Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Apple flame war (było: Apple iPad) (https://forum.cdrinfo.pl/f124/apple-flame-war-bylo-apple-ipad-84942/)

andrzejj9 12.01.2015 18:06

no to zobaczymy. Na pewno sygnał w miejscu, gdzie trzymam tablet, miałem na plusie bardzo słaby. Na orange.. w sumie nie sprawdzałem, ale po włożeniu karty było ok.

... poszedłem sprawdzić i niestety ucieszyłem się przedwcześnie. Co prawda po ponad 24 godzinach stan baterii jest dalej 100%, ale.. no własnie - wyłączyłem wczoraj po sprawdzeniu 3G...

Przed chwilą włączyłem i zacznę testy na nowo - zobaczę, co będzie rano (zasięg trzy kreski, więc nie jest źle).

sobrus 12.01.2015 16:37

Powiem jak ja to widzę, bo w Play jestem od 5 lat.
Generalnie w Lublinie sygnał Play jest bardzo silny, na sławinku w momencie gdy przechodziłem był dużo silniejszy niż T-Mobile (wtedy Era).
Nie ma problemu z przełączaniem nadajników, roaming to naprawdę rzadkość, od dawna nie widziałem. Kiedyś się włączał w piwnicy, dziś nawet to już nie.

Ale fast dormancy nie ma, przy połączeniu nigdy nie przechodzi w 3G. W Orange to było (miałem kartę prepaid przez krótki czas).
Nie wiem jak LTE, bo mój telefon tego nie ma.

M@X 12.01.2015 16:08

Nie. Z drugiej strony funkcja o ktorej pisze Sobrus chyba jest i dziala, bo moj iPad Air tez potrafi lezec godzinami z karta z "wlaczonym modemem" i bateria nie schodzi nawet o procent.

Karta to Orange. Na Play i zuzycie baterii klnie wiele osob z roznymi systemami pod katem zuzycia baterii - dzialaja w roamingu, modem co rusz przelacza sie na najblizszy BTS, a gdy jest ich kilka w podobnej odleglosci o podobnej sile dostaje glupawki przelaczajac sie non stop. Orange uzywa tylko swoich nadajnikow i problemu nie ma.

andrzejj9 12.01.2015 16:00

hmm.. to pytanie do applowców ;) - da się ustawić tak, żeby przy usypianiu (zamknięcie smart case'a) automatycznie wyłączał się 3g?

sobrus 12.01.2015 15:08

Zasięg też ma wpływ w 3G. Ale najlepiej (i dla nas najzdrowiej!) i tak jest mieć radio wyłączone.
Ja tak mam - jak chce skorzystać z netu to sobie włączam.

Wiem, że to troche niewygodne, ale przy okazji głupie programy nie nadają cały czas i nie sciągają reklam :)
Poza tym gdy np słucham muzyki pare godzin to po co radio ma zjadać baterię? Niestety Android nie ma czegoś takiego jak nawiązywanie połączenia na żądanie.

Innym sposobem jest zainstalowanie programu (wiele firm instaluje takie w standardzie) które rozłączają net gdy telefon wyłączamy. Co sprytniejsze potrafią nawiązać połączenie raz na jakiś czas w celu np pobrania emaili.
Niestety to nie działa gdy np słuchamy muzyki.

andrzejj9 12.01.2015 13:31

Co ciekawe od wczoraj (już z kartą) leży i po jakiś 15 godzinach stan baterii 100% (a z 15 minut był używany).

Może kwestia mocy zasięgu ma też znaczenie - poprzednio był Plus, teraz Orange.

sobrus 12.01.2015 11:50

Trzeba dodać że niektóre sieci mają lub miały takie coś że nie używane łącze HSPA zmienia się w zwykłe 3G. To się nazywa fast dormancy. Niestety moja sieć - play - tego nie obsługuje i żre baterie.

ed hunter 12.01.2015 11:46

No właśnie piszę o używaniu H+, na terenie miasta to norma, na 3G raczej w budynkach tylko przeskakuje czasami.

sobrus 12.01.2015 11:44

mój telefon przy aktywnym korzystaniu z HSPA zaczyna nagrzewać się jak głupi (etui mu w tym nie przeszkadza ;) )
A na komórce służbowej SGS2 gdzie utrzymuje prawie nieużywane połączenie 3G na maile bateria znika w 2-3 dni (bez używania telefonu!). Na utrzymanym 2G/EDGE spokojnie leżał i tydzień.
Przy korzystaniu z SGS jako modemu od czasu do czasu (tether bluetooth, ekran wyłączony) pada w jeden dzień.

Z tego co wiem LTE jest jeszcze bardziej bateriożerne niż HSPA.

ed hunter 11.01.2015 19:40

W moim Lenovo modem 3G żre ponad połowę energii w czasie używania, z dość mocno podświetlonym ekranem, bo to jest zwykle w dzień, gdzieś poza domem.
Na czuwaniu nie sprawdzałem, bo wyłączam modem.

andrzejj9 11.01.2015 19:33

Cytat:

Napisany przez czechoj (Post 1309614)
dla zainteresowanych gietki iPhone

a rano chciałem napisać - w ramach żartu - że Apple jeszcze opatentuje 'krzywe' telefony... Cóż.. mogłem się pospieszyć ;)

Przy okazji zapytam - miałem przez dłuższy czas problem z czasem pracy na baterii iPada Mini. Wytrzymywał max jeden dzień, czasami i połowę (ale praktycznie bez używania - tylko na czuwaniu). Łączyłem to z oprogramowaniem, bo pisano o podobnym problemie przy ostatniej wersji. Ale aktualizacje były, a problem pozostawał.

Ostatnio trochę mniej używałem tabletu (ale po 10-15 min. dziennie tak), ale.. nie masiałem do też ładować od jakiś 10 dni. To nieporównywalne z tym, co było do tej pory. Zacząłem się zastanawiać, co się zmieniło - ani nic nie aktualizowałem, ani specjalnie nie wyłączałem (ręcznie) wszystkich programów (co próbowałem robić wcześniej - ale nic nie dawało) - Skype i FB były w tle, bo wiadomości przychodziły. Nie miałem pojęcia, skąd ta różnica.

W końcu uświadomiłem sobie, czemu tablet ostatnio mniej używałem - skończyła mi się karta na internet, a nie miałem czasu zamówić nowej. Stara była wiec zamontowana, ale nieaktywna.

I teraz pytanie - czy to może mieć aż takie znaczenie? Czy utrzymywanie połączenia przez 3G (LTE) może aż tak zżerać baterię?

(na dniach dostanę nową to przetestuję, ale tak z ciekawości wcześniej)

mgit 11.01.2015 18:50

Jak się uprzesz to w drugą stronę też się wygnie...

czechoj 11.01.2015 18:09

ale tylko w jedna stronę, a to się nie liczy :>

mgit 11.01.2015 16:05

Apple już wprowadziło, wersję 6+ wygina się elegancko ;)

andy 11.01.2015 15:55

No pierwsze koty za płoty już poszły ;p
Cytat:

Sprawę dodatkowo nakręcało samo Apple, które początkowo zaprzeczało rzeczywistemu istnieniu problemu oraz nieudolnie próbowało walczyć z niepochlebnymi opiniami. Ostatecznie wszystko ucichło, ale wygląda na to, że firma z Cupertino właśnie przypadkowo przypomniała klientom o swoich niedawnych kłopotach ze sprzętem. Stało się tak za sprawą wniosku patentowego, który został złożony jeszcze w 2011 roku i dotyczył wyginającego się smartfona. Należy zaznaczyć, że chodzi tu o rzeczywiście giętkie urządzenie, a nie tylko na stałe wygięte jak w przypadku telefonu LG G Flex.
Teraz tak poważnie:
Ciekawy jestem czyje podzespoły się*w nim znajdą? Stawiam na Samsunga i LG :D

Szkoda, że w USA aby wniosek patentowy został zatwierdzony nie trzeba mieć prototypu urządzenia tylko trochę*bełkotu prawniczego.
Moim też skromnym zdaniem powinno się patentować tylko daną implementację czegoś a nie coś.

Tak jak już gdzieś*wspomniałem te giętkie smartfony to tylko pole doświadczalne na samą technologię.

No i tylko czekać aż Apple wprowadzi wyginające się*smartfony ;) Oj jaki to będzie HIT. :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:13.