Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 08.12.2007, 17:59   #16
Bywalec
 
Avatar użytkownika slawo59
 
Data rejestracji: 07.01.2003
Lokalizacja: Polska
Posty: 29
slawo59 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
Obejrzyj w DVDSubEdit, czy rzeczywiście na planszy podpisów (obu) są podświetlenia na polskich napisów. Druga rzecz to sprawdź, czy dadany przycisk jest na tyle duży, żeby obejmować podświetlenie (musi być wewnątrz przycisku). Sprawdź dla obu plansz. Trzecie, to sprawdź w PGCEdit, czy zmieniłeś dla przycisków używany schemat kolorów - na taki sam, jak dla pozostałych przycisków...
No i jest git. Wszystko działa jak należy.
Problem leżał w schemacie kolorów oraz w przyciskach.
To samo w podświetleniu przycisku. Było chyba zbyt duże (zachodziło jedno na drugie). Zmniejszyłem i działa
Wielkie dzięki za podpowiedzi. Teraz SGA będzie zrobione profesjonalne.
No tylko dopiero wtedy jak zakupię pełną wersję DVDSubEdit.
Już zamówiona
__________________
Krytykować może każdy głupiec, i wielu z nich to robi.
slawo59 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.12.2007, 20:21   #17
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,553
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
?

Chyba Remake'a... DVDSubEdit jest free for use...

BTW Jaką metodą dodajesz napisy do SGA?
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.12.2007, 20:32   #18
Bywalec
 
Avatar użytkownika slawo59
 
Data rejestracji: 07.01.2003
Lokalizacja: Polska
Posty: 29
slawo59 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
?

Chyba Remake'a... DVDSubEdit jest free for use...

BTW Jaką metodą dodajesz napisy do SGA?


Jasne Mój błąd

Napisy dodaję do filmu DVDMaestro.
Sprawdzona od roku może dwóch. Już nie pamiętam ile na tym działam.
Mogę z napisami robić to co chcę. Zmieniać położenie, wielkość, kolor i inne duperele.
Jest REWELACYJNY.
Wiem, że to pracochłonne, ale próbowałem wiele metod i ta mi się sprawdziła najlepiej.
Zrobiłem na niej SG-1 Sezon 4 do 6
The 4400 Sezon 2 i kończę Sezon 3
BSG - sezon 1 i 2
I nie widzę innego lepszego.

Jedynie czego mi brakowało - to polskiego buttona w menu wyboru subów.
I właśnie trafiłem na twój tutorial.
Przetestowany - działa REWELACYJNIE.
Napisałem paru ludziom z forum, na którym działam - i są zachwyceni.

Tak nawiasem mówiąc - zacznę przerabiać to co wydałem
Zrobię to od początku tak jak Bozia przykazała.
Profesjonalne wydanie, które nie zostało (niestety) w RP wydane.
Meny z wyborem polskiego języka napisów - o rzesz kuwa orzeszku.
Ale co mi tam.

Jedynie czego mi brakuje - to tłumaczy do napisów PL - mówię oczywiście o napisach do dodatków.
Nikt tego nie chce robić.
A szkoda.
Ale może się to zmieni

Dobra to tyle, ale się rozpisałem.
__________________
Krytykować może każdy głupiec, i wielu z nich to robi.

Ostatnio zmieniany przez slawo59 : 08.12.2007 o godz. 20:40
slawo59 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.12.2007, 20:52   #19
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,553
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Rozumiem, że robisz nowy authoring całej płyty i do tego doklejasz oryginalne menu? Bo Maestro nie obsługuje multiPGC, a tak wydawane jest wiekszość seriali, w tym SGA i SG-1, no może za wyjątkiem pierwszych 3 serii, w których odcinki siedziały w oddzielnych VTS...

Do seriali wypróbuj Big3 new, ze Scenaristem, DIF4U i Scenaidem - jest opisana (metoda) na Doom9. Oczywiście pomijając kwestie rekompresji, chyba że potrzebna. Może kiedyś opiszę tą metodę Zresztą od prób walki z multiPGC w SG-1 zaczęła się moja przygoda na tym forum, hehe...
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.12.2007, 21:04   #20
Bywalec
 
Avatar użytkownika slawo59
 
Data rejestracji: 07.01.2003
Lokalizacja: Polska
Posty: 29
slawo59 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
Rozumiem, że robisz nowy authoring całej płyty i do tego doklejasz oryginalne menu? Bo Maestro nie obsługuje multiPGC, a tak wydawane jest wiekszość seriali, w tym SGA i SG-1, no może za wyjątkiem pierwszych 3 serii, w których odcinki siedziały w oddzielnych VTS...

Do seriali wypróbuj Big3 new, ze Scenaristem, DIF4U i Scenaidem - jest opisana (metoda) na Doom9. Oczywiście pomijając kwestie rekompresji, chyba że potrzebna. Może kiedyś opiszę tą metodę Zresztą od prób walki z multiPGC w SG-1 zaczęła się moja przygoda na tym forum, hehe...

Dziś mi się już nie chce
Ale moiże jutro albo w poniedziałek na[pisze Ci jak to robię.
To jest trochę popitolone ale jest skuteczne.
Używam do tego:

Zgrywanie na HDD - DVDDecrypter
Rozłożenie na części - VobEdit
Przygotowanie napisów - Subtitle Workshop
Dodanie napisów - DVDMaestro
Wyciągnięcie napisów z nowego PGC (Vob) - VobEdit
Zmiana kolorów napisów - SupRemap
Złożenie wszystkiego do kupy (1 PGC) - IfoEdit
Złożenie całości w DVD DL - VobBlanker

I teraz - twój tutorial - dodanie nowego buttona z wyborem PL subów

To tak na szybko
Ale to działa i daje dobre efekty. A to jest najważniejsze

EDIT 1:

Na tym forum dostałem kiedyś wielkiego kuksańca
Warto było
Zacząłem szukać - i znalazłem to, co teraz robię

Nie znam na tyle barbarzyńskiego języka GB aby czytać na zagranicznych forach opisy - co i jak się robi.
Ale metoda "prób i błędów" jest nie zastąpiona

Warto było
__________________
Krytykować może każdy głupiec, i wielu z nich to robi.

Ostatnio zmieniany przez slawo59 : 08.12.2007 o godz. 21:10
slawo59 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.12.2007, 21:26   #21
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,553
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Niezły hardcore.... I to nie ze względu na ilość programów (do tego jestem przy DVD-Video przyzwyczajony), tylko przez brutalne haratanie struktury przy podmianie Vobblankerem

Metoda Big3new jest przyjemniejsza - co więcej można też przeedytować tam menu za pomocą NuMenu4U. Problem w niej polega głównie na tym, żeby poprawnie skonfigurować programy, ale to jest pokazane na screenach w Doom9 - oraz na ogólnej orientacji w tym, co się robi Polecam.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.12.2007, 10:56   #22
Bywalec
 
Avatar użytkownika slawo59
 
Data rejestracji: 07.01.2003
Lokalizacja: Polska
Posty: 29
slawo59 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No i znowu problem
Zrobiony cały film. No kompie chodzi wszystko tak jak powinno.
Problem pojawia się jak wrzucę płytkę do stacjonarnego DVD i TV 4:3.
Jak w ustawienia DVD ustawię Format obrazu dla TV na 16:9 - to jest OK.
Jak jest usawiony na 4:3 to podświetlenia buttonów nie działają tak jak potrzeba
Są jakieś rozmazane i nie pokrywają się z opisem buttonów

Zgodnie z opisem w:
V DVDSubEdit - modyfikacja podpisów w menu - pkt 2.
Jak uruchomię DVDSubEdit i ustawię tak jak napisałeś, wyświetlają mi się dwie bitmapy menu z napisami.
Ale jak je przełączam to nie zmienia mi się aspekt ratio. Cały czas jest 16:9 Widescreen.
Czy trzeba zmieniać ustawienia z 16:9 na 4:3 ??

Jakaś sugestia
__________________
Krytykować może każdy głupiec, i wielu z nich to robi.
slawo59 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.12.2007, 11:23   #23
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,553
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
W DVDSubEdit musisz zmodyfikować osobno obydwie plansze podpisów, dla 4:3 i 16:9. Pewnie do 4:3 podstawiłeś tą samą co w 16:9 i się rozjechało. Co do trafiania - niestety jest to pewna niedogodność SubEdita - trzeba metodą prób i błędów, na podstawie położeń innych podświetleń dobrać właściwe.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.01.2008, 17:40   #24
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 02.12.2005
Lokalizacja: Gliwice
Posty: 139
laycik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
mam pytanko: czy przy tworzeniu tego vob'a przez muxmana nie ma znaczenia ze jest on w formacie 4:3?? tak przynajmniej wyglada to po zaladowaniu pliku BMP (zaraz pod nim podana jest rozdzielczosc i AR).

pozatym nie wiem czy to tylko u mnie jest ale wyedytowane pliki bmp musze zapisywac z 24-bit paleta kolorow. jak zapisze w 32-bit to przy podmianie w remaku zostaje zaladowana czarna plansza. czy to normalne?
laycik jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.01.2008, 17:49   #25
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,553
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Ma być 4:3.

Ma być 24-bit - normalne.

Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.01.2008, 18:35   #26
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 02.12.2005
Lokalizacja: Gliwice
Posty: 139
laycik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ok wiec jeszcze jedno pytanie. zapisuje subpicture do pliku, edytuje je w photoshopie, wrzucam spowrotem do DVDSubEdit zapisuje wszystko i jest lipa bo podswietlenie jest na caleym obszarze przycisku (caly prostokat) a nie ta czesc ktora "narysowalem" w photoshopie. chce aby sie podswietlal tylko napis POLSKI, kazda literka osobno a nie caly ten prostokacik... jak to zmienic?
laycik jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.01.2008, 21:52   #27
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,553
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A może...

Odznaczyłeś Ignore transparency i przywróciłeś paletę kolorów dla podpisu przez zapisem?
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.01.2008, 22:10   #28
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 02.12.2005
Lokalizacja: Gliwice
Posty: 139
laycik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
tak
nie wiem czemu sie tak dzieje. caly przycisk sie podswietla sam napis jest jakby mocniej podswietlony ale caly prostokacik jest tez podswietlany.

TU jest to menu. moze ono jest jakies skopane??

Ostatnio zmieniany przez laycik : 02.01.2008 o godz. 23:45
laycik jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.01.2008, 01:40   #29
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,553
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Namieszałeś z kolorami bitmap...

"Pożyczyłem" bitmapę z niemodyfikowanego menu i zrobiłem podpis dla przycisku polskie (tylko )

I działa... LINK
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.03.2008, 20:32   #30
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika macnow
 
Data rejestracji: 24.09.2003
Lokalizacja: Gdańsk
Posty: 92
macnow w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
piona
__________________
LITE-ON LDW-401S (ES0M)
NEC ND-2500A@2510A (2.F9)
PIONEER DVR-109 (8.40)
PIONEER DVR-111@111L (8.29)
LG GGW-H20L (YL05)
macnow jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:51.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO