Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Apple flame war (było: Apple iPad) (https://forum.cdrinfo.pl/f124/apple-flame-war-bylo-apple-ipad-84942/)

revolver0 31.12.2014 00:09

Sześciu, nie cierpie Googla, Aplla i MIcrosoftu, ale przywykłem, że bawią się moimi danymi...

andy 30.12.2014 21:47

Cytat:

Napisany przez M@X
Mysle, ze jest tutaj conajmniej dwoch paranoikow bez dowodow na poparcie swoich slow ;-).

Ty też ich nie masz. No ale Ty wolisz zaufać korporacji...

Cytat:

Przechowywaniu klucza Touch ID jest oficjalnym oswiadczeniem Apple, a oni robia i ten sprzet i to oprogramowanie, wiec nikt nie wie o nich wiecej.
Skwituję*to tak:
:haha::haha::haha::haha::haha::haha:

Liczyłem, że napiszesz coś*bardziej zabawnego - np. bo tak napisali w biografii :haha:

Wersja poprzedniego newsa dla ludzi którzy nie za bardzo rozumieją*angielski :D

http://www.spidersweb.pl/2014/12/odc...a-hakerzy.html
Cytat:

Hakerzy z grupy Chaos Computer Club (CCC) twierdzą, że udało im się skopiować odciski palców minister obrony narodowej Niemiec, Ursuli von der Leyen. Najciekawszy w tej historii jest sposób rzekomej ***8222;kradzieży***8221;. Hakerzy mieli bowiem w tym celu wykorzystać zwykłe zdjęcia wykonane podczas konferencji prasowej przy użyciu dostępnego powszechnie aparatu. Do odtworzenia odcisków palców miało wystarczyć kilka zbliżeń dłoni wykonanych pod róznymi kątami.
Takimi rewelacjami podzielił się Jan Krissler, znany także jako Starbug, na konwencie dla członków organizacji CCC. Sama organizacja działa od 31 lat i jest samozwańczym ***8222;największym europejskim stowarzyszeniem hakerów***8221;. Krissler w swoim przemówieniu stwierdził, że po ogłoszeniu wyników jego pracy wszyscy politycy powinni występować publicznie***8230; w rękawiczkach.

joujoujou 30.12.2014 21:42

Pięciu - a takich jak my jest więcej! :P

Gorzej że na każdej chyba platformie ochrona prywatności to mniej lub bardziej fikcja. :smutny:

mgit 30.12.2014 21:29

Chyba czterech...

Patrix 30.12.2014 21:27

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1307746)
Mysle, ze jest tutaj conajmniej dwoch paranoikow bez dowodow na poparcie swoich slow ;-)

Już jest trzech.
Max, to Ty żyjesz w bajce, sądzisz, że CIA, NSA, FBI grają fer? :sciana:
Mają wszystkie Twoje informacje bo tak kochasz apple, wg mnie mają nawet więcej informacji o Tobie niż o mnie...

Berion 30.12.2014 21:08

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1307746)
Przechowywaniu klucza Touch ID jest oficjalnym oswiadczeniem Apple, a oni robia i ten sprzet i to oprogramowanie, wiec nikt nie wie o nich wiecej. Wy snujecie paranoiczne domysly. Dla mnie logiczne po ktorej stronie jest prawda.

I zapewne nie mogą kłamać. Zapewne w przypadku kiedy wstawili by backdoor lub kiedy paluchy leciały by do np. NSA to dostałbyś oświadczenie z działu PR: "drodzy klienci, tak, dymamy was na lewo i prawo! Miłego dnia, ale się nie przejmujcie."

Ludzie są źli i co gorsza naiwni, od tego są działy PR w firmach.

mgit 30.12.2014 21:03

Prawda zawsze jest po stronie użytkownika, producent prawdy ci nigdy nie powie...

M@X 30.12.2014 21:00

Mysle, ze jest tutaj conajmniej dwoch paranoikow bez dowodow na poparcie swoich slow ;-). Przechowywaniu klucza Touch ID jest oficjalnym oswiadczeniem Apple, a oni robia i ten sprzet i to oprogramowanie, wiec nikt nie wie o nich wiecej. Wy snujecie paranoiczne domysly. Dla mnie logiczne po ktorej stronie jest prawda.

Berion 30.12.2014 20:53

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1307710)
Zapis Touch ID w iPhone 5S/6/6 Plus przetrzymywany jest w wydzielonej sekcji pamieci, ktora jest szyfrowana. Nie jest przesylany na zewnatrz. Nie wiem jak to jest u innych.

Dlaczego miałbym w to wierzyć? Pomyśl M@X, dosłownie na talerzu masz bazę z co najmniej kilkunastoma milionami odcisków palców. Sądzisz, że USA taką okazję puści sobie koło nosa? To przecież oczywiste, że te dane są przesyłane lub chociaż jest jakiś backdoor, dzięki któremu na żądanie można przebuszować po czyimś telefonie.

To nie tylko problem iPhone'a, ale wszystkich telefonów, włączając w to chińszczyznę gdzie nie wiadomo co siedzi w fw. Żaden telefon nie jest bezpieczny.

@Sobrus
Nie jest bez sensu bo znacząco ułatwiałoby pracę tamtejszej policji.

sobrus 30.12.2014 17:52

Jeżeli wszystkie dane i tak są w iCloud to przesyłanie odcisku palców byłoby bez sensu.
Tym bardziej że nie wiadomo który to palec i czy taki skan z ajfona w ogóle do czegoś sie nada.

andy 30.12.2014 16:53

Cytat:

Napisany przez M@X
Nie jest przesylany na zewnatrz.

Tak samo nie jest przesyłana na zewnątrz jak NSA nie ma wtyków w Apple, jak NSA nie ma wglądu w każdą rozmowę na Skyjpie, czy każdą*wiadomość w Gmajlu :hahaha:

M@X 30.12.2014 16:48

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1307693)
Nie kupiłbym telefonu z czytnikiem linii papilarnych. Nie podoba mi się, że jakaś firma i zagraniczne służby będą mieć go w bazie...

Zapis Touch ID w iPhone 5S/6/6 Plus przetrzymywany jest w wydzielonej sekcji pamieci, ktora jest szyfrowana. Nie jest przesylany na zewnatrz. Nie wiem jak to jest u innych.

andy 30.12.2014 14:49

Każde zabezpieczenie biometryczne ma jedną*słabość - w momencie pojmania twojego urządzenia i Ciebie zabezpieczenie przestaje istnieć.

Berion 30.12.2014 14:19

Nie kupiłbym telefonu z czytnikiem linii papilarnych. Nie podoba mi się, że jakaś firma i zagraniczne służby będą mieć go w bazie...

To tak BTW. ;]

andy 30.12.2014 00:49

Cytat:

If the Chaos Computer Club sounds familiar, you might recall that last year the group announced that it had developed a way around Touch ID on the Apple iPhone 5s. The process involved the production of a latex sheet that would include an image of the "stolen" fingerprint. The sheet would be used to trick Touch ID into believing that the phone's owner was pressing the handset's home button. The latest technique involves the use of a regular camera and widely available software. The pictures of the German Defense Minister's fingers used for the demonstration, were taken during a press conference in October.
http://www.phonearena.com/news/Group...canner_id64193

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:41.