![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Programy do nagrywania, testowania, diagnostyki Dział poświęcony oprogramowaniu związanemu z nagrywarkami CD/DVD/Blu-ray |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() |
Błędy nagranej płyty
Witam Nagrałem płytę CD w wav programem CDBurnerXP Portable v 4.5.8 .Opcje nagrywania x16, Przerwa 1s, Symulacja nagrania ,Zamknij płytę ,Wysuń po nagraniu . Po nagraniu ścieżek i komunikacie że wszystko pomyślnie /tego nie zapisałem / kieszeń nagrywarki z płytą wysunęła się , niestety nie było nagranego materiału . Ponownie tę samą płytę uruchomiłem dając polecenie nagraj , tym razem wszystko zostało nagrane a płyta została zamknięta. Odtwarzacz CD ją czyta. Jednak postanowiłem sprawdzić jakość nagrania programem CDCheck który wykazał bardzo dużo błędów .
Być może żle ustawiłem parametr nagrania, teraz nie pamiętam . Mam jeszcze Isobuster 4.3 a do nagrywania AnyBurn 4.7 Portable. Ponieważ chcę zrobić kolekcję CD potrzebuję jakoś to wszystko ogarnąć by zminimalizować błędy nagranej muzyki stąd prośba o pomoc. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Co to za plyta ? co to za nagrywarka ?
![]() |
#3 |
![]() |
HL-DT-ST BD-ST BH08LS20 ,płyta CD-R Verbatim 700MB . Odtwarzacz jest 15 letni CD tłoczone po 3 sek odtwarza . Nie miałem potrzeby robienia składanek CD zapewne żle ustawiam w zakładkach programu po teraz muszę czekać aż odtwarzacz zobaczy płytę . Być może na domyślnych ustawieniach pojechałem . CDBurnerXP portable v 4.5.8. ma do wyboru ISO 9660/Joliet albo UDF / od 1.02 do 2.6 / . Którą dla CDaudio takiej płyty / bez tekstu / powinny być ustawienia.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Jeśli w pierwszej próbie dałeś symulację, to normalne że nie nagrał płyty bo tylko nagrywanie symulował.
Do odtwarzacza w każdym programie wybierasz kompilację AudioCD, dodajesz muzykę, a do ustawienia masz w zasadzie tylko prędkość zapisu, zamknij płytę i metodę zapisu (disc at once/session at once). Dwie ostatnie raczej są jako domyślne. Może być też opcja przerw między utworami, normalizacji głośności i zapisu tytułu i wykonawcy (jako cd-text) do wpisania ręcznie. Prędkość nagrywania może zwiększ do 24-32x, nowsze płytki dają mniej błędów przy szybkim zapisie. Sprawdź te płytki w nero cd speed. Możliwe jest, że te płytki są kiepskie. Akurat nie używam twoich programów, piszę więc ogólnie. Standard AudioCD jest sztywny i tam niczego do kombinowania nie ma. Możliwe też, że twój stary odtwarzacz ma problemy z czytaniem wypalanych płytek. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
Dałem symulację i rzeczywiście tak było szuflada wyjechała potem ponownie nagraj i zamknij płytę. DAO nie widzę w opcjach dla CDBurnerXP . Nagrywałem x16 . Nie dawałem normalizacji a przerwy dałem 1 sek .Jak traktować to ISO9660/Joliet czy UDF bo takie coś mam do zaznaczenia. Niestety NerodiscSpeed nie uaktywnia Jittera ,mam płytę CD testową zrobioną w nim ale bez Jitter. Nero pewne funkcje ma zablokowane dla LG. Kolega ''czary mary '' podał przykład odblokowania w kluczach -faktycznie zadziałało ale bez Jittera. Może ten program którym sprawdzałem płytę jest zły . Mam jpg z Bencharka płyty testowej to mogę przedstawić.
Moja nagrywarka tekstu nie czyta . dzięki za zainteresowanie. Ostatnio zmieniany przez karaj : 18.02.2020 o godz. 19:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
XV1100
Do Jittera musisz mieć nagrywarkę obsługującą go. Możesz sprawdzić w nero speed bez tego jittera i porównać czy wali takimi błędami.
Patrzę w nero burning i przy AudioCD nie mam iso/joliet ani udf do zaznaczenia (czy to czasem dawno temu nie było do cd-textu i kwestii długości nazw ![]() Właściwie jakie masz problemy? Odtwarzacz nie czyta tej płytki, na kompie nie działa, czy chodzi o błędy w cd check? Może on jest niewiarygodny? Potrafisz zrobić obraz tej płytki na HDD - jeśli nagrywarka się wykrzaczy na odczycie, albo będzie to robić długo to potwierdzi błędy. Spróbuj nagrać innym programem, albo na innych płytkach. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
Generalnie to uzywasz jakis dziwnych programow , w tych czasach nawet windows media player poprawnie nagra audio cd
![]() |
#8 |
![]() |
Zdziwiły mnie błędy które CDCheck wyrzuca są podobne dla płyty wypalonej aktualnie jak oryginalnej kupionej w sklepie .Zakładając błąd nagrywarki ta ze sklepu chyba nie powinna być obarczona błędami . Odtwarzacz CD czyta obydwie bez problemu. Zamierzam zrobić trochę muzyki w wav a chcę mieć pewność że materiał bez błędów został zgrany .
Jutro podam Bencharta oryginału i wypalonej płyty. Używam wersji portable CDBurnerXP a tutaj jest system plików ISO9960/Joliet i UDF od 1.02 do 2.6 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
Masz jakis cd-rw ? nie kazdy odtwazacz go odczyta ale warto miec do testowania ustawien
![]()
![]() |
#10 |
XV1100
Oj nero 6 nie pójdzie chyba nawet na windows7, a na 10 na pewno. Musi jakiś nowszy być.
To od biedy da radę nagrać nawet windowsowym nagrywaczem. Z darmowych EAC, ale trochę trudny na początku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Moderator
no wlasnie napisalem o tym windowsowym media player wczesniej , jest gdzies napisane jaki ma system bo nie wylapalem
![]()
![]() |
#12 |
Guru
Data rejestracji: 15.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nero 6 działał na Windows 7 i działał na Windows 10. Miałem to wiem co piszę
![]() Co do cdburneraXP to też używam na Windows 10 dla nagrywania mp3, bo Nero nie wiem czemu nagrywa coś źle mp3 . Płyta nie widoczna w micro wieży, a nagrana cdburneremXP bez problemowo się odpala.
![]() |
#13 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Potwierdzam odnośnie cdburnerXP na 7 - działa poprawnie. "XP" to tylko nazwa.
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
XV1100
Oczywiście, że nagrywarka cd-text czyta. Jak może nie czytać, jeśli go nagrywa? Żebyś go zobaczył, potrzebujesz program-odtwarzacz który go widzi. Nagranie cd-textu w niczym nie komplikuje odczytu takiej płyty.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
![]() |
Robiłem testy i dlatego przerwa .Mam W 7 x64 Home . Zrobiłem Benchmark dla wypalonej / test celinska / i tłoczonej / test A Wiliams /.
Płyta tłoczona; wg programu IsoBuster CD ISO Image 598.582 KB , CUE 2 KB wg progr. AnyBurn BIN Image 598.582 KB , CUE 1 KB wg progr. CDBurnerXP MDF Image 623.014 KB , MDS Image 3 KB Płyta wypalona wg progr. IsoBuster- ISO Image 593.019 KB ,CUE 2 KB wg progr. AnyBurn - BIN Image 593.019 KB , CUE 1 KB wg progr. CDBurnerXP - MDF Image 617.224 KB , MDS Image 2 KB Natomiast gdy w AnyBurn zrobiłem konwersję pliku BIN Image 593.019 KB /wypalona płyta / na ISO Img to dostałem taki wynik 6.159.744 KB dla płyty tłoczonej ISO Img wzrosło do 6.217.728 KB. Chciałem w AnyBurn otrzymane obrazy otworzyć ale dostawałem komunikat że format jest nieprawidłowy lub nieobsługiwany . Może trzeba w zamiast tych kilku jednego np ImgBurn a do wypakowywania Daemon Tools |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
błędy, nagranej, płyty |
Opcje związane z dyskusją | |
Tryby wyświetlania | |
|
|