Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 19.10.2005, 19:49   #1
zadymek
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 06.09.2005
Posty: 20
zadymek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question DVD Lab pro

Kieruję ten temat zwłaszcza do WITT'a, który sądząc po postach liznął już trochę DVD Lab. Otórz robię sobie od pewnego czasu kompilację w ww programie mam już wszystko zrobione łącznie z menusami ale jednej rzeczy nie udało mi się wymusić na programie. I może ktoś mi napisze czy w ogóle da się to tu zrobić.
Chodzi mi o to co mają wszystkie filmy DVD związane z przyciskiem Play(Start filmu itd) z menu płyty-z pierwszym razem rozpoczyna on film od początku ale później ten sam przycisk służy z resume, a o ile ja zauważyłem to w DVD lab da się pod dany "button" przypisać jedną funkcję. Nasuwa się więc mi tutaj pytanie czy jest jakiś trick(kombinacja opcji, dodatkowe menu itp), dzięki któremu dałbym radę uzyskać ten efekt w DVD Lab pro.Z góry dziękuję za wszystkie ewentualne porady.

PS Próbowałem dodać osobny button wywołujacy funkcję Resume ale działa prawidłowo tylko gdy film już wystartował, a gdy dopiero co włożyłem płytę i użyłem go to zwyczajnie wyświetla ekran powitalny DVD playera. Więc chyba ten zabieg mija się z celem.
zadymek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.10.2005, 01:15   #2
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,556
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Zawsze i w każdym programie do authoringu pod button można podpiąć tylko jedną komendę. A sprawa jest prosta, jeśli się zastanowić jak to wszystko działa. Zwróć uwagę, że w każdym PGC masz pre commands wykonywane przed wyświetleniem tytułu, i post commands które wykonywane są po wyświetleniu.
Skorzystaj z jakiegoś wolnego rejestru, załóżmy GPRM(0). W post commands menu wywołującego film (po naciśnięciu klawisza play) umieść instrukcję sprawdzającą wartość tego rejestru:

if (GPRM(0) == 1) then (RSM)

Defaultowo po włożeniu płyty wszystkie rejestry są wyzerowane, więc przy pierwszym wywołaniu funkcji play warunek nie jest spełniony. Żeby zadziałał po rozpoczęciu wyświetlania wystarczy w pre commands filmu umieścić instrukcję ustawiającą wartość tego rejestru na 1 :

Set GPRM(0) = mov(1)

Prawda, że proste?
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.10.2005, 22:23   #3
1stwasp
Redakcja
 
Avatar użytkownika 1stwasp
 
Data rejestracji: 27.12.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 719
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmmm...

Po pierwsze działanie RESUME zależy od firmwareu odtwarzacza DVD - niektóre w omawianym przypadku powrócą do filmu, niektóre najpierw zaczną sprawdzać czy mogą powrócić. Mój player za pierwszym naciśnięciem PLAY uruchamia film ale za kolejnym zamiast RSM pokazuje swój ekran powitalny (zamiast filmu).
Proponuję przy oglądaniu i poruszaniu się po menu korzystać z przycisków jak nalezy, tzn. nie powracać do filmu z wykorzystaniem przycisku PLAY jako select button a korzystać z przycisku ENTER - działania z pilota są ściśle skorygowane z firmware odtwarzacza, a ten ze specyfikacją DVD Video, która czasami ma swoje wymogi inne niż pozornie nam się może wydawać.
BTW - rozwiązanie, które proponujesz Reetou w mojej opinii to placebo. Oczywiście ono zadziała, ale tak samo jakby go nie było... W jawny sposób deklarujesz RSM, ale tak zadeklarowane RSM jest niczym innym jak RSM=0. Oznacza to, że RSM wróci tam gdzie było CallSS - niekoniecznie na początek filmu czy w miejsce z którego przerwaliśmy odtwarzanie filmu (a oto chyba chodziło koledze zadymkowi).
Czyli nie powinno się zmienić zachowanie playera - powtarzam w mojej opinii, moge sie mylić...

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.10.2005, 00:40   #4
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,556
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cóż, moje doświadczenie (nie twierdzę, że duże ) opiera się na analizie programów istniejących tytułów i na tym, co sam 'stworzę' i przetestuję na moim sprzęcie. Opisana przeze mnie wyżej procedura poprawnie działa na Yamaha 550 - wznawiane jest odtwarzanie filmu od momentu przerwania.

Nie twierdzę jednak, że jest poprawna - nie mam możliwości testowania na innych playerach, a skoro twierdzisz, że nie jest, bo u Ciebie nie działa - wypada mi się tylko z tym zgodzić. To tyle na temat 'bicia się w piersi'

Mam też prośbę - jakbyś mógł nakierować mnie na jakiś opis poprawnej metody (tzn. działającej niezależnie od playera) rozwiązującej w/w problem, byłbym wdzięczny. Człowiek uczy się przez całe życie

Pozdrawiam i dzięki za zwrócenie uwagi.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.10.2005, 09:23   #5
1stwasp
Redakcja
 
Avatar użytkownika 1stwasp
 
Data rejestracji: 27.12.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 719
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hej!
Problem z RSM leży po stronie firmware odtwarzacza, jak pisałem (temat ten też był wałkowany na doom9).
Ja też próbowałem różnych metod zmuszania mojego playera do zachowań przeze mnie pożądanych i z różnym skutkiem. W każdym bądź razie juz przestałem sobie tym zawracać głowę - na tytułach oryginalnych jak i na moich własnych przeze mnie robionych zachowuje się tak samo.
Być może Twój player jest z tych co analizuje warunki związane z RSM, mój tego nie robi, a pewnie inne playery innych marek, lub nawet inne typy tego samego producenta mogą zachowywać się inaczej.
Drugą ważną sprawą jest zdanie sobie sprawy z tego do czego są przyciski. Nie przez przypadek na pilocie jest START i ENTER.
Przycisk START nie powinien być wykorzystywany do wyboru przycisków, choć zwykle działa, itp.
Napisałem, że jest to placebo, gdyż na zdrowy rozsądek ta regułka robi to samo co powinien robić player sam z siebie.
Choć jak piszesz może to pomagać w połączeniu z firmware odtwarzacza...
hmmm... here we go again

Pozdrawiam!

PS. Ja też sie wciąż uczę, czytają Twoje posty również, a jak wiesz lubię sobie czasami podyskutować
Czasami nawet celowo zamieszczę tu jakąś kontrowersyjną tezę, żeby rozruszać towarzystwo
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.11.2005, 14:18   #6
zadymek
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 06.09.2005
Posty: 20
zadymek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Smile

Reetou:Nie za bardzo orintuję się w tych GPR-ach wiec chyba będęmusiał się podszkolić.

Do reszty:
Udalo mi się zrealizować odpowiednio wykorzystanie funkcji Resume( u mnie chodzi o zwykły powrót za poziomu menu do wyświetlania filmu od momentu wyjścia do menu) i ja to robię tak:
Tworzę dwa identyczne menu obsługujące film tyle, że jedno jest Root i w nim pod Play ustawiam start fimu od początku, a do drugiego odwołuje się już sam film(można to ustawić w DVD Lab w menu Connections, tzn co wyświetli się gdy naciśniemy na pilocie przycisk Menu) i w nim pod Play ustawiam komendę resume-a jako, że do tego menu można wejść tylko z poziomu filmu to opcja resume zawsze robi to c o powinna i nic się nie zawiesza.
Tak czy inaczej dzięki za porady.
zadymek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.11.2005, 17:14   #7
1stwasp
Redakcja
 
Avatar użytkownika 1stwasp
 
Data rejestracji: 27.12.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 719
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmm... to jest półśrodek...
Zapewne działa, ale trudno sobie wyobrazić produkcję 2 jakiś wyrafinowanych menu, drugiego tylko po to żeby działało resume...
Poza tym sprawdź dobrze nawigację - np. co się dzieje gdy ktoś naciśnie ponownie root menu w tym fałszywym menu... lub zacznie w nim dokonywać jakiś innych wyborów i potem wciśnie ten podmieniony play...
DVDLab Pro jest w pewnym sensie genialny - daje proste rozwiązania bardzo skomplikowanych problemów...
A to tylko jeszcze jeden powód dla którego należy się go bać...

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.01.2006, 00:20   #8
baliczek
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 22.11.2004
Posty: 120
baliczek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam potrzebuje zrobić taki wstęp na płycie dvd ( coś takiego że wkładam płytę i automatycznie odtwarza sie jakiś krótki klip a nastepnie uruchamia sie dopiero automatycznie menu ) - dysponuje dvdlab pro znalazlem nawet poradnik do tego programu ale jakoś nie mogę się tego doszukać - proszę o pomoć - już znalazlem tutaj

Ostatnio zmieniany przez baliczek : 19.01.2006 o godz. 00:57
baliczek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.10.2009, 18:56   #9
solarimeda
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 05.07.2009
Posty: 12
solarimeda w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
mam problem;[
dla was zapewne smieszny - siedza nad tym prg ok 2godz i przydaloby mi sie cos w stylu przycisku play by zobaczyc jak dziala cala stworzona kompilacja!
gdzie mam szukac?
solarimeda jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:00.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.