Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 31.01.2005, 18:17   #16
qfir
_____________________
 
Avatar użytkownika qfir
 
Data rejestracji: 03.01.2005
Posty: 714
qfir zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Traper2000
Witam...!!!
Tak sobie ostatnio testuję The Filmachine z różnymi kodekami i powiem wam, że wersja TFM 1.4 doskonale działa z kodekiem Canopus ProCoder v2.01.30.
Na ustawieniu z jednym przebiegiem i High Quality efekt końcowy jest zadowalający (w sensie niezauważalna jak dla mnie różnica ze źródłem z DIVX).
Całkowity czas konwersji filmu 2x700MB to ok 180 minut (w tym 120 min na Canopus-a) na kompie Cel.2.4GHZ/512MBDual/HD80-ATA100.
Pozdr...
a sprawdzales jakosc na odtwarzaczu DVD?
w sumie nie dziwne, że tak szybko ci przekonwertowało, jak sie ma dobry sprzet to wszystko idze troche szybciej
qfir jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.01.2005, 22:37   #17
MIETSOFT
Bywalec
 
Avatar użytkownika MIETSOFT
 
Data rejestracji: 06.01.2005
Lokalizacja: Opole
Posty: 54
MIETSOFT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witajcie.
Ja również postanowiłem korzystać z "The FilmMashine" i w związku z tym mam pare pytań.
Mianowicie jaki polecacie codek:CinemaCrafta,Canopusa czy QuEnc.?
Jeżeli chodzi o CCE to czy przy ustawieniu 2 przebiegowego kodowania jakość filmu będzie dobra?Czy lepiej dać więcej przebiegów?
(Mój komp touron 1800 512Mb ramu DDR grafa GF4MX 440 64mb)
Standard to bodajże 4 przebiegi ale czytając wypowiedzi na tym zacnym forum dobrą jakość na CCE osiągnie się powyżej 4-pass,a w moim przypadku to trwa to strasznie długo.
Czy można zatem pójść na jakiś kompromis i może QuEnc. lub Canopus pozwalają na szybszą kompresję kodowania .....ale z zachowaniem przyzwoitej jakości?
.......a i jeszcze jedno pytanie.Czy jakośc końcowa również zależy od tego czy DiviX (.avi) jest w dobrej jakości?
Pozdrawiam serdecznie
MIETSOFT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2005, 09:38   #18
Traper2000
Bywalec
 
Data rejestracji: 08.07.2004
Posty: 30
Traper2000 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez qfir
a sprawdzales jakosc na odtwarzaczu DVD?
w sumie nie dziwne, że tak szybko ci przekonwertowało, jak sie ma dobry sprzet to wszystko idze troche szybciej
Witam...
No właśnie na odtw. DVD Yamaha (czyta też DivX-y) ta jakość wydaje się być niezmieniona. Może troszkę było różnicy na filmie animowanym ale "na oko" z odległości 2 metry od telewizora 25" praktycznie niczym się nie różniło.
Ważna jest też jakość DivX-a... (kolega w poprz. poście o to pytał).
A dlaczego przerabiam, jeżeli mam DVD z DivX-em Filmy DivX (zwłaszcza Xvid-y) trochę się tną na stacjonarkach a są pewne kolekcje, które by się chciało mieć na DVD.
Pozdr...
Traper2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2005, 18:02   #19
qfir
_____________________
 
Avatar użytkownika qfir
 
Data rejestracji: 03.01.2005
Posty: 714
qfir zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez MIETSOFT
Mianowicie jaki polecacie codek:CinemaCrafta,Canopusa czy QuEnc.?
ja polecam CCE

Cytat:
Napisany przez MIETSOFT
Jeżeli chodzi o CCE to czy przy ustawieniu 2 przebiegowego kodowania jakość filmu będzie dobra?Czy lepiej dać więcej przebiegów?
(Mój komp touron 1800 512Mb ramu DDR grafa GF4MX 440 64mb)
Standard to bodajże 4 przebiegi ale czytając wypowiedzi na tym zacnym forum dobrą jakość na CCE osiągnie się powyżej 4-pass,a w moim przypadku to trwa to strasznie długo.
W którymś temacie @Robs napisał, że "4-pass dla filmu 120min powinno wystarczyć, do każdego 10-12min filmu więcej dodawaj kolejny przebieg". Próbowałem to zastosować na kompie 1GHz 512 ramu i po 20 godzinach ukończył konwersje (6 przebiegów) 180 minutowego filmu . Dlatego uważam, że 4 przebiegi to jest tak optymalnie.

Cytat:
Napisany przez MIETSOFT
Czy jakośc końcowa również zależy od tego czy DiviX (.avi) jest w dobrej jakości?
Tak, nawet bym powiedział, że jest to jeden z ważniejszych elementów, które decydują o jakości otrzymanego filmu DVD.
qfir jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.02.2005, 10:32   #20
Zibi1970
Bywalec
 
Data rejestracji: 23.07.2003
Lokalizacja: Opole
Posty: 40
Zibi1970 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ja tez dzialam na filmachine 1.4 i uzywam encodera QuEnc zawartego w programie.
jak chce identyczna jakosc jak divx to puszczam 2 przebiegi a jak chce miec dobra to 1 przebieg. kiedy plik zrodlowy divx jest na 2 cd czyli b. dobrej jakosci to rezultat w formie dvd jest idealny (na 29 " TV ). komus tam nie dzialalo ac3 5.1. w wersji 1.4 wszystko funguje jak nalezy. dodam jeszcze ze jest juz poprawka do wersji 1.4.
Zibi1970 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.02.2005, 11:38   #21
MIETSOFT
Bywalec
 
Avatar użytkownika MIETSOFT
 
Data rejestracji: 06.01.2005
Lokalizacja: Opole
Posty: 54
MIETSOFT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam ponownie.
Jeszcze jedno pytanie odnośnie The FilmMashine 1.4.
Czy jest możliwość zrobienia DVD z dwóch plików filmowych (.avi powiedzmy film_cd1 i film_cd2) z plikami textowymi również w dwóch osobnych plikach?
Tzn.czy Program sam połączy pliki video z plikami textowymi?,czy raczej wskazane jest połączenie avików w np:VirtualDabie,a napisów w programie do ich edycji?i dopiero później pracować w The FilmMashine?
Pozdrawiam
MIETSOFT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.02.2005, 12:09   #22
Zibi1970
Bywalec
 
Data rejestracji: 23.07.2003
Lokalizacja: Opole
Posty: 40
Zibi1970 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
tak wlasnie. trzeba miec jeden plik avi i jeden plik z napisami. napisy w formacie srt.
reszte zalatwi program.
Zibi1970 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.02.2005, 12:24   #23
MIETSOFT
Bywalec
 
Avatar użytkownika MIETSOFT
 
Data rejestracji: 06.01.2005
Lokalizacja: Opole
Posty: 54
MIETSOFT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzięki za info.
MIETSOFT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.02.2005, 12:30   #24
Traper2000
Bywalec
 
Data rejestracji: 08.07.2004
Posty: 30
Traper2000 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Zibi1970
dodam jeszcze ze jest juz poprawka do wersji 1.4.
A gdzie jest dostępna ta poprawka... Na stronie autora nic o tym nie ma...!!!
Traper2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.02.2005, 19:41   #25
MIETSOFT
Bywalec
 
Avatar użytkownika MIETSOFT
 
Data rejestracji: 06.01.2005
Lokalizacja: Opole
Posty: 54
MIETSOFT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witajcie.
Mam jeszcze taki drobny problem z The FilmMachine.
Otóż,film (divix-)przerabiam tym softem,wszystkie ustawienia są odpowiednie program nie informuje o żadnych errorach i sam proces tworzenia DVD przebiega bez problemów.
Kiedy po dłuuugim oczekiwaniu program zakończył pracę otwieram folder gdzie powinien być katalog z filmem DVD i ........................ZONK! folder VIDEO_TS jest zupełnie pusty
Dlatego niezrażony niepowodzeniem rozpoczynam ponownie pracę w The FilmMachine , ponownie sprawdzam ustawienia zmieniam kodeka (testowałem QuEnc , CCE2.50-2.66 , CPC 2.1) i ponownie czekam na efekt.
...........ale efekt jest identyczny jak poprzednim razem z tym wyjątkiem iż folder VIDEO_TS zajmuje tymrazem218MB!!!
Szlag mnie już trafia i niemam pojęcia co z tym zrobić.Dlatego Was proszę o jakieś rady i wskazówki.
Czy komuś tak się może działo?
------------------------------------------------------------------------
Ps.Film to "DUPLEX" Xvid NTSC
-------------------------------------------------------------------------
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez MIETSOFT : 13.02.2005 o godz. 20:59
MIETSOFT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.02.2005, 20:40   #26
frog
Żabol
 
Avatar użytkownika frog
 
Data rejestracji: 27.04.2003
Lokalizacja: Zabrze
Posty: 2,168
frog niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
A mi film machine jak mu dalem 2 avi cd1 i cd2 oraz daw apliki z napisami to mi zrobil dvd ale od momentu jak zaczyna sie drugi cd toczas napiso sie przesunal i fak cos zle laczy napisy film machine.. TEraz ercznie je polaczylem i film tez VD sam. Zobaczymy jakteraz bedzie...... CZy komus dobrze polaczal napisy film machine bez przesuniec wyszlo ?
__________________

HARDSTYLE IS MY STYLE !!!
frog jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.02.2005, 08:07   #27
Traper2000
Bywalec
 
Data rejestracji: 08.07.2004
Posty: 30
Traper2000 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez frog
CZy komus dobrze polaczal napisy film machine bez przesuniec wyszlo ?
Cześć...!!!
Ja praktycznie wszystkie filmy mam 2-płytowe i napisy łączy bezbłędnie.
Traper2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.02.2005, 09:40   #28
violator
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 08.07.2002
Posty: 3
violator w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
u mnie napisy tez raczej laczy dobrze, ale mam za to problem z tym, ze czasami obcina mi koniec filmu, albo poczatek. Spotkal sie ktos z takim bledem??
violator jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.02.2005, 12:41   #29
Zibi1970
Bywalec
 
Data rejestracji: 23.07.2003
Lokalizacja: Opole
Posty: 40
Zibi1970 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Traper2000, te poprawke sciagnelem z DC. zajmuje 3 MB i po instalacji program jest w wersji 1,41 beta. zadnych dodatkowych opcji nie zanotowalem. niestety po tej instalce nie prezrabia mi filmow jak przedtem tylko zachowuje sie dokladnie jak u Mietsoft-a. oczywiscie odinstalowalem to i na nowo wer. 1,4 ale wciaz jezt zle.
wiec zdecydowanie nie polecam tej "poprawki"
Zibi1970 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.02.2005, 12:47   #30
Robs
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Zibi1970
wiec zdecydowanie nie polecam tej "poprawki"
Trudno nazwac "poprawką" coś o czym autor nawet nie wspomina na swojej stronie.
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.