Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Jakość filmów skompresowanych różnymi programami (https://forum.cdrinfo.pl/f13/jakosc-filmow-skompresowanych-roznymi-programami-38875/)

misiek.strefa.p 07.12.2004 10:11

Przepraszam, że jak tak, ale ...
Do tej pory kompresowałem filmy do divx. Robiłem to w wysokim bitrate w Xvidzie i byłem zadowolony. Filmy ogladałem na monitorze, telewizorze i zawsze były rewelacyjne. Troszeczkę inne niż na dvd, ale ... gdzie tkwi granica poszukiwań jakości?
Czy wasze rozważania nie są, za przeproszeniem, drogą w przepaść? Obraz dvd, to wielkie oszustwo i każdy kto się w temacie orientuje o tym wie. Widzimy tylko 5% oryginalnej informacji. A filmy robione przez wszystkich twórców nigdy w założeniu nie maja być takie jak na dvd. No chyba tylko animowane. Całe piękno i urok obrazu filmowego tkwi nie w tej "żylecie", która jest na dvd, ale w delikatnym rozmyciu, pozostawianiu w domyśle. Czasami żygać mi się chce jak widzę te filmy, w których bohaterowie, to tak jakby "wycinanki" wklejane w tło. Nikt, ale zupełnie nikt nie zauważy róznicy w filmie dvd oglądanym na telewizorze, czy ekranie komputera zrobionym w Shrinku, czy w innnym programie. NIE OGLĄDA SIĘ FILMÓW NA STOP KLATKACH!!! To chore! Dziesiatki razy prowadziłem seanse w moim domu, noce filmowe dla moich przyjaciół i nikt,nigdy nie powiedział mi:"Stary, ale jakość tego divx ... widziałem rozmazaną kropeczkę w płomieniach ognia ..." Ogląda się filmy, aby sprawiały nam przyjemność w samym oglądaniu. Kochamy je za to, że odrywają nas od naszej szarej rzeczywistości, a nie za to, że na stop klatce , pod lupą wszystko będzie tak jak w tym pseudo "oryginale". Ludzie!!! Filmy, które kupujecie jako oryginalne na dvd i które według was są "za***iste"(przepraszam za wyrażenie), nawet w 10% nie przenoszą originalnego obrazu z taśmy filmowej na której są zrobione przez ich twórców. Wiem o tym, bo sam pracuję w branży filmowej. Filmy kolekcjonuję dla siebie, aby sprawiały mi przyjemność oglądania. Nie trace życia na poszukiwania sposobu skopiowania czegoś, co i tak jest tylko namiastką kina. Wam sugeruję to samo! Oglądajcie filmy, dajcie się wciągnąć w ich magiczny świat. Ja kocham KINO, a nie ich jakość techniczną.

Pozdrowienia dla wszystkich miłośników filmu!

KC42 09.11.2004 12:49

Cytat:

Napisany przez morpheus
A czy ktoś się bawił DVD2ONE? Czy watro się tym programem zainteresować, jaka jest długość transkodowania materiału w stosunku do jakości? Jakie są wasze za i przeciw.

Program transkoduje bardzo szybko, ale jakość jak porównywałem to gorsza od DVD Shrink w ciemnych scenach widoczne piksele

morpheus 09.11.2004 10:39

A czy ktoś się bawił DVD2ONE? Czy watro się tym programem zainteresować, jaka jest długość transkodowania materiału w stosunku do jakości? Jakie są wasze za i przeciw.

klaud 26.10.2004 13:42

smooth - wygładza obraz, stosuj jak jest duża ziarnistość
sharpness - wyostrza obraz, stosuje się go zdecydowanie częściej przy rekompresji szczególnie przy długich filmach bo wtedy jest utrata ostrości

d@n_007 24.10.2004 11:49

właśnie czym sie różni opcja smoth od sharpnes??

kulazuch 30.09.2004 18:23

Parę miesięcy temu wykonałem test paru programów kompresując Powrót Króla
W teście brały udział programy Intervideo DVD copy2, DVD shrink ,DVD2DVDR 18
zapomocą CCE2.5 10 przebiegów. Do oceny jakości posłużyłem się pojedyńczymi klatkami które przeglądałem w photoshopie jako warstwy.Z testu wynikało że poza CCE pozostałe programy nie radzą sobie z dobrą kompresją tak długiego filmu. Niedawno jednak wykonałem test nowej wersji DVDshrinka na tym samym materiale z użyciem nowej funkcji AEC ustawionej na maximum sharpness. Jestem pod wrażeniem wynika z tego że nowe funkcje shrinka mogą go zrównać
z CCE. A czas wykonania kopii nieporównywalnie mniejszy w DVDshrinku.

Jabba the Hutt 27.09.2004 22:42

Cytat:

Napisany przez jurek13
Super temat
ale ja dopiero zaczynam raczkowac w temacie
jak tylko uda mi sie cos skompresowac to sie podziele z wami
doswiadczeniami
pozdrawiam wszystkich
narazie jestem na etapie zbierania softu

Odpowiedz więc sobie na pytanie - komu w żłobie dano ? To Ci bardzo pomoże. Podobnie jak ten tytuł starego westernu z Eastwoodem - ".... siostry Sary".

Jabba

jurek13 27.09.2004 21:28

Super temat
ale ja dopiero zaczynam raczkowac w temacie
jak tylko uda mi sie cos skompresowac to sie podziele z wami
doswiadczeniami
pozdrawiam wszystkich
narazie jestem na etapie zbierania softu

Jabba the Hutt 23.09.2004 19:25

Dzięki. No to już wiadomo co trzeba będzie zrobić. Ścisnąc ;).

Pozdrawiam

Jabba

robboj 23.09.2004 18:43

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt
Widzę ,że synowie marnotrawni odchodzicie od DVD2DVDR na korzyść Rebuildera :). Ja chyba tego nie zrobię... Najwyżej dam 9 passes zamiast 7 choć i tak tego nie odróżnię na moim 29 calowym Samsungu 4:3.

A propo - czy ktoś już ma Trylogię SW w domu ? Może powiedzieć ile GB zajmują poszczególne filmy (oczywiscie bez dodatków i menu) ?

Jabba

Witam

Epizod 4 - 5,819
Epizod 5 - 5,884
Epizod 6 - 6,021

Epizody zawierają jedną ścieżkę audio i napisy polskie, angielskie z przyciętymi napisami końcowymi.

Pozdrawiam

ideJ 23.09.2004 09:17

Jak nie zapomnę to sprawdzę :) Jedno mogę powiedzieć: jakość obrazu (na TV) poraża. W paru miejscach wyłapałem lekki dithering (akurat stop klatkę włączyłem). Bardzo wdzięczny materiał do testów enkoderów :) (na razie obejrzałem tylko TESB). Przestrzenność dźwięku jest po prostu boska....

Jabba the Hutt 22.09.2004 23:24

Widzę ,że synowie marnotrawni odchodzicie od DVD2DVDR na korzyść Rebuildera :). Ja chyba tego nie zrobię... Najwyżej dam 9 passes zamiast 7 choć i tak tego nie odróżnię na moim 29 calowym Samsungu 4:3.

A propo - czy ktoś już ma Trylogię SW w domu ? Może powiedzieć ile GB zajmują poszczególne filmy (oczywiscie bez dodatków i menu) ?

Jabba

Czołgista 20.09.2004 01:48

Cytat:

Napisany przez skorpion2k2
W wolnej chwili poczytaj ten wątek http://forum.doom9.org/showthread.php?threadid=79743 - bardzo ciekawetego.

Właśnie go czytam , przy moich zdolnościach lingwistycznych + możliwościach translatorów oraz awersji mojej żony (dobrze zna ang.) do tego co robię :|
To chwilę potrawa ^_^
Z tego co zrozumiałem to pewien człowiek kupił sobie plazmę 42' i nie widzi różnic w ilościach przebiegów, no i już w tym momencie mi go szkoda !

Miałem możność przyglądnąć się blirzej (taki mały teścik, chyba 11.2003) 8 miu ekranom plazmowym, od 32" do chyba 90-92' , no i wg. mnie z tych 8 to 2 takie cudeńka mogą zasługiwać na chwilę uwagi, lecz z tej dwójki zapamiętałem tylko LG 60' (kosztowało to bydlę jakieś 80 tys zł. jak dla mnie mogło by kosztować 800 tys zł , cena równie abstrakcyjna)
Ale szło na tym bydlęciu pooglądać !
Jadnak w konfrontacji ze średniej klasy projektorem taka jednostka wysiada.
Generalnie z moich doświadczeń to plazma dziwnie "zniekształca" obraz.
Może teraz są lepsze modele , ale ja piszę o tym co widziałem !

Dalej na tej stronie (nie doczytałem dokładnie do końca) można poczytać dyrdymały ludzi którzy teoretycznie kombinują.

Broń Boże nie chciałbym być odbierany jako mądrala :nie:
Wiem że mam sprzęt klasy niższej średniej bo na to tylko było mnie stać i to przy wsparciu rodziny , a miałem okazję pooglądać na wyższej i dużo wyższej.

Na "niskim poziomie" niewiele wiem o kompresji, ale coś niecoś oglądałem:
Przed kupnem projektora przyglądałem się 6 modelom Infocusa, 2 modelom Boxlighta, 2 Panasonicom, 1 Yamaha i były jeszcze 2 lub 3 projektory których nazw nie pamiętam.

Wszystkim maniakom jakości polecam odwiedzanie salonów AV , można pooglądać to i owo, no i wyrobić poglądy !
Niekoniecznie zgodne z moimi ! ale za to będą własne :spoko:

Czołgista 18.09.2004 18:29

Cytat:

Napisany przez skorpion2k2
Co tu mogę dodać? Masz sprzęt, który pozwala to zobaczyć. W wolnej chwili poczytaj ten wątek http://forum.doom9.org/showthread.php?threadid=79743 - bardzo ciekawe
Jeśli chodzi o szczegóły techniczne rekompresji, to wrócę jeszcze do tego.

O szczegółach technicznych procesu rekompresji wiem bardzo niewiele, to co pisałem wcześniej należy traktować jako luźne odczucia zwykłego użytkownika porównującego dwie różne metody kompresji metodą "na oko". :haha:

Pisząc o bitrate miałem na myśli że ustawiając ilość przebiegów CCE nie można się sugorować średnim bitrate. Np. przy niezbyt długim filmie (5,3 GB) , zrobiłem kopie dla 5, 7 i 10 przebiegów , przy porównaniu różnice jakości były widoczne.
Oczywiście najlepiej wypadła kopia na 10 pass.
Robiłem jeszcze tego typu porównania dla filmów 4,9GB , 5,8GB no i zawsze najlepiej wyglądała kopia na 10 przebiegów.
Oczywiście różnice były bardzo niewielkie i jak komuś zalerzy na czasie a w
przyszłości nie planuje zakupu projektora to robienie 10pass nie ma sensu.
Niestety jak się rzuca na ekran gdzie pixel ma wymiary około 3x3mm, to niema zmiłuj. :sciana:

Tak się jeszcze zastanawiam czy dla osób którym wzupełności wystarcza jakość z CCE przy np. 4 pass, nie jest lepszym rozwiązaniem zastosowanie RB z QEnc zamiast CCE?
Robiłem już takie porównakie kiedyś, i z tego co pamiętam jakość była porównywalna (CCE 4 przebiegi / QEnc 1 przebieg), ale QEnc był zdecydowanie szybszy !

skorpion2k2 18.09.2004 12:09

Cytat:

Napisany przez Czołgista
OK to co piszesz ma sens ale tylko dla oglądania kopii na TV np. 36".
Zrobiłem 2x więcej testów niż zamieściłem na forum .
Zamieszczałem tylko te najważniejsze z mojego pkt. widzenia !
A planuję jeszcze testy Qenc ! Bo jest już nowa wersja , może alternatywna dla CCE dla trochę mniejszych formatów np. Plazma !
Żeby była jasność projekcję uskuteczniam na Panasocic 300 + Pioneer 444.
Szerokość ekranu 2,5m . Kabel Euro RGB. (do ideału sporo brakuje )

Co tu mogę dodać? Masz sprzęt, który pozwala to zobaczyć. W wolnej chwili poczytaj ten wątek http://forum.doom9.org/showthread.php?threadid=79743 - bardzo ciekawe
Jeśli chodzi o szczegóły techniczne rekompresji, to wrócę jeszcze do tego.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:43.