![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 24.01.2003
![]() |
![]()
Witam.
Mam WinXP Pro SP2, RAM 1GB (dual), Athlon 3 GHz (Burton), HDD - 180 GB Maxtor 7200-8MB. Wszystko siedzi na ASUS A7N8X-Deluxe. Od jakiegoś już czasu próbuję przekonwertować godzinny materiał z kamery miniDV (mam już go na twardzielu) na format mpeg2. Próbowałem już kilku aplikacji. Począwszy od Nero Vison Express, przez TMPEG DVD Source Creator, po CCE i Canopus ProCoder 2. Za każdym razem, każda z aplikacji mi wywala jakiś komunikat o błędzie. Albo włacza się Error Reporting Service, a potem Postmortem Debugger, albo jak w przypadku Nero Vision Express w logu mam "errora": DVDEngine ERROR DVDEngine cause: 128 (nmc_processing_exception) DVDEngine source: DEGuardNMCConversion DVDEngine description: SEH EXCEPTION caught during INeroMediaConverter: ![]() [12:14:54] DVDEngine A w przypadku TMPGEnc: Read Error occured at adress 03ED5A3E of module `P3Package.dll` with 85000004 Nie mam pojęcia czy chodzi o plik źródłowy w formacie DV, czy o to że w moich windowsach sie coś pokiełbasiło z kodekami, czy może coś ze sprzętem. Proszę o sugestie. Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam
Athlone 3000+XP Barton ASUS A7N8X-Deluxe Gainward GeForce FX5900 Ultra2 Sound Blaster Live! Ram 1000 MB PC 433 Ostatnio zmieniany przez donvit : 18.06.2005 o godz. 22:09 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
nie masz nic podkrecone?
ja mialem podobne problemy, przyczyna moze byc niestabilna praca podzespolow (procesor, ram, zasilacz) ale niewykluczone, ze problem moze byc softwarowy w procoderze co Ci melduje? czy w innych aplikacjach rowniez zdarzaja sie jakies bledy?
![]() |
#3 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
![]() ![]() W ProCoder po jakiś 30 minutach wyskakuje komunikat Microsoft Error Reporting Service, a zaraz po nim uruchamia się Microsoft PostMortem Debbuger (drwtsn32.exe zadaje się) i wszystko sie zamyka. Czasem następuje pad explorera. To samo dotyczy CCS. Ale co dziwniejsze. Gdy próbuje zakodować do MPEG2 tylko fragment tego materiału (jakieś 10 minut), tzn. zgrywam z kamerki tylko 10 minut a nie całą godzinę, to nie ma problemu. Własnie zakodowałem do MPEG2 to pierwsze 10 minut materiału za pomocą TMPGEnc Plus. Prawdopodbnie poszło by również z ProCoder`em i CCS. Ale dlaczego wysypuje się na tym godzinnym materiale ? Dodam, ze jest to ok 12 GB plik w formacie DV, który siedzi sobie u mnie na NTFS-ie.
Athlone 3000+XP Barton ASUS A7N8X-Deluxe Gainward GeForce FX5900 Ultra2 Sound Blaster Live! Ram 1000 MB PC 433 Ostatnio zmieniany przez donvit : 19.06.2005 o godz. 02:21 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
ten drwtsn32.exe to jak sadze dr Watson z pakietu Nortona
moze on cos bruzdzi, nie mam za bardzo pomyslu ale sprobuj moze pozamykac wszystko, rowniez to co siedzi w tray'u i zostawic tylko procodera i wtedy sprobowac
![]() |
#5 | ||
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
A poza tym to: Cytat:
Athlone 3000+XP Barton ASUS A7N8X-Deluxe Gainward GeForce FX5900 Ultra2 Sound Blaster Live! Ram 1000 MB PC 433 Ostatnio zmieniany przez donvit : 19.06.2005 o godz. 22:48 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
![]() |
hm...
Hej ludziska ! Czy naprawde nikt nie jest mi w stanie choć trochę pomóc ? Ja naprawdę odchodzę od zmysłów. W tej chwili przeinstalowałem system i nadal nie mogę zakodować moich avików w formacie DV do mpeg2. W tej chwili po jakimś czasie od rozpoczęscia konwersji w TMPGEnc wyskakuje mi bluescreen z błędami jak na załączonym obrazku lub taki gdzie błąd wskazuje na jakiś plik win32k.sys. Powtarzam: system jest po świerzej reinslace. Moja kamera to miniDV Sony HC-32. Materiał zgrywam na dysk twardy za pomocą Windows Movie Maker albo Ulead Video Capture. Potem albo bezpośrednio koduje do mpeg2, albo tak jak ostatnio w programie VirtualDUB rozdzielam video od audio i dopiero rozpoczynam konwersje. Tak czy inaczej systuacja sie powtarza. Co może być powodem tego ? Dodam jeszcze ze zainstalowałem najnowsze stery do chepasetu, muzykii grafiki. Nie pomogło... Proszę was o pomoc...
![]() |
#7 | |
Redakcja
Data rejestracji: 27.12.2003
![]() |
Cytat:
Pozdrawiam!
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Błąd STOP 0x0000008e świadczy o błędnie działających pamięciach.
Zrób sobie jakieś testy np.: programem Prime95 (jest tu: http://mersenne.org/gimps/p95v238.exe) i zobacz czy przejdzie co najmniej godzinę na Torture Test - Blend. Zapewne tak nie będzie. Prawdopodobnie masz ustawione zbyt agresywne timingi w Biosie. Przy 1 GB kontroler jest mocno obciążony i może nie wyrabiać nawet na fabrycznych ustawieniach. Jeśli masz 2 moduły 512 MB, które do tego chodzą w Dual Channel to już w ogóle. Rozwiązanie to obniżenie timingów lub/oraz podniesienie napięcia dla ramu. Istnieje też możliwość, że zasilacz nie wyrabia lub pamięci uszkodziły się fizycznie (mało prawdopodobne). Ja miałem problem z Geilami CL2, za nic nie chciały pracować w DC na fabrycznych ustawieniach. Rozwiązanie przyniosło zwiększenie napięcia do 1,8 V lub obniżenie do CL2,5. Niech Cię nie zwiedzie, że normalnie wszystko działa OK, dopiero pod pełnym, długotrwałym obciążeniem (takim jak kodowanie filmu) wychodzą takie perełki. Sprawdź to co pisałem powyżej i powinno być OK. Pozdrawiam edit : naturalnie chodzi o zwiększenie napięcia do 2,8 V a nie jak napisałem 1,8 V
Ostatnio zmieniany przez Arepo : 02.07.2005 o godz. 13:38 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hej ludziu! Nikt nie jest jasnowidzem! To nie jest problem z Procoderem, czy CCE - tylko problem hardwarowo/driverowy. Siedzisz przed tym komputerem - przejrzyj podgląd zdarzeń, sprawdź czy nie pojawiają się jakieś błędy sterowników w system logu.
Przetestuj pamięć operacyjną. Spróbuj w zaawansowanych właściwościach ekranu -> rozwiązywanie problemów - wyłączyć 'przyspieszanie sprzętowe'. Spróbuj wyłączyć podgląd obrazu przy kodowaniu. Próbuj... |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Ok spróbuję po kolei wszystkiego. Ale najpierw prosiłbym o pomoc w sprawie dość elementarnej. Otórz podam dokładnie jakie model jest moich pamięci a wy pomożecie mi sprawdzić czy są one poprawnie ustawione w biosie, bo mam wrażenie że może być z tym coś nie tak. W biose mam ustawione wszystko na auto i optimal, ale może tu ustawienia odbiegają gdzieś od fabrcznie zalecanych timingów moich pamięci. Problem w tym, ze nie za bardzo się na tym znam (dlatego z resztą wszystk mam ustawione na auto
![]() Ok. Pamięci: Kingston KVR400X64C3AK2/1G, czyli dwie dualne kośći po 512 MB na każdej PC 3200. TUTAJ znajduje się skrócona specyfikacja tych układów wraz z podanie timingów i składowej Cas Latency. A TUTAJ jeszcze pare informacji. A teraz prosił bym o podanie mi prawidłowych wrtośći ustawień biosu w oparciu o specyfikacjie. Chodzi mi o następujące funkcje w biose: SDRAM Active Precharge Delay SDRAM RAS to CAS Delay SDRAM RAS Precharge Delay SDRAM CAS Latency DDR Reference Voltage dodam tylko, ze wtej chwili mam je jeszcze ustwione w trybie single. Będę zobowiązany.
Athlone 3000+XP Barton ASUS A7N8X-Deluxe Gainward GeForce FX5900 Ultra2 Sound Blaster Live! Ram 1000 MB PC 433 Ostatnio zmieniany przez donvit : 02.07.2005 o godz. 13:26 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Właśnie sprawdziłem, a na stronie ASUS-a pojawił się update Bios-u do mojej płyty głównej, a tam można przeczytać:
Cytat:
Update biosu już wykonany.
![]() |
![]() |
#13 |
Stały bywalec ;)
![]() |
hmm...
Problem rozwiązany. Pomógł jedank update biosu płyty głównej. Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.
![]() |
|
|