![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.09.2002
![]() |
dvd recorder
jest już po pólnocy a ja sobie czytam co nowego u was w serwisie. słucham black sabbath - Fairy Wear Boots
oczywiście w formacie w formacie mp3 ;) od 2 lat (chyba) odwiedzam waszą stronę i muszę stwierdzić, że serwis jest prowadzony b.pro (bez pochlebstw) i dlatego właśnie chciałbyn żybyście mi doradzili jaką kupić nagrywarkę dvd do komputera. niechcę zewnętrznej, bo raz że cena (choć panasonic spadł do 4tys. model z którym pracowałem) a dwa to brak możliwości ingerencji w wygląd menu czyli tzw authoring. jeśli coś będziecie wiedzieć jeszcze na temat takich programów tylko, że klasy hollywood to będe bardzo wdzięczny. wiem o sonic producer i panasonicy, który niedawno coś tej klasy wypuścił na rynek ale czy są inne jeszcze tego typu? cramer |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Nowy na forum
![]() |
sam w końcu znalazłem odpowiedź ale tylko na jedno pytanie. jeśli chodzi o authoring to najlepszy jest sonic producer oraz fusion - jeszcze w wersji na pc z dodatkowym packiem oraz reeldvd z konwersją ac3 no i obsługą rw- i rw+. a co do reszty to nic niewiem. może w końcu ktoś mi doradzi, hę
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
Witam .
Co do wyboru modelu nagrywarki DVD wolałbym się nie wypowiadać - to w końcu poważny zakup i powinien być poparty zaletami ,które spełnią nasze oczekiwania . Osobiście posiadam nagrywarkę DVD+RW ,która w moim przypadku sprawdziła się znakomicie . Co do authoringu ,to polecam następujące programy : - DVD Maestro :bardzo dobry program ale bardzo ciężki w obsłudze . - MyDVD firmy Sonic - DVD Wise W moim przypadku (konwersja plików MPEG2 z karty DVB) trudno obejść się bez TmpegEnc - jest bardzo skuteczny i szybki w "de-multilexingu" . Nieodzownym narzędziem jest też "IfoEdit" ,który w ciągu kilku sekund potrafi stworzyć poprzez "miniauthoring" z vob-a pliki gotowe do zapisu w formacie DVD-Video ,oczywiście jeśli komuś zalezy na expresowym stworzeniu płyty DVD . Do zapisu filmu (DVD-Video) używam programu Nero ,który jeszcze mnie nie zawiódł . Pozdrawiam .jaro |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.10.2002
![]() |
DVD -R
czy obecne nagrywarki potrafia nagrywac AC3 ?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
![]() |
jesli chodzi o konwersje to uzywam cinemacraft encoder - pod wzgledem jakosci to cudo. program, który potrzebuje do authoringu powinien miec animowane tlo (bez zrywania lub zacinania sie jak to jest w przypadku ulead workshop), dowolny highlight przy klawiszach i napisach i co najwazniejsze zgodnosc z wszystkimi odtwarzaczami dvd na rynku stacjonarnymi jak i komputerowymi czyli tzw klasa hollywood (pomijam wiele innych szczegolow).
taki kombajn mnie osobiscie wystarczy i wiem, ze prawdopodobmie reeldvd i sonic producer maja cos takiego ale czy programy ktore wymieniles tez te opcje posiadaja? najwazniejsza jest zgodnosc z innymi playerami (nie moge wsadzic na plyte znaczka dvd video z tm-emka kiedy dvd nie bedzie odtwarzane). |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
Mamy w tym dziale jakby dwa podobne tematy .
Nie chciałby się powtarzać ,jednak co nieco dorzucę : - nigdy nie wypowiadałem się odnośnie rekompresji formatów MPEG2 czy też jak kto woli "vob" . 1. "TMPEGEnc" w mojej pracy służy tylko i wyłacznie do "de-multiplexingu" (czyt. odzielenie video od audio ,które jest niestety potrzebne w przypadku "authoringu" płyty DVD Video przy zachowaniu 100% synchronizacji w plikach MPEG2 nagrywanych za posrednictwem karty DVB (stream)) . Trzeba pamiętać iż każda kompresja ,czy tez rekompresja jest zabiegiem "stratym" i nieco ujmuje wartości orginalnemu plikowi MPEG2 czy też "vob" .Dlatego tez rekompresja np. pliku "DivX" do formatu MPEG2 jest małym nieporozumieniem ,dlatego tez unikam takich zabiegów . 2. Programu do "authoringu" są skonstruowane w ten sposób iz nie da się na nich stworzyć rzeczy ,które nie beda kompatybilne z danym odtwarzaczem zewnętrznym (chociaz dla chcącego nie ma nic trudnego )3 .Największy wpływ na kompatybilność ma tutaj nośnik na którym nagrywamy oraz zachowanie struktury płyty DVD Video (doskanałym narzędziem sprawdzającym spójnośc plików na płycie DVD-Video jest tutaj "Nero" - jeśli cos jest nie tak i brakuje niektórych plików (ifo ,bup) program ten po prostu odmówi zapisu w tym formacie) . 4. To czy dany program do "authoringu" posiad to ,czy też posiada co innego jest oczywiście sprawą zaawansowania danego softu i jego mozliwości . Wkałdając do napędu DVD płytę ,posiadającą menu ,które ścina z nóg nie możemy podchodzić do tego iż "zrobie sobie takie same menu" . Z plotek słyszałem iż całe menu w filmie "Matrix" zostało wykonane wlasnie na programie "Maestro" .Jednak trzeba pamiętać iż 90% płyt ,a w zasadzie ich menu (authoring) tworzy się na komputerach typu "MAC" ,a z reguły wersje softów na "PC" są zawsze nieco uboższe . 5.Wykonałem kilka własnych płyt DVD-Video ,używając do tego kilku programów : "DVDJunior" ,"DVD Wise" ,"Maestro" ,płyty nagrywałem zawsze na "NeroBurningRom" ,testowałem je na ok 8 odtwarzaczach stacjonarnych od "Sony" do "LG" nigdy nie spotkałen się z jakimkolwiek zacinaniem płyty ,tnięciem fillmu ,czy innymi anomaliami . Być może twój problem leży własnie w rekompresji ,niestety zmaina bitrate ,rozdzielczości ,format oraz kompresja audio - z tym mogą miec problemy odtwarzacze przenośne .W stacjonarnych odtwarzaczach niestety trzeba trzymać się twardych reguł - nasz "PC" oczywiście sobie poradzi w takim przyadku ,jednak zewnętrzny odtwarzacz zacznie właśnie reagowac w sposób jaki opisałeś . Pozdrawiam .jaro |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Nowy na forum
![]() |
problem został rozwiązany:
nagrywałem na zwykłej nagrywarce (nie dvd) i na zwykłej płycie ale w formacie dvd, całość złożona była poprwnie i w dodatku przy pomocy najprostrzego programu dvdit, więc wszystko musiało się zgadzać. problem polegał na tym, że płyta wypalona pod tymże programem została nagrana przy max predkości czyli x40 a jak wiemy stacjonarne odtwarzacze nie mogą sobie z tym dobrze radzić gdyż ich prędkość odczytu jest mniejsza. dlatego na komputerach moja płyta była odczytywana poprawnie. muszę następnym razem wygenerować kompilację plików dvd do jakiegoś katalogu a później tak jak ty nagrać to pod nero. trochę zająłem ci czasu przyjacielu i niepotrzebnie ale dzięki za support. |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.11.2002
![]() |
Re: DVD -R
Cytat:
Jesli mozna to takze - instrukcja co do sposobu nagrywania AC3 Pozdr.
|
|
|
|
#9 | |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 01.08.2002
![]() |
Cytat:
Ponieważ, nie sprecyzowano pytania o jakie nagrywarki chodzi (cdrw, dvd-/+R/RW) wspomnę o obydwu typach? Z samego założenia standartu DVD wynika supportowanie dżwięku w formacie AC3, więc normalnym jest nagrywanie tego formatu za pomocą nagrywarek dvd-/+R/RW. Gdzieś na Grupie dyskusyjnej Google był podany opis jak manulnie przygotować DVD-Audio... Trudniejsza sprawa dotyczy nagrywania na CDR/RW. Dźwięk AC3 możemy odpowiednio spreparować (zachowując separację kanałów) i nagrać go za pomocą normalnej nagrywarki. Opis jak to zrobić można znaleźć w CHIP-ie nr 4/2002. Krótki opis wspomnianej metody jest również pod adresami: Google 1 , Google 2 . Opis alternatywnych metod: AC3 to AC3/DTS CD AC3-SoftEncode/DSEnc - pkt 1-3 ... Teraz odbiegnę trochę od tematu, ale zakładam, że wiekszość osób intereresuje generalnie dźwięk 5.1 niż konkretnie tylko AC3. Wspomnę więc o możliwości uzyskania tego dźwięku w formacie svcd, co stanowi ciekawą alternatywę dla DVD i miniDVD, gdy nieposiadamy nagrywarki dvd-/+R/RW. Nie bedę się tu dużo rozpisywał, podam dla zainteresowanych linki: link 1 , link 2, Multichannel Audio SVCD, AC3 - ReMPEG - mpeg 5.1 , Hypercube Transcoder. Pozdrawiam zargo |
|
|
|
|
![]() |
|
|