![]() |
Zgadzam sie ze Slawekxem - napisy we wladcy zostawilem, bo pomimo iz ostatnie 1 minut to lista fanklubowiczow z calego swiata, to wypatrzylem tam 2ch kumpli! Z reszta studia zobowiazuja mnie do uwaznego czytania napisow koncowych. Co do sciezek audio to z reguly wyrzucam, ale ozstawiam zawsze oryginalny dd 5.1, polski lektor/dubbing i jezeli jest oryginalny DTS (ten pomruk basu :)). Co do napisow to nigdy ich nie ruszam bo zysk jest z znikomy (1-3mb/sciezke napisow), a nuz kiedys mi sie przydadza!
|
Cytat:
Nawet jeśli tak, to często interesuje mnie, kto robił kostiumy, scenografię, muzykę, więc tu raczej się nie zgodzimy - ja napisy zostawiam. :) Cytat:
Cytat:
W przypadku koncertów niema zastosowania i jako przykład mogę podać "Rammstein - Live Aus Berlin", gdzie 3 kawałki można oglądać w trybie 6-u kamer (+ oczywiście, inne materiały). Cytat:
Pozdrawiam! |
Cytat:
Dla przykładu podam Ci rozszerzoną wydania Władcy Pierścieni, gdzie napisy końcowe zajmuja 1GB (jeden giga bajt) miejsca i trwaja pół godziny... Rozumiem, że z wypiekami na twarzy je oglądałeś i przeczytałeś każdą linijkę od początku do końca bo były tak porywające?? dodatkowo uwielbiasz czytac po hebrajsku i byc może nawet słuchać... Co do dotatków się nie wypowiadam stanowczo choć w 99% procentach filmów moim zdaniem zwiększają one tylko objętość dysku, a w pozostałym procencie są do obejrzenia raz... Menu lubię oglądać... szczególnie te dobrze wykonane są pewna sztuką i tutaj taki post i metoda jaką zaprezentował kolega macnow staje się bardzo uzyteczna... Ja osobiscie jestem przciwnikim kopiowania wszystkiego jak leci, zostawiam tylko to z czego absolutnie korzystam. Nawet jak dyski DL będa ogólnie dostępne i tak to co wywalam teraz będę wywalał i potem... To moje podejscie jest oczywiście... Pozdrawiam! |
Cytat:
Tak samo ludzie mają problem ze zrozumieniem, że divx(xvid) nie ma praktycznie ostrości w porownaniu do DVD... wg mnie to tego się nie da oglądać wogóle... niektórym wystarcza że widać zarys postaci, żeby bylo coś słychać i już jest extra... Polecam próbki filmów wysokiej rozdzielczości DivXHD http://www.divx.com/hd/ lub WMVHD http://www.wmvhd.com/, po obejrzeniu ich, bedziecie patrzec na DVD z obrzydzeniem... ze wogole szczegółów nie widac :D |
Cytat:
Kilka razy miałem "przyjemność" kopiować dla siebie takie kadłubki. Czytałem gdzieś jeszcze o wycinaniu końcowych napisów, które dużo zajmują :| . Zwolennikom takich "metod kopiowania" proponuję usuwanie z filmów "zbędnych" scen a z koncertów nieciekawych ich zdaniem utworów. Tą metodą całą trylogię "Władcy Pierścieni" można w formie videoclip-ów zmieścić na jednym CD (( (( || P.S. Ufff... Z tych nerwów zapomniałem podziękować autorowi artykułu za pożyteczną pracę :piwo: . Jeśli przegrywam jakiś n.p. koncert, to zachowuję oczywiście wszystko (łącznie z dodatkami i wszystkimi strumieniami dźwięku), dzieląc całość w jakiś logiczny sposób na dwie płytki. Czasem sam koncert mieści się (z ew. minimalną kompresją - 5 do 10%) na jednej a wszelkie dodatki na drugiej płytce. Często jednak, przy długich koncertach, muszę dokonać podziału (koncertu) a dodatki są na obydwu DVD. Kiedyś, gdy producenci płyt DL opamiętają się z cenami, będę mógł zgrać dany tytuł na jeden DVD w oryginalnym kształcie, nie zaś okaleczony "kadłubek". :) |
Cytat:
Trochę może podpadnę Moderatorom, za ten off topic... :), mam nadzieję, że nie wyrzucą mnie za to z Forum... :mruga: Ale chciałbym każdego gorąco namawiać (przyłączając się do głosu Idej-a) żeby w miarę możliwości skreślił parę słów gdy warto i podzielił się swoimi spostrzeżeniami, metodami, itp. w szerszym gronie... Będę miał mniejsze zmartwienie ^_^ Pozdrawiam!! |
Najlepiej przyjrzeć się opcjom w posiadanym programie do authoringu. Dla początkujących może dvdauthorGUI (lub inna windowsowa nakładka na dvdauthor'a), TMPGEnc DVD Author, DVD Lab.
Istnieje cień szansy, że yoda.plukwa.net powróci do świata żywych (YUPIIII!!! ) i tym samym pokaże się przewodnik autorstwa Palacza dotyczący DVD Maestro i opisujący między innymi tworzenie menu. @koks5: Nie podkradaj tematów! Ten wątek dotyczy edycji menu a nie tworzenia nowych Zawsze najpierw szukaj (na forum i nie tylko) a potem pytaj Coś niecoś na temat tworzenia DVD na pewno się tu znajdzie. |
Edycja Oryginalnego Menu,Edycja Oryginalnego Menu... A jak zrobić WŁASNE MENU???OD PODSTAW???Prosze o Pomoc!!! Help... :-)
|
ja?? Guru?? rotfl! Ja tylko podpowiadałem gdzie patrzeć... To Ty rozwiązałeś problem (i było by bardzo miło gdybyś go opisał) ^_^
|
IdeJ, ale to ty jesteś guru w tych sprawach, ja jestem zwykłym szaraczkiem. :)
W dodatku znasz ten problem od podszewki. Jako ułatwienie dodam, że chodziło o 16:9 :) :) |
Aaaaaaargh!
Tak łatwo się nie wywiniesz ^_^ Wspomóż biednych forumowiczów i spisz już teraz (może artykulik? bo 1stwasp się martwi, że zmonopolizował dział DVD portalu ;) |
OK, problem rozwiązany:)
Wszystkie przyciski chodzą. Jeśli ktoś będzie miał potrzebę dodania przycisku służę podpowiedzią (choć nie twierdzę, że za parę miesięcy będę jeszcze pamiętać:) ) |
Jest pewien postęp :)
Otóż udało mi się w końcu uzyskać przyciski, ale tylko te, które były oryginalne. Czyli najpierw wyeksportowałem oryginalne, a potem je zaimportowalem zmieniłem wielkość i pozycje oraz dodałem jeden przycisk więcej. No, ale nie jest jeszcze różowo bo: 1. kolor przycisku jest inny niż w oryginale, mimo że tablica kolorów jest oryginalna, 2. dodany przycisk nie wyświetla się, mimo że ma na pewno subpicture. Domyślam się, że należy gdzieś dodać informację na temat nowego przycisku i kolorów. Jeśli chodzi o sam blok tego edytowanego menu, to odpowiednio zmodyfikowałem wszystkie pre command. Tak mi się przynajmniej wydaje. Może trzeba by przyjrzec się jeszcze innym blokom menu i jeszcze gdzieś je zmodyfikować? |
Tym razem ja trochę odświeżę ten temat. :)
Przewodnik ten jak i kilka innych w sieci jest dobry do statycznego menu kiedy chcemy usunąć przyciski. Ja mam natomiast problem, z którym nie mogę sobie poradzić od kilku dni. Otóż potrzebuję dostawić przycisk. W związku z tym muszę dodać napis w planszy i dorobić grafikę w subtitles tego menu (Highlight button). Wszystko idzie dobrze na komputerze; we wszystkich softwarowych odtwarzaczach działa, że aż miło. Problem pojawia się dopiero na stacjonarnych odtwarzaczach. Przerobione menu gubi przyciski (wlaśnie te Highlight Buttons) - jakby ich tam w ogóle nie było. Może ktoś już przebnął przez ten problem? Celowo nie piszę jak to robiłem, żeby niczego nie sugerować. :) |
Usunąć pod Shrinkiem niepotrzebne rzeczy potrafię. Ale jak dodać do tego potem oryginalne menu to już niestety nie. Robs opisywał sposób, ale coś mi to nie działa.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:12. |