![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|
|
|
#1 |
|
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kolejny ciekawy komentarz odnośnie iPada posła SLD.
blog.securitystandard.pl/news/384924.html
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jak by nie Apple to nadal by***347; my mieli ochydne obudowy od komputerĂłw ... Jak by nie patrze***263; to Apple jest prekursorem standardĂłw jak powinien wygl***261;da***263; sprz***281;t, ca***322;a reszta stara si***281; w mniejszym lub wi***281;kszym stopniu upodobni***263; swoje produkty do produktĂłw apple ... Nic dziwnego ***380;e Apple ich pozwa ...
Wysy***322;ane z mojego HTC Sensation Z710e za pomoc***261; Tapatalk 2
|
|
|
#3 |
|
Forumator
Data rejestracji: 02.03.2012
![]() |
Od pewnego czasu następuje u mnie ewolucja poglądów na temat "użytkowników" sprzętu i OS od Apple.
Otóż, dotarło do mnie , że jest pewna grupa klientów, i to wcale nie mała, dla której parametry, czy techniczne oraz użytkowe możliwości nie mają znaczenia, choćby dlatego, że ta grupa kompletnie nie zdaje sobie ( w wiekszości) sprawy z tego, że takie możliwości w ogóle istnieją. Czego oczekuje ta grupa uzytkowników: 1. Sprzęt ma być "ładny" 2. Ma sprawiac wrażenie "solidnego i dobrze wykonanego" 3. Ma być "cool" (według definicji przytoczonej przez jeden z amerykańskich sadów) 4. Ma być stosunkowo drogi - tak, żeby mozna go bez wstydu wyjąć w Starbucksie 5. Ma wymagac znajomości obsługi tylko 1 klawisza bo 2 to już za dużo i może sie pomylić. 6. Ma uniemożliwiać jakąkolwiek kompunikację z jakimkolwiek innym urządzeniem innym niż Apple, w celu automatycznego zwalczania piractwa.
|
|
|
#4 |
|
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
andy,
problem w tym, że przez ostatnie sto stron próbujesz zaprzeczyć tezie, której tu nikt nigdy nie postawił. Niejeden z nas wyraził uznanie czy zaciekawienie produktami Apple, a Ty próbujesz przypisać i od razu zwalczyć postawę bezkrytycznego fanatyka, której tu nikt nie zaprezentował. Znalazłeś tę postawę fanboja gdzieś wśród memów internetowych ściągniętych z Zachodu i bardzo chciałbyś nas takimi zobaczyć. Co ciekawe, o ile w ogóle istnieje ten obśmiewany fan Apple, to raczej nie w Polsce: kraju biednym, gdzie produkty Apple posiadają ludzie zamożni, czyli rozumni. Co do szczegółów: mówiąc o "zdzieraniu" przez Apple, nie rozumiesz pojęcia synergii gospodarczej. Samsung sprowokował kolejną ciekawą dyskusję o granicach wolności inspiracji. Granice prawne czy etyczne są ciągle przekraczane, dyskusja jest o przebiegu tych granic - a sprowadzanie tego do hejterstwa gimbusów jest głupie. A Yossi to już masakra: do niego dopiero dociera mem o fanbojach Apple. W chwili, gdy na Zachodzie już wygasł. Yossi, świat już zdążył zmienić się... Nie nadążasz. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A to akurat wcale nie jest takie oczywiste.
|
|
|
|
#6 |
|
Forumator
Data rejestracji: 27.08.2004
![]() |
Niektórzy zamożni maja tak narąbane w głowach, że ciężko, serio, ciężko jest ich nazwać rozumnymi... ;-)
|
|
|
#7 |
|
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja przekornie napiszę teraz coś, z czym się wszyscy zgodzą.
Apple wygrywając proces z Samsungiem jednocześnie przegrało Ludzie nie znają szczegółów procesu, nie interesują się tym, to zbyt skomplikowane. Ludzie słyszą i zapamiętują to zdanie: Samsung is the same as Apple więc po co przepłacać, skoro wg tego twierdzenia można mieć to samo* taniej ? ![]() --- *prawda jest taka, że sprzęt prawie każdej innej firmy jest pod pokładem lepiej zbudowany
|
|
|
#8 | |
|
Forumator
Data rejestracji: 02.03.2012
![]() |
Cytat:
A niby za czym? Czy muszę być jak fanboye Apple - zawsze z najnowszym modelem na stoliczku w Starbucksie? (bo poprzedni model jest dla biedaków spod Biedronki).Piszę na temat, który mnie interesuje i wtedy, kiedy mam na to ochotę. Oczywiście, dopuki to nie jest zabronione. Nie bardzo mnie obchodzi co na zachodzie wygasło, a co nie. Ogólnie - interesuje mnie zjawisko fanboystwa, które w Polsce przybiera obraz czystego fanatyzmu, znacznie bardziej zacietrzewiony i sekciarski niż ten, który znam z "Zachodu". Sama firma Apple ani mnie ziębi, ani grzeje. Kto chce i komu pasuje ich podejście - niech kupuje i używa na zdrowie.
|
|
|
|
#9 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mniej więcej masz rację. Ale to jest negatywne spojrzenie na sprawę i nie można uogólniać.
Obiektywnie patrząc są to osoby, które chcą łatwiej i wygodniej korzystać z najnowocześniejszych technologii w sposób łatwy, elegancki, komfortowy i stylowy. (uwaga kto chce może sobie to zapisać jako definicję osoby kupującej Apple )Bez konfiguracji routerów i firewalli, grzebania w rejestrze, przejmowania się sterownikami, wirusami, kompilowaniem kerneli i innymi pierdołami dla geeków. (ponieważ to nie interesuje targetu dla którego jest sprzęt - Apple nie udostępnia do tego narzędzi. TAK MA BYĆ. Czy ktoś chciałby kupić Mercedesa od razu z kompletem narzędzi do samodzielnej naprawy i wiejskiego tuningu?) I są w stanie za to zapłacić, bo według nich ten spokój i komfort jest wart tych pieniędzy. I nie wiem po co obrażać takich ludzi i uznawać ich za idiotów. Nie podoba się komuś takie podejście niech kupi Acera nie Apple. Apple nie jest dla wszystkich. Chcesz grzebać sam kup sobie składaka i zestaw śrubokrętów oraz pobierz źródła linuksa i sam sobie przekompiluj. A nie kupuj Apple żeby potem płakać albo robić JB i podawać firmę do sądu. Niektórzy - nie przeczę - robią to dla szpanu. Tak samo jak dla szpanu kupuje się inne drogie rzeczy. Nie jest to NIC nienormalnego a nic nowego. Nie wiem po co 340 stron na forum o sprawach trywialnych... Ostatnio zmieniany przez sobrus : 27.08.2012 o godz. 14:52 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Człekokształtny
Data rejestracji: 27.12.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
|
#11 | |||||||||||
|
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
Sobrus twierdzi, że one nie są do siebie podobne:
7655597084_1d4e9bcd0f_z.jpgip1.png7655601820_d646d8dc94_z.jpgip3.png7655653376_e3875bfc47_o.jpgip5.png Jak dla mnie iP4/4S to ksero projektu Sony. Cytat:
Po drugie Apple nie ma ani na wygląd, ani na użyteczność, czy łatwość używania patentu. Czy widziałeś sobrusie te 5 filmików o których kiedyś wspominałem? Ładnie podsumowana jest tam "intuicyjność" sprzętu od Apple. Od jakiegoś czasu używam Linuksa jako pierwszego systemu. Fakt na początku miałem 3 reinstalki systemu, jednak to było z mojej winy - namieszałem instalując różne dziwne rzeczy i siadło mi np. usypianie systemu. Sam system jest bardzo prosty w użytkowaniu, mogę nawet powiedzieć, że wiele rzeczy mi się robi na nim szybciej i wygodniej niż na XP, czy W7. To nie to Ubuntu co w wersji 4 (wtedy to było jeszcze nie do używania normalnie na desktopie). Cytat:
To że nie ma firewalla, czy czegoś na wzór antywirusa to tylko i wyłącznie wada tego systemu. Pamiętasz jak pojawiło się pierwsze prymitywne malware, które wymagało ingerencji użytkownika? ~600.000 maszyn w botnecie! Cytat:
Cytat:
Bycie idiota nie jest się przez posiadanie sprzętu jednej marki. Cytat:
Tu nie chodzi o to, że ktoś ten sprzęt kupuje. Serio mam to daleko w d. Dopiero mnie rusza jak taki jeden sobie kupi i na siłę próbuje wmawiać ludziom rzeczy nieprawdziwe. Cytat:
To nie to co posiadasz definiuje ciebie jako człowieka. Cytat:
Cytat:
Polecam poczytać jego posty tutaj, oraz w innych tematach a zrozumiesz. Jeżeli ktoś się pyta jakim programem nagram płytę pod windowsem to nie wyskakuję z tekstem: bo na linuksie to jest to i to. Niestety Maks tak robi z Apple - to tylko jeden przykład jego sposobu myślenia. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Bardzo często w tym przypadku to idzie w drugą stronę. Z jednym się zgodzę. Powinny istnień patenty na sposoby implementacji danego rozwiązania. Np. miecz świetlny - nie patent na gotowy miecz, a na sposób jego pracy. Można np. opatentować implementację ekranu wielodotykowego(oczywiście zakłądając, że taka implementacja się nigdzie wcześniej nie pojawiła) jednak nie sam ekran i idee. Niestety w USA to można wszystko i tak Apple często patentuje rzeczy, które ktoś już wcześniej zaprezentował. U nas w PL nigdy by takie coś nie przeszło.
|
|
|
|
#12 |
|
Jukebox Hero
Szkoda Andy że nie wkleiłeś photo białego iP4S oraz Apple Purple.
Bo tak manipulować to i ja potrafię ![]() Według Andy'ego to nie jest podobne (iP4S white oraz Purple - rok 2005 - btw ciekawe ile firm miało białe telefony w 2005 roku?) ![]() ![]() Linuks przyjazny? Nie łudź się, tylko na pierwszy rzut oka. Spróbuj zainstalować sobie iPla na Linuksie. Banalna rzecz. Powodzenia więc w kompilowaniu XBMC ze źródeł z patchami ffmpeg dla kodeka vividas. Jeżeli trzeba zrobić coś czego twórca dystrybucji nie zamieścił łaskawie w repozytorium, aby się zrobiło/zainstalowało automagicznie to jest mniej więcej tak przyjazny jak kopniak z buta w mordę. Postaw potem serwer FTP na z wirtualnymi użytkownikami (jeżeli ktoś nie zrobił GUI to masz przewalone), udostępnij drukarkę przez sambę >3.6 (nawet jeżeli jest GUI to bardzo możliwe że sie nie da). Zamontuj sieciowy dysk w fstabie (najpierw trzeba poczytać manuala cifs), dodaj coś w autostarcie na prawach roota (update-rc.d) itd przykłady można mnożyć bez końca. A są to normalne rzeczy, których może potrzebować zwykły użytkownik. Ulubione zajęcie użytkowników linuksa to czytanie logów systemowych, żeby zobaczyć czemu coś nie działa. I proszenie na forach o pomoc. To ma być przyjazne? No proszę Cię. Bez przynajmniej podstawowej znajomości basha i wiedzy informatycznej używanie linuksa to samobójstwo. To ostatni system na którym budowałbym cokolwiek przyjaznego. Wszystko inne jest z założenia lepsze. Z windowsami na czele. A kwestia bezpieczeństwa w Linuksie to dla zwykłego Kowalskiego przerost formy nad treścią i powód do siwych włosów i totalnej nerwicy (dlaczego mi to nie działa?! przecież wszystko ustawiłem jak w manualu, jak mi kazali na forum a to nie działa!! i po roku olśnienie - bo profil AppArmor blokuje działania tak zwanego procesu ).chroot i chmod, firewall jak tabelka magicznych kodów ("porty" to są w Gdańsku i Gdyni a TCP to przecież fosforan wapnia, no słowem - masakra). Nie wspomniałem jeszcze o kontrolowanym dostępie do udev. Sane nie widzi skanera? Choć zainstalowany i podłaczony? No jasne że nie widzi. Norma. Bo trzeba wejśc do konfiguracji udev, do udev-rules i tam wśród stu tysięcy wierszy odnaleźć PCIID i VendorID Twojego urządzenia (wyczytany z lsusb | grep producent), dopisać odpowiednie dwie linijki praw dostępu do urządzenia i wybranej klasy, dodać je do grupy użytkowników a następnie w /etc/groups dopisać się do tej grupy! (tip: jeżeli chcesz edytować plik tekstowy jako root, to najlepiej zacznij się uczyć vim-a, im wcześniej tym lepiej). Ale nawet jak dopiszesz to niekoniecznie skaner zadziała, bo jeszcze może być to albo tamto... albo tamto.... i jeszcze to... a sprawdz czy opcja legacy_scsi była ustawiona przy kompilowaniu kernela (czy jest katalog /proc/scsi), bo jak nie to sorry musisz przekompilować swoją wersję żeby skaner ruszył...life is brutal and full of zasadzkas To wszystko jest bardzo proste! I co najważniejsze - przyjazne. Jak siekiera ![]() A że Unity jest przyjazne to już inna rzecz. Ale Unity to nie system, równie dobrze można zrobić port Unity na windows. Jedyny sposób aby z linuksa zrobić system przyjazny jest całkowite odcięcie użytkownika od tego systemu przy pomocy nakładki GUI i udawać że linuksa nie ma. "unix is user friendly it's just very selective about who its friends are" A co do Apple to nie chce mi się pisać. Ja napiszę, Ty odpiszesz i tak w kółko. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 28.08.2012 o godz. 08:56 |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
Widziałem ostatnio podpis u jednego ludka na jakimś forum:
Używam Linuxa - nie mam wirusów! Grafiki i drukarki też.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Jukebox Hero
Bo to mniej więcej tak jest, chyba że masz szczęście i po zainstalowaniu Linuksa wszystko od razu działa. Jeżeli tak jednak nie jest - bez pomocy informatyka zapomnij.
Nawet jeżeli masz sterowniki prosto od producenta to uruchomienie tego może być PITA. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 28.08.2012 o godz. 08:24 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Jukebox Hero
Ale tu nie jest myApple.
Fanbojów tutaj nie ma, a użytkowników Apple można policzyć na palcach jednej ręki. I nie mogą w zasadzie powiedzieć nic dobrego o swoim sprzęcie, bo zaraz jest krucjata 10 na jednego, że to gówno i przepłacili. A może ktoś z szanownych krytyków by najpierw kupił, poużywał, a potem się wypowiadał? Albo sprawdził na kimś, kto magistra informatyki nie posiada, czy mu się takie nowe rozwiązania podobają. Trochę więcej empatii nie zaszkodzi, a de gustibus non est disputandum. Mi na przykład to zupełnie nie odpowiada, ale myśle że 80-90% populacji powinno mieć zupełnie odmienne zdanie, ponieważ obsługa zestawu Apple z chmurą jest bardzo prosta i wygodna. A interfejs graficzny i wygląd urządzeń jest co tu mówić pierwsza klasa. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 28.08.2012 o godz. 09:21 |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| świadkowie jabłkowy, apple, apple fanboy, apple religion, fanatyzm, i-diot, ipad, pc-fanboys, sekta steve'a jobs'a |
|
|