![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.03.2004
![]() |
Edycja klatek Voba
Witam
Od wczoraj już tak siedzę i kombinuje nad taką wizją: Mam 2 filmy DVD zgrane na dysk. Każdy z nich zajmuje około 7GB czyli klasycznie. Po pozbyciu się wszelkich dodatków itp film waży przeciętnie 3GB. Mój popaprany mózg przetworzył tą informację tak : aha skoro mieści sie na 1 DVD to zostawiamy menu i pozbywamy sie reszty. No i nie byłoby problemu gdyby nie fakt że samo menu jest tak kosmicznie rozbudowane, że nawet nie miałem czasu go całego przejrzeć (wystarczy rzec, że samych VTS'ów jest 24). Zabrałem sie do roboty jednak w toku ewolucji pierwotnej myśli ubzdurałem sobie, że zrobie na jednej DVD-DL kopie 2 filmów na raz z menu wyboru. Idea jest stosunkowo prosta. Zrobić menu w DVD Maestro (lub innym programem - jakieś idee ?) a potem "przekierowanie" do oryginalnych menu filmów. Jednak jak już wyżej wspomniałem te "oryginalne" menu są skomplikowane jak kobieta i wyjdzie mi szybciej zrobienie nowych; z tymże chciałbym wykożystać ich animacje. Powyciągałem wszystkie sekwencje z oryginalnych vobów i zostawiłem tylko te użyteszne. I w zasadzie ta cała historia prowadzi teraz do jednego pytania. Jak wyedytować te animacje żeby pozbyć się z nich napisów "Dodatki" etc. Sam doszedłem do czegoś takiego: VOB>AVI>VirtualDub>Rozkład na klatki>Obróbka ręczna w PS>VirtualDub>AVI>VOB Jednak metoda ta ma zasadniczą wadę. Jakość jest delikatnie mówiąc niezadowalająca, a dodatkowym problemem jest to, że podczas zamiany VOB>AVI traconych jest kilka ostatnich klatek animacji. Sama Obróbka w PS to nie problem bo animacje nie są dłógie i wystarczy wkleić warstwę maskującą do kolejnych klatek i zapisać. Królestwo i pół królewny temu kto wskarze mi właściwą drogę. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hmm, nie ja w tym dziale jestem ekspertem, ale przecież vob to w zasadzie mpeg jest, a takowego też można w virtualdub na klatki rozmontować, bez konwersji na avi.
![]() |
![]() |
#4 |
Połączenie 2 DVD z dodanym menu wyboru można z automatu zrobić w DVD Remake Pro.
Ucina, bo mpeg to wideo z pewnym sposobem kompresji w którym klatki pośrednie są tworzone na podstawie klatki początkowej i końcowej. Nie ma końcowej, to cięte. IMO gra nie warta świeczki, za duża strata jakości -> kodowanie do avi, zapis bmp, edycja, ponowne kodowanie... Rozudowane menu? Ale te 24 VTS to usunięcie kilku przycisków w menu głównym tylko... PS. Ja chyba zacznę banować za ortografię - czytając posty staję się wtórnym analfabetą. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.03.2004
![]() |
Cytat:
![]() Z tego artykułu wiem iż jest to prawdopodobnie możliwe, tylko nie wiem jeszcze jak. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Edycja oryginalnego menu DVD by macnow | macnow | DVD-Video | 57 | 14.02.2008 00:55 |
Problem z dzwiekiem po podzieleniu voba w winavi/filmmachine | Oris | DVD-Video | 7 | 24.03.2006 21:11 |
problem z virtualdubem i edycja plikow video | fenol | DVD-Video | 0 | 05.11.2005 18:06 |
Edycja nagran na DVD-RAM | Matthias | Napędy optyczne DVD | 0 | 12.03.2005 19:37 |
Zmontowanie filmu z pojedynczych klatek... | p-a-w-e-l-f | DivX, Xvid, Matroska i inne | 2 | 18.08.2003 23:39 |