Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 03.02.2005, 21:16   #16
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika turkinz
 
Data rejestracji: 21.01.2005
Posty: 8
turkinz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Autorowi posta chodzi o to aby ktoś skomponował dwa uporządkowane wykazy technologii kodowania audio.

Jedna lista niech zawiera nazwy kodowania ułożone w kolejności od najlepszego pod wzgl. jakości dźwięku do "najgorszego" (czyli od najstarszej do najnowszej technologii). A druga lista niech zawiera kodeki ułożone według stopnia kompresji (tj. poejmności pliku na nośniku cyfrowym), tzn. od największego pliku wynikowego audio do najmniejszego. Jasne?

I na tej podstawie każdy wybierze sobie to co mu odpowiada i tym samym wątek zostanie zakończony sukcesem

Nie ma za co.
turkinz jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.02.2005, 00:29   #17
Bywalec
 
Avatar użytkownika bruner
 
Data rejestracji: 14.10.2004
Posty: 29
bruner w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Fajnie, zostawiłem tylko dts a resztę wy******yłem i byłoby wszystko cacy, tylko nikt mądry mi nie powiedział że dts nie usłyszę na telewizorze. Jako że u mnie na zestawie od kina domowego dts piknie chodzi to wypaliłem też koncert dla sąsiada. A tu dupa - dvd podłączone pod tv i jest obraz a nie ma dźwięku. Jak by się pan Czołgista nie wymądrzał tylko coś podpowiedział, to bym nie musiał tej roboty 2 razy robić (teraz zostawiłem dts i ac3 5.1)
Pozdrawiam
bruner jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2005, 00:31   #18
Bywalec
 
Avatar użytkownika bruner
 
Data rejestracji: 14.10.2004
Posty: 29
bruner w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie wiedziałem że na forum jest cenzura. Ten wyraz wykropkowany napisałem w całości. Ale dupę zostawiło - widocznie to nie wulgaryzm.
bruner jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2005, 20:43   #19
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez bruner
... Jak by się pan Czołgista nie wymądrzał tylko coś podpowiedział, to bym nie musiał tej roboty 2 razy robić (teraz zostawiłem dts i ac3 5.1)
Żeby otrzymać odpowiedź trzeba najpierw zadać pytanie .
Jak byś spytał czy dźwięk w DTS pójdzie na TV sąsiada to napewno bym napisał że nie.
Jeśli na swoim sprzęcie nie słyszysz różnicy pomiędzy AC3 5.1 a DTS, to trochę bez sensu jest zostawianie tych 2 ścieżek, zostaw tylko AC3 5.1 , będziesz miał więcej miejsca na video, a co zatym idzie lepszą jakość obrazu.
__________________
Czołgi --> Strona Czołgiem!
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2005, 21:04   #20
Bywalec
 
Avatar użytkownika bruner
 
Data rejestracji: 14.10.2004
Posty: 29
bruner w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Za późno, już zrobiłem z obiema. Faktem jest że różnicę pomiędzy dts a ac3 5.1 słyszę tylko w momencie kiedy zmieniam ścieżkę podczas odtwarzania, wtedy ac3 jest troszkę ciszej i to jest jedyna różnica jaką moje ucho wychwytuje. A z miejscem na video nie ma co przesadzać. Miesiąc temu zrobiłem "Powrót Króla " Shrinkiem (przypominam że ponad 3 godz) i na monitorze w roz. 1200x800 i z odległości 0,5 metra widać słabszą jakość, ale na 21calowym tv z odległości 4 m nie widzę różnicy pomiędzy kopią a oryginałem. Więc jak na moje potrzeby używanie prof. programów mija się z celem. Ale to temat na zupełnie inną bajkę.
Pozdrawiam
bruner jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2005, 22:03   #21
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.11.2004
Posty: 16
PawelM w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Hmm to ciekawe bo ja mam kilka koncertow również tylko z jedną ścieżką DTS i u mnie na telewizorze normalnie wszystko slychać.
PawelM jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2005, 22:55   #22
Bywalec
 
Avatar użytkownika bruner
 
Data rejestracji: 14.10.2004
Posty: 29
bruner w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Sprawdzałem na 3 tv, fakt że wszystkie zwyklasy a podłączone przez euro. Może to ma wpływ?
bruner jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2005, 23:00   #23
Redakcja
 
Avatar użytkownika 1stwasp
 
Data rejestracji: 27.12.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 719
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez bruner
Sprawdzałem na 3 tv, fakt że wszystkie zwyklasy a podłączone przez euro. Może to ma wpływ?
Pewnie dlatego, że same w sobie nie mają dekodera DTS, jeżeliby miały nic nie stoi na przeszkodzie słuchać dźwięku na TV... druga opcja, jest taka, że może cos być nie tak poustawiane w DVD lub popodłączane do TV...

Jeszcze taka dygresja nt. głośności, którą zauważyłeś, otóż żeby porównać AC3 do DTS to ścieżkę DTS musisz ściszyć o 4dB w stosunku do Dolby Digital - z podejścia do kodowania wynika, że jest ona zwyczajnie zawsze głośniejsza, niz analogiczna ścieżka AC3 o 4dB właśnie.

Lepszej klasy amplitunery kina domowego, te z certyfikatam THX zazwyczaj, sprowadzają z poziomu procesora sygnałowego ścieżkę DTS do poziomu głośności AC3 (czyli jakby z definicji same ściszają ją o 4dB), wtedy takie porównanie mozna zrobić wprost, ale taki sprzęt to już i inna bajka i cena niestety...

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2005, 23:29   #24
Bywalec
 
Avatar użytkownika bruner
 
Data rejestracji: 14.10.2004
Posty: 29
bruner w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
DVD jest ustawione dobrze, tzn. wypuszcza dts, bo wzmacniacz mam ustawiony na auto i w momencie jak puszczam coś z dts to na wzmacniaczu wyświetla się napis dts. Wcześniej źle napisałem - 2 tv to 10-letnie sony ale u sąsiada jest 2-letni 28' samsung 100 hz i też bez dźwięku gdy leci z dts. Nie wiem jak podłączony bo jest w szafce z innymi sprzętami i kilometrami kabli, ale z lekka grzebaliśmy mu w opcjach audio a że obaj jesteśmy lajkonikami a instrukcja zaginęła więc nic nie zwojowaliśmy.
bruner jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2005, 10:30   #25
Redakcja
 
Avatar użytkownika 1stwasp
 
Data rejestracji: 27.12.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 719
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Bo pewnie masz połączone DVD ze wzmacniaczem poprzez wejście / wyjście cyfrowe, stąd DVD wypuszcza tylko sygnał cyfrowy, a wzmacniacz, który ma dekoder DTS rozpoznaje sygnał i go dekoduje.

Natomiast, jeżeli chodzi o telewizor, to musi on być połączony poprzez wyjście analogowe DVD, i jeżeli DVD nie ma dekodera DTS to wtedy dźwięku nie będzie - niezależnie czy telewizor ma 10 lat czy 1 dzień. AC3 będzie zawsze, gdyż każde DVD ma dekoder AC3, gdyż wg standardu DVD jest to fonia podstawowa.
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2005, 12:31   #26
Bywalec
 
Avatar użytkownika bruner
 
Data rejestracji: 14.10.2004
Posty: 29
bruner w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ale DVD ma dekoder dts. W każdym razie koncert zrobiłem w 2 formatach i nie ma problemu. Na jesieni kupię nowy tv i wtedy będę kombinował z ustawieniami i kablami. Dzięki wszystkim za zainteresowanie.
bruner jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2005, 17:44   #27
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.11.2004
Posty: 16
PawelM w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Panasonic S47 bez dekoderów połaczony koncentrykiem z amplitunerem i kablem euro z telewizorem.Dźwięk w TV slychać niezależnie od ustawień czyli zarówno na DD i DTS.
PawelM jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:30.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO