Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 31.01.2005, 17:17   #16
_____________________
 
Avatar użytkownika qfir
 
Data rejestracji: 03.01.2005
Posty: 714
qfir zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Traper2000
Witam...!!!
Tak sobie ostatnio testuję The Filmachine z różnymi kodekami i powiem wam, że wersja TFM 1.4 doskonale działa z kodekiem Canopus ProCoder v2.01.30.
Na ustawieniu z jednym przebiegiem i High Quality efekt końcowy jest zadowalający (w sensie niezauważalna jak dla mnie różnica ze źródłem z DIVX).
Całkowity czas konwersji filmu 2x700MB to ok 180 minut (w tym 120 min na Canopus-a) na kompie Cel.2.4GHZ/512MBDual/HD80-ATA100.
Pozdr...
a sprawdzales jakosc na odtwarzaczu DVD?
w sumie nie dziwne, że tak szybko ci przekonwertowało, jak sie ma dobry sprzet to wszystko idze troche szybciej
qfir jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.01.2005, 21:37   #17
Bywalec
 
Avatar użytkownika MIETSOFT
 
Data rejestracji: 06.01.2005
Lokalizacja: Opole
Posty: 54
MIETSOFT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witajcie.
Ja również postanowiłem korzystać z "The FilmMashine" i w związku z tym mam pare pytań.
Mianowicie jaki polecacie codek:CinemaCrafta,Canopusa czy QuEnc.?
Jeżeli chodzi o CCE to czy przy ustawieniu 2 przebiegowego kodowania jakość filmu będzie dobra?Czy lepiej dać więcej przebiegów?
(Mój komp touron 1800 512Mb ramu DDR grafa GF4MX 440 64mb)
Standard to bodajże 4 przebiegi ale czytając wypowiedzi na tym zacnym forum dobrą jakość na CCE osiągnie się powyżej 4-pass,a w moim przypadku to trwa to strasznie długo.
Czy można zatem pójść na jakiś kompromis i może QuEnc. lub Canopus pozwalają na szybszą kompresję kodowania .....ale z zachowaniem przyzwoitej jakości?
.......a i jeszcze jedno pytanie.Czy jakośc końcowa również zależy od tego czy DiviX (.avi) jest w dobrej jakości?
Pozdrawiam serdecznie
MIETSOFT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2005, 08:38   #18
Bywalec
 
Data rejestracji: 08.07.2004
Posty: 30
Traper2000 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez qfir
a sprawdzales jakosc na odtwarzaczu DVD?
w sumie nie dziwne, że tak szybko ci przekonwertowało, jak sie ma dobry sprzet to wszystko idze troche szybciej
Witam...
No właśnie na odtw. DVD Yamaha (czyta też DivX-y) ta jakość wydaje się być niezmieniona. Może troszkę było różnicy na filmie animowanym ale "na oko" z odległości 2 metry od telewizora 25" praktycznie niczym się nie różniło.
Ważna jest też jakość DivX-a... (kolega w poprz. poście o to pytał).
A dlaczego przerabiam, jeżeli mam DVD z DivX-em Filmy DivX (zwłaszcza Xvid-y) trochę się tną na stacjonarkach a są pewne kolekcje, które by się chciało mieć na DVD.
Pozdr...
Traper2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2005, 17:02   #19
_____________________
 
Avatar użytkownika qfir
 
Data rejestracji: 03.01.2005
Posty: 714
qfir zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez MIETSOFT
Mianowicie jaki polecacie codek:CinemaCrafta,Canopusa czy QuEnc.?
ja polecam CCE

Cytat:
Napisany przez MIETSOFT
Jeżeli chodzi o CCE to czy przy ustawieniu 2 przebiegowego kodowania jakość filmu będzie dobra?Czy lepiej dać więcej przebiegów?
(Mój komp touron 1800 512Mb ramu DDR grafa GF4MX 440 64mb)
Standard to bodajże 4 przebiegi ale czytając wypowiedzi na tym zacnym forum dobrą jakość na CCE osiągnie się powyżej 4-pass,a w moim przypadku to trwa to strasznie długo.
W którymś temacie @Robs napisał, że "4-pass dla filmu 120min powinno wystarczyć, do każdego 10-12min filmu więcej dodawaj kolejny przebieg". Próbowałem to zastosować na kompie 1GHz 512 ramu i po 20 godzinach ukończył konwersje (6 przebiegów) 180 minutowego filmu . Dlatego uważam, że 4 przebiegi to jest tak optymalnie.

Cytat:
Napisany przez MIETSOFT
Czy jakośc końcowa również zależy od tego czy DiviX (.avi) jest w dobrej jakości?
Tak, nawet bym powiedział, że jest to jeden z ważniejszych elementów, które decydują o jakości otrzymanego filmu DVD.
qfir jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.02.2005, 09:32   #20
Bywalec
 
Data rejestracji: 23.07.2003
Lokalizacja: Opole
Posty: 40
Zibi1970 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ja tez dzialam na filmachine 1.4 i uzywam encodera QuEnc zawartego w programie.
jak chce identyczna jakosc jak divx to puszczam 2 przebiegi a jak chce miec dobra to 1 przebieg. kiedy plik zrodlowy divx jest na 2 cd czyli b. dobrej jakosci to rezultat w formie dvd jest idealny (na 29 " TV ). komus tam nie dzialalo ac3 5.1. w wersji 1.4 wszystko funguje jak nalezy. dodam jeszcze ze jest juz poprawka do wersji 1.4.
Zibi1970 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.02.2005, 10:38   #21
Bywalec
 
Avatar użytkownika MIETSOFT
 
Data rejestracji: 06.01.2005
Lokalizacja: Opole
Posty: 54
MIETSOFT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam ponownie.
Jeszcze jedno pytanie odnośnie The FilmMashine 1.4.
Czy jest możliwość zrobienia DVD z dwóch plików filmowych (.avi powiedzmy film_cd1 i film_cd2) z plikami textowymi również w dwóch osobnych plikach?
Tzn.czy Program sam połączy pliki video z plikami textowymi?,czy raczej wskazane jest połączenie avików w np:VirtualDabie,a napisów w programie do ich edycji?i dopiero później pracować w The FilmMashine?
Pozdrawiam
MIETSOFT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.02.2005, 11:09   #22
Bywalec
 
Data rejestracji: 23.07.2003
Lokalizacja: Opole
Posty: 40
Zibi1970 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
tak wlasnie. trzeba miec jeden plik avi i jeden plik z napisami. napisy w formacie srt.
reszte zalatwi program.
Zibi1970 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.02.2005, 11:24   #23
Bywalec
 
Avatar użytkownika MIETSOFT
 
Data rejestracji: 06.01.2005
Lokalizacja: Opole
Posty: 54
MIETSOFT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzięki za info.
MIETSOFT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.02.2005, 11:30   #24
Bywalec
 
Data rejestracji: 08.07.2004
Posty: 30
Traper2000 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Zibi1970
dodam jeszcze ze jest juz poprawka do wersji 1.4.
A gdzie jest dostępna ta poprawka... Na stronie autora nic o tym nie ma...!!!
Traper2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.02.2005, 18:41   #25
Bywalec
 
Avatar użytkownika MIETSOFT
 
Data rejestracji: 06.01.2005
Lokalizacja: Opole
Posty: 54
MIETSOFT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witajcie.
Mam jeszcze taki drobny problem z The FilmMachine.
Otóż,film (divix-)przerabiam tym softem,wszystkie ustawienia są odpowiednie program nie informuje o żadnych errorach i sam proces tworzenia DVD przebiega bez problemów.
Kiedy po dłuuugim oczekiwaniu program zakończył pracę otwieram folder gdzie powinien być katalog z filmem DVD i ........................ZONK! folder VIDEO_TS jest zupełnie pusty
Dlatego niezrażony niepowodzeniem rozpoczynam ponownie pracę w The FilmMachine , ponownie sprawdzam ustawienia zmieniam kodeka (testowałem QuEnc , CCE2.50-2.66 , CPC 2.1) i ponownie czekam na efekt.
...........ale efekt jest identyczny jak poprzednim razem z tym wyjątkiem iż folder VIDEO_TS zajmuje tymrazem218MB!!!
Szlag mnie już trafia i niemam pojęcia co z tym zrobić.Dlatego Was proszę o jakieś rady i wskazówki.
Czy komuś tak się może działo?
------------------------------------------------------------------------
Ps.Film to "DUPLEX" Xvid NTSC
-------------------------------------------------------------------------
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez MIETSOFT : 13.02.2005 o godz. 19:59
MIETSOFT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.02.2005, 19:40   #26
Żabol
 
Avatar użytkownika frog
 
Data rejestracji: 27.04.2003
Lokalizacja: Zabrze
Posty: 2,167
frog niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
A mi film machine jak mu dalem 2 avi cd1 i cd2 oraz daw apliki z napisami to mi zrobil dvd ale od momentu jak zaczyna sie drugi cd toczas napiso sie przesunal i fak cos zle laczy napisy film machine.. TEraz ercznie je polaczylem i film tez VD sam. Zobaczymy jakteraz bedzie...... CZy komus dobrze polaczal napisy film machine bez przesuniec wyszlo ?
__________________

HARDSTYLE IS MY STYLE !!!
frog jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.02.2005, 07:07   #27
Bywalec
 
Data rejestracji: 08.07.2004
Posty: 30
Traper2000 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez frog
CZy komus dobrze polaczal napisy film machine bez przesuniec wyszlo ?
Cześć...!!!
Ja praktycznie wszystkie filmy mam 2-płytowe i napisy łączy bezbłędnie.
Traper2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.02.2005, 08:40   #28
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 08.07.2002
Posty: 3
violator w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
u mnie napisy tez raczej laczy dobrze, ale mam za to problem z tym, ze czasami obcina mi koniec filmu, albo poczatek. Spotkal sie ktos z takim bledem??
violator jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.02.2005, 11:41   #29
Bywalec
 
Data rejestracji: 23.07.2003
Lokalizacja: Opole
Posty: 40
Zibi1970 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Traper2000, te poprawke sciagnelem z DC. zajmuje 3 MB i po instalacji program jest w wersji 1,41 beta. zadnych dodatkowych opcji nie zanotowalem. niestety po tej instalce nie prezrabia mi filmow jak przedtem tylko zachowuje sie dokladnie jak u Mietsoft-a. oczywiscie odinstalowalem to i na nowo wer. 1,4 ale wciaz jezt zle.
wiec zdecydowanie nie polecam tej "poprawki"
Zibi1970 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.02.2005, 11:47   #30
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Zibi1970
wiec zdecydowanie nie polecam tej "poprawki"
Trudno nazwac "poprawką" coś o czym autor nawet nie wspomina na swojej stronie.
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:45.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO