Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 23.07.2007, 23:15   #1
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika xhipek
 
Data rejestracji: 31.03.2007
Lokalizacja: szczecin
Posty: 16
xhipek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy Convert XtoDvd

nie należę do osób, intesywnie "konwertujących".
Do konwertowania, używam Convert XtoDvd.
Ostatni film, /jego przeróbka/ trochę mnie zasmucil.
Po włożeniu płytki do odtwarzacza, okazało się, że obraz 16:9 jest o 50% węższy.
Jak temu zaradzić, na co zwracać uwagę, aby w przyszłości uniknąć takich dość nieprzyjemnych doznań--zwrokowych i się nie /................./.
xhipek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.07.2007, 17:14   #2
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika xhipek
 
Data rejestracji: 31.03.2007
Lokalizacja: szczecin
Posty: 16
xhipek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mój w/w program podpowiada, że brakuje DirectX -nie znam Ang-
ściągnąłem, zainstalowałem ponownie /mimo to, że Go miałem/, ale żadnych efektów to nie przyniosło
Po konwercji -odtwarzany film jest bardzo wąski, jak temy zaradzić
xhipek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.02.2009, 21:07   #3
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 19.02.2009
Posty: 5
magritte w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Odradzam korzystanie z tego głupawego programu, szczególnie w przypadku pracy z plikami DV. ConvertXtoDVD każdy materiał traktuje jako progresywny, więc gdy zadamy mu konwersję filmu z przeplotem, przeplot ten zostanie utrwalony tak, że będzie widoczny na ekranie TV. Oczywiście, program posiada funkcję usuwania przeplotu, ale po pierwsze, filtr ten jest słabiutki, a po drugie, po kiego grzyba usuwać przeplot i pogarszać jakość, generując film, kóry przestaje być płynny, a staje się skokowy? Łatwy w obsłudze, mądry i bardzo dobry w efektach jest TMPGEnc DVD Author.
magritte jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.02.2009, 21:26   #4
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,553
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Sam program nie może być głupawy, czy mądry. To ew. cechy ich użytkowników...
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.02.2009, 22:41   #5
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 19.02.2009
Posty: 5
magritte w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
W tym przypadku to, niestety, cecha autorów programu, bo niezależnie od stanu Twojej wiedzy czy mądrości, nie jesteś w stanie poprawnie wyrenderować w tym programie materiału z interlace'em.
magritte jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.02.2009, 19:02   #6
Bywalec
 
Avatar użytkownika slawo59
 
Data rejestracji: 07.01.2003
Lokalizacja: Polska
Posty: 29
slawo59 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
Sam program nie może być głupawy, czy mądry. To ew. cechy ich użytkowników...
Musisz być taki złośliwy
Każdy się uczy i oczywiście pyta
__________________
Krytykować może każdy głupiec, i wielu z nich to robi.
slawo59 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.02.2009, 19:43   #7
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 19.02.2009
Posty: 5
magritte w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
Sam program nie może być głupawy, czy mądry. To ew. cechy ich użytkowników...
Ależ oczywiście, że może... Głupi w znaczeniu wadliwy.

Czepiasz się semantyki, gdy tymczasem ja mógłbym przyczepić się do interpunkcji w Twej wypowiedzi.

SJP PWN:

głupi I
1. «ograniczony i naiwny; też: świadczący o takich cechach»
2. pot. «bezwartościowy intelektualnie»
3. pot. «świadczący o czyimś zakłopotaniu»
4. pot. «dający się wykorzystywać»
5. pot. «niemający znaczenia»
6. pot. «kłopotliwy, niezręczny»

Zwracam uwagę na znaczenie pierwsze i szóste.

Ostatnio zmieniany przez magritte : 21.02.2009 o godz. 19:47
magritte jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.02.2009, 20:59   #8
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,553
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Napisałeś cyt. "Odradzam korzystanie z tego głupawego programu", bo cyt. "1. «ograniczony i naiwny; też: świadczący o takich cechach»", czy też "6. pot. «kłopotliwy, niezręczny»"?

Otóż: program ten jest jednym lepszych transkoderów plików avi, na ogół ripowanych wcześniej z dvd. Oczywiście, że są lepsze, oparte np. o CCE, np. FilmMachine, ale niestety wysoką jakość pliku wynikowego otrzymujemy kosztem znacznego czasu procesora. I dla ludzi, którzy chcą ten czas znacznie skrócić, CXDVD jest znakomitym rozwiązaniem, w odróżnieniu np. od problematycznego Winavi. Otrzymujemy stosunkowo niezłą jakość obrazu w przyzwoitym czasie, mniej zaawansowani użytkownicy mogą sobie za pomocą kilku kliknięć myszy dodać napisy do dvd i proste menu.

Problemy z przeplotem w tym programie, mimo prób jego implementacji, są poruszane na wielu forach i nikt z tego powodu nie określa go jako 'głupawy'. Po prostu do takich zastosowań należy użyć innego programu i tyle.

Zależy ci na dobrej jakości twoich nagrań? Na stronie głównej masz poradnik, jak to zrobić najlepiej... I nie ma tam słowa o CXDVD.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.03.2009, 04:01   #9
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.02.2009
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 22
arcygienek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
(...) Oczywiście, że są lepsze, oparte np. o CCE, np. FilmMachine (...)
Postanowiłem wypróbować ten program i stwierdziłem,że nie obsługuje polskich znaków,pomimo całego mnóstwa ustawień dotyczących wyświetlania napisów...Jest na to jakaś rada?
arcygienek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.03.2009, 12:19   #10
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,553
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Oczywiście, że obsługuje... Widać w 'całym mnóstwie ustawień' nie zauważyłeś obsługi polskiej strony kodowej. Aha, zanim pojawi się następne pytanie - napisy oczywiście muszą być przekonwertowane do tej samej strony kodowej.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.03.2009, 03:57   #11
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.02.2009
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 22
arcygienek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
Oczywiście, że obsługuje... Widać w 'całym mnóstwie ustawień' nie zauważyłeś obsługi polskiej strony kodowej. Aha, zanim pojawi się następne pytanie - napisy oczywiście muszą być przekonwertowane do tej samej strony kodowej.
Faktycznie - nie zauważyłem obsługi polskiej strony kodowej...I nadal jest to dla mnie niewiadomą,choć bardzo się starałem,żeby to rozgryźć.Na rozwijanej liście w pozycji "Character Set",polski występuje dwukrotnie : pod * ISO 8859-2 i * ISO 8859-16.Zastowałem oba - bez rezultatu.Napisy,które mam są *srt,więc pewnie należałoby je przekonwertować.Tyle,że ja od niedawna zgłębiam tajniki "produkcji filmowej" i moja wiedza w tej dziedzinie jest jeszcze raczej niewielka.Dlatego też,żeby ją poszerzyć,zadaję na tym forum takie dziwne pytania...Np.: co zatem powinienem zrobić w tej sytuacji,żeby było możliwe wyświetlanie polskich znaków?
Z góry dziękuję za objaśnienia i wyrozumiałość...
arcygienek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2009, 03:04   #12
Organista za 2300
 
Data rejestracji: 17.12.2002
Lokalizacja: jakaś tam dzióra
Posty: 405
echoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeśli masz filmy bez napisów to polecam Canopus Pro Coder. Ma bardzo prostego w obsłudze kreatora, w zasadzie nie wymagającego żadnej wiedzy i produkuje pliki wynikowe bdb jakości. Posiada wbudowanego kodeka, a także przetwarzanie wsadowe, co jest przydatne dla "intensywnie konwertujących". Do filmów z napisami używam freeware'owego Avi2DVD, nieco trudniejszy w obsłudze, ale można podłączyć własny kodek np. CCE, jeśli robisz z .avi. Jeśli z innych źródeł np. kamera to polecałbym Cyberlink Power Producer, również progasek b. łatwy w obsłudze i dobry w produkcji. Może nie w 100% na temat, ale może to ci w czymś pomoże.
__________________
uczyć się - Lenin
lenić się - Uczeń

priv
echoo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.03.2009, 01:59   #13
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.02.2009
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 22
arcygienek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez echoo Podgląd Wiadomości
Jeśli masz filmy bez napisów to polecam Canopus Pro Coder. Ma bardzo prostego w obsłudze kreatora, w zasadzie nie wymagającego żadnej wiedzy i produkuje pliki wynikowe bdb jakości. Posiada wbudowanego kodeka, a także przetwarzanie wsadowe, co jest przydatne dla "intensywnie konwertujących". Do filmów z napisami używam freeware'owego Avi2DVD, nieco trudniejszy w obsłudze, ale można podłączyć własny kodek np. CCE, jeśli robisz z .avi. Jeśli z innych źródeł np. kamera to polecałbym Cyberlink Power Producer, również progasek b. łatwy w obsłudze i dobry w produkcji. Może nie w 100% na temat, ale może to ci w czymś pomoże.
Może i nie w 100%,tym nie mniej dzięki za zainteresowanie i porady!Na pewno wypróbuję...
arcygienek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO