Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 2, średnio 5.00. Tryby wyświetlania
Stary 25.02.2006, 13:46   #1
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Kiedys zrobilem probe (w ramach checi pozbycia sie TMPGEnca)
TMPGEnc (myslalem ze jest najlepszy) vs HC Enc 015 vs QuEnc vs FreeEnc
(wszystkie oprocz pierwszego sa darmowe)

no i wyniki:
na poczatku bardzo sie mi spodobal quenc. Material z divxa zakodowal z malym bitrate o niebo lepiej od tmpgenca i o dwa nieba szybciej. jednak na materiale z mojej analogowej kamery po prostu sie wylozyl. Wyszly czasem kwadraciki i juz. Troche sie zmartwilem ale nie poddalem sie i sciagnalem HC oraz FreeEnc.

Oba te encodery poradzily sobie z kamera duzo lepiej niz QuEnc, obraz byl wlasciwie idealny, podobnie jak przy TMPGEnc ale w duzo krotszym czasie. Co do TMPGenc to jest swietny przy wysokim bitrate. Przy nizszych jakosc jest zalosna w porownaniu do HC czy FreeEnc , a kodowanie dwuprzebiegowe trwa wieki jesli nie dluzej. (ile ja czasu przez tmpgenc stracilem! zwlaszcza ze kiedys nie mialem prawie 3Ghz potwora. ale myslalem ze wolniej to lepiej...).

FreeEnc podobnie jak QuEnc opiera sie na ffmpeg, ale mocno "stuningowanym". Daje bardzo dobre efekty, czasami prawie tak dobre jak HC, w dodatku duzo szybciej (i mozliwe jest kodowanie VBR w jednym przebiegu). Niestety ma tez on swoje wady. Przede wszystkim trudno w nim porzadnie ustawic bitrate, po prostu dziala ono jak chce, mozemy np ustawic 4000kbit a otrzymac plik 2000kbit - dlatego wole HC. Z drugiej strony FreeEnc potrafi generowac bardzo male pliki niezlej jakosci. Moze sie zdarzyc ze 720x576 mpeg2 zrobiony z divxa bedzie zajmowac tyle co wejsciowy divx (!!!) a jakosc bedzie bardzo dobra, praktycznie nie do odroznienia. W najnowszej wersji 050 podobno poprawili problem z bitrate. Mysle ze ten encoder jest tez warty uwagi, ale do waznych archiwalnych rzeczy i tak polecam HC.

Natomiast QuEnc wedlug mnie wyraznie odstaje od HC i FreeEnca w przypdaku trudnego materialu, w dodatku jest od tego drugiego sporo wolniejszy.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 25.02.2006 o godz. 13:50
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.02.2006, 13:17   #2
sobrus
Jukebox Hero

sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
kodek Cedocida chyba zalatwia sprawe w 100%.
Co do pojawiania sie kropek to jestem bardzo zdziwiony. Kodowalem juz przy pomocy HC niejeden material i to z roznych zrodel i nie zauwazylem zadnych artefaktow.
Stary 27.02.2006, 22:17   #3
sobrus
Jukebox Hero

@1stwasp
bardzo ciekawe uwagi. zapytam sie tylko czy testowales HC Enc? Nie nalezy oceniac encodera po tym ze jest darmowy. Uzywalem TMPGEnca ale moja cierpliwosc sie skonczyla (a poza tym przyznaje nie mialem legalnego a tego nie lubie), teraz jade na HC i na moje oko obraz gorszy nie jest (przynajmniej na materiale z Video8).
Profesjonalnych testow nie robilem, ale biorac pod uwage ze nie mialem cierpliwosci w tmpgencu ustawic 2-pass to obraz jest pewnie nawet lepszy .

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 27.02.2006 o godz. 22:19
Stary 27.02.2006, 22:28   #4
1stwasp
Redakcja

Data rejestracji: 27.12.2003
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus
@1stwasp
bardzo ciekawe uwagi. zapytam sie tylko czy testowales HC Enc? Nie nalezy oceniac encodera po tym ze jest darmowy. Uzywalem TMPGEnca ale moja cierpliwosc sie skonczyla (a poza tym przyznaje nie mialem legalnego a tego nie lubie), teraz jade na HC i na moje oko obraz gorszy nie jest (przynajmniej na materiale z Video8).
Profesjonalnych testow nie robilem, ale biorac pod uwage ze nie mialem cierpliwosci w tmpgencu ustawic 2-pass to obraz jest pewnie nawet lepszy .
Hej

Robiłem kilka testów HC ale przyznam się szczerze w jego pierwszych (jeżeli nie najpierwszych) wersjach i się trochę zraziłem.
A ja jestem z tych co jak się raz do czegoś na początku zrazi to już później po to nie sięga nawet gdyby to coś nagle cudem się stało Może to i źle, ale taki już jestem

Fakt - prędkość to jest najbardziej poważny mankament TMPGEnc i wiem, że ludzie go nie używają bo ich szlag trafia...
Mi to nie przeszkadza - jak pisałem lubię jeździć na weekendy poza miasto więc daję radę

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.02.2006, 02:08   #5
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
@Edson
Widzę, że męczymy się z tą samą płytą . Ma ona niestety duże problemy z poprawną pracą z dwoma dyskami SATA i to zarówno przy ustawieniu macierzy jak i bez. Ja mam RAID0 i nic nie świadomy uszkodziłem sobie całą masę danych, głównie dużych plików (na szczęście miałem backup). Zobacz ten temat . Cała sprawa wyszła podczas nieudanych prób kompresji dużych plików. Na szczęście przestawienie jednej opcji w biosie pomogło. To podobno wina złej współpracy kontrolera z chipsetem. Widziałem nawet wypowiedzi, że tej płyty po prostu nie można zmusić do bezbłędnej pracy z 2 dyskami sata. Może u Ciebie był podobny problem z uszkodzeniem danych zobacz tu.

@1stwasp
Fajnie, że przyłączyłeś się do dyskusji , zawsze czegoś nowego się człowiek dowie. Muszę Ci powiedzieć, że zrobiłem kilka filmów w TMPGEnc ale dałem sobie spokój, naturalnie z powodu prędkości działania. Na słabszych ustawieniach, które stosowałem, rezultat był również dobry, chociaż raz miałem dziwne wrażenie, że kolory w stosunku do źródła trochę wyblakły (może coś było namieszane). Ja z resztą chyba nie jestem specjalnie wymagający jeśli chodzi o obraz i dopóki film jest ostry i coś mi w nim wyraźnie nie przeszkadza to jestem zadowolony . Dlatego nawet działanie QuEnc mnie zadowala, szczególnie w Rebuilderze.

Zrobiłem już sobie szablon w TMPGEnc z podanymi przez Ciebie ustawieniami i będę testował gdy nadarzy się wyjazd weekendowy .

Dźwięk AC3 obecnie kompresuję wyłącznie w ffmpeg+gui. Jeśli chodzi o jakieś poważniejsze ingerencje typu zmiana frame rate (stretching) czy częstotliwości próbkowania to robię to w Adobe Audition - nie ma wtedy dyskusji nad jakością. Zresztą równie świetnie przydaje się do tych celów bardzo wczesna i darmowa wersja tego programu Cool Edit 96, trzeba ją tylko znaleźć w sieci. AC3Machine potrafi narobić prawdziwej masakry, przy tego typu konwersjach.

Co do Majki 44 to karta bomba. Właśnie mam na głowie moje monitory AKG i delektuję się tym dźwiękiem. Do tego rewelacyjnie napisane sterowniki, dobre wejście mikrofonowe i inne bajery typu DirectWIRE. Widziałem wcześniej w działaniu z Cubase-m starszą wersję (MK II) i po prostu praca w ***8222;prawdziwym***8221; ASIO, jest czymś pięknym. Szczególnie, że teraz nawet takie programy jak tracker-y przechodzą na ASIO. Miałem już dosyć użerania się z Live-m i KX-ami, które nie działały tak jak tego oczekiwałem, nie mówiąc już o Sound Storm-ie, który jest OK, ale wyłącznie do gier. Powiem tak : prawdziwa przyjemność w słuchaniu muzyki i komfort przy pracy z aplikacjami audio. Fajnie jest odkrywać nowe rzeczy w ulubionych utworach. Życzę miłego słuchania.

pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez Arepo : 28.02.2006 o godz. 02:14
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.03.2006, 13:51   #6
sobrus
Jukebox Hero

Chyba wszystkie playery domyslnie wyswietlaja obraz poprzez nakladke (overlay), ktora jest funkcja karty graficznej. To sprzetowe wspomaganie wyswietlania filmow.

Jesli chcesz zobaczyc jak "na surowo" wyglada obraz podejrzyj plik virtualdubem. on domyslnie nie uzywa zadnego wspomagania z wyjatkiem DirectDraw. Mozna wtedy latwo zobaczyc czy jest interlace, bo obraz ktory widzisz jest co do pixela zgodny z zapisanym materialem. Istnieje tez wersja pozwalajaca ladowac pliki MPEG2.
Stary 07.03.2006, 17:06   #7
Dziadeczek
ale bez sklerozy

Data rejestracji: 27.12.2005
Dziadeczek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam Kolegów. Chciałem podziękować Kolegom: Piotr34, Arepo, sobrus, Edson, 1stwasp - dzięki waszej ogromnej wiedzy i chęci podzielenia się nią z takimi dyletantami jak ja, osiągnąłem w końcu to co chciałem czyli ładne DVD. Nie zdziałał bym nic bez tego wątku z a powstanie którego dziękuję Koledze xxlgreg. Wszystkie wskazówki znalazłem właśnie tu!! A jak to zrobiłem? przechwytywanie z kamery DV do avi w Pinnacle9, potem w tym samym programie zrobiłem "wycinanki" zbędnych fragmentów, dorobiłem przejścia i zapisałem tak obrobiony materiał do formatu avi. Podkreślam, ten etap zrobiłem w Pinnacle9. Potem użyłem CCE (działa rewelacyjnie) a w ostatnim etapie zrobiłem menu i wypaliłem płytę w TMPGEnc DVD Author. Pozdrawiam z wyrazami głębokiego szacunku: uradowany wielce Dziadeczek
Stary 09.04.2006, 16:28   #8
Dziadeczek
ale bez sklerozy

Ptanie z natury dyletanckich: by***322;a tu mowa wcze***347;niej o HCEncoder i FreeEnc i o ich zaletach. Pobra***322;em oba ale nie wiem co dalej zrobi***263; bowiem ja mam plik .avi a one domagaj***261; si***281; plik***243;w: d2v lub avs. Mistrzowie!!! o***347;wiecicie Dziadeczka? Pewno tak! i wyjdzie znowu, ***380;e Dziadeczek my***347;li czapk***261; a nie g***322;ow***261; Hi Hi
Stary 09.04.2006, 16:52   #9
Arepo
Guru

Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Kolega sobrus wyjaśnił wszystko w poście nr 10.

pozdrawiam
Stary 09.04.2006, 17:44   #10
Dziadeczek
ale bez sklerozy

Cytat:
Napisany przez Arepo
Kolega sobrus wyjaśnił wszystko w poście nr 10.

pozdrawiam
Bardzo Ci dziękuję. Ale to wszystko dla mnie jest zbyt zawiłe. Z czystej ciekawości chciałem zobaczyć co można zrobić przy pomocy tych programów ale w tej sytuacji pozostanę przy Canopusie. Jednak moja "czapka" już nie ogarnia pewnych spraw. Raz jeszcze dziękuję Arepo.
Stary 10.04.2006, 00:54   #11
Edson
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.03.2005
Edson w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Gdyby VBR 2 pass dawa***322; lepsz***261; jako***347;***263; od CBR 1 pass to nic nie sta***322;oby na przeszkodzie aby producenci enconder***243;w dla dobra jako***347;ci wyj***347;ciowego materia***322;u zaaplikowali multipass CBR. Tak si***281; sk***322;ada, ***380;e ***380;aden producent nie oferuje takiej opcji z tej prostej przyczyny, ***380;e nic by ona w dziedzinie jako***347;ci nie da***322;a, wi***281;c po co niepotrzebnie komplikowa***263; ***380;ycie.
Owszem CCE jako jedyne ze znanych mi enconder***243;w daje mo***380;liwo***347;***263; kodowania multipass CBR ale w instrukcjii wyra***378;nie jest podane i***380; u***380;ywa si***281; tej opcji tylko w przypadku materia***322;u "multiangle" czyli przy filmach nakr***281;conych z wykorzystaniem wielu kamer z mo***380;liwo***347;ci***261; przerzucania podgl***261;du z jednej na drug***261;. Nie chodzi tu o jako***347;***263; ale o dobre zsynchronizowanie linii czasowych.
Edson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.04.2006, 20:09   #12
Arepo
Guru

Proponuję abyś wykonał samodzielnie test kompresji materiału dobrej jakości (powiedzmy z kamery DV), za pomocą CCE, czy HCEnc używając opcji CBR i VBR z 2 lub więcej przebiegami (parametry bitrate-u można ustawić na max.). Rezultat powinien być widoczny (dla ułatwienia zrób zrzut klatki w szybkiej scenie, powiększ i porównaj lub uważnie obserwuj odwzorowanie kolorów w ciemnych miejscach).

Cała siła kompresji kilkuprzebiegowej polega między innymi na dokładnym ułożeniu bitów dla każdej klatki obrazu w zależności od analizy wykonanego wcześniej ruchu. Nie pozwala na to metoda CBR.

Kiedyś znalazłem w sieci taki opis (dotyczy kodowania wieloprzebiegowego) i mylę, że jest on prawdziwy :

***8222;Można sobie to wyobrazić na podstawie kolorowej kuli na czarnym tle, szybko odbijającej się po ekranie. Przy metodzie CBR, na całej powierzchni obrazu mamy podobne ułożenie bitów, gdyż kodek nie wie gdzie występuje ruch i obdziela cały obszar podobnie. Przy metodzie VBR fragment z poruszającą się piłką opisuje dużo większa liczba informacji, gdyż czarne tło, tego nie potrzebuje. Przykład ten jest uproszczony do minimum, ale pokazuje na czym polega między innymi przewaga metody kilkuprzebiegowej.***8221;

Aby było śmieszniej, każdy kolejny przebieg powoduje jeszcze dodatkowy wzrost jakości, choć jak zostało już wielokrotnie opisane nie jest to do wychwycenia powyżej 8-10 razy. Zresztą w instrukcji do CCE masz jak byk napisane, że każdy kolejny przebieg powoduje wzrost jakości obrazu .

Jeśli jednak nie zauważysz różnicy, to pozwól, że przytoczę Ci kilka oczywistych i powszechnie znanych faktów :

- prawie żadne z profesjonalnych wydań filmów na DVD nie mają kodowania CBR
- ludzie, którzy kupili kamery z kompresją bezpośrednio do mpeg-2, skarżą się na złą lub nawet fatalną jakość obrazu mimo posiadania w opcjach możliwości ustawienia bardzo wysokich wartości bitrate, szczególnie jest to dotkliwe w miejscach słabo oświetlonych
- zgrany od razu do mpeg-2 materiał za pomocą kart TV jest słabej jakości (sam to wiele razy doświadczyłem, niesławne rozjechania kolorów), po zastosowaniu kodeka DV i kompresji kilkuprzebiegowej rezultat jest nieporównywalnie lepszy.

Naturalnie jeśli chcesz to używaj metody CBR, może akurat to ustawienie Ci bardziej odpowiada. Ja jednak na podstawie swoich własnych doświadczeń i obserwacji mogę powiedzieć, że metoda VBR i klika przebiegów ma zdecydowanie lepszą jakość niż CBR.

pozdrawiam
Stary 29.04.2006, 07:06   #13
maposte
Nowy na forum

Data rejestracji: 09.04.2006
maposte w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
witam
prosze o pomoc-pr***243;bowa***322;em kompresowac avi do mpg2 za pomoca HC wg opisu kolegi Sobrusa(dzieki za miniporadnik) ale wyjsciowy plik *.m2v jest zupelnie nieczytelny-poziome uko***347;ne pasy, czy ktos moze wie co mo***380;e by***263; przyczyn***261;? z g***243;ry dzi***281;ki za wszelkie wskaz***243;wki
maposte jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.06.2006, 10:10   #14
xxlgreg
Bywalec

Data rejestracji: 18.06.2002
xxlgreg w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
dv-dvd kiepska jakosc (ponownie)

Witam ponownie. Juz raz walkowalem ten temat ale problem powrocil jak bumerang.
Otoz stworzylem krociotki filmik w UleadMediaStudio8. Jakosc pliku wynikowego bez zarzutow.
Przepuscilem go przez CanoPus Procoder2 w opcji ->dvd (vob, mastering quality, Bitrate Type VBR - 2pass 6000-8000kbps, Interlacing BFF). W wyniku tej obrobki dostalem cos strasznego.
Wczesniej sie juz bawilem tym softem i nie bylo takich scen.
Zalaczam screeny zrobione PowerDVD6 z pliku vob i ponizej avi(dv).
Bede wdzieczy za porady.
pozdrawiam Grzesiek
Szczegolnie licze na Arepo i 1stwasp ktorzy mi ostatnio BARDZO pomogli.

Screeny

PS. Przepraszam za jakosc zdjec ale sa to ujecia z okna helikoptera i wszystkie sa rozmazane.

Ostatnio zmieniany przez xxlgreg : 28.06.2006 o godz. 11:59
xxlgreg jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.06.2006, 10:22   #15
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
nie wiem co jest, ale jak klikam w tego linka to mi się wikipedia otwiera

http://pl.wikipedia.org/wiki/Strona_g%C5%82%C3%B3wna
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: