![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją |
Ranking: ![]() |
Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kiedys zrobilem probe (w ramach checi pozbycia sie TMPGEnca)
TMPGEnc (myslalem ze jest najlepszy) vs HC Enc 015 vs QuEnc vs FreeEnc (wszystkie oprocz pierwszego sa darmowe) no i wyniki: na poczatku bardzo sie mi spodobal quenc. Material z divxa zakodowal z malym bitrate o niebo lepiej od tmpgenca i o dwa nieba szybciej. jednak na materiale z mojej analogowej kamery po prostu sie wylozyl. Wyszly czasem kwadraciki i juz. Troche sie zmartwilem ale nie poddalem sie i sciagnalem HC oraz FreeEnc. Oba te encodery poradzily sobie z kamera duzo lepiej niz QuEnc, obraz byl wlasciwie idealny, podobnie jak przy TMPGEnc ale w duzo krotszym czasie. Co do TMPGenc to jest swietny przy wysokim bitrate. Przy nizszych jakosc jest zalosna w porownaniu do HC czy FreeEnc , a kodowanie dwuprzebiegowe trwa wieki jesli nie dluzej. (ile ja czasu przez tmpgenc stracilem! zwlaszcza ze kiedys nie mialem prawie 3Ghz potwora. ale myslalem ze wolniej to lepiej...). FreeEnc podobnie jak QuEnc opiera sie na ffmpeg, ale mocno "stuningowanym". Daje bardzo dobre efekty, czasami prawie tak dobre jak HC, w dodatku duzo szybciej (i mozliwe jest kodowanie VBR w jednym przebiegu). Niestety ma tez on swoje wady. Przede wszystkim trudno w nim porzadnie ustawic bitrate, po prostu dziala ono jak chce, mozemy np ustawic 4000kbit a otrzymac plik 2000kbit - dlatego wole HC. Z drugiej strony FreeEnc potrafi generowac bardzo male pliki niezlej jakosci. Moze sie zdarzyc ze 720x576 mpeg2 zrobiony z divxa bedzie zajmowac tyle co wejsciowy divx (!!!) a jakosc bedzie bardzo dobra, praktycznie nie do odroznienia. W najnowszej wersji 050 podobno poprawili problem z bitrate. Mysle ze ten encoder jest tez warty uwagi, ale do waznych archiwalnych rzeczy i tak polecam HC. Natomiast QuEnc wedlug mnie wyraznie odstaje od HC i FreeEnca w przypdaku trudnego materialu, w dodatku jest od tego drugiego sporo wolniejszy. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 25.02.2006 o godz. 13:50 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Jukebox Hero
kodek Cedocida chyba zalatwia sprawe w 100%.
Co do pojawiania sie kropek to jestem bardzo zdziwiony. Kodowalem juz przy pomocy HC niejeden material i to z roznych zrodel i nie zauwazylem zadnych artefaktow. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Jukebox Hero
@1stwasp
bardzo ciekawe uwagi. zapytam sie tylko czy testowales HC Enc? Nie nalezy oceniac encodera po tym ze jest darmowy. Uzywalem TMPGEnca ale moja cierpliwosc sie skonczyla (a poza tym przyznaje nie mialem legalnego a tego nie lubie), teraz jade na HC i na moje oko obraz gorszy nie jest (przynajmniej na materiale z Video8). Profesjonalnych testow nie robilem, ale biorac pod uwage ze nie mialem cierpliwosci w tmpgencu ustawic 2-pass to obraz jest pewnie nawet lepszy ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 27.02.2006 o godz. 22:19 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Redakcja
Data rejestracji: 27.12.2003
![]() |
Cytat:
![]() Robiłem kilka testów HC ale przyznam się szczerze w jego pierwszych (jeżeli nie najpierwszych) wersjach i się trochę zraziłem. A ja jestem z tych co jak się raz do czegoś na początku zrazi to już później po to nie sięga nawet gdyby to coś nagle cudem się stało ![]() ![]() Fakt - prędkość to jest najbardziej poważny mankament TMPGEnc i wiem, że ludzie go nie używają bo ich szlag trafia... Mi to nie przeszkadza - jak pisałem lubię jeździć na weekendy poza miasto więc daję radę ![]() Pozdrawiam!
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@Edson
Widzę, że męczymy się z tą samą płytą ![]() @1stwasp Fajnie, że przyłączyłeś się do dyskusji ![]() ![]() Zrobiłem już sobie szablon w TMPGEnc z podanymi przez Ciebie ustawieniami i będę testował gdy nadarzy się wyjazd weekendowy ![]() Dźwięk AC3 obecnie kompresuję wyłącznie w ffmpeg+gui. Jeśli chodzi o jakieś poważniejsze ingerencje typu zmiana frame rate (stretching) czy częstotliwości próbkowania to robię to w Adobe Audition - nie ma wtedy dyskusji nad jakością. Zresztą równie świetnie przydaje się do tych celów bardzo wczesna i darmowa wersja tego programu Cool Edit 96, trzeba ją tylko znaleźć w sieci. AC3Machine potrafi narobić prawdziwej masakry, przy tego typu konwersjach. Co do Majki 44 to karta bomba. Właśnie mam na głowie moje monitory AKG ![]() pozdrawiam
Ostatnio zmieniany przez Arepo : 28.02.2006 o godz. 02:14 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Jukebox Hero
Chyba wszystkie playery domyslnie wyswietlaja obraz poprzez nakladke (overlay), ktora jest funkcja karty graficznej. To sprzetowe wspomaganie wyswietlania filmow.
Jesli chcesz zobaczyc jak "na surowo" wyglada obraz podejrzyj plik virtualdubem. on domyslnie nie uzywa zadnego wspomagania z wyjatkiem DirectDraw. Mozna wtedy latwo zobaczyc czy jest interlace, bo obraz ktory widzisz jest co do pixela zgodny z zapisanym materialem. Istnieje tez wersja pozwalajaca ladowac pliki MPEG2. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
ale bez sklerozy
Data rejestracji: 27.12.2005
![]() |
Witam Kolegów. Chciałem podziękować Kolegom: Piotr34, Arepo, sobrus, Edson, 1stwasp - dzięki waszej ogromnej wiedzy i chęci podzielenia się nią z takimi dyletantami jak ja, osiągnąłem w końcu to co chciałem czyli ładne DVD. Nie zdziałał bym nic bez tego wątku z a powstanie którego dziękuję Koledze xxlgreg. Wszystkie wskazówki znalazłem właśnie tu!! A jak to zrobiłem? przechwytywanie z kamery DV do avi w Pinnacle9, potem w tym samym programie zrobiłem "wycinanki" zbędnych fragmentów, dorobiłem przejścia i zapisałem tak obrobiony materiał do formatu avi. Podkreślam, ten etap zrobiłem w Pinnacle9. Potem użyłem CCE (działa rewelacyjnie) a w ostatnim etapie zrobiłem menu i wypaliłem płytę w TMPGEnc DVD Author. Pozdrawiam z wyrazami głębokiego szacunku: uradowany wielce Dziadeczek
![]() |
#8 |
ale bez sklerozy
![]() |
Ptanie z natury dyletanckich: by***322;a tu mowa wcze***347;niej o HCEncoder i FreeEnc i o ich zaletach. Pobra***322;em oba ale nie wiem co dalej zrobi***263; bowiem ja mam plik .avi a one domagaj***261; si***281; plik***243;w: d2v lub avs. Mistrzowie!!! o***347;wiecicie Dziadeczka
![]()
![]() |
#10 | |
ale bez sklerozy
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() |
Gdyby VBR 2 pass dawa***322; lepsz***261; jako***347;***263; od CBR 1 pass to nic nie sta***322;oby na przeszkodzie aby producenci enconder***243;w dla dobra jako***347;ci wyj***347;ciowego materia***322;u zaaplikowali multipass CBR. Tak si***281; sk***322;ada, ***380;e ***380;aden producent nie oferuje takiej opcji z tej prostej przyczyny, ***380;e nic by ona w dziedzinie jako***347;ci nie da***322;a, wi***281;c po co niepotrzebnie komplikowa***263; ***380;ycie.
Owszem CCE jako jedyne ze znanych mi enconder***243;w daje mo***380;liwo***347;***263; kodowania multipass CBR ale w instrukcjii wyra***378;nie jest podane i***380; u***380;ywa si***281; tej opcji tylko w przypadku materia***322;u "multiangle" czyli przy filmach nakr***281;conych z wykorzystaniem wielu kamer z mo***380;liwo***347;ci***261; przerzucania podgl***261;du z jednej na drug***261;. Nie chodzi tu o jako***347;***263; ale o dobre zsynchronizowanie linii czasowych. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Proponuję abyś wykonał samodzielnie test kompresji materiału dobrej jakości (powiedzmy z kamery DV), za pomocą CCE, czy HCEnc używając opcji CBR i VBR z 2 lub więcej przebiegami (parametry bitrate-u można ustawić na max.). Rezultat powinien być widoczny (dla ułatwienia zrób zrzut klatki w szybkiej scenie, powiększ i porównaj lub uważnie obserwuj odwzorowanie kolorów w ciemnych miejscach).
Cała siła kompresji kilkuprzebiegowej polega między innymi na dokładnym ułożeniu bitów dla każdej klatki obrazu w zależności od analizy wykonanego wcześniej ruchu. Nie pozwala na to metoda CBR. Kiedyś znalazłem w sieci taki opis (dotyczy kodowania wieloprzebiegowego) i mylę, że jest on prawdziwy : ***8222;Można sobie to wyobrazić na podstawie kolorowej kuli na czarnym tle, szybko odbijającej się po ekranie. Przy metodzie CBR, na całej powierzchni obrazu mamy podobne ułożenie bitów, gdyż kodek nie wie gdzie występuje ruch i obdziela cały obszar podobnie. Przy metodzie VBR fragment z poruszającą się piłką opisuje dużo większa liczba informacji, gdyż czarne tło, tego nie potrzebuje. Przykład ten jest uproszczony do minimum, ale pokazuje na czym polega między innymi przewaga metody kilkuprzebiegowej.***8221; Aby było śmieszniej, każdy kolejny przebieg powoduje jeszcze dodatkowy wzrost jakości, choć jak zostało już wielokrotnie opisane nie jest to do wychwycenia powyżej 8-10 razy. Zresztą w instrukcji do CCE masz jak byk napisane, że każdy kolejny przebieg powoduje wzrost jakości obrazu ![]() Jeśli jednak nie zauważysz różnicy, to pozwól, że przytoczę Ci kilka oczywistych i powszechnie znanych faktów : - prawie żadne z profesjonalnych wydań filmów na DVD nie mają kodowania CBR - ludzie, którzy kupili kamery z kompresją bezpośrednio do mpeg-2, skarżą się na złą lub nawet fatalną jakość obrazu mimo posiadania w opcjach możliwości ustawienia bardzo wysokich wartości bitrate, szczególnie jest to dotkliwe w miejscach słabo oświetlonych - zgrany od razu do mpeg-2 materiał za pomocą kart TV jest słabej jakości (sam to wiele razy doświadczyłem, niesławne rozjechania kolorów), po zastosowaniu kodeka DV i kompresji kilkuprzebiegowej rezultat jest nieporównywalnie lepszy. Naturalnie jeśli chcesz to używaj metody CBR, może akurat to ustawienie Ci bardziej odpowiada. Ja jednak na podstawie swoich własnych doświadczeń i obserwacji mogę powiedzieć, że metoda VBR i klika przebiegów ma zdecydowanie lepszą jakość niż CBR. pozdrawiam
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.04.2006
![]() |
witam
prosze o pomoc-pr***243;bowa***322;em kompresowac avi do mpg2 za pomoca HC wg opisu kolegi Sobrusa(dzieki za miniporadnik) ale wyjsciowy plik *.m2v jest zupelnie nieczytelny-poziome uko***347;ne pasy, czy ktos moze wie co mo***380;e by***263; przyczyn***261;? z g***243;ry dzi***281;ki za wszelkie wskaz***243;wki |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Bywalec
Data rejestracji: 18.06.2002
![]() |
dv-dvd kiepska jakosc (ponownie)
Witam ponownie. Juz raz walkowalem ten temat ale problem powrocil jak bumerang.
Otoz stworzylem krociotki filmik w UleadMediaStudio8. Jakosc pliku wynikowego bez zarzutow. Przepuscilem go przez CanoPus Procoder2 w opcji ->dvd (vob, mastering quality, Bitrate Type VBR - 2pass 6000-8000kbps, Interlacing BFF). W wyniku tej obrobki dostalem cos strasznego. Wczesniej sie juz bawilem tym softem i nie bylo takich scen. Zalaczam screeny zrobione PowerDVD6 z pliku vob i ponizej avi(dv). Bede wdzieczy za porady. pozdrawiam Grzesiek Szczegolnie licze na Arepo i 1stwasp ktorzy mi ostatnio BARDZO pomogli. Screeny PS. Przepraszam za jakosc zdjec ale sa to ujecia z okna helikoptera i wszystkie sa rozmazane. Ostatnio zmieniany przez xxlgreg : 28.06.2006 o godz. 11:59 |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nie wiem co jest, ale jak klikam w tego linka to mi się wikipedia otwiera
![]() http://pl.wikipedia.org/wiki/Strona_g%C5%82%C3%B3wna |
![]() |
![]() |