![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
![]() |
#3136 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wiesz w 2007 roku typowy smartfon wyglądał jak Nokia N95 albo HTC TyTN.
A dziś? Płaskie, czarne, multidotykowe, piano black, pod palec, z marketem aplikacji ... przypadek? Skoro Apple nic nie wymyśliło to czemu wszyscy tłuką klony ![]() Ja bym chętnie zobaczył HTC TyTN III. Wiadomo ficzery iPhone są wyjątkowo ubogie jak na urządzenie tej klasy. Więc po co to kopiować (dodając tylko to czego wyraźnie brakuje oryginałowi, ale tez koła nikt nie wymyśla) ![]() Przykładowo - Apple nie wymyśliło akcelerometru ani pierwsze go nie zastosowało. Ale jako pierwsze pokazało chyba sensowne aplikacje które z niego korzystają. No i nagle wszyscy zechcieli obracać ekran całym telefonem... i wszyscy mają to samo ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 04.10.2011 o godz. 11:32 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#3137 | |
Gość
|
Cytat:
![]() Apple to: lans, marketing, PR i pranie mózgu swoich fanboy'ow |
|
![]() |
![]() |
#3138 |
Jukebox Hero
j/w nic nie wymyśliło. Cała reszta jedynie wymyśliła klona iPhone i jest z tego cholernie dumna.
Czasem nie chodzi o to by coś wymyślić. Wystarczy połączyć wszystko w całość i dobrze to zaprezentować, co jakoś innym nie wychodzi. Jaki telefon miał multitouch przed iPhone. Nie chodzi o to czy multitouch był. Bo wiadomo że był i patent się nie należy. Ale czy ktoś go stosował na szeroką skalę? Pojawił się iPhone i co? Nagle każdy musi mieć MT, producenci w pośpiechu ukrywali rysiki i dodawali protezy MT do windows mobile. Potem narzekania, że WM jest be bo ma słabą obsługę paluchem. Kolorowe interfejsy zastąpiła "stylowa" czerń z białymi napisami , żeby tylko było jak iPhone. Nie było tak? Tablet kiedyś też był (TabletPC). Ale czy jakiś wyglądał tak jak iPad (pomijajac Star-Treki i inne takie). Nie, raczej jak laptop któremu ktoś odpiłował klawiaturę. Apple nie miało nigdy lepszej technologii niż konkurencja, może nawet gorszą. Ale to właśnie oni wprowadzili pomysł iPada - lekkiego przyjaznego tabletu który nie zaczął jako laptop i którego teraz możemy też kupić pod postacią Samsunga Galaxy. Nie wymyślili ekranu. Ani dotyku. Ani systemu operacyjnego. Ani tabletu. Ani internetu. Ale wymyślili iPada. I myśle że o to chodziło w tym ich śmiesznym wniosku patentowym o prostokąt. Ciekawe jak Wy byście chronili swojego pomysłu w tym wypadku? Przecież nie da się patentować ekranu ani piano black. Może gdyby się dało, to ostatnie modele samochodów nie wyglądałyby łudząco podobnie do BMW (łącznie z tzw Hofmeister kink, którego do niedawna można było spotkać tylko w BMW, nie licząc wyjątków jak Primera czy R400). Przypadkiem BMW serii 3 zaczęło mieć pare lat temu lepsze wyniki sprzedaży od Forda Mondeo, mimo wyższej ceny. I efekt "natchnienia" innych producentów agresywnymi kształtami od razu jest. Nawet u konserwatywnego VW. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 04.10.2011 o godz. 11:52 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3139 |
Gość
|
Czyli miałem rację, Apple powinno zebrać do kupy: koło, opnę, bieżnik, następnie narysować na tej oponie inny (emejzing) wzorek bieżnika, a następnie opatentować jako absolutnie przełomowy, innowacyjny, osom i madżikal wynalazek pt.: "iKoło".
|
![]() |
![]() |
#3140 |
Jukebox Hero
Wiesz racja często jest pośrodku.
Prawdopodobnie gdyby tak zrobili, to zaraz mielibyśmy Samsunga Circle, HTC Elipse oraz Google Oval. a może nawet Microsoft Spiral, które jednak by miało troche własnych pomysłów, by pasowało do Microsoftowych idei. wiesz dom też składa się z desek i cegieł, ale projekt domu trzeba wymyślić i jako "design" jest chroniony prawem. Chociaż każdy ma w rezultacie drzwi i okna. Niby zarówno elementy składowe jak i wynik jest podobny i służy do tego samego, a jednak dom domowi nierówny. Podobnie jak pomysły na układ wnętrza. Myśle ze dyskusja dalsza będzie jałowa, bo będę musiał powtarzac co wcześniej napisałem. Podsumuje tylko, ze choć faktycznie z technicznego punktu widzenia Apple nic nie wynalazło, to jako pierwsze zastosowało pewne rozwiązania oraz styl i za to mam do nich powiedzmy "szacunek". Choć na pewno moim następnym telefonem będzie Android (gdyby nie było iPhone, pewnie byłoby to Windows Mobile 7, bo rynek wyglądałby zupełnie inaczej). Ostatnio zmieniany przez sobrus : 04.10.2011 o godz. 12:09 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3141 |
Gość
|
Metoda na "emejzing diwajs":
1. Wymyśl coś, co już dawno temu zostało wymyślone, np. drewniany trzonek 2. Opatentuj to jako "iTrzonek" 3. Wymyśl coś innego, co już dawno temu zostało wymyślone, np. metalowy obuch 4. Opatentuj to jako "iObuch" 5. Połącz "iTrzonek" oraz "iObuch" 6. Opatentuj to jako "iMłotek" 7. Pozwij wszystkich!!! |
![]() |
![]() |
#3142 |
Jukebox Hero
Chyba jednak nie rozumiesz
![]() to raczej wyglada tak podczas gdy inni używają "maczuga" tudzież "ciężki kamień", bo nie widzą że można to zrobić lepiej choć mają to pod nosem - weź maczugę i kamień i zrób z tego iMłot. Następnie nie możesz opatentować maczugi ani kamienia, bo przecież oni mieli to pod nosem od dawna, tylko nie wiedzieli że tak mozna to połączyć i będzie wygodnie. I nagle wszyscy mają młotki. Ale kto był pierwszy, choć nic w zasadzie nowego (według Ciebie) nie wymyślił? Ostatnio zmieniany przez sobrus : 04.10.2011 o godz. 12:15 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3143 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Widze, sobrusie, ze rozumiesz filozofie firmy Apple. Jako jeden z nielicznych w tym temacie. Madrego to az milo poczytac :-]!
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#3144 |
Jukebox Hero
Bo wiesz M@X kiedy się śmiać to się moge pośmiać, ceny Maków (a juz na pewno części na nich) są chore, iPhone brakuje pare funkcji a Ipad jest dla mnie bardziej zabawką niż narzędziem.
Ale kiedy się nie zgadzam - to się nie zgadzam ![]() Wpływ IPhone i iPada na branżę był olbrzymi, między innymi dlatego mój smartfon który w 2009 roku wydawał mi się całkiem przyszłościowym rozwiązaniem - dziś jest już zdechłą platformą. Niemodną i przestarzałą, choć przez wiele lat WM królowało niepodzielnie i nic nie wskazywało na to, że da się to ubić w rok. Choć nie wymieniłbym go na iP bo umie robić fajne rzeczy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3145 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ale kilka stron wczesniej porywnywalismy ceny z nettopami MSI i cena wcale nie okazala sie wygorowana uwzgledniajac rozmiar, jakosc i rozdzielczosc matrycy. Warto wziac tez pod uwage aluminiowe unibody i wielodotykowa mysz oraz aluminiowa klawiature BT w zestawie!
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#3146 |
Gość
|
sorbus: żebyśmy mieli całkowita jasność - dyskusja z Tobą to przyjemność. Właśnie dlatego, że potrafisz zachować pewien obiektywizm i przytaczasz argumenty. Ostatnio zresztą w podobnym (bardzo rozsądnym) tonie wypowiadał się yahol - i dlatego warto pisać, sprzeczać się , dyskutować. Dzięki Ci za to.
Absolutnie nie muszę się z Tobą zgadzać (a nawet nie powinienem), żeby dyskutować. Bez zacietrzewienia, bez wyzwisk i z przytoczeniem argumentów. Ale muszę Cie zmartwić- nigdy nie zostaniesz (tak jak ja) prawdziwym fanboy'em żadnej marki. To co mnie wyprowadza z równowagi, to dyskusja na poziomie "Apple jest najlepszy bo jest najlepszy i jest Apple. a ciebie nie stać i zazdrościsz" lub też "iPhone jest idealny bo spełnia idealnie moje potrzeby". Tu koniec argumentów - jakie kurna potrzeby ![]() P.S. Zapomniałem - stać mnie! Ostatnio zmieniany przez yossi : 04.10.2011 o godz. 12:52 |
![]() |
![]() |
#3147 | |
Applefan's Terminatrix
Data rejestracji: 18.09.2011
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3148 |
Gość
|
nemka: błąd, błąd i jeszcze raz błąd. Ja się dziwię, że osoba tak oblatana na formach ciągle próbuję rozmawiać z fanbojami posługując się kryterium ceny. Zrozum w końcu niewątpliwie inteligentna, dowcipna i piękna kobieto ;-) takie kryterium dla Nich nie istnieje. ONI zapłacą każdą cenę nawet za puste pudełko z japkowym logiem.
i jeszcze cytat z klasycznego, nienieckiego filmu o Apple i jego fanbojach: "ja, gut, ja gut, weiter, mach weiter..." Ostatnio zmieniany przez yossi : 04.10.2011 o godz. 14:09 |
![]() |
![]() |
#3149 |
Applefan's Terminatrix
Data rejestracji: 18.09.2011
![]() |
http://gadzetomania.pl/2011/09/19/ka...nam-te-tablety
Jeden z tekstów Ogrodnika Januarego na gadzetomanii ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3150 |
Jukebox Hero
@yessi
ależ mi sie też fajnie dyskutuje, tyle że zaczynam się powtarzać od pewnego czasu i to moze byc tak jak z polityką ![]() co do ceny to inny przykład czy gips jest drogi? Jest tani jak barszcz. To dlaczego płytki imitujące kamień do wnetrz, wykonane z gipsu, mogą osiągać ceny do kilkuset złotych za metr kwadratowy? I ta cana nie zależy od ilości użytego gipsu ale do wzoru. Jak jest elegancki to płytka jest droższa, a jak "wieś tańczy i śpiewa" - to jest tańsza. Albo wanna prostokątna kosztuje 3 razy więcej niż owalna. Choć blachy czy czegośtam poszło tyle samo? No wlasnie dlatego że jest prostokątna i jeżeli ktoś chce urządzić stylową łazienkę to zapłaci za nią 3 razy więcej. Tylko po to by nie była zwykła i sąsiadkę krew zalała na widok wanny za 10tys. Z Macami jest troche tak samo. Dla mnei to przepłacanie, ale jak komus się podoba to weźmie. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 04.10.2011 o godz. 14:25 |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
świadkowie jabłkowy, apple, apple fanboy, apple religion, fanatyzm, i-diot, ipad, pc-fanboys, sekta steve'a jobs'a |
|
|