Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 25.09.2008, 16:30   #46
darksar_85
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 29.02.2004
Posty: 3
darksar_85 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
To może ja wrócę do tego punktu 7. Po odpaleniu DVDSubEdit i zrobieniu wszystkiego tak jak jest w poradniku powstała nowa mapa bitowa dla obrazu 4:3. Czy w moim przypadku należało zrobić jeszcze dodatkowe 3 plansze dla 4:3, 16:9, PS i LB?
Chodzi o to, że jak przełączyłem na tryb 16:9 plansza, którą już wcześniej wyedytowałem dla 4:3 przechodzi w tryb panoramiczny. Nie muszę nic ponownie exportwać do BMP, gdyż ona sama zmienia się w zależności od trybu, który wybieram. Czy to nie jest dziwne? Po prostu nie rozumiem w jaki sposób mam dodać nowe plansze, gdyż za każdym razem mam do czynienia z jedną i tą samą mapą bitowa, którą już wcześniej wyedytowałem.
darksar_85 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.09.2008, 18:13   #47
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,556
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Ale to świadczy tylko o tym, że tak został zrobiony oryginalny authoring i nie ma co go poprawiać. Nie zmieniamy tu konceptu twórców , tylko dopasowujemy go do naszych potrzeb.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.12.2008, 22:37   #48
laycik
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 02.12.2005
Lokalizacja: Gliwice
Posty: 139
laycik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ma takie pytanko: czasami podczas podmiany/dodawania jakiegos podswietlenia przycisku przy probie wlaczenia tego menu na stacjonarce menu nie dziala tak jak powinno. zazwyczaj jest tak ze np podmieniam cos w menu audio, a pozniej przy ogladaniu gdy wybieram menu "audio" z glownego menu to nie nie przeskakuje mi bitmapa z tlem tylko same podswietlenia. wyglada to tak jakbym mial nalozone podswietlenia przyciskow na menu glownym. czasami zamiast takiego problemu poprostu pokazuje sie np polowa obrazy w tym podmeny albo czarny ekran. od razu mowie ze problem pojawia sie czasami, mniej wiecej w polowie folmow ktore edytowalem wlasnie tak sie robilo. nie wiem od czego to zalezy. uzywam DVDsubedit z bezposrednia sciezka do programu w ktorym obrabiam plansze. ma ktos jakis pomysl jak temu zapobiec?
laycik jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.12.2008, 09:04   #49
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,556
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Mówiłem, że czasami, jeśli zmodyfikowana bitmapa jest dużo większa (objętościowo) niż oryginalna, to brakuje dla niej miejsca i nie wchodzi. Jedyny wtedy sposób to rozłożenie całego menu i jego ponowny authoring w np. NuMenu4U.

Z tym, że miałem może ze 2-3 takie przypadki, a nie 50:50...
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.03.2011, 19:24   #50
rakord
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.03.2011
Posty: 8
rakord w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A co zrobic jesli DVD wogóle nie ma planszy wyboru wersji dźwieku czy napisów? Oryginalnie jest tylko jedna sciezka napisów i audio , jak znaleźć lub utworzyć komendy dla tych sciezek? Dodałem polskie sciezki audio i napisów i chce zrobic przyciski wyboru owych sciezek jak i oryginalnych.
rakord jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.03.2011, 21:25   #51
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,556
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Jak podmienić plansze i podświetlenia wiesz z tego wątku. Najprościej dostawić przycisk możesz w PGCEdit - z menu 'Menu' -> Show/edit menu buttons -> Edit -> Button -> New button. Dalej ustawiasz jego położenie na ekranie, sąsiednie przyciski.

Komendy... Cóż, komendy sprawa prosta, ustawienie danej ścieżki audio to zapisanie jej numeru w SPRM 1, ścieżka podpisów to SPRM 2. Możesz je zapisać bezpośrednio pod przyciskami, możesz też w post commands badać, który został przyciśnięty przycisk i odpowiednio ustawiać rejestry SPRM. Jak masz wątpliwości jak to zrobić, to podejrzyj w PGCEdit jakąś płytkę w której jest zmiana audio/podpisów.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.03.2011, 22:02   #52
rakord
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.03.2011
Posty: 8
rakord w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Oblukam , dzięki za poradę
rakord jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.03.2011, 15:33   #53
rakord
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.03.2011
Posty: 8
rakord w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Hm , mozesz mi na jakims przykładzie toto wytłumaczyć? Sorki bo pewnie dla ciebie to proscizna ale ja menu w DVD edytuje pierwszy raz w zyciu i to co czytam wPGCEdit w sekcji
SPRM to dla mnie kaszana straszna a koniecznie chciałbym dorobic te przyciski no i nauczyc sie czegos przy okazji , wyedytowałem jedna płytke gdzie jest menu napisów i audio dosc obszerne ale wpisy w SPRM to zupełnie cos innego jak to co widze edytując sam przycisk , pod przyciskiem tych danych jest sporo a tu tylko jakies dwa numerki , nie trybie o co chodzi kompletnie , moze na GG lub skype bysmy chwile pogadali jesli mozna oczywiscie cię prosic o to szybciej bym zrozumiał na pewno niz z opisu , piszesz :
"ustawienie danej ścieżki audio to zapisanie jej numeru w SPRM 1, ścieżka podpisów to SPRM 2" - OK , tylko jak to zapisać? mam tam juz po kilka wpisów juz niby , dalej:" ustawic rejestry " jak to zrobić? Czarna magia dla mnie , umiem dodać i zsynchronizować audio oraz napisy , podmieninc plansze menu , dodac przycisk do menu , ino nie umiem wprowadzić wartosci do tego przycisku zeby realizował konkretna akcje i dlatego mam taki problem pieroński
rakord jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.03.2011, 19:59   #54
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,556
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Na przykładzie? Mówiłem, żebyś zerknął do jakiejś innej płytki...

Pierwszy, łatwiejszy sposób, czyli podpięcie komend ustawiających rejestry sprm 1 i 2 bezpośrednio pod przyciski:

-2.jpg

czyli chcąc ustawić wybraną ścieżkę audio podpinasz pod przycisk komendę :

{SetSTN} Set audio stream = x, gdzie x jest numerem wybranej ścieżki dźwiękowej.
Dla napisów to samo, zapisujesz tylko sprm 2, czyli:
{SetSTN} Set sub-picture stream =x

Oczywiście nie można zapomnieć o przekazaniu dalej sterowanie, żeby nie stanęło Ci wszystko na tym menu. Na obrazku wyżej jest to realizowane przez komendę skoku do PGC 8, która realizowana jest po naciśnięciu przycisku. Skok w określone miejsce musisz dobrać odpowiednio do istniejącej nawigacji.

Troszkę bardziej skomplikowany authoring masz tu:

-1.jpg

pod każdy przycisk podpięta jest ta sama instrukcja, LinkTailPGC, która po naciśnięciu przycisku przekazuje sterowanie do post commands danego PGC, gdzie po kolei:
- do gprm(0) zapisywany jest numer naciśniętego przycisku (z rejestru sprm 8; nr przycisku to wielokrotność 1024, tak są numerowane przyciski, czyli kolejno 1024, 2048,....)
- zawartość gprm(0) jest dzielona przez 1024, by mieć numerki w kolejności 1, 2, ...
- dalej masz ciąg instrukcji warunkowych sprawdzających który został naciśnięty przycisk i jeśli ten, to wykonywane są instrukcje ustawiania strumieni.

-1.jpg
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.03.2011, 20:51   #55
rakord
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.03.2011
Posty: 8
rakord w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nio i teraz to sie stało proste jak konstrukcja gwoździa , piekne dzięki kolego za pomoc i poswiecony czas mnie matołowi hehehe

Zrobiłem jak napisałes , wyedytowało komendy , wkleiłem i nic zero reakcji przycisków w menu Ręce mi opadają . A wpisy niby sa ok 1 ,i 2 sciezka audio , nic nie rozumiem.

Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 14.03.2011 o godz. 23:42 Powód: EDYTUJ NIE GRYZIE!!! To nie jest czat, tylko forum.
rakord jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.03.2011, 22:25   #56
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,556
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
zrób screeny, wklei ifos...
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.03.2011, 15:53   #57
rakord
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.03.2011
Posty: 8
rakord w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ustawiłem wreszcie to diabelstwo
rakord jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.04.2011, 16:17   #58
rakord
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.03.2011
Posty: 8
rakord w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Reetou , ja mam problem podobny ale jednak deczko inny. Tez nie moge podswietlic przycisków , w menu płyty jest tylko jedna plansza i tylko 4 tytuły epów do wyboru , to jedyne przyciski jakie tam wogóle są na tej planszy , chodzi o 5 sezon Atlantisa , nie ma zadnego menu wyboru napisów ani audio bo na płytach jest jedynie angielskie audio i napy , dodałem polskie audio i napisy , utworzyłem na tej planszy bo było miejsce na to nowe przyciski wyboru , Dżwiek : Angielski , Polski , Napisy: Angielskie , Polskie , zrobiłem nowe przyciski w PGCEdit i skopiowałem palete kolorów z przycisku od epa , moje przyciski są znacznie wieksze jak te z pod epów oryginalne , teraz tak , dodałem odwołania i wsio na kompie smiga dobrze ale na TV przyciski nie są podswietlone , te nowe oczywiscie , sposób z DVDSubEdit nie działa a na 7 Windzie 64bit nie moge odpalic DVDLab , w tym by to pewnie zrobił . jak dodac to diabelne podswietlenie? Pomóz proszę.
rakord jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.04.2011, 16:58   #59
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,556
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Wystaw gdzieś voba z tym menu z wszystkimi plikami ifo/bup i video_ts
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.04.2011, 17:11   #60
rakord
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.03.2011
Posty: 8
rakord w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Prosze bardzo , we wszystkich 5 płytach jest identycznie jak w tej , po za tytułami epów oczywiscie

//rapidshare.com/files/459442569/Pliczki.rar

Link skrócony bo ni mam 10 postów ych , poczatek trza dopisać
rakord jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:16.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.