Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Bufor przy nagrywaniu płyt DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f13/bufor-przy-nagrywaniu-plyt-dvd-32310/)

Mix 15.03.2004 23:01

Cytat:

Napisany przez kuli22
Witam, dzis przeinstalowałem WinXP na nowiusieńki i nic nie instalowałem poza driverami do płyty i karty graficznej oraz dzwiękowej, no i NERO 6.3.0.3 oczywiscie. I dalej ten sam problem ...

Tak wiec wydaje sie ze problem z miejscem na HDD odpada. Moje testy na podobnym sprzecie z zainstalowanym Nort.Antyv. i Nort.Int.Sec (i inne) w tle przy wypalaniu x4 DVD na buforze nie robily zadnego wrazenia.
Ale zauwazylem opcje w nero przy wyplanaiu "Do a virus check before burning" (u mnie wylaczona) - zdaje sie ze skanuje pliki ale nie wiem czy przed wypaleniem czy w locie.

nacuna 15.03.2004 23:23

Cytat:

Napisany przez Mix
Tak wiec wydaje sie ze problem z miejscem na HDD odpada. Moje testy na podobnym sprzecie z zainstalowanym Nort.Antyv. i Nort.Int.Sec (i inne) w tle przy wypalaniu x4 DVD na buforze nie robily zadnego wrazenia.
Ale zauwazylem opcje w nero przy wyplanaiu "Do a virus check before burning" (u mnie wylaczona) - zdaje sie ze skanuje pliki ale nie wiem czy przed wypaleniem czy w locie.

W ktorej to jest zakladce?

Mix 15.03.2004 23:39

Cytat:

Napisany przez nacuna
W ktorej to jest zakladce?

"Do a virus check..." jest w "Burn" (ponizej wyboru szybkosci wypalania).

nacuna 16.03.2004 00:06

Cytat:

Napisany przez Mix
"Do a virus check..." jest w "Burn" (ponizej wyboru szybkosci wypalania).

Ja mam to wylaczone i tak mam problemy z buforem :(

kuli22 16.03.2004 18:41

Witam.
Na partycji C:\ mam wolnego 13GB wiec to nie wina wolnego miejsca.
Bios do plyty Gigabyte mam najnowszy jaki jest na stronie zaktualizowany.
Moze problem tkwi w tasmach?
Na pierwszym kanale mam HD 160GB (Master, tasma 80zylowa),
Na drugim kanale CDRW LiteOn (Master, tasma 80zylowa),
na 3 kanale DVDRW (Master, tasma 40zylowa (podobno lepiej przesyla niz 80 wyczytalem tak na Forum, ze podobno 80zylowe sa do HD).
I dalej ten sam problem z BUFOREM.

Da rade Ktoś to rozwiązać.
Stawiam Browarka temu kto wie o co chodzi. :piwo:
Pozdrowionka

LameNT 16.03.2004 20:46

A propos "Do a virus check..." to skanuje przed paleniem.

Mix 16.03.2004 21:51

Cytat:

Napisany przez kuli22
...
Na pierwszym kanale mam HD 160GB (Master, tasma 80zylowa),
Na drugim kanale CDRW LiteOn (Master, tasma 80zylowa),
na 3 kanale DVDRW (Master, tasma 40zylowa (podobno lepiej przesyla niz 80 wyczytalem tak na Forum, ze podobno 80zylowe sa do HD).
...

Wow 3 tasmy ;). no to tescik by sie przydal:
1. Opiecie tego CD-RW
2. Podpiecie DVD-RW na 2gi kanal (master) na tasmie 80 zyl. ale nadal bez CD-RW.
No chyba ze to juz bylo przerabiane. Zauwazylem ze czasami CD-Ry sa grymasne jezeli chodzi o IDE. A jumperki poustawiane sa na Master czy moze Cable Select ? (Gdziesz czytalem ze przy CS moga byc jakies problemy).

robert_d 17.03.2004 17:53

Na tej konfiguracji powinno śmigać bez problemu, masz procesor amd, czy instalowałeś sterowniki do płyty, winzgroza rozpoznaje większość urządzeń ale sterowniki dostarczone z systemem są często takie żeby działało i w zasadzie nic więcej, nie mówiąc o optymalizacji.

kuli22 19.03.2004 21:49

Cytat:

Napisany przez robert_d
Na tej konfiguracji powinno śmigać bez problemu, masz procesor amd, czy instalowałeś sterowniki do płyty, winzgroza rozpoznaje większość urządzeń ale sterowniki dostarczone z systemem są często takie żeby działało i w zasadzie nic więcej, nie mówiąc o optymalizacji.

Witam, mam procesor AMD Barton 2,5GHz, sterowniki zainstalowalem Via 4,51.
Chyba ze zancie jakies inne lepsze.

kuli22 24.03.2004 13:02

i jak wie ktoś może o co tu chodzi ?

nacuna 25.03.2004 00:41

Cytat:

Napisany przez kuli22

Skoro nikt nie wiem to radze pojsc do serwisu i sie spytac :)

elektronik 26.03.2004 20:19

Cytat:

Napisany przez kuli22

Proponuję sprawdzić ASPI, brak lub błędna instalacja czasami wręcz uniemożliwiają nagrywanie. Osobiście polecam ASPI 4.72 oraz fixaspi do XP.
Nie pamiętam czy pisałeś czy masz włączone UDMA w kontrolerze, czasami sterowniki domyslnie je wyłączają.
Taśma 80 żyłowa nie powinna przeszkadzać, tyle że ustaw na drugim kanale kontrolera DVDRW na master tak jak już tu pisano i sprawdź konfiga bez CDRW. Zyczę powodzenia.

Pozdro
Elektronik

nacuna 27.03.2004 21:54

Cytat:

Napisany przez elektronik
Proponuję sprawdzić ASPI, brak lub błędna instalacja czasami wręcz uniemożliwiają nagrywanie. Osobiście polecam ASPI 4.72 oraz fixaspi do XP.

Skad sciagnac tego ASPI? Co to jest w ogole?
Cytat:

Nie pamiętam czy pisałeś czy masz włączone UDMA w kontrolerze, czasami sterowniki domyslnie je wyłączają.
Taśma 80 żyłowa nie powinna przeszkadzać, tyle że ustaw na drugim kanale kontrolera DVDRW na master tak jak już tu pisano i sprawdź konfiga bez CDRW. Zyczę powodzenia.
Co bedzie jesli wylaczy sie UDMA w kontrolerach? Ja na poczatku o tym nie widzialem i sam windows mi ustawil na PIO. Jak nagrywalem plytki to transfer mi tak skakal od 10% do 98%. Teraz ustawilem na UDMA i mam transfer 98%-99% nawet jak nagrywam z predkoscia 52x. Dodam, ze na partycji systomowej mam 80mb wolnej przestrzeni!
Pozdrawiam

czopochrup 27.03.2004 22:23

ASPI sciagniesz z tej stronki...
dobrze ze masz UDMA !!!
80 MB na syst... partycji troche malo ;\

nacuna 28.03.2004 00:09

Cytat:

Napisany przez czopochrup
ASPI sciagniesz z tej stronki...
dobrze ze masz UDMA !!!
80 MB na syst... partycji troche malo ;\

Z jakiej stronki? Gdzie jest ten link? :blee:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:06.