![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
![]() |
#7036 |
Forumator
Data rejestracji: 11.09.2006
![]() ![]() |
Też go widziałem
![]() Napiszę tak, nawet gdybym zarabiał 10000 zł to musiałbym upaść chyba głową na beton, aby wybulić pół wypłaty na telefon. Nie piszę tego oczywiście jako zagorzały przeciwnik Apple, ale ta firma jest po prostu coraz bardziej bezczelna, przyjmując nawet, że to są ceny czysto "zachodnie". Tak w ogóle, to taniej wychodzi wyskoczyć do Berlina albo Londynu i tam kupić. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#7037 | |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7038 | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
To fakt, nie miałem na dłużej w posiadaniu współczesnego sprzętu od nadgryzionego japka, choć na studiach pracowałem na ich kompach i wówczas wysoko sobie je ceniłem. Ale jeśli ktoś mi opowiada, że sprzęt japka bierze się do ręki i używa, a z andkiem sama zabawa i w ogóle to jakaś beta, to opowiada głupoty... Już kiedyś pisałem o moich perypetiach z przerzuceniem kilku mp3 z PC-ta na iphona... po prostu ściana... Kolejną miłą "przejażdżkę" miałem raptem 2 dni temu z niejakim iphone 4. Niby drobnostka, ale dokładnie dotycząca tego o czym rozmawiamy. Kumpel (właściciel japka) chciał udostępnić neta do laptopa. Mówię mu, że powinien mieć możliwość włączenia hot-spota (strzelałem ![]() A w Nexusie? Stawiam ptaszka przy opcji Tethering i punkt dostępu i wszystko... samo się załącza wifi i hot spot działa, nic bardziej intuicyjnego. Przypuszczam, że takich smaczków w iCośtam znalazłbym jeszcze sporo, więc przekonywanie mnie, że to sprzęt "dopracowany w detalach i prostszy" to kolejne zaklinanie rzeczywistości userów, którzy przyzwyczaili się do używania swojego sprzętu, a coś innego odbierają jako straszliwy mess... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7039 |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dlatego napisałem, że zgadzam się z większością, ale na pewno nie ze wszystkim
![]() Druga sprawa: lista ostatnich połączeń. Niezależnie od wersji andka, po jakimś czasie nieużywania czyści się jakiś cache, czy coś i odpalenie ostatnich połączeń potrafi trwać kilka sekund. To jest podstawowa funkcjonalność tel. i dla mnie to jest po prostu nieakceptowalne! Niestety zarządzenie pamięcią i działającymi aplikacjami w androidzie jest skopane, o czym też pisał sobrus kilka razy. Miałem iPhone'a przez pół roku i tam to po prostu działało... Nie do końca zgadzam się z intuicyjnością. Tutaj to jest kwestia chyba tego, którego urządzenia się dłużej używa i do czego jesteśmy bardziej przyzwyczajeni. Moja żona na początku podchodziła do androida jak pies do jeża i broniła się rękami i nogami. Teraz sama sobie ściąga apki, customizuje pulpity i ogólnie wszystko śmiga ![]() To, co mnie wnerwia w androidzie, to brak kompatybilności między różnymi aplikacjami. Przykład: mam launchera Nova i jest problem, żeby powiadomienia wyświetlały się na lock screenie. Do tego trzeba zainstalować jakieś 2 inne apki, które obsługują powiadomienia większości popularnych aplikacji. Jeżeli dostanę smsa, to żeby potwierdzić jego przeczytanie z lock screenu, muszę raz kilknąć w stockowym programie do smsów, drugi raz w Go SMS. I tak można mnożyć i mnożyć. Fajnie, że jest dużo możliwości, ale żeby to wszystko poprawnie skonfigurować, to trzeba mieć chyba doktorat z androida, a nie każdemu się chce i ma na to czas. Tak więc z ogólnym podsumowaniem tego posta na blogu się w 100% zgadzam. W iOS wielu rzeczy się nie da zrobić, ale też nie ma tylu problemów. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7040 |
Guru
@Bartez
Przesadzasz z tym doktoratem. Owszem na ustawienie Androida pod siebie od zera schodzi kilka godzin. Ale potem już raz ustawione działa. Co do SMS też używałem Go SMS, i jak wybrałem Go SMS jako domyślną aplikację do SMS to stockowa aplikacja przestaje powiadamiać o SMS a powiadamia za to Go SMS - tak jest przynajmniej na Pentagramie z Androidem 4.3. Owszem problem opisany przez ciebie występował na Andku 4.0 (w HTC Sensation też miałem identyczny problem). W sumie to kwestia przyzwyczajenia, każdy chwali swoje, jeden woli Windows Phone drugi Androida, trzeci MAC |
![]() |
![]() |
![]() |
#7041 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
A mam Iphona5 z 6.1.4 , i cos na android 4.2.2 , i nokie na symbian i to jest najprostsze co moze byc archaiczne bo archaiczne ale dziala jak nalezy
![]() Ostatnio zmieniany przez Bartez : 26.09.2014 o godz. 20:51 Powód: najprostsze ffs!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#7042 |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Schodzi parę godzin, jak wiesz, czego szukać i jak to ustawić. Jak wertujesz fora, strony, czytasz opisy aplikacji, to czas można spokojnie liczyć w dniach. Jak zainstalujesz jakiś customowy launcher, to już w ogóle przepadłeś. Zanim znalazłem Missed It, to przez kilka dni się wkurzałem, jak nie dostawałem powiadomień. A mimo to i tak to nie działa do końca, jak powinno. Więc jest sporo takich małych rzeczy, które sprawiają, że android daje wrażenie mało spójnego. Ale bardzo szybko dojrzewa i w porównaniu z 1.6, wersja 4 jest już o wiele bardziej dopracowana. Tak więc jest nadzieja, że idzie to w dobrym kierunku
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7043 |
Guru
To mój 5 telefon z Androidem, więc się zdążyłem go nauczyć co mi potrzebne a co nie <- i gdzie tego szukać
![]() To fakt szukać po forach jak się ma pierwszy raz Androida może zirytować ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7044 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A ja znow to powiem. Sprzet jest dla nas a nie my dla sprzetu. To ja chce decydowac jaki mam wyglad a nie ktos za mnie. To ja chce decydowac czego bede uzywal a co jest dla mnie zbedne.
Gadanie, ze andek jest nie do uzywania po wyjeciu z pudelka to zwykle klamstwo. Moja matka miala xperie X8 po nie ma Xperie T. Inny andek, inny wyglad. I co? I dziala, sama daje rade zrobic wszystko nie siedzac tydzien na forach i czytajac.
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#7045 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
WRÓCIŁEM!
![]() |
#7046 |
Guru
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7047 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7048 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie cieszcie się za bardzo.
Wrócił do korzeni ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7049 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
Cytat:
Poniżej mój komentrz, mam nadzieję że zapoznasz się z nim ![]() Postaram się odnosić do całych akapitów, aby OBIEKTYWNIE go zjechać ![]() Cytat:
Jak wiadomo dystrybucje mimo, że są na praktycznie tych samych podstawach często różnią się bardzo - np. Ubuntu vs Gentoo. Ten artykuł jak myślę miał ocenić Androida. Niestety z oceny Androida wyszła kiepska ocena telefonu. Sam tytuł powinien brzemić: Miesiąc z Xperią Z1 Compact. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Android przyjeżdża gotowy - out of the fucikng box. Jednak to co różni Androida od iOS to możliwość z jaką można go dostosować pod siebie. Wybacz ale lubię gdy to sprzęt jest dostosowany do mnie a nie ja do niego dlatego po wyjęciu z pudełka ustawiam go pod siebie. Np. taki Tasker - gdy dodam godziny pracy do kalendarza to na ich czas, to w telefonie włącza się wibracja. Gdy dodaję wydarzenie ze statusem zajęty, to telefon kompetnie się wycisza - świetne gdy idziemy do kina - wydarzenie w kalendarzu przypomni nam o nim i jednocześnie zapewni ciszę podczas seansu. Cytat:
![]() iPhone nie jest ani przetestowany ani intuicyjny. Gdyby był przetestowany, to nie było by takich wpadek jak z anteną, drapiącymi się obudowami czy teraz źle zaprojektowanym body do 6+. Oczywiście te wady prędzej czy później znikają, jedna druga seria. Tylko to nie o to chodzi. Przypomniał mi się taki dowcip: Dzwoni Mietek do Zdziśka: M: Cześć Zdzichu. Wiesz dzwonię w takiej parszywej sprawie.. Z: No co tam, co się stało? M: No bo wiesz jak u nas byłeś to zginęło 100zł... Z: No chyba nie wierzysz, że to ja zabrałem? M: Nie no stary oczywiście, tak w ogóle to kasa się znalazła. No ale wiesz niesmak pozostał... Podobnie jest z produktami Apple od jakiegoś czasu. Niby taki drogi, reklamują się jako najbardziej zaawansowany "coś tam" i za każđym razem wpadka. Później są oczywiście sesje poprawkowe, jednak niesmak pozostaje. Cytat:
Na starcie w Androidzie masz wszystko RAZ. To Ty decydujesz od tego czy przy tym zostajesz czy coś zmieniasz. Płacąc dostajesz to samo co w iOS, tylko z tą możliwością że tutaj możesz większość części zmienić kiedy Ci się znudzą lub po prostu przestaną wystarczać - ot taka zmiana dystrybucji np. z Ubuntu na Debiana. Cytat:
Co do hejtowania to chyba nie do końca autor wie czym ono jest. Hejt to nic innego jak jechanie innego światopoglądu bo tak, bo używam innego i wszystko inne jest be. Pytanie kto to zaczął? Otóż użytkownicy sprzętów Apple, to Wy zawsze się wywyższaliście, uważaliście za kogoś lepszego tylko dlatego bo kupiliście troszkę droższy sprzęt od innych. Ludzi nie ocenia się po tym co posiadają, ale po tym co robią. Do Apple jestem negatywnie nastawiony z wielu przyczyn - ich durna fiozofia, wmawianie że kupując ich sprzęt stajesz się wyjątkowy, czy to że ich system&sprzęt jest najnowocześniejszy i najbardziej zaawanosowany. Tak nie ma. Apple jedzie na marce z dawnych lat. Z każdym rokiem jest gorzej - ot zegarek, czy 6+ wyglądający jak żyrafa. Porównaj sobie inne 5.5" pod względem ergonomii... W drugim akapicie chyba jedyny raz wspominasz, że oceniasz telefon ![]() Cytat:
Czy np. mało intuicyjnym jest naduszenie na zdjęciu, potem wybraniu udostępnij i wybraniu BT? A Androidzie TAK możesz ustawić wszystko. Tylko to nie jest przymus. Wiesz co jest ciekawe w ocenie użytkowników iPhonów telefonów z Androidem? Jak tylko go dostaną próbują go DOSTOSOWAĆ do swoich potrzeb. Ciekawe nie ? ![]() Ogarnięcie podstawowych rzeczy jest proste. Oczywiście są osoby, które złamią palec podcierając ... jednak o takich nie będziemy rozmawiać. Cytat:
Nikt też nie zmusza do ustawiania pod siebie całego systemu. W Androidzie można to to zrobić ale nie trzeba! Dziwne, że nie narzekasz tak na iOS gdy ich rozwiązania są durne i nie możesz ich zmienić. A może po prostu machasz na to ręką i mówisz sobie - jakoś się przyzwyczaję? Dalej piszesz o wyborze aplikacji do każdej rzeczy. Nie wiem jak ty, ale ja wybieram to co mi jest potrzebne. W przypadku iOS przecież też to musiałeś robić więc WTF? Android na starcie jest jako system potężniejszy (iOS8 powoli dogania - np. przekazywanie danych między aplikacjami ala Androidowe "Udostęţnij") jeżeli jednak brakuje Ci danej funkcji to szukasz aplikacji. To aplikacji na iOS nie testujesz? Każda jest idealna i działa bez zająknięcia? Normalnie aż szkoda ten akapit komentować. Cytat:
Każdy wybiera to co mu pasuje. 2. Jak to nie ma? W dialerze stockowym Androida wystarczy wykonać gest w lewą stronę po otworzeniu dialera! W przypadku dialera od LG G3 zakładka z ulubionymi jest 4. BA! mogę sam edytować kolejność i widoczność zakładek! Wiesz co? w Novej (taki launcher) mogę sobie przypisać nawet do tego gest! 3. Miałeś problemy synchronizacji książki w Sony w tej od Apple. U mnie np. sama synchronizacja książka adresowa <--> konto Google działa bez zająknięcia. Testuję to na dwóch urządzeniach. Przy przenoszeniu danych z Sensacji nie miałem żądnych problemów z podpięciem książki adresowej ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mam teraz w ręku Xperię Neo V i HDR nie ma - ot taki prosty aparacik. Cytat:
Tak więc, to nie wina Androida ale poszczególnych aplikacji producentów do aparatu oraz samego aparatu montowanego w konkretnym telefonie. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Stokowa aplikacja aparatu od Androida ma nawet panoramy 3D - świetna sprawa do zrobienia np. fotki na weselu ![]() Cytat:
![]() Android od bardzo dawna potrafi już na ekranie blokady włączyć aparat. Za czasów 2.3 mogłem mieć ekran blokady (dodatkowa aplikacja) z przyciskiem do aparatu. Od 4 jest to o ile się nie mylę w standardzie... Od 4.3(?) gdy pojawiły się widżety na ekranie blokady wystarczy, że przesunę po odblokowaniu (na LG G3 magiczne puknięcie 2x) w prawo i pokazuje się aparat ![]() Cytat:
Cytat:
Albo oceniasz i piszesz o sofcie od SONY albo oceniasz natywne aplikacje Androida i tak o nich piszesz. Cytat:
Cytat:
Do tego należy doliczyć fakt, że na Androidzie można o wiele więcej co porównywanie w ten sposób baterii nie ma sensu. Kolejny fakt to różne konfiguracje. Każdy telefon jest inny i inaczej zużywa energię. Btw, iPhone 6+ ma 55h według GSMAreny(http://www.gsmarena.com/apple_iphone...iew-1141p3.php) natomiast takie LG G3 ma 69h (http://www.gsmarena.com/lg_g3-review-1086p3.php) Cytat:
Btw, na czterech urządzeniach z Andkiem działał kabel mircoUSB kupiony za 3zł. Problem był jedynie z 1.5-2m - telefony go nie widziały. Pewnie zbyt duże spadki. Cytat:
Sprawdziłem z hashtagami na G3 + SwitfKey i u mnie to nie występuje. Naciskam i przytrzymuję s(jako drugie jest #) i potem mazam biurko. Zgadnijcie co się dzieje? TAK. mam #biurko a nie # biurko. Być może autor coś ustawił i tak działa? Cytat:
![]() Google Now to nie Siri, to zupełnie inne podejście - otrzymujesz informacje zanim o nich pomyślisz. Cytat:
Domyślne aplikacje to kolejna cecha Anroida która sprawia, że jest bardziej komfortowy. Sam decyduje jaka treść wyświetla się w jakim programie. Widgety pryśpieszają. Dosyć często jeżdże pociągiem i mam dwa widgety na jednym z ekranów, które pokazują trzy najbliższe kursy - smyram dwa razy w lewo (3 ekran) i mam aktualny rozkład ;0 Szybkie proste. To samo mam z pogodą (1Weather), lista zadań Any.DO, czy kalendarz ![]() Po co otwierać lodówkę, skoro na drzwiach mogę mieć interaktywny ekran na którym jest info z tym co jest w środku? ![]() Zapisywanie danych na karcie pozwala odseparować np. kopię zapasowe. Tak LG G3 powala zrobić kopię bez roota (wbudowana aplikacja do kopii, podobnie jest na ASUS Phonepad) Cytat:
Nie czaję tego z folderami. Osobiście mogę sobie wejść np. do galerii (widok z podziałem na typ obrazków) i wybrać co chcę. Mam aparat, screenshot itpe. Gdy chcę mieć większą kontrolę to odpalam SolidExplorera i wybieram to co ja i jak chcę. Co do GMaila to dodanie konta Google = dodanie konta Google. Czy w przypadku konta Apple możesz sobie rozgraniczyć? W przypadku Androida dodając konto GMail do innego klienta iż GMail można mieć tylko podpięte konto pocztowe. Cytat:
2. Znowu traktujesz podejście Sony jako jedyne podejście. Naucz się że każdy producent robi to po swojemu i nie można oceniać całego Androida patrząc przez pryzmat jednego producenta, czy nawet jednego modelu danego producenta. 3. Trzeba umieć wypomnieć. Ty po prostu nie chciałeś go chyba poznać - lub robiłeś wpis pod tezę. Pamiętaj, że Android to nie iOS. Dopóki tego nie zrozumiesz nie pisz więcej takich rzeczy bo tylko naginasz rzeczywistość. Cytat:
Jeżęli idę kupić spodnie to kupuję takie które na mnie dobrze leżą, są wygodne i mi się podobają a nie takie które pierwsze wezmę w rękę lub bo to SONY. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Btw, gdzieś w Afryce zostawili dzieciom tablety z lekko przyblokowanym Androidem bez instrukcji. Gdy następnym razem wrócili dzieciaki odblokowały te tablety ![]() Cytat:
Co do powiadomień, to dlaczego nie wyłączyłeś powiadomień w stockowym programie? (Android < 4.3 albo 4.4)? Też używałem oprócz standardowej aplikacji innej (teraz 8sms)i przy wyłączeniu powiadomień w alternatywnej i wyłączeniu w stockowej problem mi nie doskwierał. W 4.4 albo 4.3 API wymusza "aktywność" tylko jednej aplikacji SMS, wcześniej trzeba było żonglować priorytetami. Cytat:
Dobranoc ![]()
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl Ostatnio zmieniany przez andy : 29.09.2014 o godz. 22:18 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#7050 |
Guru
@andy
Ty chcesz jakiś rekord długości posta pobić? Czy nadrabiasz zaległości ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
świadkowie jabłkowy, apple, apple fanboy, apple religion, fanatyzm, i-diot, ipad, pc-fanboys, sekta steve'a jobs'a |
|
|