Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 03.02.2005, 22:16   #16
turkinz
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika turkinz
 
Data rejestracji: 21.01.2005
Posty: 8
turkinz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Autorowi posta chodzi o to aby ktoś skomponował dwa uporządkowane wykazy technologii kodowania audio.

Jedna lista niech zawiera nazwy kodowania ułożone w kolejności od najlepszego pod wzgl. jakości dźwięku do "najgorszego" (czyli od najstarszej do najnowszej technologii). A druga lista niech zawiera kodeki ułożone według stopnia kompresji (tj. poejmności pliku na nośniku cyfrowym), tzn. od największego pliku wynikowego audio do najmniejszego. Jasne?

I na tej podstawie każdy wybierze sobie to co mu odpowiada i tym samym wątek zostanie zakończony sukcesem

Nie ma za co.
turkinz jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.02.2005, 01:29   #17
bruner
Bywalec
 
Avatar użytkownika bruner
 
Data rejestracji: 14.10.2004
Posty: 29
bruner w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Fajnie, zostawiłem tylko dts a resztę wy******yłem i byłoby wszystko cacy, tylko nikt mądry mi nie powiedział że dts nie usłyszę na telewizorze. Jako że u mnie na zestawie od kina domowego dts piknie chodzi to wypaliłem też koncert dla sąsiada. A tu dupa - dvd podłączone pod tv i jest obraz a nie ma dźwięku. Jak by się pan Czołgista nie wymądrzał tylko coś podpowiedział, to bym nie musiał tej roboty 2 razy robić (teraz zostawiłem dts i ac3 5.1)
Pozdrawiam
bruner jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2005, 01:31   #18
bruner
Bywalec
 
Avatar użytkownika bruner
 
Data rejestracji: 14.10.2004
Posty: 29
bruner w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie wiedziałem że na forum jest cenzura. Ten wyraz wykropkowany napisałem w całości. Ale dupę zostawiło - widocznie to nie wulgaryzm.
bruner jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2005, 21:43   #19
Czołgista
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez bruner
... Jak by się pan Czołgista nie wymądrzał tylko coś podpowiedział, to bym nie musiał tej roboty 2 razy robić (teraz zostawiłem dts i ac3 5.1)
Żeby otrzymać odpowiedź trzeba najpierw zadać pytanie .
Jak byś spytał czy dźwięk w DTS pójdzie na TV sąsiada to napewno bym napisał że nie.
Jeśli na swoim sprzęcie nie słyszysz różnicy pomiędzy AC3 5.1 a DTS, to trochę bez sensu jest zostawianie tych 2 ścieżek, zostaw tylko AC3 5.1 , będziesz miał więcej miejsca na video, a co zatym idzie lepszą jakość obrazu.
__________________
Czołgi --> Strona Czołgiem!
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2005, 22:04   #20
bruner
Bywalec
 
Avatar użytkownika bruner
 
Data rejestracji: 14.10.2004
Posty: 29
bruner w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Za późno, już zrobiłem z obiema. Faktem jest że różnicę pomiędzy dts a ac3 5.1 słyszę tylko w momencie kiedy zmieniam ścieżkę podczas odtwarzania, wtedy ac3 jest troszkę ciszej i to jest jedyna różnica jaką moje ucho wychwytuje. A z miejscem na video nie ma co przesadzać. Miesiąc temu zrobiłem "Powrót Króla " Shrinkiem (przypominam że ponad 3 godz) i na monitorze w roz. 1200x800 i z odległości 0,5 metra widać słabszą jakość, ale na 21calowym tv z odległości 4 m nie widzę różnicy pomiędzy kopią a oryginałem. Więc jak na moje potrzeby używanie prof. programów mija się z celem. Ale to temat na zupełnie inną bajkę.
Pozdrawiam
bruner jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2005, 23:03   #21
PawelM
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.11.2004
Posty: 16
PawelM w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Hmm to ciekawe bo ja mam kilka koncertow również tylko z jedną ścieżką DTS i u mnie na telewizorze normalnie wszystko slychać.
PawelM jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2005, 23:55   #22
bruner
Bywalec
 
Avatar użytkownika bruner
 
Data rejestracji: 14.10.2004
Posty: 29
bruner w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Sprawdzałem na 3 tv, fakt że wszystkie zwyklasy a podłączone przez euro. Może to ma wpływ?
bruner jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2005, 00:00   #23
1stwasp
Redakcja
 
Avatar użytkownika 1stwasp
 
Data rejestracji: 27.12.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 719
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez bruner
Sprawdzałem na 3 tv, fakt że wszystkie zwyklasy a podłączone przez euro. Może to ma wpływ?
Pewnie dlatego, że same w sobie nie mają dekodera DTS, jeżeliby miały nic nie stoi na przeszkodzie słuchać dźwięku na TV... druga opcja, jest taka, że może cos być nie tak poustawiane w DVD lub popodłączane do TV...

Jeszcze taka dygresja nt. głośności, którą zauważyłeś, otóż żeby porównać AC3 do DTS to ścieżkę DTS musisz ściszyć o 4dB w stosunku do Dolby Digital - z podejścia do kodowania wynika, że jest ona zwyczajnie zawsze głośniejsza, niz analogiczna ścieżka AC3 o 4dB właśnie.

Lepszej klasy amplitunery kina domowego, te z certyfikatam THX zazwyczaj, sprowadzają z poziomu procesora sygnałowego ścieżkę DTS do poziomu głośności AC3 (czyli jakby z definicji same ściszają ją o 4dB), wtedy takie porównanie mozna zrobić wprost, ale taki sprzęt to już i inna bajka i cena niestety...

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2005, 00:29   #24
bruner
Bywalec
 
Avatar użytkownika bruner
 
Data rejestracji: 14.10.2004
Posty: 29
bruner w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
DVD jest ustawione dobrze, tzn. wypuszcza dts, bo wzmacniacz mam ustawiony na auto i w momencie jak puszczam coś z dts to na wzmacniaczu wyświetla się napis dts. Wcześniej źle napisałem - 2 tv to 10-letnie sony ale u sąsiada jest 2-letni 28' samsung 100 hz i też bez dźwięku gdy leci z dts. Nie wiem jak podłączony bo jest w szafce z innymi sprzętami i kilometrami kabli, ale z lekka grzebaliśmy mu w opcjach audio a że obaj jesteśmy lajkonikami a instrukcja zaginęła więc nic nie zwojowaliśmy.
bruner jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2005, 11:30   #25
1stwasp
Redakcja
 
Avatar użytkownika 1stwasp
 
Data rejestracji: 27.12.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 719
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Bo pewnie masz połączone DVD ze wzmacniaczem poprzez wejście / wyjście cyfrowe, stąd DVD wypuszcza tylko sygnał cyfrowy, a wzmacniacz, który ma dekoder DTS rozpoznaje sygnał i go dekoduje.

Natomiast, jeżeli chodzi o telewizor, to musi on być połączony poprzez wyjście analogowe DVD, i jeżeli DVD nie ma dekodera DTS to wtedy dźwięku nie będzie - niezależnie czy telewizor ma 10 lat czy 1 dzień. AC3 będzie zawsze, gdyż każde DVD ma dekoder AC3, gdyż wg standardu DVD jest to fonia podstawowa.
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2005, 13:31   #26
bruner
Bywalec
 
Avatar użytkownika bruner
 
Data rejestracji: 14.10.2004
Posty: 29
bruner w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ale DVD ma dekoder dts. W każdym razie koncert zrobiłem w 2 formatach i nie ma problemu. Na jesieni kupię nowy tv i wtedy będę kombinował z ustawieniami i kablami. Dzięki wszystkim za zainteresowanie.
bruner jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2005, 18:44   #27
PawelM
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.11.2004
Posty: 16
PawelM w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Panasonic S47 bez dekoderów połaczony koncentrykiem z amplitunerem i kablem euro z telewizorem.Dźwięk w TV slychać niezależnie od ustawień czyli zarówno na DD i DTS.
PawelM jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.