Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Programy do nagrywania, testowania, diagnostyki

Programy do nagrywania, testowania, diagnostyki Dział poświęcony oprogramowaniu związanemu z nagrywarkami CD/DVD/Blu-ray

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.03.2026, 20:29   #1
TytusXP
Data rejestracji: 25.06.2016
TytusXP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nero CD/DVD Speed lub OptiDrive Control na Linuksie - ktoś próbował?

Próbowałem uruchomić te programy na Linux ZORIN 17 (fork Ubuntu) za pomocą Bottles, PlayOnLinux oraz Wine. O ile się uruchomią, i nawet rozpoznają napędy i płyty, to testy jakości wypalenia nie wystartują. Prawdopodobnie problemem jest brak biblioteki DriveLocker.dll (wymaganej przez Nero do "zablokowanie" napędu na czas testu), ewentualnie jakaś warstwa konteneryzacji/witrualizacji narzucana przez środowiska uruchomieniowe nie pozwala na bezpośredni dostęp do sterownika napędu.

Próbował ktoś na jakimkolwiek Linuksie? A może zna ktoś linuksowe odpowiedniki tych aplikacji? Archiwizuję sporo danych i często w krążku na 50 płyt trafią się 2-3, co się fatalnie palą, więc już od lat testuję każdą płytę po wypaleniu, żeby zmniejszyć ryzyko utraty danych ( nie aż tak bardzo cennych, żeby mieć MiljonPińćsetStoDziewięćset kopii zapasowych).

Ostatecznie pozostaje maszyna wirtualna z Windą, ale to zajmuje masę miejsca i instaluje się wieki ( w porównaniu z Linuksami), a też nie daje gwarancji, że aplikacje zadziałają w pełni... Wirtualki jeszcze nie próbowałem.

Aha, nie jestem geekiem, więc bardziej zaawansowane klepanie w Terminal odpada. Potrafię na terminalu tylko najbardziej podstawowe rzeczy. O kompilacji czegokolwiek - zapomnij.
TytusXP jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.03.2026, 11:32   #2
misiozol
Moderator

Data rejestracji: 26.10.2008
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
To najprosciej z mozliwych: dualboot z jakims w7 w10 wszystko natywnie zajmie ~15gb na hdd i dziala 100%
Stary 31.03.2026, 20:52   #3
TytusXP
Data rejestracji: 25.06.2016
TytusXP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To mam wypróbowane, ale powoli staram się wyrwać z korzeniami ten syf od Micro$oftu... Próbowałem QPxTool, ale on o ile działa od strzała na Linuksie, to ma małą bazę kompatybilności napędów. Moje napędy LG i Sony nie działają, a LiteOn, który mam w laptopie, to musiałbym jakoś przepiąć do stacjonarki, albo stawiać Linuksa na laptopie. No nic - dziękuję za odpowiedź. Może ktoś jeszcze ma jakiś pomysł, który zadziała bez dualboota?
TytusXP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
cd/dvd, control, ktoś, linuksie, lub, nero, optidrive, próbował, speed

Twoje uprawnienia: