Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 12.11.2004, 17:35   #1
Liar
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 30.10.2004
Liar w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
DvDRemake raz jeszcze

Udało mi się za pomocą tego programu zmodyfikować menu.
Ale mam pierwsze pytanie. Aby je zadać streszczę krótko o co mi chodzi.
Menu to plansze bitowe, które można w dodolny sposób edytować.
Ale w którym miejscu jest zawarta informacja na temat podświetlania - czyli:
np. żółty kwadracik, a po nim napis, po najechaniu myszką kwadracik robi się zielony. Wszystko jest w porządku gdy nie przesuwam na planszy tego typu elementów, co najwyżej niektóre usuwam, do innych zmieniam tekst.
Kiedy przesunę element podświetlany, to potem przy najechaniu kursora zmienia się jego kolor, ale w innym miejscu.
Mam nadzieję, że w miarę jasno się wyrażam.
Pytanie drugie jest łatwiejsze (chyba). W DvDRemake, efekt końcowy mogę zobaczyć dopiero wtedy gdy wygeneruję cały materiał.
Zatem czy jest, a jeżeli tak to jaki program pozwala budować lub przerabiać gotowe menu tak, aby można było zobacz efekt działania samego menu bez generowania całej struktury Vobów.
Strasznie się rozpisałem, ale zauważyłem, że ludzie czytają, a Ci co wiedzą - odpowiadają.
Z góry im dziękuję.
Liar jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.11.2004, 23:51   #2
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Podświetlenia i zaznaczenia w menu są zrealizowane w b. podobny sposób jak napisy w filmie. Są to bitmapy (przy czym wszystkie guziki danego ekranu menu są częścią tej samej bitmapy). Informacje o tym co i jak się podświetla są zapisane w VOBie (+ pewnie jeszcze parę drobiazgów zapisanych w IFO). (Ale o co Ci chodziło w pierwszym pytaniu to pojęcia nie mam )
Budować menu można w każdym programie do authoringu (DVD Lab, DVD Maestro, Scenarist, Adobe Encore, ...). W każdym z tych programów jest możliwość podejrzenia menu. Z edycją menu jest już gorzej... Nie znam programu do którego możnaby wczytać *_0.VOB i swobodnie edytować i bitmapę/filmik stanowiący tło i guziki. Wykorzystując podmianę Cell'i w DVDReMake czy MenuEdit możesz zamienić tło na inne i zmodyfikować definicję guzików (zdaje się, że włącznie z przesunięciem ich w inne miejsce).
Stary 13.11.2004, 12:32   #3
Liar
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 30.10.2004
Liar w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez ideJ
Podświetlenia i zaznaczenia w menu są zrealizowane w b. podobny sposób jak napisy w filmie. Są to bitmapy (przy czym wszystkie guziki danego ekranu menu są częścią tej samej bitmapy). Informacje o tym co i jak się podświetla są zapisane w VOBie (+ pewnie jeszcze parę drobiazgów zapisanych w IFO). (Ale o co Ci chodziło w pierwszym pytaniu to pojęcia nie mam
Postaram sie inaczej zapytać: Na przykładzie programu DvDReMake Pro 2.5.3.
Przy edycji danego klawisza otwiera się okienko z zakładkami.
Na pierwszej (Group1) ustawiamy pozycję klawisza, komendę wykonywaną i nie wiem co to jest "Adjacent Buttons" i czego dotyczy jeszcze jedno ustawien "Color scheme" - wiem, że kolor, ale czego ?
Druga zakładka "Group2" jest taka sama jak pierwsza, ale ustawienie pozycji jest tu przeważnie inne niż w Grupie1, krótko mówiąc co ustawia się w Group2 ?
Zakładka trzecia, "All Groups jak sie domyślam pozwala na szybkie, takie same ustawienia dla Grupy1 i Grupy2.
Pozdrawiam serdecznie.
Liar jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.11.2004, 10:46   #4
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Adjacent Buttons to sąsiednie guziki (możesz w ten sposób skorygować nawigację pomiędzy guzikami). ColorScheme to zestaw kolorów używanych przez guziki (do zaznaczenia który jest aktualnie wskazany i/lub wybrany). Innymi słowy możesz zmienić to jak zaznacza się aktualne położenie kursora w menu.
Grupy guzików są związane (chyba) z trybem wyświetlania menu (menu może mieć AR 16:9 i na tv 4:3 może być wyświetlane albo jako letterboxed albo Pan&Scan). Group 1 i Group 2 są identyczne (w każdym razie z tego co zaobserwowałem) a różnica pozycji wynika z tego, że znaczniki (nie wiem jak to nazwać) wybranego guzika są wyświetlane jako overlay już po ewentualnej 'zmianie rozmiaru' i same guziczki mogą mieć nieco inne współrzędne (jej! ale zakręciłem). Przeważnie jak wycinasz/modyfikujesz guzik to chcesz zachować spójność między grupami (o ile wiem to nie ma żadnego wymogu, że te grupy muszą być identyczne). Jeśli nie boisz się angielskiego to zapewne znacznie więcej (i znacznie lepszych) informacji znajdziesz na www.dvd-replica.com
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: