![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
![]() |
#1 |
Forumator
Data rejestracji: 02.03.2012
![]() |
A ja się zgadzam z Patrixem.
Stawiam tezę - normalne firmy, widząc, że konkurencja przegania je o 5 długości myślą : jak by tu ich przegonić technologicznie? Co zrobić, żeby przekonać do siebie klientów? Co nowego można im zaproponować? Jak zrobić to taniej niż konkurencja? W takiej samej sytuacji firma Apple myśli tak: - co zrobić, żeby klienci kupili lekko odświeżoną wersję naszego sprzętu za 150% ceny poprzedniego? - co zrobić , żeby pozwać wszystkich o wszystko? - co zrobić, żeby zredukować dział IT na korzyść działu prawnego, co umożliwi pozywanie wszystkich o wszystko? - jak wmówić swoim wyznawcom, że to co "muszą mieć" za jakieś 500% realnej wartości rynkowej to okazja bo przecież na obudowie jest japko no i przecież "musisz to mieć". |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
http://myapple.pl/content/3220-apple...wa-mac-os.html
czytam i czytam i dochodze do wniosku, ze nie ma lepszych od apple w praniu mozgow...
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A cóż takiego jest urządzeniach konkurencji co przegania produkty Apple o 5 długości?
![]() I który to ostatnio wydany produkt jest "lekko odświeżoną" wersją poprzedniego? iPhone 4S? iPad 3? A czytałeś specyfikację? Jedyne co zostało nie zmienione w tych urządzeniach to nazwa i wygląd obudowy. A czym się różni "poprawiony" HTC Sensation od zwykłego Senastion? Podkręcili procesor? I to jest ok nikt się nie śmieje? I na jakiej podstawie twierdzisz ze produkty Apple są fizycznie warte choć troche mniej od produktów konukrencji? Fakt są w dolarach gówno warte marża Apple jest ogromna, ale myślisz że jak kupujesz Androida za 2500zł to HTC do Twojej słuchawki dopłaca? Czemu nikt nie rozbierze HTC One i nie ogłosi ile jest warty dla Chińczyka co go składa w Chinach? Nowy iPhone 4S kosztuje tez 2500zł, podzespoły ma podobne, więc gdzie ta straszna cena 300% wyższa? Telefony WP7.5 też są nie tanie a nic nie warte i tez jakoś nikt się nie śmieje (za to nikt ich nie kupuje). To może konkurencja ma lepsze wsparcie techniczne, skoro Apple ma tak słabe i zmusza wszystkich do ciągłej zmiany sprzętu? 3 dni temu wyszła najnowsza wersja systemu iOS 5.1.1 dla iPhone 3GS z 2009 roku. Proszę mi powiedzieć ile telefonów z Androidem z 2009 roku otrzyma oficjalnie ICS? HTC Hero? HTC Tatoo? LG GW620? Motorola Droid? Motorola Cliq? Samsung Spica? Nexus S? Nie? Szkoda. Zaraz ktoś powie że iOS5 dla 3GS to nie prawdziwy iOS5. Ale ja wolałbym nawet nie prawdziwego ICS na nie tak znowu starych słuchawkach za ciężkie pieniądze - niż Androida 1.6. Wiem niektórzy producenci się "szarpneli" nawet na 2.2, ale jakoś mi to nie wystarcza ![]() Z tym pozywaniem to sprawa jest śliska, bo choć jestem przeciwny i też się z tego śmieje, to inni producenci najwyraźniej bardzo inspirują się produktami Apple, czasem dość bezczelnie nazywając swoje produkty "iphone killerami" i każda jedna porównuje się właśnie z Apple, nawet w reklamach nawiązując do tej marki (co jest żałosne a nie śmieszne, komuś brakuje klasy). Jak dyskutować to merytorycznie, a nie w formie towarzystwa wzajemnej adoracji wyśmiewającego odmieńców. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 16.05.2012 o godz. 15:03 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |||||
Forumator
![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Parafrazując dawne powiedzenie na temat socjalizmu, można by dziś powiedzieć tak: Apple bohatersko i najlepiej na świecie zajmuje się rozwiązywaniem problemów, zupełnie nieznanymi w innych systemach Cytat:
Po drugie - według mnie - reklamowanie jakiegoś telefonu jako "iphone killer" jest głupie, żałosne, niesmacznie oraz zupełnie nieskuteczne. Po co miałbym kupować coś, co jest "odpowiedzią" na iPhone", kiedy mogę po prostu kupić iPhone? Niestety, nigdy nie kupię żadnej zabawki od Apple z jednego powodu - nie lubię mieć związanych rąk i przy najbłachszej czynności być uzależnionym od tego czy producent wspaniałomyślnie pozwoli mi zrobić to co chcę z zabawką, za którą zapłaciłem gruby szmal. PS1 Nigdzie i nigdy nie napisałem, że Apple kogoś do czegoś "zmusza". Absolutnie nie, klienci kupują ich zabawki zupełnie dobrowolnie i i godnym podziwu entuzjazmem. Problem polega na czymś innym. Normalne firmy mają użytkowników, nawet fanów. Apple ma fanatycznych wyznawców, godnych przegryzać gardła niewiernym za każdą, choćby niewielką wzmiankę o tym, że jakiś japkowy gadżet nie jest może jednak taki całkiem idealny. PS2 Nigdzie i nigdy nie napisałem, że produkty Apple są złe. Są po prostu "idealne" dla tej grupy, dla której są przeznaczone. Równie dobrze można by napisać, że lalki Barbie są złe. Ja ich nie kupuję, ale pewna grupa klientów nie wyobraża sobie bez nich życia i "po prostu musi mieć" wszystko, co ukaże się na rynku pod tym szyldem. Ostatnio zmieniany przez Yossi : 18.05.2012 o godz. 06:51 |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Forumator
![]() |
Przepraszam za post pod postem, ale to zupełnie oddzielny temat.
http://myapple.pl/content/3230-uzytk...gi-icloud.html Ci co ze mną polemizują, pamiętają pewnie, że już wiele miesięcy temu pisałem, że trzeba być kompletnie nieodpowiedzialnym matołem, żeby powierzać swoje dokumenty "chmurze" (obojętnie jakiej firmy - tym razem nie ma to nic wspólnego z Apple), i w dodatku uwierzyć na słowo, że to jest bezpieczne. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
ZnakJaworznickiegoBikera
@sobrus
ty nie widzisz sedna problemu i powodow dlaczego ludzie sie z apple wysmiewaja
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Jukebox Hero
Rozumiem, polityka firmy zamiatającej wiele rzeczy pod dywan nie jest godna pochwały.
Z reszta polityka Apple dotycząca rozwiązań, cen, patentów, DRM, formatów itd nigdy mi nie odpowiadała i odpowiadać nie będzie - i ja iPhone nie kupiłbym nawet za pół ceny. Ale to nie znaczy że ich urządzenia są złe ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 17.05.2012 o godz. 14:57 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
ZnakJaworznickiegoBikera
ale czy ja, andy powiedzielismy, ze sa zle?
powiedzielismy, ze sa ograniczone w stosunku do konkurencji. conajwyzej tyle...
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Wysy***322;ane z mojego HTC Sensation Z710e za pomoc***261; Tapatalk 2
![]() |
![]() |
#10 |
Jukebox Hero
Wolność wyboru to nie wszystko, zresztą
![]() Uzytkownicy iOS mają wolność w doborze dodatkowych aplikacji, instalują i kupują to co chcą. Natomiast grzebanie w samym systemie nie każdego interesuje. Kij ma dwa końce, taka ograniczona wolność ma wiele plusów, a wygoda i prostota obsługi jest największym z nich. Poza tym rozumiem, że używasz na codzień wyłącznie Linuksa, który przegania konkurencję nie o 5 ale o 50 długości? ![]() Nie są w stanie odróżnić.. to źle? W środku to zupełnie co innego i iPad3 ma większe możliwości. To tylko świadczy jak mała jest fragmentacja na tej platformie. iPad2 ma dokładnie ten sam nowy system. Odróżnić ICS od Androida 2.2 faktycznie nie problem. Obudowa się nie zmienia zapewne z tej prozaicznej przyczyny, że jak coś się zrobi raz a dobrze to poprawiać nie trzeba. Jak się wygląd zestarzeje to zmienią. Jaki system masz na tym iPaq? PPC2000? Coś na tym nowego działa? Jaką przeglądarkę internetową mozesz odpalić? Bo ja mam WM6 i niestety ostatnia szanujaca się przeglądarka - Opera - nie jest już aktualizowana. Jest też IE6. Co to więc za wsparcie? Mam 5 letnią (jak nie więcej) przeglądarkę internetową w 3 letnim telefonie, a producent nie daje aktualizacji... Masz rację co do tego powiedzenia. Apple bohatersko rozwiązuje problemy nieznane dla innych producentów. Na innych platformach bohatersko rozwiązują je użytkownicy (mają przy tym wolność wyboru jak to rozwiązać). Najczęściej rozwiązują kupując nowe urządzenie. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 18.05.2012 o godz. 08:52 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||||||||||||||||||||||||||||
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() Apple już odpowiednio ocenzurowało wyniki... Ale był by szał gdyby coś podobnego Google zrobiło w swojej wyszukiwarce nie? ![]() Cytat:
Osobiście zgadzam się z tym fragmentem: Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ktoś może kupić smarta z androidem o wielkości wyświetlacza 3.5", a ktoś inny o wielkości 4.3". Ktoś może sobie wgrać custom ROMa, oraz stuningować go pod siebie, a ktoś inny może używać tego co dostał. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jak się kupi samochód za 500zl to się nie oczekuje od niego, że komfort jazdy będzie na poziomie tego za 5-6k. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Np. klikam przycisk dotykowy lupę (funkcja wyszukiwania), wpisuję frazę i Android szuka np. po zakładkach z Delicious, kontaktów, kalendarza itp id. Dwa mogę sobie telefon zautomatyzować w taki sposób, że przy dzwonieniu zbliżam do twarzy i połączenie jest automatycznie odebrane. Mogę sobie wrzucić klawiaturę swype i rozkoszować się niesamowicie szybkim pisaniem smsów, emaili... Mogę sobie wrzucić widgety z rozkładem MPK, czy PKP na pulpit. Mógłbym tak wymieniać, i wymieniać... Cytat:
Cytat:
Cytat:
Urządzenie można przywrócić (tzw. S-ON). Jeżeli nam padnie tak, że się nie da go już "zablokować" to raczej serwis się nie dowie o tym, że go złamaliśmy. Oczywiście jest to delikatnie nieetyczne, bo urządzenie np. usmażyliśmy i chcemy żeby je wymienili w ramach gwarancji. Cytat:
Cytat:
To on decyduje czy używać standardowych ustawień, czy może coś zmienić. Cytat:
Cytat:
Można się pośmiać. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Następcą Sensation jest HTC ONE X/XL(Ten z Snapdragonem S4). Cytat:
Kiedyś czytałem ciekawą książkę i była tam historia pewnego hackera: Na konferencji jakaś firma twierdziła, że ich system jest nie do złamania i dawała 200$ nagrody (to były czasy przed 90" bodaj). Komuś się udało i przez całą konferencję nosił te 200$ w widocznym miejscu ![]() Cytat:
Cytat:
Co do reszty to, troszeczkę za bardzo porównujesz to urządzenia z Androidem do iPhona. Smartfona z Androidem można kupić za 500zł, ale też i za 2500zł. Np. dla HTC Desire HD pojawi się oficjalna aktualizacja do ICSa. Flagowy produkt dostanie ICSa. Tutaj niestety aktualizacja zależy od producentów, mimo, że Google zaleca wsparcie na okres 18 miesięcy. Jeżeli jednak ktoś aktualizacji nie dostanie to nic nie stoi na przeszkodzie, aby sobie poszukać alternatywnego ROMu. Fakt Pani Zosia z warzywniaka nie zrobi tego, jednak Pani Zosia również nie odczuje, że nie używa najnowszego Androida. Osoby obeznane w temacie np. po skończeniu gwarancji mogą wydłużyć życie swojego urządzenia. Cytat:
Cóż, marketing rządzi się swoimi prawami... Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Apple ma niesamowite zdolności do naginania rzeczywistości. Proponuję odwiedzić MyApple aby się przekonać jak bardzo ![]() Ostatnio wyszło też na jaw, że bezpieczeństwo serwerów usługi iCloud jest kiepskie ![]() Tak btw to ich infrastruktura opiera się o Amazon, oraz Microsoft. Chodzą ostatnio plotki, że nowy iPhone będize miał 4". Jeżeli to okaże się prawdą, to z niesamowitą chęcią zobaczę tych wszystkich szczekaczy, którzy pisali do tej pory, że 3.5" to ideał. Najprawdopodobniej po 1-2 tygodniach od premiery zmienią zdanie. W końcu nad projektem czuwał Jobs... No ale to świetny chłyt marketingowy. Napiszemy, że iP5 był projektowany przez Jobsa to zejdzie jak świeże bułeczki ![]() Punkt widzenia, zależy od punktu siedzienia. Już nie raz naszemy naczelnemy fanatykowi Apple udowodniałem, jak często zmienia zdanie. Wystarczy, że Apple je zmieni to i on też... Najśmieszniejsze jest to, że to jest pewna prawidłowość u tego rodzaju ludzi.
![]() |
![]() |
#12 |
ZnakJaworznickiegoBikera
po 1
sam android nie jest pofragmentowany bo jest krojony pod telefon po 2 pofragmentowane to sa ale aplikacje
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Jukebox Hero
(nie chce mi sie cytować bo jestem leniwy).
Można zrobić ogromny wybór bez ogromnej fragmentacji. Fragmentacja to efekt uboczny, jak ktoś nie pomyśli zawczasu. Przykładowo fragmentacja na PC np w dziedzinie gier obecnie istnieje tylko obrębie 3 klas DirectX (9,10 i 11). I to cała fragmentacja ![]() A każdy składak inny. Jest wybór? Jest. TAK to się robi porządnie. iOS to też system nie telefon i znaleźć go można m.in w Apple TV i iPodzie. Za co ludzie,którzy sie nie znają, uznają Androida średnio mnie interesuje. Nie wiem czym więc autor artykułu się podnieca. iOS to też system mobilny nie telefon. Przykład aplikacji która się nie uruchomi? Nawigacja Sygic na Wildfire i podobych urządzeniach. Nie ma GPU więc się nie uruchomi. Za to uruchomi się bez problemu na urządzeniach zarówno tańszych jak i starszych. Dziwne. A przygotowywanie grafik w różnych rozdzielczościach ujdzie, dopóki jakiś producent nie wymyśli nowej już po powstaniu aplikacji. Wtedy jesteś w d**e. Ja wiem, że byś dał dwóch facetów po stronie Apple. Tyle że jest to całkowicie oderwane od rzeczywistości i nie ma pokrycia w tym jak wygląda sytuacja. Jeżeli faktycznie tak uważasz to jesteś zaślepionym fanbojem Androida. Moim zdaniem obiektywnie patrząc po stronie Androida powinny być różne dziewczyny (nie same piękne, różne - w końcu ma być wybór), a po stronie Apple jedna ale bardzo ładna. A ze kapryśna, wymagająca i może nawet wredna - to już inna historia. Android bez roota pozwala na więcej. Ok być może tu masz rację. Ja nie wiem nie mam ani tego ani tego ![]() Mając roota tracimy wsparcie i gwarancję. I tu nie ma co filozofować, czy da się oszukać serwis czy nie. Żaden normalny user który ceni swoje pieniadze i ma odrobinę uczciwości tego nie uzna za ficzer. Równie dobrze można sie zastanawiać co powie Apple po oddaniu na gwarancję iPada zrzuconego z 3 piętra. Apple nie ma prawa pozwać nikogo za JB, ale ma prawo blokować dostęp do AppStore. Jak ktoś chce umyślnie ZEPSUĆ swoje urządzenie to ma prawo. Może zrzucić z 3 piętra. Może zrobić JB/roota, czy moda konsoli. Dla mnie bez różnicy, w obu przypadkach traci wsparcie i gwarancję za użytkowanie niezgodnie z założeniami producenta. Dlaczego iOS to nie "mercedes"?. Bo nie? Ja widze wiele podobieństw miedzy polityka Apple a polityką innych producentów tworzących inne dobra luksusowe. Produkty Apple to takie luksusowa elektronika. Ok firma HTC nie ukrywała ze Sensation XL nie jest następcą. Ale jak sie to ma do zarzutu że 4S jest lekko odświeżoną wersją 4? HTC Desire HD to ledwie poprzedni topowy model. Z końca 2010 roku. Gdyby nie miał ICS to bym chyba padł ze śmiechu. Ale wiele telefonów z 2010 a nawet 2011 roku ICS nie dostanie, choć by mogły. Spoko, podaj mi czego nie ma iOS5 na 3GS, ale nie zapomnij dodać co Apple dodało w jego wersji stosunku do oryginalnego iOS3. Bo z tego co wiem dodało sporo. Aktualizacja zależy od producentów. Ale Nexus od Google też nie dostanie ICS. 18 miesięcy to śmiech na sali. Wygląda na to że smartfony z Androidem to jednorazówki na rok. Nawet do końca 2 letniej umowy supportu nie ma i to według optymistycznych zaleceń które nie są przestrzegane. Jakże to wspaniałomyślne ze strony producentów, ze skoro nie mają ochoty wspierać swoich produktów to przynajmniej pozwalają zrobić to samemu. Co za hojność. Cena urządzenia nie ma nic do okresu wsparcia. To już tłumaczenie na siłę tego, że producenci dają ciała. Czy Radeon HD5450 ma mniejsze wsparcie niż HD5980? Nie. Ma dokładnie takie samo choć kosztuje 10 razy mniej. Płacisz za szybkość, a wsparcie się liczy od daty wydania produktu a nie od ceny. To jest standard praktycznie wszędzie. Co do iPhone 5 z dużym wyświetlaczem: niestety Android zapoczątkował beznadziejny wyścig na ilość rdzeni, mhz i co najgorsze wielkość ekranu. Ludzie chcą takie kupować bo ekran 3.5 wyglada przy potworach 4.6 cala przestarzale i gorzej. Ale iPhone to telefon. A jak na telefon jest i tak całkiem duży. Jak ktoś chce dzwonić małym telewizorem to jego problem. Nie zawsze więcej znaczy lepiej i o dziwo tylko Apple to zauważyło. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 20.05.2012 o godz. 00:26 |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
@up do posta odniosę się później
![]() A teraz zapraszam do oglądania: Porównanie iOS i Androida - chodzi o pokazanie jak pewne funkcje są realizowane w obu systemach. Część 1 z 5.
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl Ostatnio zmieniany przez andy : 20.05.2012 o godz. 11:27 |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
ZnakJaworznickiegoBikera
@andy
mozesz udowadniac do woli przewagi androida. fanboje beda *******ic o fragmetacji systemu kiedy ona miejsca ie ma, ze ladiejsze ikonki, animacje sa w ios a na koncu uslyszysz, ze cie nie stac. a jesli juz to nie przejdzie to sie dowiesz to co max powiedzial, ze nie rozumiesz filozofii apple i nie potrafisz ich uzywac...
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
świadkowie jabłkowy, apple, apple fanboy, apple religion, fanatyzm, i-diot, ipad, pc-fanboys, sekta steve'a jobs'a |
|
|