa samochody różnych marek w tym samym segmencie, to też mogę powiedzieć, że ten to kopia tego... Cytat:
![]() ![]() Gdybym oceniał to taj jak ty, to oba systemy są takie same. Cytat:
Cytat:
![]() Moim zdaniem to tam procek jest dotaktowany jak laptop się nagrzejei stąd problem. Zirytowało mnie po prostu podejście tego człowieka - pisze o technologiach a się o nich kompletnie nie zna. Cytat:
Nie zamierzam dochodzić o co Ci chodzi, i konkretnie które wypowiedzi są problemem. Wybacz ale nie lubię takiego PRowego bełkotu rodem z polityki. Miłego odpowiadania chłopaki ![]()
![]() |
![]() |
#5123 |
Człekokształtny
Data rejestracji: 27.12.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ile dni to pisałeś?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5124 |
logged out
CDRinfo VIP
Jakieś 30-40 minut ;-) Zmusili mnie...
![]() ![]()
![]() |
#5125 |
Jukebox Hero
Nie wiem jak jest w MacOSX - po prostu nie wiem. Nigdy nie używałem tego systemu. Więc nie pisze czy jest przyjazny czy nie jest. Porównuje Linuksa z Windows, bo akurat to znam.
Co do Linuksa to jednak podtrzymuje swoje zdanie. Siedze na linuksie od 1,5 roku - dzień w dzień. Na 2 maszynach (desktop+server). I nie jest to zwykłe korzystanie, ale dłubanie w nim. Poznałem go myślę dość dobrze i nikt mi nie wciśnie kitu, że jest to system przyjazny. Akurat Ci się trafiło, że w ubuntu np. epson działa od razu. Gdyby się tak jednak nie stało to inaczej byś śpiewał. I poznałbyś przyjazność z nieco innej strony. Na jakiej podstawie twiedzisz że coś robi się łatwo, skoro tego nie robiłeś (np instalowanie skanera przez udev)? Mnie nie interesuje co działa od razu. Nie zrobienie niczego jest tak samo łatwe na systemie przyjaznym jak i nieprzyjaznym. Mnie interesuje jak łatwo jest zainstalować/zrobić coś, co od razu nie działa. A tu Linuks często leży i kwiczy. Choć jak zauważyłeś jest ogromny postęp w podstawowych rzeczach, dzięki programom takim jak NetworkManager czy PulseAudio. Konfiguracja vsftp którą podałeś jest rzeczywiście super przyjazna... Z resztą to nie są wirtualni użytkownicy. Ze zwykłymi to ja umiem. Zrób wirtualnych. Podobno się da. Na windowsie to jakieś 2 kliknięcia. Nie musi być vsftpd. smb:// - zdajesz sobie sprawę że nie wszystkie programy natywnie wspierają gvfs? I że program nie może sam uzyskać dostępu do takiego udziału gdy ma na to ochotę? Taki dostęp do zasobów samby, który działa z nautilusa ale z midnight commadnera już nie to można sobie wsadzić. Ja też znam tu dwóch fanbojów ![]() ![]() Screen z monitora systemu gnome potwierdza tylko, że o linuksie mało jeszcze wiesz. To że uruchomiłeś gnome-system-monitor nie oznacza, że korzystasz z gnome3. Czy Twoim managerem okien jest Mutter? Interfejsem Gnome Shell? Nie jest. Więc nie masz gnome. Co do Androida vs iOS to jak walenie grochem o ścianę. Jeszcze nie zauważyłeś, że moje argumenty w zasadzie rozjechały Cie już jak walec drogowy. Ale dalej próbujesz. Można i tak. W skrócie: dla mnie Twoje argumenty sa bez sensu, zasłaniasz sedno problemu technicznym bełkotem o kernelach, uprawnieniach i maszynach wirtualnych, a spór google vs apple rozstrzygasz wklejając informacje, że przecież ktoś inny kiedyś coś gdzieś wymyślił - jak ulał pasuje to do erystyki. Pali ma niestety rację. I ja nie chce dyskutować w taki sposób. A w rzeczywistości od razu widać, że iOS i Android to w zasadzie to samo jako produkt rynkowy. Nie ma co ściemniać, nie potrzebna jest nawet wiedza informatyczna. Dla mnie najtrafniejszą definicją Androida jest "wolny odpowiednik platformy iOS stworzony na bazie linuksa i rozpowszechniany na licencji open-source". I nie jest ważne czy uczeń prześcignął już mistrza czy nie - czy S3 jest lepsze od IP4S - czy Android ma większe możliwości czy nie - mistrzem jest tu iOS. Nawet jeżeli obecnie już pokonanym. Google w zasadzie nigdy nie zaprzeczyło, że to kopia pomysłu Apple (na szczęście nie 100% wierna, ale na tyle wierna że Apple poniosło gigantyczne straty). Wszystkie dowody wskazują że tak jest - i jest to bezpośredni powód wrogości obu firm. Na koniec ten artykuł: Twoim zdaniem procek jest niedotaktowywany przez throttling. No proszę Cię.... ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 03.09.2012 o godz. 09:54 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5126 | |
Թ
Cytat:
Tylko przywołuję i polecam Ci lekturę, bo tłumaczyć nie będę, nie chce mi się kłócić. Wolałbyś pewnie bełkot kałamarzy z Pizdziszewa: - jesteś fanbojem Apla - lol, se sam se jesteś hejterze http://forum.cdrinfo.pl/f10/limit-cy...1/#post1220790 Ostatnio zmieniany przez pali : 04.09.2012 o godz. 01:46 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5127 |
Թ
Proszę, Rosjanie kombinują podobnie jak poseł Joński.
Natomiast AMOK nie słucha ani KGB ani SLD: ![]() Chociaż podobno... kilka dni temu... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5128 |
Forumator
Data rejestracji: 02.03.2012
![]() |
Mam nadzieję, że nie odbierzecie tego jako hejt, ale tym razem to naprawdę opadła mi szczęka:
http://myapple.pl/content/3740-apple...amochodow.html Następny news będzie: Apple powodem zawierania ślubów w białych sukienkach. Ewentualnie: Apple powodem opadów śniegu w zimie.
![]() |
#5129 |
Jukebox Hero
Ale to wcale nie jest takie głupie.
Kiedys biały kolor samochodu to obciach "nie chce jeździć lodówką" a teraz biały to elegancki kolor płatny premium. Kto szuka urządzenia w kolorze białym (nie tylko Apple) musi zazwyczaj troche dopłacić. Logiczne jest że producenci aut czy RTV w jakimś stopniu chcą skorzystać na tej nowej modzie. Ale to nie jest tylko zasługa Apple. X360 czy Wii też są białe i też na pewno miały wpływ na białe telewizory (10 lat temu ktoś widział biały TV?) Tym niemniej białe laptopy i komputery nieodłącznie kojarzą mi się z Apple. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 04.09.2012 o godz. 10:20 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5130 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Biały samochód wygląda jak lodówka, jest praktyczny jak białe ubranie na biwaku, a biały telewizor, to całkowite nieporozumienie, obudowa nie ma rzucać się w oczy.
![]() O dopłatach do białych samochodów, to jeszcze nie słyszałem, to podstawowy kolor, często nawet tańszy niż inne (patrz floty firmowe). |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
świadkowie jabłkowy, apple, apple fanboy, apple religion, fanatyzm, i-diot, ipad, pc-fanboys, sekta steve'a jobs'a |
|
|