Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 2, średnio 5.00. Tryby wyświetlania
Stary 27.02.2006, 21:17   #31
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
@1stwasp
bardzo ciekawe uwagi. zapytam sie tylko czy testowales HC Enc? Nie nalezy oceniac encodera po tym ze jest darmowy. Uzywalem TMPGEnca ale moja cierpliwosc sie skonczyla (a poza tym przyznaje nie mialem legalnego a tego nie lubie), teraz jade na HC i na moje oko obraz gorszy nie jest (przynajmniej na materiale z Video8).
Profesjonalnych testow nie robilem, ale biorac pod uwage ze nie mialem cierpliwosci w tmpgencu ustawic 2-pass to obraz jest pewnie nawet lepszy .

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 27.02.2006 o godz. 21:19
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.02.2006, 21:28   #32
Redakcja
 
Avatar użytkownika 1stwasp
 
Data rejestracji: 27.12.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 719
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus
@1stwasp
bardzo ciekawe uwagi. zapytam sie tylko czy testowales HC Enc? Nie nalezy oceniac encodera po tym ze jest darmowy. Uzywalem TMPGEnca ale moja cierpliwosc sie skonczyla (a poza tym przyznaje nie mialem legalnego a tego nie lubie), teraz jade na HC i na moje oko obraz gorszy nie jest (przynajmniej na materiale z Video8).
Profesjonalnych testow nie robilem, ale biorac pod uwage ze nie mialem cierpliwosci w tmpgencu ustawic 2-pass to obraz jest pewnie nawet lepszy .
Hej

Robiłem kilka testów HC ale przyznam się szczerze w jego pierwszych (jeżeli nie najpierwszych) wersjach i się trochę zraziłem.
A ja jestem z tych co jak się raz do czegoś na początku zrazi to już później po to nie sięga nawet gdyby to coś nagle cudem się stało Może to i źle, ale taki już jestem

Fakt - prędkość to jest najbardziej poważny mankament TMPGEnc i wiem, że ludzie go nie używają bo ich szlag trafia...
Mi to nie przeszkadza - jak pisałem lubię jeździć na weekendy poza miasto więc daję radę

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.02.2006, 01:08   #33
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,228
Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
@Edson
Widzę, że męczymy się z tą samą płytą . Ma ona niestety duże problemy z poprawną pracą z dwoma dyskami SATA i to zarówno przy ustawieniu macierzy jak i bez. Ja mam RAID0 i nic nie świadomy uszkodziłem sobie całą masę danych, głównie dużych plików (na szczęście miałem backup). Zobacz ten temat . Cała sprawa wyszła podczas nieudanych prób kompresji dużych plików. Na szczęście przestawienie jednej opcji w biosie pomogło. To podobno wina złej współpracy kontrolera z chipsetem. Widziałem nawet wypowiedzi, że tej płyty po prostu nie można zmusić do bezbłędnej pracy z 2 dyskami sata. Może u Ciebie był podobny problem z uszkodzeniem danych zobacz tu.

@1stwasp
Fajnie, że przyłączyłeś się do dyskusji , zawsze czegoś nowego się człowiek dowie. Muszę Ci powiedzieć, że zrobiłem kilka filmów w TMPGEnc ale dałem sobie spokój, naturalnie z powodu prędkości działania. Na słabszych ustawieniach, które stosowałem, rezultat był również dobry, chociaż raz miałem dziwne wrażenie, że kolory w stosunku do źródła trochę wyblakły (może coś było namieszane). Ja z resztą chyba nie jestem specjalnie wymagający jeśli chodzi o obraz i dopóki film jest ostry i coś mi w nim wyraźnie nie przeszkadza to jestem zadowolony . Dlatego nawet działanie QuEnc mnie zadowala, szczególnie w Rebuilderze.

Zrobiłem już sobie szablon w TMPGEnc z podanymi przez Ciebie ustawieniami i będę testował gdy nadarzy się wyjazd weekendowy .

Dźwięk AC3 obecnie kompresuję wyłącznie w ffmpeg+gui. Jeśli chodzi o jakieś poważniejsze ingerencje typu zmiana frame rate (stretching) czy częstotliwości próbkowania to robię to w Adobe Audition - nie ma wtedy dyskusji nad jakością. Zresztą równie świetnie przydaje się do tych celów bardzo wczesna i darmowa wersja tego programu Cool Edit 96, trzeba ją tylko znaleźć w sieci. AC3Machine potrafi narobić prawdziwej masakry, przy tego typu konwersjach.

Co do Majki 44 to karta bomba. Właśnie mam na głowie moje monitory AKG i delektuję się tym dźwiękiem. Do tego rewelacyjnie napisane sterowniki, dobre wejście mikrofonowe i inne bajery typu DirectWIRE. Widziałem wcześniej w działaniu z Cubase-m starszą wersję (MK II) i po prostu praca w „prawdziwym” ASIO, jest czymś pięknym. Szczególnie, że teraz nawet takie programy jak tracker-y przechodzą na ASIO. Miałem już dosyć użerania się z Live-m i KX-ami, które nie działały tak jak tego oczekiwałem, nie mówiąc już o Sound Storm-ie, który jest OK, ale wyłącznie do gier. Powiem tak : prawdziwa przyjemność w słuchaniu muzyki i komfort przy pracy z aplikacjami audio. Fajnie jest odkrywać nowe rzeczy w ulubionych utworach. Życzę miłego słuchania.

pozdrawiam
__________________
Lite-On iHBS 112 & 212

Ostatnio zmieniany przez Arepo : 28.02.2006 o godz. 01:14
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.02.2006, 17:41   #34
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 22.03.2005
Posty: 24
Edson w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
@1stwasp
Pisałem wcześniej o Procoderze a ten program możliwości kodowania dźwięku do AC3 po prostu nie ma. Fonia mpeg2 jest akceptowana przez 100% stacjonarnych odtwarzaczy DVD. Powiem szczerze, że nie wiadziałem iż przy NTSC nie występuje, jednak problem poza przypadkiem sprzętu importowanego zza wielkiej wody nie istnieje. Można się trochę posprzeczać o jakość ale gdyby pójść tym tropem to po za typowym wave 16/48 i DTS resztę trzeba byłoby omijać szerokim łukiem. Zresztą na dzień dzisiejszy jakość mikrofonów seryjnie montowanych w kamerach jest na tyle mizerna, że walka o bardzo dobre brzmienie ścieżki dźwiękowej amatorskiego filmu nie ma większego sensu, na codzień używam mojej prywatnej Sony DCR TRV 12E oraz mam dostęp do PD 170P i nawet w tym drugim przypadku dźwięk jest mizerny. Co innego gdyby tak materiał audioCD dajmy na to ze stajni TELARC zakodować do mpeg2 i AC3 i porównać na Mark Levinson + Wilson Audio Grand Slam, wtedy pewnie łatwo wskazalibyśmy faworyta w postaci AC3.
Co do CBR i VBR w przypadku materiału trwającego poniżej 1h to się z Tobą niezgodzę. Osobiście wcześniej nigdy nie kodowałem w CBR nawet krótkich filmów gdyż jako niedoświadczony adept sztuki filmowej spotkałem się z identyczną opinią jak Twoja. Z czasem z tego błędu jednak mnie wyprowadzono a konkretnie importer Canopusa, pierwszy przebieg w zasadzie analizuje materiał tylko po to aby 2 wiedział gdzie uszczknąć trochę z szybkości strumienia. Również moje oko niespecjalnie dostrzega cokolwiek złego w kompresji CBR, natomiast przy 2 pass VBR bitrate min.4000 już tak. Nie wiem może Procoder nie ma talentu do niskich bitrate tak jak TMPGenc ale przy min.2000 tak jak Ty to ustawiasz dla dłuższych statycznych scen byłoby naprawdę marnie nawet na niezaszumionym materiale. Co do jakości Procodera 1.5 vs 2.0 to się z Tobą zgadzam, nasze spostrzeżenia nie są zresztą odosobnione, miałem nawet o tym napisać ale jakoś umknęło mi to uwadze w trakcie pisania, zresztą nie chcę się rozwodzić nad tym tematem bo zakupiłem 2.0 i w trosce o dobry stan ducha staram się nie zauważać tych zmian, z tych samych powodów nie potestuję Twoich ustawień w TMPGenc .
DBXa pamiętam dobrze , miałem go w swoim ciężko zarobionym Technikcsie na początku lat 90-tych, najpierw był zachwyt a potem definitywne przejście na Dolby C. To były czasy.

@Arepo
Ile ja się nagłowiłem nad tym transferem z dysku na dysk a tu wystarczyło poczytać w internecie, pierwszym odruchem było wyrzucenie HDD, przeszedł nawet niskopoziomowy format a potem drogą prób i selekcji padło na SILa, który jak teraz widzę niczemu nie jest winien tylko komunikacja z chipsetem. Gdym tak sobie dokładnie poczytał na stronie Abita przy okazji zmian biosu co dobrego wprowadzają nowe biosy to pewnikiem szybciej odkryłbym prawdę a tak męczyłem się z tym fantem.

Pozdrawiam wszystkich
Edson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.02.2006, 20:16   #35
Redakcja
 
Avatar użytkownika 1stwasp
 
Data rejestracji: 27.12.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 719
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@Edson

Co do jakości dźwięku zgadzam się z Tobą bo to prawda jest co piszesz o jakości mikrofonów w kamerach i zapewne 99% ludzi korzystających z kamery wystarczyłoby audio nawet mono :-) Ja osobiście nawet czasami wywalam ścieżkę audio zgraną z kamery całkowicie... I tu się zaczyna problem - gdyż dokładam różne melodie, efekty zewnętrzne, dokładam dubbing (może nic specjalnego ale zawsze), itp. Jak mam większe zacięcie to podłączam sobie mikrofon zewnętrzny taki na wysięgniku żeby dograć jakieś dźwięki przyrody . To jest moje hobby i pewnie mieszczę się w 1% użytkowników korzystających z takich dobrodziejstw. Jak juz zadam sobie trud aż taki to wolę żeby potem dźwięk jakoś brzmiał. Tzn. dobrze brzmiał nie jakoś

Co do kodowania to, hmmm... pierwszy przebieg to jest faktycznie analiza, choć bardziej skomplikowana niż się to wydaje na pierwszy rzut oka. Sprzedawców to ja bym się o nic w życiu nie zapytał.
Kiedyś dawno temu jak miałem jeszcze szumblastera poszedłem do MM i zapytałem się jaki jest typ wyjścia SPDIF z karty, gdyż mi się wydaje, że mały jack mono. Facet spojrzał na mnie karcącym spojrzeniem i powiedział - jak to MONO przecież to jest karta 7.1 - musiałby pan 8 takich kabli mieć... To w temacie ogólnej wiedzy ludzi sprzedających jakieś tam rzeczy...
Ja tam się nie upieram jak ktoś koduje sobie CBR to niech sobie robi, ale wolę, żeby się tym głośno nie chwalił... Czasami w ustawieniach daję minimum bitrate = 0 co nie oznacza, że koder tyle gdzieś zaalokuje.
Może taki głupi argument przytoczę i pytanie dość retoryczne. Na CBR 8Mb/s wchodzi na płytę DVD komercyjną 2h filmu. Widziałeś kiedyś film komercyjnie wydany jako CBR?
Tak sobie piszę... w zasadzie to niech każdy koduje jak lubi i czym lubi.
Tutaj nie ma prawdy obiektywnej, najlepszego programu i oka bezwzględnego. Gdzieś tam na końcu liczy się również efekt artystyczny i typ kodowania robi się drugorzędny. Choc to jest forum techniczne niby

@ Arepo - powiedz mi proszę gdyż chciałem zaktualizować ten BIOS na Sil3112 jakiś czas temu ale tam jest napisane że program instalacyjny jest tylko do kart zewnętrznych (osobnych kontrolerów) a nie kontrolerów na płycie.
Jak dałem mu aktualizację to wykrył kontroler na płycie ale go nie zaktualizował - zwyczajnie zawisł po detekcji.
Czym zaktualizowałeś ten bios dla SiLa na MB? Na stronie Abita nie znalazłem żadnego narzędzia do aktualizacji biosów on board kontrolerów.
Ja mam inną płytę coprawda na Intelu - nic się mi nie dzieje - choć na stronie SiLa pisze, że najlepiej zawsze używać komplet najnowaszych sterowników. I tak mam - najnowsze sterowniki w systemie, najnowszy program diagnostyczny ale nie udało mi się wgrać najnowszego biosu do SiLa.
Mógłbyś kilka słów skreślić jak to zrobiłeś??

A majka fajna to fakt - mnie trafiło w końcu w szumblasterze to, że miałem kłopoty z dźwiękiwm 96/24 i to potworne, poza tym to beznadziejne brzmienie.
Teraz to rewelcja - sterowniki bomba, panel sterowania rewelacja, podejście studyjne do dźwięku i jak do moich zastosowan bardzo korzystny stosunek cena/jakość... Musiałem się jednak trochę do niej przyzwyczaić, gdyż ma zupełnie inna filozofię podejścia do dźwięku niż szumblaster. Ale teraz już wiem, ze nie zamieniłbym się spowrotem na żadnego szumblastera
A tak by the way - to wyjście SPDIF działa tylko jako monitor wejść 1 i 2 oraz pass thru dla DD i DTS?? Gdyż za cholerę nie wypuszczę z niej fonii MPEG2 albo nawet WAV PCM. Wyjście analogowe dekoduje wszystko jak leci... Wiesz coś wiecej może na ten temat...?

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.02.2006, 20:57   #36
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 22.03.2005
Posty: 24
Edson w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zmiana biosu kontrolera SATA zintegrowanego na płycie głównej może odbyć tylko poprzez aktualizację biosu płyty. Trzeba go zgrać, wyedytować w zakresie biosu SATA, wykazać się odwagą i wgrać zmodyfikowaną wersję. Abit zazwyczaj przez pewien okres aktualizuje biosy płyt pod kątem SATA ale przychodzi chwila kiedy nie wiedzieć czemu ma to ...głęboko gdzieś. Sam przymierzm się do takiej operacji, wygrzebię tylko instrukcję (gdzieś mam wydruk) i mam nadzieję będę się cieszył z lepszego kontrolera.

Komercyjne produkcje DVD to trochę inna para kaloszy. Źrodłem nie jest materiał DV a zdygitalizowany do 2k, 4k najczęściej analogowy bardzo wysokiej jakości zapis z planu filmowego poddany jeszcze cyfrowej postprodukcji. Kodowanie do mpeg2 jest sprzętowe i przy założeniu stałej jakości strumienia materiał jest kompresowany ze zmiennym bitrate.

Ostatnio zmieniany przez Edson : 28.02.2006 o godz. 21:16
Edson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.02.2006, 21:13   #37
Redakcja
 
Avatar użytkownika 1stwasp
 
Data rejestracji: 27.12.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 719
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Edson
Zmiana biosu kontrolera SATA zintegrowanego na płycie głównej może odbyć tylko poprzez aktualizację biosu płyty. Trzeba go zgrać, wyedytować w zakresie biosu SATA, wykazać się odwagą i wgrać zmodyfikowaną wersję. Abit zazwyczaj przez pewien okres aktualizuje biosy płyt pod kątem SATA ale przychodzi chwila kiedy nie wiedzieć czemu ma to ...głęboko gdzieś. Sam przymierzm się do takiej operacji, wygrzebię tylko instrukcję (gdzieś mam wydruk) i mam nadzieję będę się cieszył z lepszego kontrolera.
No to chyba sobie odpuszczę, gdyż w MB mam najnowszy BIOS i chyba już nie będę mógł zrobić aktualizacji na taki sam
Poza tym zaczynam się obawiać o macierz, która działa wyśmienicie, więc raczej wolę nie przedobrzyć przynajmniej w tym zakresie
Przy okazji jakbyś się dogrzebał do tej instrukcji i mógł mi puścić skana to pamiętaj o mnie proszę... Maila znajdziesz w moim profilu, gdyby nie działało wyślij mi PM proszę...

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.02.2006, 21:21   #38
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 22.03.2005
Posty: 24
Edson w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Akurat edytowałem swój wpis jak się odezwałeś.
Nie ma problemu, znajdę tę instrukcję i ci wyślę, to porządny opis z poważnego źródła.
Edson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.02.2006, 23:17   #39
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,228
Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
@1stwasp
Ja zaktualizowałem bios kontrolera wczytując cały nowy bios do płyty. Nie ma możliwości aktualizacji samego biosu przy kontrolerze zintegrowanym. Może jedynie w sposób, który podaje kolega Edson, ale bezpieczeństwo takiego działania stoi pod wielkim znakiem zapytania i ja bym się za to nie zabierał. Nawet nie proszę o przepis, by mnie nie kusiło . Jeśli u Ciebie wszystko działa bez problemu to nie ma co ruszać, bo można przez przypadek zrobić sobie krzywdę .

Co do Majki to ja używam tylko wyjść analogowych i tu jak wiesz nie ma problemów. Poczytałem trochę na forach i w przypadku użycia wyjść cyfrowych ludzie piszą, że są właśnie problemy przy odtwarzaniu zwykłych plików typu *.wav czy *.mp3. Nie ma kłopotu z DD, DTS, ani z tym co słychać na wejściach. Jeden gościu napisał, że w jakiś niepojęty sposób zależy to od playera i u niego wszystko jest OK tylko w Real Playerze. Nie chce mi się w to wierzyć, ale można spróbować.

pozdrawiam
__________________
Lite-On iHBS 112 & 212

Ostatnio zmieniany przez Arepo : 01.03.2006 o godz. 00:29
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.03.2006, 07:02   #40
Redakcja
 
Avatar użytkownika 1stwasp
 
Data rejestracji: 27.12.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 719
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@Arepo
Co do biosu to sprawdziłem wersję którą mam i pochodzi ona mniej więcej z czasu kiedy aktualizowałem bios MB, co oznacza, że faktycznie musiał się zupgradeować z biosem płyty...
Tej osobnej aktualizacji sam się obawiam, ale z ciekawości poprosiłem kolegę Edsona o opis - nawet jak z niego nie skorzystam to przynajmniej będę mądrzejszy

Co do majki to potwierdziłeś to co sam zaobserwowałem... Z jednej strony to ciekawe z drugiej jak poczytałem instrukcję i obejrzałem schemat blokowy to jasno wynika, że tak ma to działać (monitor wejść analogowych + DD, DTS). Wszelki sygnał łącznie z brzęczeniem Windowsa chodzą po wyjsciu 3. Zaopatrzyłem się więc w odpowiedni kabelek - gra i buczy - w zasadzie gra, poprzednia karta buczała

Dzięki!
Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.03.2006, 08:17   #41
Bywalec
 
Data rejestracji: 18.06.2002
Posty: 27
xxlgreg w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
juz sie gubię

dzikuje za porady ale mam jeszcze jeden ostatni problem zwiazany tematem.
Otoz wiem juz ze nie nalezy sie przejmowac tzw przeplotem, czyl materiam zrodlowy (avi) zgrany z kamery powinien zawierac interlace.
Chialem porobic testy na innym materiale i zaczalem zrzucac za omoca najpierw Scenalyzera 4.0. Po zrzuceniu uruchomilem avi`k i okazuje sie ze obraz rozmyty bez interlace`u!!! Wersja Scenalyzer 2.1 TO SAMO! No to moze ULEAD VideoStudio7. Zrobilem probe tym programem na krotkim kawalku . Jest Przeplot a juz wiemy ze przeplot to co tygrysy lubia najbardziej No to zrzucam 2 kasetki dv tym programem z TAKIMI samymi ustawieniami w programie.
No dzisiaj sie biore za montaz. I o dziwo. Otwieram avi w subedicie, MediaPlayerze i nie mam przplotu
CO sie dzieje?
xxlgreg jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.03.2006, 09:09   #42
Redakcja
 
Avatar użytkownika 1stwasp
 
Data rejestracji: 27.12.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 719
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Taa...

Po pierwsze jeżeli program do zgrywania zapewnia podgląd w rozdzielczości innej niz 720x576 (większej lub mniejszej) to obraz moze byc nieostry - to jest tylko podgląd - ma się nijak do materiału zgrywanego.
Chyba, ze podgląd jest taki jak potrzeba a obraz dalej jest nieostry - wtedy trzeba się zastanowic co jest źródłem problemu. Czasami albo nawet w wiekszości kamery budżetowe nagrywaja obraz, który na PC moze sprawiac wrażenie pewnej nieostrości - ale z tym to juz trudno walczyc...

Po drugie softwareowe playery - o czym była mowa w tym wątku - w większości domyslnie usuwaja przeplot.
Stad AVIk po zgraniu stwarza wrażenie progresiive. W Power DVD to bardzo ładnie widać - mozna sobie zrobić podgląd tak i tak.

Wydaje mi się, ze u Ciebie to kwestia właśnie podgladów, ich jakosci, itp. Musisz się jeszcze przyzwyczaic do pewnych zachowań róznych odtwarzaczy, zacząć używac ich swiadomie i wiedziec w myślach, ze to co widzisz nie koniecznie jest tym czym rzeczywiscie to jest.
NoWYSIWYG - he he he...

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.03.2006, 12:51   #43
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Chyba wszystkie playery domyslnie wyswietlaja obraz poprzez nakladke (overlay), ktora jest funkcja karty graficznej. To sprzetowe wspomaganie wyswietlania filmow.

Jesli chcesz zobaczyc jak "na surowo" wyglada obraz podejrzyj plik virtualdubem. on domyslnie nie uzywa zadnego wspomagania z wyjatkiem DirectDraw. Mozna wtedy latwo zobaczyc czy jest interlace, bo obraz ktory widzisz jest co do pixela zgodny z zapisanym materialem. Istnieje tez wersja pozwalajaca ladowac pliki MPEG2.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2006, 16:06   #44
ale bez sklerozy
 
Avatar użytkownika Dziadeczek
 
Data rejestracji: 27.12.2005
Lokalizacja: Lublin
Posty: 54
Dziadeczek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam Kolegów. Chciałem podziękować Kolegom: Piotr34, Arepo, sobrus, Edson, 1stwasp - dzięki waszej ogromnej wiedzy i chęci podzielenia się nią z takimi dyletantami jak ja, osiągnąłem w końcu to co chciałem czyli ładne DVD. Nie zdziałał bym nic bez tego wątku z a powstanie którego dziękuję Koledze xxlgreg. Wszystkie wskazówki znalazłem właśnie tu!! A jak to zrobiłem? przechwytywanie z kamery DV do avi w Pinnacle9, potem w tym samym programie zrobiłem "wycinanki" zbędnych fragmentów, dorobiłem przejścia i zapisałem tak obrobiony materiał do formatu avi. Podkreślam, ten etap zrobiłem w Pinnacle9. Potem użyłem CCE (działa rewelacyjnie) a w ostatnim etapie zrobiłem menu i wypaliłem płytę w TMPGEnc DVD Author. Pozdrawiam z wyrazami głębokiego szacunku: uradowany wielce Dziadeczek
__________________
dziadek Andrzej
Dziadeczek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.04.2006, 10:00   #45
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 13.11.2003
Posty: 4
RadekSo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Edson
3.Authoring. Początkującym polecam TMPGenc DVD Authorung 1.6. Jest prosty i nie robi takiej głupoty jak np. Ulead DVD Workshop czyli ponownego kodowania do mpeg2. TMPGenc DVD Authoring polecam również do wypalania materiału na płytę. Aha, jeśli płyta jest + wcześniej oczywiście tak jak to ktoś wspomniał warto zmienić jej sygnaturę (bitsettig) na DVD-Video.
Wtrące się. W Ulead DVD Workshop można odchaczyć kodowanie do mpg2. Sam używam tego programu tylko do authoringu od kilku lat i ta funkcja dostępna była zarówno we wcześniejszych werrsjach (1.2) jaki i obecnej (2.0). Natomiast kodowaniem u mnie zajmuje się ProCoder.
Pozdrawiam.
RadekSo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:14.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO