Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   CCE vs Shrink (https://forum.cdrinfo.pl/f13/cce-vs-shrink-49302/)

brodkiew007 10.03.2005 19:37

Ja wszystkie moje testy (wycinane klatki) robiłem z pierwszych vobów, bo po wszytaniu drugiej pary vobów rzeczywiście ten sam numer klatki różnił się w cce i w shrinku.

Ale uznając, że pewnie coś robiłem źle postanowiłem wrzucić tylko screeny z pierwszej pary.

Mysle że rozwiązaniem na to było by połączyć voby w jeden duży, albo zmusić programy enkodujące by wypuszczały jednego dużego voba, oczywiście z filmem a nie z menu i extrasami :D
W tym tylko problem, ze nie mam pojęcia jak to zrobić, ale może ktoś ma :D

artoor 10.03.2005 18:18

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Robs
Proponuje VirtualDubMod, łatwo zapiszesz te same klatki.

Robs jedno pytanko... (jesli moge obnazyc swoje lenistwo)
Czy za pomoca ww softu mozna wczytac caly film DVD?? No bo przykladowo chcac porownac poszczegolne klatki - powiedzmy - ze srodka filmu enkodowanego CCE a oryginalem, jesli wezmiemy sobie przykladowo jakiegos voba (jednego sposrod 7) to nie bedzie on rowny tym enkodowanym bo ich tam bedzie w sumie 5 a nie 7. Wiec vob3 oryginalu nie bedzie zawieral tego samego materialu co vob3 enkodowanego CCE... jak zatem to porownac??
Zdawaloby sie ze porownanie moze byc wiadygodne dla vob1... a jak jest w rzeczywistosci?? Prosze o podpowiedz. Moze uda mi sie zrobic jakies testy dla CCE (1+6 pass), Shrinka (deep) i byc moze dla ProCoder ;)

---=== edit ===---

No dobra... zrodzilo sie jeszcze jedno pytanie... kto poradzi, jesli klatka o konkretnym numerze (z CCE) pokazuje nieco inny zrzut od klatki o tym samym numerze (z Shrinka) ? :| to wcale nie jest smieszne. Co to moze oznaczac??
przykladzik w zalaczniku

artoor 09.03.2005 23:10

W jaki sposob "przyspieszyc" CCE - tego nie wiem... mysle ze odpowiedz "zakup mocniejszego kompa" nie wchodzi w gre i osobiscie sam takich nie lubie i mnie denerwuja wiec nie proponuje... chyba ze dla wygody uzytkowania zachecam do korzystania z zestawu DVD-Rebuilder + CCE + RB-Opt. Dzieki takiemu zestawowi mozesz wczytywac niestandardowe matryce, zmieniac bitrate dla poszczegolnych VTS-ow a co najwazniejsze, mozesz w kazdym momencie przerwac enkodowanie, a w dogodnej chwili je wznowic ;) To chyba wszystkie podstawowe atuty. Nie zmienia to jednak faktu ze w sumie trwa to dosc dluuuugo :|

brodkiew007 09.03.2005 22:54

Cytat:

Napisany przez artoor
aczkolwiek ja i tak lece z CCE... 1 przebieg = 1 godzina - jakos przezyje ;) Z reszta 2 krazki to nie temat tej (jakze konstruktywnej) dyskusji :spoko:

Fajnie tylko na moim sprzęcie 1 przebieg tego ponad trzygodzinnego filmu leciał niecałe 4 godziny ... :'(

Co można wyłączyć w systemie, jak skonfigurować dvd2dvdr+cce aby trochę to szybciej sie mieliło - bo jakieś 30 godzin :podbite: mi szedł ten film i każda taka kompresja powyżej 6 przbiegów to dla mnie wyzwanie ;)

Nie kwestionuje z kolei jakości pliku wynikowego :cool:

@ ROBS
OK, nie ma problemu :)

Robs 09.03.2005 21:47

Wątek trafił oczywiście do Przyklejonych Linków,
tylko prosba do @brodkiew007 o nie kasowanie załączników, zaby ludziska po jakims czasie dalej mogli je porównywac.

artoor 09.03.2005 20:18

Cytat:

Napisany przez brodkiew007
A możesz tak więcej napisać o co chodzi i co Ci ta klatka wyraźnie pokazała, jak duża jakościowo jest różnica miedzy shrinkiem a cce i czy warto czekać kilkanaście godzin w porównaniu do 2-3 ??

Wiem ze pytanie nie do mnie... ale pozwole sobie tez sie w tej dziedzinie wypowiedziec. Klatka Shrinka wyraznie sklada sie z pixeli, ktore (byc moze na TV) razace nie beda, ale na monitorze (u mnie na LCD 17") sa dosc odpychajace ;) Ta sama klatka po 6 przebiegach CCE wypada w porownaniu ze shrinkowa rewelacyjnie. Warto jeszcze do porownania zrzucic klatke oryginalu... Ustawic ja obok klatki shrinka i CCE... wtedy mozna dojsc od wniosku ze ze shrinkiem mozna sie pogarbic. CCE wypada naprawde revelacyjnie... Mysle ze dyskusja na temat "czy sie oplaca tych kilka(dziesiat) godzin z CCE" nie wypali... zauwaz ze zawsze mozna wepchnac film na 2 krazki i po problemie... aczkolwiek ja i tak lece z CCE... 1 przebieg = 1 godzina - jakos przezyje ;) Z reszta 2 krazki to nie temat tej (jakze konstruktywnej) dyskusji :spoko:

brodkiew007 09.03.2005 19:58

Cytat:

Napisany przez mesztica
No i wlasnie o to chodzilo... klatka 60406 wyraznie pokazuje o co chodzi :))

Robs, rzeczywiscie :)

A możesz tak więcej napisać o co chodzi i co Ci ta klatka wyraźnie pokazała, jak duża jakościowo jest różnica miedzy shrinkiem a cce i czy warto czekać kilkanaście godzin w porównaniu do 2-3 ??

artoor 09.03.2005 19:56

Cytat:

Ciezko mi znaleźć klatki wyjątkowe pixelowate ale wrzucam porównanie wybuch (klatka 1855) i zadymiony plan (60406)

To jest lux... panowie... tu sie nie ma nad czym zastanawiac. Przeciez klatka 60406 klamac nie moze :)

brodkiem007 dobra robota!!

mesztica 09.03.2005 12:26

Cytat:

Ciezko mi znaleźć klatki wyjątkowe pixelowate ale wrzucam porównanie wybuch (klatka 1855) i zadymiony plan (60406)

No i wlasnie o to chodzilo... klatka 60406 wyraznie pokazuje o co chodzi :))

Robs, rzeczywiscie :)

Robs 08.03.2005 16:48

Cytat:

Napisany przez mesztica
jak znajde chwilke czasu to napisze maly poradnik jak zrobic Shrinkiem backup filmu z menu wycinajac przy tym dodatki :)

BTW ostatnio wrzuciłem u mnie taki opisik 8 )

brodkiew007 08.03.2005 12:52

Ilość załączników: 4

mesztica 08.03.2005 11:34

Ja mam mieszane uczucia i twierdze, ze mimo iz jest roznica w pikselach na screenach to jakosc okreslam na taką samą :) Są zalety obu metod ale sa tez i wady :) Wg mnie jest remis, ale z checia zobaczylbym jeszcze klatki naprawde rozjechane (jesli takowe istnieja) czyli jakis ogien z bliska, jakas bardzo dynamiczna scena, jakis wybuch :) W takich scenach CCE pokazuje pazurki... :) Jesli mozesz to poszukaj w filmie klatek o najgorszej jakosci z mozliwych... szukaj w Shrinku a potem porownaj z CCE :)

Dobra robota, dzieki wielkie :)

brodkiew007 08.03.2005 11:17

Ilość załączników: 1
wrzucan ostatnią rame bo limit na po-s to 5 plików :D

brodkiew007 08.03.2005 11:13

Ilość załączników: 5
Proszę bardzo wersja w poprawionej jakości :cool: . Czekam na opinnie o poniższych próbkach. :D

mesztica 08.03.2005 10:50

Z tego co czytalem na temat CCE to na jakosc maja wplyw rozne ustawienia (nie znam sie wiec nie wiem jakie) i ciekawe czy dla tego filmu wszystko bylo wybrane optymalnie :)

Ja sie przekonalem do Shrinka odkaw wyszla wersja 3.2 ... jak znajde chwilke czasu to napisze maly poradnik jak zrobic Shrinkiem backup filmu z menu wycinajac przy tym dodatki :)

Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:43.