![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Gość
|
Jak przerobić DivX na VCD (lub SVCD).
Właśnie. Jak przerobić film w formacie AVI/DivX z dźwiękiem MP3 na format VCD (lub SVCD)? Do tego jak dołączyć napisy, które są w oddzielnym pliku (w przypadku DivX). Dzięki za wszelkie sugestie, a zwłaszcza jakiego oprogramowania użyć (i skąd je ściągnąć).
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 21.03.2001
![]() |
napisy -virtualdub
avi2mpg-xing enocder |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Gość
|
Próbowałem avi2mpg ale dostaje komunikat, że dźwięk jest kodowany a ma być czysty PCM. Co z tym zrobić?
|
![]() |
![]() |
#4 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.01.2001
![]() |
Nie wiem w jakim formacie są teksty ale zakładam ze .txt.
1) Najpierw trzeba plik w formacie .txt (np z MDVDP) przekonwertować do formatu .srt (SubRip), chyba jest na GALu 2) Następnie programik konwertujący .srt do ssa. Można go ściągnąć ze strony www.flexion.org www.flexion.org/cgi-bin/UB2k/Public/Uploads/Post-29-21-ScriptConvert.exe 3) Mając gotowy plik .ssa trzeba w nim trochę pozmieniać tzn. Najlepiej zmienić wpis dot. czcionki "Times New Roman" na "Arial CE" oraz większe napisy, rozmiar czcionki z "18" na "20". Można co prawda wybrać czcionkę oraz rozmiar bezpośrednio w programie, ale i tak trzeba dopisać po nazwie czcionki "CE", bo napisy będą "po polskamu" 10 wygląda następująco: Style: Default,Arial CE,20,16777215,16777215,16777215,0,0,0,2,3,2,30,30 ,30 trzeba jeszcze w tym pliku zmienić znacznik " " na "\N" (bezpośrednio w tekście napisów) poto aby przenieść do następnego wiersza teksty dialogów. Dokładnie jest to opisane w pliku "readme" do plug-in'a. 4) DVmpeg 5.x lub wyzszy - zainstalowac 5) Taraz to tylko pozostało uruchomić VirtualDub,wczytać plik AVI, wybrać w menu video -> filters ->subtitler , wczytać przerobiony "script", (można jeszcze zaznaczyć "Enable software text antialiasing" - lepszy efekt), W menu video wybrać kompresję np DVmpeg ("stereo" w atrybutach), skonfigurowc w audio odpowiednią kompresję. "Full processing mode" - w obu (audio i video) ! A i w info o pliku sprawdz rozdzielczosc i fps, jerzeli jest 25fps(PAL) to w video>filter>resize wybierz 352x288, jezeli 29,97/30(NTSC) to 352x240 Dla jakosci mozesz wybrac pod resize>precise bicubic W konfiguracji DVmpeg tak samo wybiez VideoCD I odpowiedni fps. I zapisać"File -> Save AVI...", DVmpeg zapisze automatycznie jako .mpg. (a jezeli to ma byc zwykly mpeg a nie VCD to mozna pominac resize) Plug-in dostępny jest tutaj: ftp://virtualdub.sourceforge.net/pub/virtualdub/filters/subtitler-1_3b.zip VirtualDub tutaj: http://www186.pair.com/vdub/index.html Powodzenia ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Gość
|
Chłopie - wielkie dzięki. Wszystko poszło ok.
|
![]() |
![]() |
#6 |
Wymiatacz
![]() |
to tylko refresh
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Gość
|
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#8 |
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
http://www.virtualdub.org
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Gość
|
Panowie nie mozna z nikad sciagnac tych programikow z wyjatkiem Virtual DUB. Podeslijcie aktualne linki lub cale programy.
|
![]() |
![]() |
#10 |
Wymiatacz
![]() |
jak nie mozecie sciagnac lub znalezc programow to walcie na maila.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.02.2006
![]() |
witam a ja mam taki problea : jak otwieram VirtualDub i potem chce otwożyć w nim jakiś film z open files to wyskakuje mi: Couldn't locate dekompresor for format "XVID" ( unkown) VirtualDub reguires a Video for Vindows (VFW) compatible codec to dekompres video. DirectShow codecs,such as those used by Windows Media Player, are not suitable.
no i tak mi się ukazuje niewiem co mam zrobić prozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
..: DVD-VIDEO :..
Data rejestracji: 20.08.2003
![]() |
@februarius zainstaluj sobie kodeki xvid.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... | Qbi@k | Off topic | 73 | 03.10.2013 18:16 |
Przykład jak mozna zarobic na naiwnosci ludzi | Ice | Off topic | 7 | 03.10.2005 01:41 |
Funny fotos, kawaly... itp. - jeszcze sie tak nie usmialem :) | Kasprzak | Humor | 4225 | 11.07.2005 12:59 |
Teksty nauczycieli | Tribunal | Off topic | 47 | 11.04.2004 22:39 |