Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 28.04.2005, 11:48   #1
ditomek
Bywalec

Data rejestracji: 21.01.2005
ditomek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zagmatwane pytanie dotyczace LiteOn i DVD wogóle

Witam wszystkich.
Tak, kupiłem nagrywarkę 1673.
A problemy przyszły same.
Po pierwsze jest to moja pierwsza nagrywarka DVD wiec bede pisał tylko oniej.
A więc.
Po zakupie i zainstalowaniu (także nero) wkładam płyte DVD+R Verbatim (x4 certyfik.) W nero wybor prędkości i klapa - tylko x4. Dlaczego nie można wolniej (to pierwsze moje pytanie). Nagrana płyta OK. W stacjonarnym DVD gra OK. Mysle sobie "niewazne ze nie ma wyboru predkosci bo przynajmniej pali sie OK". Razem z nagrywarka kupiłem 10 DVD+R slim (8x) i pierwsza płyta DVD Video z tej paczuszki wypaliła sie OK (znowu nero nie umozliwił zmiany predkości nagrywania). przyszło mi do głowy (w domu nie mam netu) ze to wina biosu nagrywarki (w zakupionej był 01). Power DVD działa fajnie wiec wkładam płytę do stacjonarnego a tam kicha (pixeloza). Sprawdzam K-Probe i na mój gust płyta wygląda conajmniej) dobrze.I tak nagrałem jeszcze kilka tych TDK róznymi filmami (cały czas nero) i kiszka (pixele, przycinanie sie). Siegnałem po DVD+RW Dysana (x4) i nagrałem krótyś z wsześniejszych filmów ponownie, Efekt: superwszystko gra nic nie haczy. Zaniosłem te płyty na inne DVD i nie ma problemów. Wygląda na to ze to mój stacjonarny DVD (Thomson z Tesco) sie uwalił. Zapomniałem dodać ze w międzyczasie żaglowałem biosami i teraz mam 05.
I wszystko byłoby pięknie gdyby nie to ze siegnąłem po DVD Video które wczesniej nagrał mi kumpel na swoim LiteOnie (stary przerobiony na DL). Nagrał mi już duzo DVD+R Platinum i wszystki chodziły. (zreszta jak kupowałem DVD Thomsona to sprawdzałem w sklepie czy bedzie je czytał). Z ciekawości wsadziłem taką Platinum do mojej nowej nagrywarki i wykres w K-probe zapełnił sie czerwienia. A przecież płyta gra w stacjonarnym.
I tutaj zaczyna się robić ciekawie.
Liteon twierdzi ze płyte sam osobiście nagrał super (k-probe) i ta płyta krzaczy się w (tylko moim) stacjonarnym.
Kolega swoim liteonem nagrał Platinum i w stacjonarnym sie nie krzaczy a moj Litek pokazuje samą czerwien (wykres K-probe).
Zanim padnie odpowiedz "zmien wypalarkę lub soft" chciałbym wiedzieć za co tak naprawde odpowiada sof a za co nagrywarka. Ile i dlaczego zalezy jakość zapisu od tych składników.
Areszcie pytanie techniczne. czy nagrywarki DVD uzywają do zapisu płyt CD R/RW innego lasera? i czy nagrywarki DVD w rozli zapisywaczki płyt CD (chodzi o jakosc samego zapisu) dorównuja np mojej poprzedniej nagrywarce CD-R/RW LiteOn 48/24/48?
Aha, kupiłem nawet w tym samym sklepie Platinum z myślą jak kumplowi sie udaje to i mnie powinno. I zgadnijcie co ? KUPA.
Pozdrawiam
ditomek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: