Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 15.04.2005, 01:42   #1
brodkiew007
=::NEC3500A @218btrpc1::=

Data rejestracji: 31.07.2004
brodkiew007 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
2 problemy z Dv => Dvd

***Problem 1:
mam swoje 3 filmy z kamery cyfrowej ibrobione i przerobione do mpeg2 w pinnacle stdio 9.

Po authoringu wyszło na płyci 5 gb.
czym teraz ten materiał można skompresować aby zachować maksymalną jakość ale aby zmieściło się na 1 dvd (nie wiem jaki jest najlepszy do amatorskich plików mpeg2), z tym że nie jest to przecież typowe profesjonalne dvd lecz własna produkcja z kamery cyfrowej.

***Problem 2:
Moje filmy (komunnie, uroczystości ) po obrobieniu nie kompresuje tylko wrzucam spowrotem na kamerę do avi. Mając np 2 duże filmy w avi (każdy po 9 gb) chce wyklonać authoring a następnie skompresować do mpeg2 aby zachować jak najwyższą jakość końcową. Bo jak najpierw przekoduje i zrobie authoring to i tak jest to zawsze więcej nie 4,3 GB i muszę ponowni kompresować aby weszłó na dvd SL. Więc jaka kolejność zapewni najleszą jakość (no i jakimi programami najlepiej)
brodkiew007 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.04.2005, 09:12   #2
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
problem 1 ustawić w Studio niestandardowe ustawienie jakości tak aby film od raz uwchodził na płytę (jeśli ma być jakość to myślę, że 5000 variable powinno wejść ponad 2 godziny filmu)

problem 2 O CO CHODZI!!! zawsze trzeba montować avi.
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.04.2005, 15:39   #3
brodkiew007

Sorry, może faktycznie napisałem trochę niejasno.

Otóż mam już 3 obrobione w studio lecz zapisane jako avi-dv wielkie pliki (każdy około 5 GB). I teraz chciałbym bezpośrednio z tych avi zrobić authoring, menu aby mieć w całości jeden wielki 15 gigowy projekt a później całość przekodować już do mpeg2 tak aby całość była już jako dvd-video mieściła się na płytkę SL (~4.35 GB).

Nie chodzi mi o to aby najpiewr każdy z trzech 5gb plików avi-dv przekodować do mpeg2 , zrobić authoring, a gdy kompilacja nie mieści mi się na płytkę dvd muszę ponownie transkodować materiał, czego chce uniknąć.

A więc ogólnie dąze do tego aby plik avi-dv był kompreowany do mpeg tylko jeden raz.

Wczoraj było późno i może nagmatwałem, mam nadzieje że teraz wyraziłem się jaśniej. Czekam na porady - zielone kropeczki czekają na adopcję .
Stary 15.04.2005, 15:54   #4
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
no to je w Studio i to zrobić.

zgrywasz wszystkie trzy do jednego projektu i Robisz z tego jeden film.

na koniec Ustawiasz parametry tak, aby weszło na jedną plyte i już.
Stary 15.04.2005, 16:27   #5
brodkiew007

Cytat:
Napisany przez ed hunter
no to je w Studio i to zrobić.

zgrywasz wszystkie trzy do jednego projektu i Robisz z tego jeden film.

na koniec Ustawiasz parametry tak, aby weszło na jedną plyte i już.
No tak ale ja z wielu plików avi (dv) nie chcę robić jednego filmu tylko zrobić authoring a później skompresować całość za jednym razem, ale wolałbym nie pinnaclem, ale czymś w stylu cce albo canopus procoder.
Stary 15.04.2005, 16:29   #6
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

ja już nie wiem o co chodzi poczekajmy na kogoś bystrzejszego...
Stary 16.04.2005, 08:28   #7
brodkiew007

Wiec czy istnieje jakiś program do konwersji avi-dv do mpeg2 do krórego można wrzucić naraz kilka dużych plików avi-dv i kazać mu konwertować wszytskie do mpeg2 (ale ich nie łączyć! ) tak aby całość ładnie wchodziła później na 1 płytkę dvd (ewentualnie zaznaczyć w programie jakieś kilka megabajtów na skromne menu) ?

Please help !
Stary 16.04.2005, 10:37   #8
roman01
Wymiatacz

Data rejestracji: 22.11.2004
roman01 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Pierw musisz prezkompresowac pliki do mniejzego rozmiaru pliku a dopiero pozniej obic authoring. Odwrotnie nie da się.
roman01 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.04.2005, 11:17   #9
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

edit: źle zrozumiałem.

Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 16.04.2005 o godz. 15:18
Stary 16.04.2005, 11:21   #10
roman01
Wymiatacz

Data rejestracji: 22.11.2004
roman01 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hehe To jak chcesz zmniejszyc utoworzone poprze authoring pliki Video_Ts zmniejszyć?
roman01 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.04.2005, 11:56   #11
peterka
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 01.09.2004
peterka zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez brodkiew007
Wiec czy istnieje jakiś program do konwersji avi-dv do mpeg2 do krórego można wrzucić naraz kilka dużych plików avi-dv i kazać mu konwertować wszytskie do mpeg2 (ale ich nie łączyć! ) tak aby całość ładnie wchodziła później na 1 płytkę dvd (ewentualnie zaznaczyć w programie jakieś kilka megabajtów na skromne menu) ?

Please help !
Można to zrobić w taki sposób:
Zgrać materiał z kamery-każdy filmik do oddzielnego pliku,następnie każdy filmik przekonwertować w "TMPGEnc-DVD Source Creator"(musisz znać czas trwania wszystkich razem,aby ustawić odpowiednie bitrate np.film 63min przy bitrate video5000 i bitrate audio 224 zajmie ok 2,4GB) następnie po konwersji wszystkich filmików łączysz je programem"TMPGEnc DVD Author" tzn dodajesz te 3 filmiki do projektu tworzysz menu(kreator Cię poprowadzi) i masz 3 filmy na 1 DVD z możliwością wyboru filmu.
peterka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.04.2005, 12:00   #12
brodkiew007

Mając kilka dużych plików avi-dv nie chcę robić najpierw authoring, ale wpakować je wszystkie w jakiś program i przekodować do mpeg2, tak aby i łączna wielkość nie przkraczała 4.35 GB (zostawię sobie 10 mega na menu) a później mając już te kilka pilków mpeg2 robie sobie z nich authoring+menu i wszystko wtedy wchodzi idalnie.

Bo jak zrobię authoring to bardzo często wychodzi mi ponad 4.35 GB i trzeba ponownie kodować materiał vidoe, czego chę uniknąć. Uważam, że powyższe rozwiązanie zapewniło by nalepszą jakość końcową materiału. Więc poradzcie jakim softem wykonać moje założenia na początku tego posta. Dzieki
Stary 16.04.2005, 12:21   #13
peterka
Stały bywalec ;)

Cytat:
Mając kilka dużych plików avi-dv nie chcę robić najpierw authoring, ale wpakować je wszystkie w jakiś program i przekodować do mpeg2, tak aby i łączna wielkość nie przkraczała 4.35 GB (zostawię sobie 10 mega na menu) a później mając już te kilka pilków mpeg2 robie sobie z nich authoring+menu i wszystko wtedy wchodzi idalnie.

Bo jak zrobię authoring to bardzo często wychodzi mi ponad 4.35 GB i trzeba ponownie kodować materiał vidoe, czego chę uniknąć. Uważam, że powyższe rozwiązanie zapewniło by nalepszą jakość końcową materiału. Więc poradzcie jakim softem wykonać moje założenia na początku tego posta. Dzieki
W "TMPGEnc-DVD Source Creator" przekodowujesz film do mpeg2 czyli tworzysz materiał źródłowy na płytę DVD(nie będzie to plik vob tylko mpeg)Wydaje mi się,że jeden program po załadowaniu 3 filmów utworzy jeden duży plik jako całość a ty potrzebujesz 3 oddzielne pliki filmowe,które następnie robisz sobie z nich authoring+menu
Stary 16.04.2005, 12:35   #14
brodkiew007

Dzieki o to mi właśnie chodziło. Tylko powiedzcie mi czy:
TMPEGEnc DVD SOUCE CREATOR lub
TMPEGEnc XPRESS
mają ten sam algorytm kodowania i czy ich jakość przy tych samych ustaiweniach będzie różna (zależy mi na jak najlepszej jakości materiału video)
Stary 16.04.2005, 12:56   #15
peterka
Stały bywalec ;)

Cytat:
Dzieki o to mi właśnie chodziło. Tylko powiedzcie mi czy:
TMPEGEnc DVD SOUCE CREATOR lub
TMPEGEnc XPRESS
mają ten sam algorytm kodowania i czy ich jakość przy tych samych ustaiweniach będzie różna (zależy mi na jak najlepszej jakości materiału video)
Wydaje mi się ,że tak,różnica polega na możliwościach programu.TMPEGEnc DVD SOUCE CREATOR tworzy mat.na płytę DVD natomiast TMPEGEnc XPRESS jeszcze VCD i SVCD.Osobiście nie znam TMPEGEnc XPRESS bo testowałem TMPEGEnc Plus ale to chyba sprawa wyglądu(interfejsu)
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: