Powrót   Forum CDRinfo.pl > Urządzenia przenośne > Systemy operacyjne i aplikacje

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 4, średnio 3.00. Tryby wyświetlania
Stary 01.09.2010, 19:47   #421
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Jakieś szczegóły można prosić? Jako dev mnie to interesuje, choć nie miałem potrzeby do tej pory zapoznawać się z tym.
http://www.eff.org/deeplinks/2010/03...-agreement-all

Cytat:
I co znaczy wolność w instalacji czegokolwiek?
Pisząc, że na PCtach mamy wolność odnosiłem się do wypowiedzi Maksa który pisał, że ta wolność jest tylko teoretyczna.
Cytat:
Na windowsy nie można zainstalować aplikacji z *xów i odwrotnie, więc to też ogranicza tę wolność?
Pisząc o wolności instalacji czegokolwiek miałem na myśli o każdej aplikacji pod platformę MS. Logiczne jest, że aplikacji z innej platformy nie zadziałają i to raczej nijak ma się do wolności.

Cytat:
I przy okazji dyskusji może rozgraniczmy, o której części biznesu apple rozmawiamy. Bo z tego co mi wiadomo, to na Macach można instalować co się chce i nie musi to pochodzić z AppStore. Mam rację, czy tu też się pozmieniało?
Pisząc o wolności instalacji nikt nie wspominał nawet o MacOS Tamta kwestia odnosiła się tylko do konkretnego cytatu, który zamieścił Max.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.09.2010, 20:51   #422
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez Bartez Podgląd Wiadomości
Jakieś szczegóły można prosić? Jako dev mnie to interesuje, choć nie miałem potrzeby do tej pory zapoznawać się z tym.

I przy okazji dyskusji może rozgraniczmy, o której części biznesu apple rozmawiamy. Bo z tego co mi wiadomo, to na Macach można instalować co się chce i nie musi to pochodzić z AppStore. Mam rację, czy tu też się pozmieniało?

I co znaczy wolność w instalacji czegokolwiek? Na windowsy nie można zainstalować aplikacji z *xów i odwrotnie, więc to też ogranicza tę wolność?
Jak zwykle @Andy traktuje wypowiedzi i licencje wybiorczo, ni stąd ni zowąd wyjeżdżając z licencjami na aplikacje iPhone.
Ja odnoszę się wyłącznie do aplikacji i systemu operacyjnego Apple, nie do gadgetów dla ubogich w postaci iPoda i iPhona, do którego ograniczania dopuszczalnych aplikacji Apple ma absolutne i niepodważalne prawo.
Tak wiec:
-nie ma żadnych ograniczeń w instalowaniu obcych aplikacji na Mac OS X - to raz.
Dwa - istnieją aplikacje na Mac OS umożliwiające natywne postawienie aplikacji Windowsowych, np. CrossOver.
Umożliwia zainstalowanie Windowsowego Office, umożliwia zainstalowanie i uruchamianie gier dedykowanych na Windowsa.
Istnieją aplikacje np. Parallels, umożliwiające postawienie i uruchomienie Windowsa, w pełni działającego w trybie emulacji.
Co więcej, w kazdym systemie czy Leopard, czy Snow Leopard jest natywnie dołączona aplikacje Asystent Boot Campa, która umożliwia postawienie pełnego funkcjonalnego Windowsa. Asystent Boot Campa zawiera pełny pakiet sterowników dla Windowsa, do zainstalowania wszystkich urządzeń Maca.
Jak chcesz możesz sobie na Boot Campie postawić Linuxa.
Mam Time Machine, która bekapuje mi dysk w tle, i nawet po skasowaniu, lub nawet padzie dysku, przywraca mi system i pliki, programy, ustawienia w ciągu kilkunastu minut.
Mam Automatora, który może zostać zapisany aby wykonywać zadane polecenia w określonym czasie.
Wiec nie pieprzcie głupot, które wyczytaliście w "fachowych" pismach opłaconych przez inne firmy.
Bredni o wirusach, trojanach i włamaniach na Mac OSa w ciągu kilku sekund.
Zacznijcie samodzielnie myśleć, a nie potarzać jak papuga głupoty wymyślone przez innych.
Bo nie macie pojęcia o czym się wypowiadacie.
I nie wyjeżdżajcie mi z iPodem i z iPhonem bo to inna bajka.
Czytajcie licencje a wtedy nie będziecie bredzili po forach.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.09.2010, 21:44   #423
Piterniel
Cichy mod

Data rejestracji: 16.03.2003
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>

Mac to UNIX, to mi wystarczy aby był fajny ^_^ :-)
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.09.2010, 11:44   #424
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
I to ladny UNIX ^_^! Od wesji Mc OS X 10.5 Leopard system ten posiada certyfikat zgodnosci z POSIX wystawiony przez IEEE, a to znaczy ze... jest W PELNI ZGODNY Z UNIXEM! Malo kto zas wie, ze prawie zaden Linux nie posiada tego certyfikatu :-)!

Co do AppStore... Brakowalo mi go w wypadku przesiadki z Windows na Mac OS X... Musialem klepac po googlach i forach za chocby klientami FTP, a na pulpicie brakowalo ikonki z duzym "A" bym mogl sobie tam po prostu wpisac "FTP"... Rozleniwilem sie i tyle :-P.

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.09.2010, 12:46   #425
Banana Coctail
Banned

Avatar użytkownika Banana Coctail

Data rejestracji: 27.08.2003
Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
@M@X nadal wmawiasz, ze instalacja Tlenu jest trudna? Zeby ogladac pliki systemowe w Windows trzeba miec uprawnienia admina i kliknac by byly pokazywane. Malo kto je codziennie oglada, jednak dostep do nich moze sie przydac przy naprawianiu systemu.
Autobackup nie przywroci dokumentu, ktory zapisalem tuz przed awaria, a wszelkie mozliwosci podgladu zawartosci dysku dadza szanse na jego uratowanie.

Faktycznie-na symbianie trudno sie instaluje, trzeba podlaczyc telefon do komputera, wlaczyc np PC Suite, Instalator i uruchomic plik *.sis lub *.jar, wziac apart do reki, wybrac miejsce jego wgrania i potem szukac w folderze 'instalacje' jego ikony i kliknac by sie uruchomic. Za duzo klikania. Za duzo kojarzenia. Wzrok sie niszczy, opuszki palcow i miesko wokol nich.

Szukanie w google jest trudne? Wybacz, 3 pierwsze wyniki po frazie "FTP client mac os x":
http://cyberduck.ch/ http://www.ftpclient.com/ http://filezilla-project.org/download.php

To juz nie lenistwo, to rozszerzajaca sie degradacja czynnosci pola 10.

Apple to sekta-robi seanse dla wyznawcow. Jak inaczej nazwac to, ze ktos kto nie ma ich produktu nie moze ogladnac de facto reklamy nowych produktow? Jeszcze jakby byloby to limitowane instalacja ich quicktime lub skromna oplata, ale to? Szczyt.

Gdybys tak mi odpowiedzial, "Get Mac" + odlozenie sluchawki na problem z komputerem dostalbys opierdul jakich malo przy najblizszej okazji plus wykluczenie na jakis czas z towarzystwa, a jezeli zajmujesz sie zawodowa komputerami-czarna reklame w necie. Wlasne zdanie niech istnieje, ale arogancja i chamstwo bezpodstawne jest nie do zdzierzenia. Co innego-nie umiem/mam czasu pomoc.
Banana Coctail jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.09.2010, 13:08   #426
yahol
Głupi Yasio

yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
@BC - wybacz, ale ty po prostu nie rozumiesz i nie chcesz przyjąć do wiadomości, tego co zostało napisane.

Cytat:
Apple to sekta-robi seanse dla wyznawcow.
ale to co wy tu robicie, to nic innego jak seanse nienawiści, wobec innego, systemu, ludzi go używających, wyglądu....
Dziwisz sie , ze tworzy sie getto Apple-maniaków?
Bo po tych wszystkich idiotyzmach, tu wypisanych, osobiście, to szczerze mówiąc wszystkich windows-maniaków powiesiłbym na suchych gałęziach
I na dodatek łaskotałbym ich w piety, niech cierpią. A co, jak sa głupi
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Stary 02.09.2010, 13:16   #427
Banana Coctail
Banned

Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
@yahol Sekty wymagaja wkupienia sie w grono by dostac dostep do ich wiedzy tajemnej.

Getto jest przymusowe, to jest sekta.
Czego nie zrozumialem?

Nie nazwalbym 'gettem' bande bogatych, apodyktycznych, spolegliwych wobec pomysl/rozwiazan 'mentorow' i leniwych psychofanow marki jablkowej. Gdyby bylo to zjawisko marginalne o niklych szansach przebicia sie do szerszej publicznosci, nic bym nie mowil, ale ze myslenie promowane przez Jobbsa i spolke ma taka sile oddzialywania-sprzeciw wobec technokracji musi zostac wyrazony.

Ostatnio zmieniany przez Banana Coctail : 02.09.2010 o godz. 13:37
Stary 02.09.2010, 13:30   #428
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Banana Coctail Podgląd Wiadomości
Autobackup nie przywroci dokumentu, ktory zapisalem tuz przed awaria, a wszelkie mozliwosci podgladu zawartosci dysku dadza szanse na jego uratowanie.
Time Machine robi Backup na Time Capsule co godzine. Bez Twojej wiedzy - po prostu dziala!

Cytat:
Faktycznie-na symbianie trudno sie instaluje, trzeba podlaczyc telefon do komputera, wlaczyc np PC Suite, Instalator i uruchomic plik *.sis lub *.jar, wziac apart do reki, wybrac miejsce jego wgrania i potem szukac w folderze 'instalacje' jego ikony i kliknac by sie uruchomic.
Kliknac "App Store", wybrac zadana aplikacje klikajac "GET"[tu nastepuje automatyczne wyjscie z AppStore i przekierowanie na strone z wolnym dla ikonki miejscem oraz pojawienie sie ikony programu w szarym odcieniu), poczekac az pasek postepu na szarej ikonce dojdzie do konca i zrobi sie ona kolorowa, klepnac palcem, uzywac.

Daj iOSa i Symbiana oraz oba opisy komus kto sie na tym nie zna, np. babci. Ciekawe na ktorej platformie uda jej sie bezproblemowo dobrnac do konca.

Cytat:
Szukanie w google jest trudne? Wybacz, 3 pierwsze wyniki po frazie "FTP client mac os x"
Tak zrobilem. I wzialem CyberDucka, bo byl pierwszy na liscie. Niestety, nie moglem na stronie producenta przeczytac obiektywnych opinii uzytkownikow, ani chocby rzucic okiem na srednia ocen programu.

Cytat:
jezeli zajmujesz sie zawodowa komputerami-czarna reklame w necie.
Na cale szczescie juz sie nie zajmuje. Nigdy wiecej. Gdybys popracowal troche w serwisie zwyczajnego sklepu z tanimi pecetami - wiedzialbys ze zainstalowanie tlena moze byc dla uzytkownika prawdziwym wyzwaniem...

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.09.2010, 13:43   #429
Banana Coctail
Banned

Jezeli awaria stanie sie po pol godzinie od ostatniego zapisu Time Machine, tuz po tym jak zapisalem wazna, dopieszczona prace a poprzedni backup nie uwzglednia najwazniejszych wprowadzonych zmian, a system sie nie podnosi?

Babcia uzywa czegos pokroju 3310, a nie iPhone i podobne bajeranckie nowe modele.

[+]Jezeli wyprobowanie programu, ktory nie jest skomplikowany i wlasna ocena jest trudne, to przepraszam. Poza tym-czego oczekiwac od FTP? Ma przesylac, pobierac i ew. zapisywac hasla i kolejke.

Wykrecasz sie, arogancja i chamstwo w podejsciu do klienta nie powinna miec miejsca, chyba ze on pierwszy zaczal.

Ostatnio zmieniany przez Banana Coctail : 02.09.2010 o godz. 13:47
Stary 02.09.2010, 14:15   #430
yahol
Głupi Yasio

Cytat:
Wykrecasz sie, arogancja i chamstwo w podejsciu do klienta nie powinna miec miejsca, chyba ze on pierwszy zaczal.
A w Windowsie, oczywiście backup jest bieżący, wszystko do odzyskania, natychmiast,jednym ruchem palca
Windows jest cudowny, jedyny słuszny, poprawny.
Jednym słowem, akurat dla was.

Wybacz,ale arogancja i chamstwo, to raczej bije z waszych postów

Zachowujecie się, jak nikomu nie ujmując, "obrońcy krzyża" fanatyzm, brak własnego zdania, infantylizm

Jeszce kilka postów w tym temacie i zacznę was personalnie obrażać
Stary 02.09.2010, 14:24   #431
Banana Coctail
Banned

Jak Windows padnie jest tryb awaryjny, konsola, odswierzenie i kilka innych mozliwosci. Nigdzie nie bylo pisane, ze jest idealny.

Tak nawiasem yahol wyciagasz ciekawe wnioski ze zdania, ktore dotyczy innego watku. Sofistyka na 5+.
Stary 02.09.2010, 14:32   #432
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Może tak porządek faktycznie by zrobić bo to topic o iPadzie
Przydałby się jakiś temat o komputerach Apple coby było gdzie pisać a nie tak się tułać między tematem komórkowym (iPhone) a iPadowym tak w sumie...
Stary 02.09.2010, 14:38   #433
yahol
Głupi Yasio

@BC - ja mam na Mac OS kilka bardzo pewnych metod przywrócenia systemu do poprzedniego, działającego stanu. Bez utraty ani jednego bita
1. Time Machine
2. Naprawa systemu
3. Disk Warrior
4. Tech Tool
5. Target Mode
6. Clone Disk
Co jeszcze chcesz?
Pokaz mi takie zabezpieczenia w innych systemach!!!
Stary 02.09.2010, 14:50   #434
Banana Coctail
Banned

Cytat:
Jezeli awaria stanie sie po pol godzinie od ostatniego zapisu Time Machine, tuz po tym jak zapisalem wazna, dopieszczona prace a poprzedni backup nie uwzglednia najwazniejszych wprowadzonych zmian, a system sie nie podnosi?
To te narzedzia odzyskaja ten plik? Jezeli tak, to uklon w strone Maca.
Stary 02.09.2010, 15:10   #435
yahol
Głupi Yasio

Jeżeli plik został zapisany w jakikolwiek sposób -TAK!
Jeżeli nie został zapisany - w ostatnim dokonanym zapisie!
A przecież możesz zapisywać prace w sekwencji - np. co 5 sekund, dobre dla paranoików
Odpowiedz na post

Tagi
świadkowie jabłkowy, apple, apple fanboy, apple religion, fanatyzm, i-diot, ipad, pc-fanboys, sekta steve'a jobs'a

Twoje uprawnienia: