Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 05.03.2007, 22:10   #1
markkar
Nowy na forum

Data rejestracji: 05.03.2007
markkar w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Napisy wyciągnięte z dvd rozjeżdżają się!!!

Witam. Przejrzałem większość wątków i konkretnej odpowiedzi nie znalazłem. Wiem że parę osób miało już z tym problemy ale jak dla mnie nie ma konkretnego rozwiązania. A mianowicie sprawa dotyczy filmów w ntsc. Wyciągając oryginalne napisy z dvd w subrip'ie w formacie .srt i fps 29,97 dostaję je pod koniec lekko rozjechane. Tak po czasie 01:30 są przesunięte o około 5 sekund. Dla sprawdzenia i utwierdzenie się w tej teorii wykonałem własny custom z dokładną synchronizacją. Po nagraniu i obejrzeniu filmu wszystko pasowało idealnie. Zripowałem ponownie te same napisy z tym samym fps, porównałem czasy i co... dupa napisy się rozjeżdżają wraz z czasem trwanie filmu tak jak i oryginalne. Pomóżcie mi i napiszcie o co tu biega! Czasami wystarczy zmienić fps z 29,97 na 30 ale to nie reguła i nie zawsze się sprawdza. Zależy mi na dokładnej synchronizacji oryginalnych napisów aby następnie synchronizować wg nich polskie. Do tej pory robiłem to metodą wyłapywania z playera pierwszego i ostatniego dialogu, zapisywania czasu i synchronizacji w subtitle w. Niestety nie zawsze to działa bo odtwarzacze oszukują. Pozdrawiam.
markkar jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.03.2007, 22:18   #2
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
fps w ntsc mo***380;e by***263; 29,7 ; 23,976 i 23,978 - przerabiana na 30 chyba automatycznie no i 30 - mo***380;e tu pies pogrzebany, r***243;***380;nica niby niewielka, ale na p***243;***322;torej godziny...

Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 05.03.2007 o godz. 22:21
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.03.2007, 23:46   #3
markkar
Nowy na forum

Tak ale skoro napisy były przeze mnie synchronizowane ok i w dvdmaestro składałem wszystko jako ntsc 29,97 to czemu po ponownym zripowaniu w subripe się rozjeżdżają? I jest tak z każdymi oryginalnymi napisami. W każdym filmie ntsc mam ten sam problem.
Stary 06.03.2007, 13:19   #4
Maxxed
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.01.2007
Maxxed w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
jesli film masz w ntsc 29,97 i po z ripowaniu napisy sa za wczesnie w stosunku do filmu o jakies 3,5s po godzinie filmu to ustaw fps 30 dla napis***243;w. mialem podobny problem przy authoringu filmu ntsc 29,97 i po ustawieniu fps 30 bylo ok, roznica w czasie pomiedzy 29,97 i 30 fps wynosi mniej wiecej tyle.
Maxxed jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.03.2007, 16:53   #5
markkar
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez Maxxed Podgląd Wiadomości
jesli film masz w ntsc 29,97 i po z ripowaniu napisy sa za wczesnie w stosunku do filmu o jakies 3,5s po godzinie filmu to ustaw fps 30 dla napisów. mialem podobny problem przy authoringu filmu ntsc 29,97 i po ustawieniu fps 30 bylo ok, roznica w czasie pomiedzy 29,97 i 30 fps wynosi mniej wiecej tyle.
Akurat jest odwrotnie i napisy się spóźniają. Ale nie w tym rzecz żeby kombinować i przestawiać z jednego fps na drugi, sprawdzać czy się zgadza itp bo przy następnym filmie ntsc będzie jeszcze inaczej. Na razie nie znalazłem na to regóły. Jak tak to wolę wyłapać czasowo pierwszy i ostatni dialog, ale jak już pisałem wcześniej, playery podają niedokładny czas. Czy jest program który wyciągnie te napisy z właściwą czasówką co w filmie
Stary 08.03.2007, 01:23   #6
FatumTech
Bywalec

Data rejestracji: 19.02.2007
FatumTech zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zobacz jak poradzi sobie z tym SubEdit Player (http://subedit.com.pl). Jest tam opcja dopasowania fps napis***243;w do filmu. Polecam ten programik!
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: