Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 2, średnio 4.50. Tryby wyświetlania
Stary 27.01.2007, 17:10   #106
tomnaj1
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 25.01.2007
Posty: 9
tomnaj1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja własnie chyba mam zacinający sie na dobrze nagranych filmach odtwarzacz DVD
tomnaj1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.01.2007, 09:06   #107
Slavekx
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 19.12.2004
Posty: 138
Slavekx zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez tomnaj1 Podgląd Wiadomości
Może ktoś wie dlaczego zacinaja mi sie filmy na stacjonarnym odtwarzaczu ?? Może trzeba coś przeczyścic ??
Możesz przeczyścić soczewkę lasera, ale zrób to delikatnie.
Slavekx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.04.2007, 19:00   #108
Peterpl
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Peterpl
 
Data rejestracji: 12.04.2004
Posty: 107
Peterpl zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
po zmianie procka z XP 2600+ na Core 2 Duo E6600 @2,4GHz 6 przebiegów robi mi teraz w 2 godzinki na starym procu było ok 10-12 godzin
__________________
C2D E6600 • Asus P5N32-E nForce 680i SLI • EVGA 8800 GTX 768MB • Corsair Twin2X 2GB DDR2 800MHz CL4 • Seagate Barracuda 7200.11 500GB • Pioneer DVR-212BK • Audigy 2ZS Platinum • Logitech Z-680 THX • TT DVB S2-3600 • Logitech MX518 • Chieftec Dragon AX-01SL-D-U • Antec NeoPower 480W
Peterpl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.04.2007, 01:47   #109
Slavekx
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 19.12.2004
Posty: 138
Slavekx zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dla porównania - w CloneDVD film ok 7GB, kompresja/jakość 85%:
1. P4 2,800 HT - 20 min
2. Core2Duo E6600 - 10 min.
Slavekx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.04.2007, 02:18   #110
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,556
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Slavekx Podgląd Wiadomości
w CloneDVD film ok 7GB, kompresja/jakość 85%:
Tylko w erze takie cuda...
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.04.2007, 14:00   #111
Slavekx
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 19.12.2004
Posty: 138
Slavekx zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
Tylko w erze takie cuda...
Dzielę film na 2 płytki.
Poza tym chodzi o porównanie wydajności moich dwu kompów a nie o szczegóły kompresji. WinRAR działa również 2x szybciej na C2D.
Slavekx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.04.2007, 16:40   #112
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,556
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Slavekx Podgląd Wiadomości
Dzielę film na 2 płytki.
Poza tym chodzi o porównanie wydajności moich dwu kompów a nie o szczegóły kompresji. WinRAR działa również 2x szybciej na C2D.
Owszem, ale albo nie podawajmy żadnych danych, pisząc ogólnikowo typu 'czas przerabiania skrócił się o połowę', albo przytaczne dane niech chociaż w przybliżeniu trzymają się kupy...

Bo z kolei jak dzielisz 7GB na dwie płytki, to nie ma żadnej kompresji i wtedy nie porównujesz czasów kompresji i wydajności cpu, tylko wydajności kontrolerów/dysków twardych...
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.04.2007, 02:41   #113
Slavekx
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 19.12.2004
Posty: 138
Slavekx zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
[...] albo przytaczne dane niech chociaż w przybliżeniu trzymają się kupy...
Fakt - kupy się toto (moja odpowiedź) nie trzyma i biję się w piersi, ale tak to jest, jak się odpisuje po 3 godzinach spania...

Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
Bo z kolei jak dzielisz 7GB na dwie płytki, to nie ma żadnej kompresji[...]
Z reguły unikam kompresji i wolę podzielić płytkę na dwie (1-film, 2-dodatki), ale jeśli i sam film zajmuje trochę więcej niż 4,35GB, wtedy go kompresuję a dodatki nagrywam na drugiej. Podsumowując - na C2D E6600 z RAID 0 'czas przerabiania skrócił się o połowę'.
Slavekx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.05.2008, 15:18   #114
robi250
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.05.2008
Posty: 2
robi250 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam!!
Mam pytanie odnośnie ustawień ilości przebiegów "passes" , jeden z użytkowników napisał, że jest ona zależna od długości filmu , drugi natomiast, że od bitrate i na długość nie patrzeć. Mam problem z dobraniem ilości przebiegu , zrobiłem film "Planeta ziemia" 12 dysk który w oryginale zajmuje ok. 6,93 GB , puściłem go 6 razy w cce korzystając z dvd rebuilder'a , program podał takie informacje:
"Reduction level for DVD-5: 57,9%
Overall Bitrate 3 506 Kb/s
Space for Video: 3 848 7200 KB"
A plik końcowy wynosi 2,79 GB !! Jak dobrać ustawienia , aby osiągnąć dobrą jakość i wykorzystać jak najbardziej miejsce na dysku DVD. Uważam że bitrate 3,5 Mb/s jest w miarę ok. , ale dlaczego plik zajmuje tak mało miejsca??!!
Pozdrawiam
robi250 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.09.2008, 21:14   #115
milosz47
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 06.05.2005
Posty: 9
milosz47 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam.
Proszę o pomoc w następującym problemie:
Przechwytuję materiał z VHS do nagrywarki HDD. Z czterogodzinnej kasety wychodzi 15.5GB filmu jako .mpg w odcinkach po 1GB. Jakość jest lepsza niż przechwyt przez kartę TV w komputerze. Problemem jest zapisanie tego chociaż na dwie płyty DVD. Nie chodzi mi o cenę płytek ale ich ilość, przy większej ilości zgrywanych kaset. Jako niedoświadczony amator, proszę o informację jak to zmniejszyć.
milosz47 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.09.2008, 03:03   #116
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika ed hunter
 
Data rejestracji: 30.11.2004
Lokalizacja: Wahszawa
Posty: 38,576
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Ustawić w nagrywarce gorszą jakość zapisu.
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.09.2008, 09:17   #117
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Dotychczasowe pliki możesz przekodować AviDemuxem żeby były mniejsze.

Porządnie przechwycony obraz przez kartę TV jest lepszy niż z nagrywarki, ale porządne przechwycenie to masa roboty. Programy które przechwytują do plików MPEG są do kitu. Wszystkie.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.09.2008, 11:47   #118
milosz47
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 06.05.2005
Posty: 9
milosz47 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ed hunter Jak nagrywam w gorszej jakości, to każdy następny 1GB odcinek filmu rozpoczyna się kilkoma klatkami z zaciętym obrazem
sobrus czy AviDemux potrafi zmniejszyć plik mpg o około 40% i ponownie zapisać do mpg? Jak pisałem jestem emerytowanym amatorem i nie potrafię ustawiać koderów ani obrabiać plików wieloprzebiegowo. Możesz podać przykładowy opis konwersji w tym programie?
milosz47 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.09.2008, 12:04   #119
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Tak.
Otwierasz pliczek, ustawiasz
Video: kompresję MPEG2,
Audio: Copy
Container: MPEG PS.

Do tego możesz, jeżeli masz ochote, pobawić się tym programem w dość prostą cyfrową obróbkę (np redukcja szumu, korekcja kontrastu i kolorów -podejrzewam ze przy VHS to sie przyda i zaowocuje lepszą jakością wyjściowego pliku).

Co do kompresji to teraz jestem w pracy więc dokładnie nie napiszę. Ale najlepsze chyba będzie MPEG2 libvacodec. Co do reszty to potem, chyba że wystarczy ogólnie.
- albo jednoprzebiegowe kodowanie ze stałą jakością (np quantizer 4 ma niezły stosunek jakości do rozmiaru).
- albo dwuprzebiegowe z zadanym rozmiarem wynikowym (wpisujesz 200MB i tyle wyjdzie).
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.09.2008, 10:55   #120
milosz47
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 06.05.2005
Posty: 9
milosz47 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zrobiłem tak jak napisałeś, ale przekopiował tylko plik tak jak oryginał. Nie mogę też zmienić korekcji kolorów. Jak wybiorę Colors i dalej chroma shift, to nic z tego nie wychodzi. Mam program w wersji 2.4.3 (r276).W google nic nie znalazłem na temat obsługi. Proszę napisz krok po kroku jak pracować w tym programie.
milosz47 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
filmyDVD-Fatalna jakość obrazu na komputerze-czy można zaradzić temu? Zbih Napędy optyczne DVD 9 27.04.2005 18:23


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.