Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 30.12.2006, 19:41   #3
musti
Bywalec

Data rejestracji: 07.09.2003
musti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzięki Arepo za odpowiedź
Oczywiście czytałem topic który podałeś (post 10) i wiele innych na tym forum. W sumie po zadaniu zapytania w szukajce: "Audio na DVD" przejrzałem wszystkie 70 stron po 25 topiców każda! Oczywiście nie czytałem wszystkich tylko te które mogłyby mi cokolwiek powiedzieć i nie powiem. Na każdej troszkę się dowiedziałem ale też i zacząłem się w tym gubić Ponieważ słabo "czuję" temat dlatego założyłem ten wątek a ponieważ muzyki do "obrobienia" mam sporo chciałem się dowiedzieć jak najlepiej się do tego zabrać by nie robić niepotrzebnie po kilka razy
Najwięcej dowiedziałem się właściwie teraz od Ciebie (za co jeszcze raz wielkie dzięki) oraz stąd
Szukając w sieci znalezłem też ciekawą informację tu
Co o tym myślisz ? Czy w tabelce na tej stronie jest błędnie podane że można na płycie DVD zapisać dźwięk jako PCM 2 kanały 44.1 kHz 16 bit ? Bo gdyby okazało się to prawdą to oznaczałoby to ni mniej ni więcej jak tylko to że na kompilacji DVD-Video można zamieścić dźwięk jakości CD. Albo ja coś pokręciłem, źle rozumuję?
Ponieważ słabo czuję temat (jak już pisałem) to mam jeszcze kilka pytań z nim związanych
1. Konwersję o której piszesz powinienem dać radę zrobić w zasadzie chyba dowolnym edytorem audio który potrafi konwertować do 48kHZ 16 bit stereo (np. WaveLab, CoolEdit itp.) tak ?

2. W jakich jeszcze formatach mogę dostarczyć (dołączyć do kompilacji DVD-Video) muzykę ?
Pytam bo znalazłem jeszcze coś takiego

2a. Wiem że mp4 i AAC są formatami stratnymi a jak się ma ich jakość w porównaniu z mp3 ?
2b. Czy AAC i AC3 to to samo ?

3. Czy można programowi Audio DVD Creator (bądź innemu) dostarczyć dźwięk w postaci plików mp3?

4. Może dostaczany format nie ma znaczenia i program (np. Audio DVD Creator bądź inny) sam ustawia - czytaj konwertuje - na końcowy właściwy format jaki np. wybierzemy, oczywiście akceptowalny dla audio na DVD-Video?
Pytam bo ciekawi mnie efekt końcowy no i lubię wiedzieć co i jak

W sumie przydałoby się gdyby ktoś z obeznanych w temacie (może min. właśnie Arepo) zamieścił jakiś mini ranking z formatami plików dźwiękowych odczytywanych w DVD od najlepszego jakościowo do najsłabszego - np. w formacie tabelki z podstawowymi informacjami (parametry pliku - bitrate itd.)

Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam i zabieram się niebawem do zabawy Audio DVD Creatorem.

P.S.
Mam wrażenie, że potrafię sobie znaleźć w sieci to czego szukam.. tylko nie do końca wszystko rozumiem
musti jest offline   Odpowiedz cytując ten post

Twoje uprawnienia: