![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.03.2007
![]() |
Napisy wyciągnięte z dvd rozjeżdżają się!!!
Witam. Przejrzałem większość wątków i konkretnej odpowiedzi nie znalazłem. Wiem że parę osób miało już z tym problemy ale jak dla mnie nie ma konkretnego rozwiązania. A mianowicie sprawa dotyczy filmów w ntsc. Wyciągając oryginalne napisy z dvd w subrip'ie w formacie .srt i fps 29,97 dostaję je pod koniec lekko rozjechane. Tak po czasie 01:30 są przesunięte o około 5 sekund. Dla sprawdzenia i utwierdzenie się w tej teorii wykonałem własny custom z dokładną synchronizacją. Po nagraniu i obejrzeniu filmu wszystko pasowało idealnie. Zripowałem ponownie te same napisy z tym samym fps, porównałem czasy i co... dupa napisy się rozjeżdżają wraz z czasem trwanie filmu tak jak i oryginalne. Pomóżcie
mi i napiszcie o co tu biega! Czasami wystarczy zmienić fps z 29,97 na 30 ale to nie reguła i nie zawsze się sprawdza. Zależy mi na dokładnej synchronizacji oryginalnych napisów aby następnie synchronizować wg nich polskie. Do tej pory robiłem to metodą wyłapywania z playera pierwszego i ostatniego dialogu, zapisywania czasu i synchronizacji w subtitle w. Niestety nie zawsze to działa bo odtwarzacze oszukują. Pozdrawiam.
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
fps w ntsc mo***380;e by***263; 29,7 ; 23,976 i 23,978 - przerabiana na 30 chyba automatycznie no i 30 - mo***380;e tu pies pogrzebany, r***243;***380;nica niby niewielka, ale na p***243;***322;torej godziny...
Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 05.03.2007 o godz. 22:21 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
![]() |
Tak ale skoro napisy były przeze mnie synchronizowane ok i w dvdmaestro składałem wszystko jako ntsc 29,97 to czemu po ponownym zripowaniu w subripe się rozjeżdżają? I jest tak z każdymi oryginalnymi napisami. W każdym filmie ntsc mam ten sam problem.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.01.2007
![]() |
jesli film masz w ntsc 29,97 i po z ripowaniu napisy sa za wczesnie w stosunku do filmu o jakies 3,5s po godzinie filmu to ustaw fps 30 dla napis***243;w. mialem podobny problem przy authoringu filmu ntsc 29,97 i po ustawieniu fps 30 bylo ok, roznica w czasie pomiedzy 29,97 i 30 fps wynosi mniej wiecej tyle.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Na razie nie znalazłem na to regóły. Jak tak to wolę wyłapać czasowo pierwszy i ostatni dialog, ale jak już pisałem wcześniej, playery podają niedokładny czas. Czy jest program który wyciągnie te napisy z właściwą czasówką co w filmie
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 19.02.2007
![]() |
Zobacz jak poradzi sobie z tym SubEdit Player (http://subedit.com.pl). Jest tam opcja dopasowania fps napis***243;w do filmu. Polecam ten programik!
|
|
|
|
![]() |
|
|