Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 28.09.2004, 14:54   #1
jaTUs
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.06.2002
jaTUs w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Napisy jednak inaczej - help !

Witam!
Na poczatku moze dodam, ze szukalem, szukalem i jeszcze raz szukalem na forum, jednak nie wazne jakie slowa kluczowe wklepywalem to nie znalazlem pelnej odpowiedzi na moje pytanie. Zawsze cos nie pasowalo, albo ja nie potrafilem wyciagnac z tego odpowiednich wnioskow. Jesli bylo, to sora

Teraz do rzeczy.
Mam film 911 In Plane Site. Zawartosc katalogu:
VIDEO_TS.BUP
VIDEO_TS.IFO
VIDEO_TS.VOB
VTS_01_0.BUP
VTS_01_0.IFO
VTS_01_1.VOB
VTS_01_2.VOB
VTS_01_3.VOB
VTS_01_4.VOB
- standard.
Wszystko z tym filmem jest ok, jednak nie ma w nim polskich napisow. Poprawka. Film ma tylko angielska sciezke dzwiekowa i zadnych napisow. Chcialbym do niego dodac napisy. Kombinowalem juz tak, ze wyciagam wszystkie dodatki, film, tla menu i dziwieki i sobie odtwarzam calosc w dvd maestro. W sumie nie jest to taki wielki problem, a plytka bedzie bardzo zblizona do oryginalu.
Tu pojawil mi sie jednak wielki problem. Nie wiem jak wyciagnac z tego pliku poszczegolne elementy sqadowe. W vobedicie mozna to zrobic. Dzwiek dobrze sie wyciaga, ale za to film juz nie. Film jest "pomieszany" z dodatkami (wszystko razem a nie w osobnych plikach), filmik ktory jest "tlem" w menu jest super, z czym w jednym pliku m2v jest menu glowne i menu dodatkow. Nie mam pojecia juz jak to zrobic :/ Sciagnolem chyba wszystkie dostepne programy z doom9 oraz z cdrinfo i kombinowalem. Nie uzyskalem niestety pozadanych efektow :/ Juz mi rece opadaja. HELP

Prosze o pomoc. Dla tych ktorym sie nie chce czytac calych moich wypocin streszczenie:
1. Wyciagniecie osobno "tla" z menu
2. Wyciagniecie samego filmu
3. Wyciagniecie osobno dodatkow

Prosze, jak ktos z was nie ma kompletnie bladego pojecia jak to mozna by bylo zrobic niech nawet nie pisze (zauwazylem ze trafiaja sie ludzie, ktorzy pisza tylko aby pisac i czesto wprowadzaja w blad).

Jesli rozwiazanie tego problemu znajduje sie juz gdzies w tej skladnicy wiedzy, to sorki za "duplikat" tematu
Z gory dzieki za pomoc!
jaTUs jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.09.2004, 16:07   #2
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Na temat dodawnia napisów możesz przeczytać na tym forum w wielu miejscach.
Poza forum: www.cobraverde.net dvdrhelp.prv.pl rebels.plukwa.net/DVD
Co do zmiany menu to zerknij na post dotyczący MenuEdit'a. Program co prawda nie pierwszej świeżości ale pozwoli na załatwienie sprawy.
Stary 28.09.2004, 21:32   #3
jaTUs
Nowy na forum

Widzisz ... nie do konca o to chodzi. Znam te stronki i raczej nie bardzo pasuja do mojego problemu. Opieralem sie na artykulach zamieszczanych na tam i uzyskalem ten efekt ktory jak napisalem jest deko niepozadany :/
Moze to co chce zrobic jest wogole niemozliwe ? (btw. czy niektore opcje w VobEdit sa dodane tak dla picu ? np. w demux->demux multiple streams at once)

moze dodam jeszcze raz ... chce rozebrac cala plytke dvd na czesci skladowe i poskladac ja po swojemu

Ostatnio zmieniany przez jaTUs : 28.09.2004 o godz. 21:34
Stary 28.09.2004, 22:01   #4
Robs
Yoda
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 01.06.2003
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez jaTUs
Film jest "pomieszany" z dodatkami (wszystko razem a nie w osobnych plikach)
Hmmm, pomieszane powiadasz? A jak to wygląda po załadowaniu do DVDFab albo do DVDShrinka, mozna by to przelecieć bez-kompresji (nie tracisz jakości) a może przy okazji film nie byłby już pomieszany z dodatkami (cokolwiek to znaczy). Później mógłbyś ponownie próbować "rozkładac to na części".
Stary 28.09.2004, 22:35   #5
jaTUs
Nowy na forum

co to znaczy pomieszany ?? po demuxie odpalam jakis pliczek z filmem (np. video_ts_01_4.m2v) jest tam koncowka filmu i zaraz leca polaczone ze soba bonusy ... moze gdybym to pociol, to zostaje dalej problem tego filmu w menu. odpalajac go jednym odtwarzaczem leci filmik z menu glownego i zaczyna sie zaraz z menu bonusow. Nie wiem tylko z jakiego powodu w dvdmaestro mozna zobaczyc tylko pierwsze 30 sek (tyle ile trwa czesc z filmikiem menu glownego) a reszty jakby wogole nie bylo :/
Stary 29.09.2004, 09:32   #6
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
O ile pamiętam to w moim opisie nie ma nawet słowa o VobEdit'e (demux jest robiony przez DVD Decryptera kontorolowanego przez DoItFast4U).
Generalnie podejrzewam, że popełniasz jakiś prosty błąd ale....
Istnieje cień szansy, że masz płytkę na której menu jest zrobione jako Button-Over-Video i funkcjonuje jako część filmu (tak są zrobione dodatki do Gdzie jest Nemo?). Dość mało prawdopodobne ale możliwe. Szkoda, że nie podałeś rozmiarów plików łatwiej by było to zweryfikować.
Z tego co widzę to menu (o ile jest zrobione normalnie) może być tylko w VIDEO_TS.VOB. Proponowałbym odpalić Vobratora i dokładnie obejrzeć poszczególne VOB-IDy (zerknij do artykułów o poznawaniu DVD w dziale DVD) we wszystkich plikach VOB.
Daj znać co z tego wyszło będziemy radzić dalej ^_^
Tak mi się właśnie przypomniało: kolega miał kiedyś taki głupi przypadek, że po złożeniu płytki z powrotem do kupy okazało się, że ma przebitki video z innych VOBów (znajdujących się na tym dysku). Mniej więcej tydzień później dysk samoistnie odmówił współpracy....
Stary 30.09.2004, 20:37   #7
jaTUs
Nowy na forum

Dzieki wszystkim za pomoc. Wasze wypowiedzi w miejszym czy wiekszym stopniu rzucily jakies nowe swiatlo na moj problem. Dodam ze mi sie udalo i to przy pomocy niewielu narzedzi Voborator, DVD Audio Extractor, Adobe Premiere Pro, Adobe Photoshop, Dvd Maestro, Winamp, PowerDVD
Voborator wyciagnol mi jeszcze raz wszystkie strumienie wideo, to co bylo "posklejane" pociolem sobie w adobe premiere, wyciagnolem sobie audio przy pomocy dvd audo extractora, subpicture pod menu zrobilem sobie w adobe photoshop, menu przerobilem (trzeba bylo jakos dodac wybor polskiego menu) przy pomocy adobe premiere, wszystko ladnie posklejalem w dvd maestro i gotowe. co ciekawe to najwiecej czasu zeszlo mi z retuszem napisow w dvd maestro (musialem je poprzesowac w niektorych miejscach, bo nachodzily np. na podpisy z programow telewizyjnych). Plytka prakrycznie nie rozni sie teraz od oryginalu, nie liczac tego ze w menu jest nowa opcja, dodano napisy, film jakims cudem jest mniejszy o jakies 200 mb no i troszke wiecej plikow powstalo . Teraz wyglada to tak:
VIDEO_TS.BUP
VIDEO_TS.IFO
VIDEO_TS.VOB
VTS_01_0.BUP
VTS_01_0.IFO
VTS_01_0.VOB
VTS_01_1.VOB
VTS_02_0.BUP
VTS_02_0.IFO
VTS_02_0.VOB
VTS_02_1.VOB
VTS_02_2.VOB