![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 28.05.2004
![]() |
![]()
Od 2 lat zgrywam filmy s VHS (amatorsko), najpierw miałem kartę telewizyjną ,ale stwierdziłem że to ku_a, kupiłem więc Radeonka 8500 ViVo.Jakość obrazu ściąganego o wiele lepsza( mam jednak problem ze zbyt dużym nasyceniem czerwonego koloru).Próbowałem wszystkich dostępnych mi kodeków , stwierdziłem iż najlepszym kodekiem jeśli chodzi o jakość/a/zajmowane miejsce jest Panasonic DV codek( 576/720).Materiał ten obrabiam w AP 7.0 a później przerabiam na mpega w TMPGenc.Efekt jest dobry , ale mam pytanko do fahowców może jest inna lepsza metoda?Co polecilibyście mi zamiast TMPGenc.Może jeszcze jakieś rady.Acha a czy jak bym kupił specjalną kartę do zgrywania ( do 500zł) to jakość byłaby jeszcze lepsza?Czy jest poważna różnica? :haha: POZDRAWIAM
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 10.07.2003
![]() |
Zamiast TMPGEnc'a mogę polecić Canopus Procoder. Nie tak dawno wyszła wersja 2.x. Tylko nie wiem czemu wydaje mi się, że ta wersja generuje troszeczkę gorszy obraz niż wersja 1.5 Procodera (na zaszumionym materiale). Może to tylko złudzenie?
Z drugiej strony jeśli jakość uzyskiwana z TMPGEnc Cię zadowala to czy jest sens zmiany? Może lepiej poeksperymentuj z ustawieniami w TMGPEnc ^_^
![]() |
![]() |
#3 |
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
aszastra, tez robie w premierze, ale sie wiesza notorycznie i ma horendalne wymagania do komfortowej pracy, jak bedziesz mial okazje to sprawdz takie cos jak canpous edius, ale koniecznie w wersji 2.5, bo 2.0 miala wiele ograniczen
ideJ, ja nie widze totalnie zadnej roznicy miedzy 1.5 a 2.0, a pewno jakas musi byc skoro wypuscili nowsza wersje. moze przy nizszym bitrejcie 2.0 bardziej podkresla szumy, nie mialem okazji tego sprawdzic bo nieczesto robie film ponizej 8000, przy takim wysokim nie widac szumow wiekszych niz przy zrodlowym dv. zastanawiam sie tez jak sie maja do siebie obie wersje jezeli chodzi o szybkosc kodowania ogolnie to popieram Twoj wybor kodeka, dla filmow z kamery cyfrowej czy z analogu procoder daje IMHO lepsze kolory niz CCE i manconcept
![]() |
#4 | |
Bywalec
Data rejestracji: 28.05.2004
![]() |
Dzięki za odpowiedzi
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
ja mam athlona xp 2200 niepodkrecanego, przy 2 przebiegowym kodowaniu 1h filmu to chyba kolo 4. max 5 godz kodowania przy high quality, mastering quality niewiele dluzej, ale to zalezy rowniez od ilosci przejsc w premierze i wogole innych bajer co tam wstawiasz (np mixowanie dzwieku, napisy, filtry itp)
a co do codeka panasonic to jeden z najlepszych kodekow dv, liczy sie jeszcze, przynajmniej dla mnie, kodek canopusa dostarczany chyba razem z procoderem. ogolnie wszystko robie na canopusie, zakochalem sie w tej firmie, chociaz nie jestem bezkrytyczny - musza dopracowac edytor textu w ediusie, chociaz nie jest on ich produkcji to go dolaczaja do swego pakietu a jest skopany
![]() |
|
|