Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 4, średnio 3.25. Tryby wyświetlania
Stary 02.08.2004, 17:43   #1
lord_honey
Raven
 
Avatar użytkownika lord_honey
 
Data rejestracji: 19.07.2004
Lokalizacja: Kwidzyn
Posty: 106
lord_honey w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Thumbs up Instrukcja - przerabianie divx/xvid na (s)vcd prosto i przyjemnie :)

Zauważyłem że nie których z was nęka problem w jaki sposób przerobić film avi na vcd/svcd poniżej zamieszczam instrukcje jak to zrobić w prosty i przyjemny sposób (oczywiście to tylko moja propozycja ja z tego korzystam gdy chce przerobić cos na vcd/svcd)

Programy potrzebne do przerobienia filmu

DVDrip - przerabia avi do formatu mpg
Vcdeasy - zapisuje mpg w formacie *.bin (gotowym do wypalenia)
Nero - do wypalenia płyty

Praca w DVDrip:

Na samym początku wybieramy co chcemy z danym plikiem zrobić czy przerobić go na vcd czy na svcd następnie wybieram plik z filmem oraz napisy jeżeli są konieczne (przecież nie będziemy dołączać napisów gdy film jest z lektorem lub w dub)



następnie klikamy dalej i przechodzimy do następnej planszy programu
tutaj ustawiamy opcje tak samo jak na screenie (moje ustawienia można dowolnie zmieniać według upodobań)



teraz zajmiemy się opcjami (dotyczą osób które dołączają napisy):
tutaj ustawiamy przede wszystkim czcionkę ja polecam ustawienie (14 pogrubiona a styl standardowy nie zmieniać jeżeli komuś napisy będą się wydawać za małe można powiększyć tutaj po eksperymentujcie)
skalowanie obrazu zostawiamy



po tych ustawieniach klikamy zacznij i już nasz film się przerabia (czas zależy od szybkości kompa)

Praca z vcdeasy:

Po przerobieniu DVDrip'em mamy gotowe pliki mpg a wiec otwieramy nasz program vcdeasy



tutaj dodajemy nasz plik wynikowy z DVDrip'a w polu wynikowy *.bin podajemy nazwę naszego pliku (filmu) nie można zapomnieć o rozszerzeniu *.bin każdy plik przerabiamy osobno
(dalej nic już nie ustawiałem chociaż można ustawić rozdziały itp. to już wam zostawiam) klikamy zakończ i program przygotowuje nam plik w postaci *.bin gotowego do wypalenia w np. nero

ps. nie przejmujcie się jeżeli plik wynikowy wyjdzie wam wiekszy niźli płyta ja nagrałem 810 mb na 700 w tym przypadku chodzi o minuty nie wielkość pliku

EDIT:

a co sie tyczy drugiego progamu znajduje sie na tej stronie

www.vcdeasy.org

(MOD: piractwu mowimy nie -- ideJ)

Ostatnio zmieniany przez ideJ : 02.09.2004 o godz. 12:13
lord_honey jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.08.2004, 17:47   #2
B@rtek
Born 2 ride, ride 2 live
 
Avatar użytkownika B@rtek
 
Data rejestracji: 04.07.2004
Lokalizacja: Konin
Posty: 4,098
B@rtek niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Można programem który ty podałeś ale do takich zadań wolę MovieJack3. Poprostu się do tego programu przekonałem
B@rtek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.08.2004, 17:54   #3
lord_honey
Raven
 
Avatar użytkownika lord_honey
 
Data rejestracji: 19.07.2004
Lokalizacja: Kwidzyn
Posty: 106
lord_honey w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mi ten program pasuje nigdy sie jeszcze na nim nie zawiodlem wszytko mi dziala na stacjonarnym DVD a o to tutaj chodzi
lord_honey jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2004, 14:29   #4
Dj.MaX
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.08.2004
Posty: 3
Dj.MaX w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A ja mam pytanie odnosnie tego czy mozna bez problemu nagrac to co sie stworzy na plycie DVD?? i czy wtedy normalnie ja odtworzy w stacjonarnym dvd?!


A druga sprawa dotyczy tego czy ktorys z tych programow moze odrazu dzielic pliki do odpowiednich rozmiarow zeby wchodzily na cd po 700MB czy zawsze trzeba to robic np TMPGEnc

Ostatnio zmieniany przez Dj.MaX : 17.08.2004 o godz. 15:17
Dj.MaX jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2004, 21:34   #5
lord_honey
Raven
 
Avatar użytkownika lord_honey
 
Data rejestracji: 19.07.2004
Lokalizacja: Kwidzyn
Posty: 106
lord_honey w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
przeciez dvdrip to robi wystarczy zaznaczyc opcje czy chcesz zeby ci dopasowal do plyt 74 minutowej plyty czy do 80 min
lord_honey jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2004, 22:00   #6
Dj.MaX
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.08.2004
Posty: 3
Dj.MaX w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Okay a druga czesc pytania. Czy jesli zostawie plik w calosci i wypale normalnie na DVD to nie bedzie problemow ?!
Dj.MaX jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2004, 22:11   #7
lord_honey
Raven
 
Avatar użytkownika lord_honey
 
Data rejestracji: 19.07.2004
Lokalizacja: Kwidzyn
Posty: 106
lord_honey w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
raczej nie ale skoro masz wypalarke DVD wiec ta metoda ci sie nie przyda poszukaj na forum nawet jest przyklejony temat divx/xvid na DVD pal
lord_honey jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2004, 22:59   #8
Dj.MaX
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.08.2004
Posty: 3
Dj.MaX w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez lord_honey
raczej nie ale skoro masz wypalarke DVD wiec ta metoda ci sie nie przyda poszukaj na forum nawet jest przyklejony temat divx/xvid na DVD pal

Hehe z tym troche za duzo roboty

A co mam zrobic gdy film avi jest w 2 czesciach czym je najlepiej polaczyc w calosc ?? Nandubem ?? jesli tak to jak to zrobic zeby zapisal nieco skompresowane bo nie mam 100GB wolnego miejsca
Dj.MaX jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2004, 23:18   #9
lord_honey
Raven
 
Avatar użytkownika lord_honey
 
Data rejestracji: 19.07.2004
Lokalizacja: Kwidzyn
Posty: 106
lord_honey w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
pewnie ze nanodubem polaczyc a jezeli chcesz miec skompresowane to wystarczy zaznaczyc opcje direct stream copy ktora znajduje sie w zakladce video
lord_honey jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.08.2004, 15:03   #10
atibor
Bywalec
 
Data rejestracji: 12.12.2003
Lokalizacja: k. W-wy
Posty: 61
atibor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question DVDrip

Gzie można zdobyć ten program?
atibor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.08.2004, 15:32   #11
Lock@
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Lock@
 
Data rejestracji: 22.07.2003
Lokalizacja: Częstochowa
Posty: 16
Lock@ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez atibor
Gzie można zdobyć ten program?
eMule
Lock@ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.08.2004, 06:01   #12
krzysiek_20
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 25.08.2004
Posty: 4
krzysiek_20 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
mały problem z VCDeasy

Programem DVDRip kompresuje do formatu VCD i SVCD->oba pliki chodzą bez zarzutu ale przy nagrywaniu obrazu w VCDeasy a pózniej w Nero film nie uruchamia się. Wyskakują błędy. Gdy plik z DVDrip od razu wrzucam do Nero na VCD i nagrywam wszystko chodzi. CZy coś trzeba ustawić w VCDeasy bo jaki kolwiek format w nim ustawiony póżniej nie działa.

Aha. Czy w Nero da się nagrać format SVCD? Bo gdy to robię wyskakuje brak jakiś wtyczek.
krzysiek_20 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.08.2004, 06:33   #13
Lock@
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Lock@
 
Data rejestracji: 22.07.2003
Lokalizacja: Częstochowa
Posty: 16
Lock@ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Plik z DVDRip masz już w formacie mpg(S)VCD i dlatego wypala się go od razu w Nero. Do wypalenia w Nero SVCD potrzebujesz MPEG-2 SVCD Plugin (nie jest bezpłatny więc musisz sobie radzić).
Lock@ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.08.2004, 13:43   #14
Robs
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Prośba do lord_honey o poprawienie fotek do opisu bo się nie wyświetlają.
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.08.2004, 10:58   #15
$kubi
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika $kubi
 
Data rejestracji: 29.08.2004
Posty: 6
$kubi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
możecie podać mniej więcej na jakim sprzęcie robicie to tym programem i ile zchodzi film na 80 min CD ?
$kubi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.