![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 07.09.2003
![]() |
Dzięki Arepo za odpowiedź
![]() Oczywiście czytałem topic który podałeś (post 10) i wiele innych na tym forum. W sumie po zadaniu zapytania w szukajce: "Audio na DVD" przejrzałem wszystkie 70 stron po 25 topiców każda! Oczywiście nie czytałem wszystkich tylko te które mogłyby mi cokolwiek powiedzieć i nie powiem. Na każdej troszkę się dowiedziałem ale też i zacząłem się w tym gubić ![]() ![]() Najwięcej dowiedziałem się właściwie teraz od Ciebie (za co jeszcze raz wielkie dzięki) oraz stąd Szukając w sieci znalezłem też ciekawą informację tu Co o tym myślisz ? Czy w tabelce na tej stronie jest błędnie podane że można na płycie DVD zapisać dźwięk jako PCM 2 kanały 44.1 kHz 16 bit ? Bo gdyby okazało się to prawdą to oznaczałoby to ni mniej ni więcej jak tylko to że na kompilacji DVD-Video można zamieścić dźwięk jakości CD. Albo ja coś pokręciłem, źle rozumuję? Ponieważ słabo czuję temat (jak już pisałem) to mam jeszcze kilka pytań z nim związanych 1. Konwersję o której piszesz powinienem dać radę zrobić w zasadzie chyba dowolnym edytorem audio który potrafi konwertować do 48kHZ 16 bit stereo (np. WaveLab, CoolEdit itp.) tak ? 2. W jakich jeszcze formatach mogę dostarczyć (dołączyć do kompilacji DVD-Video) muzykę ? Pytam bo znalazłem jeszcze coś takiego 2a. Wiem że mp4 i AAC są formatami stratnymi a jak się ma ich jakość w porównaniu z mp3 ? 2b. Czy AAC i AC3 to to samo ? 3. Czy można programowi Audio DVD Creator (bądź innemu) dostarczyć dźwięk w postaci plików mp3? 4. Może dostaczany format nie ma znaczenia i program (np. Audio DVD Creator bądź inny) sam ustawia - czytaj konwertuje - na końcowy właściwy format jaki np. wybierzemy, oczywiście akceptowalny dla audio na DVD-Video? Pytam bo ciekawi mnie efekt końcowy no i lubię wiedzieć co i jak ![]() W sumie przydałoby się gdyby ktoś z obeznanych w temacie (może min. właśnie Arepo) zamieścił jakiś mini ranking z formatami plików dźwiękowych odczytywanych w DVD od najlepszego jakościowo do najsłabszego - np. w formacie tabelki z podstawowymi informacjami (parametry pliku - bitrate itd.) Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam i zabieram się niebawem do zabawy Audio DVD Creatorem. P.S. Mam wrażenie, że potrafię sobie znaleźć w sieci to czego szukam.. tylko nie do końca wszystko rozumiem ![]() |
![]() |
![]() |
|
|