![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
=::NEC3500A @218btrpc1::=
Data rejestracji: 31.07.2004
![]() |
2 problemy z Dv => Dvd
***Problem 1:
mam swoje 3 filmy z kamery cyfrowej ibrobione i przerobione do mpeg2 w pinnacle stdio 9. Po authoringu wyszło na płyci 5 gb. czym teraz ten materiał można skompresować aby zachować maksymalną jakość ale aby zmieściło się na 1 dvd (nie wiem jaki jest najlepszy do amatorskich plików mpeg2), z tym że nie jest to przecież typowe profesjonalne dvd lecz własna produkcja z kamery cyfrowej. ***Problem 2: Moje filmy (komunnie, uroczystości ) po obrobieniu nie kompresuje tylko wrzucam spowrotem na kamerę do avi. Mając np 2 duże filmy w avi (każdy po 9 gb) chce wyklonać authoring a następnie skompresować do mpeg2 aby zachować jak najwyższą jakość końcową. Bo jak najpierw przekoduje i zrobie authoring to i tak jest to zawsze więcej nie 4,3 GB i muszę ponowni kompresować aby weszłó na dvd SL. Więc jaka kolejność zapewni najleszą jakość (no i jakimi programami najlepiej) |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
problem 1 ustawić w Studio niestandardowe ustawienie jakości tak aby film od raz uwchodził na płytę (jeśli ma być jakość to myślę, że 5000 variable powinno wejść ponad 2 godziny filmu)
problem 2 O CO CHODZI!!! zawsze trzeba montować avi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() |
Sorry, może faktycznie napisałem trochę niejasno.
Otóż mam już 3 obrobione w studio lecz zapisane jako avi-dv wielkie pliki (każdy około 5 GB). I teraz chciałbym bezpośrednio z tych avi zrobić authoring, menu aby mieć w całości jeden wielki 15 gigowy projekt a później całość przekodować już do mpeg2 tak aby całość była już jako dvd-video mieściła się na płytkę SL (~4.35 GB). Nie chodzi mi o to aby najpiewr każdy z trzech 5gb plików avi-dv przekodować do mpeg2 , zrobić authoring, a gdy kompilacja nie mieści mi się na płytkę dvd muszę ponownie transkodować materiał, czego chce uniknąć. A więc ogólnie dąze do tego aby plik avi-dv był kompreowany do mpeg tylko jeden raz. Wczoraj było późno i może nagmatwałem, mam nadzieje że teraz wyraziłem się jaśniej. Czekam na porady - zielone kropeczki czekają na adopcję ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
no to je w Studio i to zrobić.
zgrywasz wszystkie trzy do jednego projektu i Robisz z tego jeden film. na koniec Ustawiasz parametry tak, aby weszło na jedną plyte i już. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
ja już nie wiem o co chodzi poczekajmy na kogoś bystrzejszego...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
Wiec czy istnieje jakiś program do konwersji avi-dv do mpeg2 do krórego można wrzucić naraz kilka dużych plików avi-dv i kazać mu konwertować wszytskie do mpeg2 (ale ich nie łączyć! ) tak aby całość ładnie wchodziła później na 1 płytkę dvd (ewentualnie zaznaczyć w programie jakieś kilka megabajtów na skromne menu) ?
Please help ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 22.11.2004
![]() |
Pierw musisz prezkompresowac pliki do mniejzego rozmiaru pliku a dopiero pozniej obic authoring. Odwrotnie nie da się.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
edit: źle zrozumiałem.
Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 16.04.2005 o godz. 15:18 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 22.11.2004
![]() |
Hehe To jak chcesz zmniejszyc utoworzone poprze authoring pliki Video_Ts zmniejszyć?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 01.09.2004
![]() |
Cytat:
Zgrać materiał z kamery-każdy filmik do oddzielnego pliku,następnie każdy filmik przekonwertować w "TMPGEnc-DVD Source Creator"(musisz znać czas trwania wszystkich razem,aby ustawić odpowiednie bitrate np.film 63min przy bitrate video5000 i bitrate audio 224 zajmie ok 2,4GB) następnie po konwersji wszystkich filmików łączysz je programem"TMPGEnc DVD Author" tzn dodajesz te 3 filmiki do projektu tworzysz menu(kreator Cię poprowadzi) i masz 3 filmy na 1 DVD z możliwością wyboru filmu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
![]() |
Mając kilka dużych plików avi-dv nie chcę robić najpierw authoring, ale wpakować je wszystkie w jakiś program i przekodować do mpeg2, tak aby i łączna wielkość nie przkraczała 4.35 GB (zostawię sobie 10 mega na menu) a później mając już te kilka pilków mpeg2 robie sobie z nich authoring+menu i wszystko wtedy wchodzi idalnie.
Bo jak zrobię authoring to bardzo często wychodzi mi ponad 4.35 GB i trzeba ponownie kodować materiał vidoe, czego chę uniknąć. Uważam, że powyższe rozwiązanie zapewniło by nalepszą jakość końcową materiału. Więc poradzcie jakim softem wykonać moje założenia na początku tego posta. Dzieki |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
![]() |
Dzieki o to mi właśnie chodziło. Tylko powiedzcie mi czy:
TMPEGEnc DVD SOUCE CREATOR lub TMPEGEnc XPRESS mają ten sam algorytm kodowania i czy ich jakość przy tych samych ustaiweniach będzie różna (zależy mi na jak najlepszej jakości materiału video) |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |