Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 23.07.2007, 23:15   #1
xhipek
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika xhipek
 
Data rejestracji: 31.03.2007
Lokalizacja: szczecin
Posty: 16
xhipek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy Convert XtoDvd

nie należę do osób, intesywnie "konwertujących".
Do konwertowania, używam Convert XtoDvd.
Ostatni film, /jego przeróbka/ trochę mnie zasmucil.
Po włożeniu płytki do odtwarzacza, okazało się, że obraz 16:9 jest o 50% węższy.
Jak temu zaradzić, na co zwracać uwagę, aby w przyszłości uniknąć takich dość nieprzyjemnych doznań--zwrokowych i się nie /................./.
xhipek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.07.2007, 17:14   #2
xhipek
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika xhipek
 
Data rejestracji: 31.03.2007
Lokalizacja: szczecin
Posty: 16
xhipek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mój w/w program podpowiada, że brakuje DirectX -nie znam Ang-
ściągnąłem, zainstalowałem ponownie /mimo to, że Go miałem/, ale żadnych efektów to nie przyniosło
Po konwercji -odtwarzany film jest bardzo wąski, jak temy zaradzić
xhipek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.02.2009, 22:07   #3
magritte
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 19.02.2009
Posty: 5
magritte w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Odradzam korzystanie z tego głupawego programu, szczególnie w przypadku pracy z plikami DV. ConvertXtoDVD każdy materiał traktuje jako progresywny, więc gdy zadamy mu konwersję filmu z przeplotem, przeplot ten zostanie utrwalony tak, że będzie widoczny na ekranie TV. Oczywiście, program posiada funkcję usuwania przeplotu, ale po pierwsze, filtr ten jest słabiutki, a po drugie, po kiego grzyba usuwać przeplot i pogarszać jakość, generując film, kóry przestaje być płynny, a staje się skokowy? Łatwy w obsłudze, mądry i bardzo dobry w efektach jest TMPGEnc DVD Author.
magritte jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.02.2009, 22:26   #4
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,586
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Sam program nie może być głupawy, czy mądry. To ew. cechy ich użytkowników...
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.02.2009, 23:41   #5
magritte
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 19.02.2009
Posty: 5
magritte w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
W tym przypadku to, niestety, cecha autorów programu, bo niezależnie od stanu Twojej wiedzy czy mądrości, nie jesteś w stanie poprawnie wyrenderować w tym programie materiału z interlace'em.
magritte jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.02.2009, 20:02   #6
slawo59
Bywalec
 
Avatar użytkownika slawo59
 
Data rejestracji: 07.01.2003
Lokalizacja: Polska
Posty: 29
slawo59 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
Sam program nie może być głupawy, czy mądry. To ew. cechy ich użytkowników...
Musisz być taki złośliwy
Każdy się uczy i oczywiście pyta
__________________
Krytykować może każdy głupiec, i wielu z nich to robi.
slawo59 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.02.2009, 20:43   #7
magritte
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 19.02.2009
Posty: 5
magritte w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
Sam program nie może być głupawy, czy mądry. To ew. cechy ich użytkowników...
Ależ oczywiście, że może... Głupi w znaczeniu wadliwy.

Czepiasz się semantyki, gdy tymczasem ja mógłbym przyczepić się do interpunkcji w Twej wypowiedzi.

SJP PWN:

głupi I
1. «ograniczony i naiwny; też: świadczący o takich cechach»
2. pot. «bezwartościowy intelektualnie»
3. pot. «świadczący o czyimś zakłopotaniu»
4. pot. «dający się wykorzystywać»
5. pot. «niemający znaczenia»
6. pot. «kłopotliwy, niezręczny»

Zwracam uwagę na znaczenie pierwsze i szóste.

Ostatnio zmieniany przez magritte : 21.02.2009 o godz. 20:47
magritte jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.02.2009, 21:59   #8
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,586
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Napisałeś cyt. "Odradzam korzystanie z tego głupawego programu", bo cyt. "1. «ograniczony i naiwny; też: świadczący o takich cechach»", czy też "6. pot. «kłopotliwy, niezręczny»"?

Otóż: program ten jest jednym lepszych transkoderów plików avi, na ogół ripowanych wcześniej z dvd. Oczywiście, że są lepsze, oparte np. o CCE, np. FilmMachine, ale niestety wysoką jakość pliku wynikowego otrzymujemy kosztem znacznego czasu procesora. I dla ludzi, którzy chcą ten czas znacznie skrócić, CXDVD jest znakomitym rozwiązaniem, w odróżnieniu np. od problematycznego Winavi. Otrzymujemy stosunkowo niezłą jakość obrazu w przyzwoitym czasie, mniej zaawansowani użytkownicy mogą sobie za pomocą kilku kliknięć myszy dodać napisy do dvd i proste menu.

Problemy z przeplotem w tym programie, mimo prób jego implementacji, są poruszane na wielu forach i nikt z tego powodu nie określa go jako 'głupawy'. Po prostu do takich zastosowań należy użyć innego programu i tyle.

Zależy ci na dobrej jakości twoich nagrań? Na stronie głównej masz poradnik, jak to zrobić najlepiej... I nie ma tam słowa o CXDVD.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.03.2009, 05:01   #9
arcygienek
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.02.2009
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 22
arcygienek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
(...) Oczywiście, że są lepsze, oparte np. o CCE, np. FilmMachine (...)
Postanowiłem wypróbować ten program i stwierdziłem,że nie obsługuje polskich znaków,pomimo całego mnóstwa ustawień dotyczących wyświetlania napisów...Jest na to jakaś rada?
arcygienek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.03.2009, 13:19   #10
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,586
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Oczywiście, że obsługuje... Widać w 'całym mnóstwie ustawień' nie zauważyłeś obsługi polskiej strony kodowej. Aha, zanim pojawi się następne pytanie - napisy oczywiście muszą być przekonwertowane do tej samej strony kodowej.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.03.2009, 04:57   #11
arcygienek
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.02.2009
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 22
arcygienek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
Oczywiście, że obsługuje... Widać w 'całym mnóstwie ustawień' nie zauważyłeś obsługi polskiej strony kodowej. Aha, zanim pojawi się następne pytanie - napisy oczywiście muszą być przekonwertowane do tej samej strony kodowej.
Faktycznie - nie zauważyłem obsługi polskiej strony kodowej...I nadal jest to dla mnie niewiadomą,choć bardzo się starałem,żeby to rozgryźć.Na rozwijanej liście w pozycji "Character Set",polski występuje dwukrotnie : pod * ISO 8859-2 i * ISO 8859-16.Zastowałem oba - bez rezultatu.Napisy,które mam są *srt,więc pewnie należałoby je przekonwertować.Tyle,że ja od niedawna zgłębiam tajniki "produkcji filmowej" i moja wiedza w tej dziedzinie jest jeszcze raczej niewielka.Dlatego też,żeby ją poszerzyć,zadaję na tym forum takie dziwne pytania...Np.: co zatem powinienem zrobić w tej sytuacji,żeby było możliwe wyświetlanie polskich znaków?
Z góry dziękuję za objaśnienia i wyrozumiałość...
arcygienek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2009, 04:04   #12
echoo
Organista za 2300
 
Data rejestracji: 17.12.2002
Lokalizacja: jakaś tam dzióra
Posty: 405
echoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeśli masz filmy bez napisów to polecam Canopus Pro Coder. Ma bardzo prostego w obsłudze kreatora, w zasadzie nie wymagającego żadnej wiedzy i produkuje pliki wynikowe bdb jakości. Posiada wbudowanego kodeka, a także przetwarzanie wsadowe, co jest przydatne dla "intensywnie konwertujących". Do filmów z napisami używam freeware'owego Avi2DVD, nieco trudniejszy w obsłudze, ale można podłączyć własny kodek np. CCE, jeśli robisz z .avi. Jeśli z innych źródeł np. kamera to polecałbym Cyberlink Power Producer, również progasek b. łatwy w obsłudze i dobry w produkcji. Może nie w 100% na temat, ale może to ci w czymś pomoże.
__________________
uczyć się - Lenin
lenić się - Uczeń

priv
echoo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.03.2009, 02:59   #13
arcygienek
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.02.2009
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 22
arcygienek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez echoo Podgląd Wiadomości
Jeśli masz filmy bez napisów to polecam Canopus Pro Coder. Ma bardzo prostego w obsłudze kreatora, w zasadzie nie wymagającego żadnej wiedzy i produkuje pliki wynikowe bdb jakości. Posiada wbudowanego kodeka, a także przetwarzanie wsadowe, co jest przydatne dla "intensywnie konwertujących". Do filmów z napisami używam freeware'owego Avi2DVD, nieco trudniejszy w obsłudze, ale można podłączyć własny kodek np. CCE, jeśli robisz z .avi. Jeśli z innych źródeł np. kamera to polecałbym Cyberlink Power Producer, również progasek b. łatwy w obsłudze i dobry w produkcji. Może nie w 100% na temat, ale może to ci w czymś pomoże.
Może i nie w 100%,tym nie mniej dzięki za zainteresowanie i porady!Na pewno wypróbuję...
arcygienek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.