Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 09.10.2004, 23:43   #1
Daniel290
Życie to nie je-bajka

Data rejestracji: 29.03.2003
Daniel290 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Błąd relokacji plików dvd

Witam.Postaram sie ze szczegółami zdać relacje co mi si nie udaje.
Materiał wejściowy to dvd bez polskich napisów White Chicks w ntsc z jedną ściezką dźwiękową.W programie Dvdlab pro dodaje napisy w srt,jedną ścieżke dźwiękową i video.Usuwam dwie scieżki z napisami.Tak przygotowane dvd odtwarzam bez najmniejsych problemów.Ale ja chce menu.Metodą ze strony Robsa wpisuje dvd po authoringu w stare menu.Czyli ifoupdate,następnie ifoedit do palety kolorów w napisach.I nadal tak przygotowany film na kompie działa bez zarzutu.Jednak od momentu podmiany oryginalnych vobów na te po authoringu Nero zgłasza mi cos takiego:
W clonie po wczytaniu nie mam podglądu tylko taki komunikat :

Gdy próbuje robić dalej wyskakuje cos takiego:

Jako załącznike dołącze trzy ifo-oryginalne,po authoringu i po ifoupdate.Może ktoś wpadnie na jakiś pomysł co robie źle.
Dołączone pliki
File Type: rar pliki ifo.rar (59.6 KB, 30 oglądane)

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.10.2004, 11:42   #2
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czy w trakcie IfoUpdate'u 'original ifo' były w tym samy katalogu co reszta plików?
Ja przeważnie tuż przed IfoUpdate zbieram wszystkie pliki (te z oryginalnej płytki i te wygenerowane) w jednym katalogu i dopiero robię IfoUpdate. Jest to szczególnie ważne gdy w konfiguracji masz wymuszenie poprawy VTS Sectors.
W tej chwili możesz spróbować wczytać IFO do IfoEdit'a i kliknąć na Get VTS Sectors. Jeśli nie pomoże to może spróbuj zrobić IfoUpdate jeszcze raz.
Stary 11.10.2004, 19:40   #3
Daniel290
Życie to nie je-bajka

Mówisz że zbierasz wszystkie pliki w jednym katalogu ??
Ale przecież one sie poprostu podmienią,przecież mają te same nazwy.Na pliki oryginalne mam osobny katalog,na pliki po authoringu osobny.Zwaracałem szczególną uwage żeby nic poza potrzebnymi plikami nie było więcej w katalogach.
Przerobiłem w nocy ten materiał przy pomocy maestro i w nero jakoś poszedł.Ale clon nadal sie burzy.Wracam więc do laba szukać dalej przyczyny.Faktycznie ifoupdate coś mi tam wyswietlał na temat sektorów.Dzięki za rady.
Stary 13.10.2004, 09:21   #4
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

no ok.. wyraziłem się nie precyzjnie. Robię sobie katalog DVD/VIDEO_TS
Do niego wrzucam IFO/BUP z oryginału. Dorzucam te VOBy których nie zmieniałem. Dorzucam VOBy (ale tylko VOBy), które mi wygenerował program do authoringu. W ten sposób mam kompletną płytkę, która ma lekko nieświeże informacje w plikach IFO.
Przy takim układzie Get VTS Sectors w IfoUpdate nie ma szansy namieszać za bardzo (bo to zdaje się jedyny moment, w którym IfoUpdate może coś zepsuć).
Stary 13.10.2004, 11:52   #5
Daniel290
Życie to nie je-bajka

Wydaje mi sie że ten problem mam za sobą.Chodziło o chaptery.Gdy w labie zaimportowałem liste wszystko jest w miare oki.Ale....
Stanąłem przed nowa zagadką.Wszedłem w posiadanie filmu Krucjata Bourna (do testów oczywiście.) I tu zgłupiałem.W specyfikacji dvd jasno i wyraźnie jest napisane co ma być.ifo,bup,vob z odpowiednimi numerkami.Tymczasem tutaj mam tylko ifo i bup od nr 2 do 13 a pomimo braku plików vob wszystko działa (menu,sceny itd) No ale nie musze mówić co krzyczy nero.Jakim cudem to działa skoro nie ma odpowiednich vobów ??Gdzie jest zapisana plansza menu,zmiana scen itd ?? W pierwszym titlesie ??

Wszystko niby działa ale jest nie do nagrania tak oryginał jak i pliki po uthoringu wpisane w oryginalne menu.
Stary 13.10.2004, 12:30   #6
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

chaptery??

Ta płytka to dvdr, tak? Świadczy tylko o totalnym braku umiejętności osoby, która to robiła (pewnie jeden z tzw scenowych release'ów co poniektóre wołają o pomstę do nieba). Podejrzewam, że można to nagrać przy pomocy tandemu ImgTool Classic (do stworzenia ISO) i DVD-Decrypter (choć właściwie ISO to można nagrać czymkolwiek)
Czemu działa?
Może tak: menu zawsze (ermm ... no w 99.99% przypadków ( 1 ) ) jest w pliku VTS_xx_0.VOB/VIDEO_TS.VOB. Całość informacji sterującej dotyczącej filmu (znajdującego sie w całości w VTS_1) zawarta jest w VTS_01_0.IFO i ew. w VIDEO_TS.IFO. Pozostałe pliki IFO są chyba tylko po to by uczynić jakiś dziwny soft do wypalania szczęśliwym. Specyfikacja DVD wymaga istnienia co najmniej pliku VTS_x_1.VOB w każdym titlesecie. Jest raczej bardzo mało prawdopodobne by IFO z tych 'pustych' VTSów było do czegokolwiek wykorzystywane.

( 1 ) - Menu na drugiej płycie "Gdzie jest Nemo?" jest w całości zrobione przy pomocy techniki Button Over Video. Jak na razie to jedyna taka płytka, jaką mam. Skopiowanie jej bez użycia transkodera jest wybitnie upierdliwe (ręczne składanie w Scenarist'e). Może ScenAid w wersji 1.x ( x>0 ) ułatwi to zadanie.
Stary 13.10.2004, 19:38   #7
Daniel290
Życie to nie je-bajka

Tak i owszem masz racje.Grupa Centropy i oczywiście decrypterem to idzie nagrać.Ale nie o to biega.Porównałem to z innymi dvd i nieudolność to mało powiedziane.Win iso niestety wywala mi kupe błędów przy próbie zmiany tego img na iso i podmiany plików,także poszło już na płyte bez menu.Dzięki za wyjaśnienia,codziennie jestem mądrzejszy
Stary 14.10.2004, 09:40   #8
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

A WinIso jest przystosowany do obsługi dvdr ? (nie znam programu stad pytanie).
W przypadku dvdr nie ma żadnego powodu by zamieniać img na iso... a jeśli już to najszybciej i najłatwiej będzie zmienić po prostu nazwę.

Tak przy okazji to rozumiem, że nagrałeś na rw i chodziło tylko o pracę własną w ramach lekcji pt "Jak nie robić kopii bezpieczeństwa", prawda?
Stary 14.10.2004, 18:53   #9
Daniel290
Życie to nie je-bajka

Cytat:
Tak przy okazji to rozumiem, że nagrałeś na rw i chodziło tylko o pracę własną w ramach lekcji pt "Jak nie robić kopii bezpieczeństwa", prawda?
Nie inaczej.Jak naisałem wcześniej robie to tylko dla testów.

Twoje uprawnienia: