![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Raven
Data rejestracji: 19.07.2004
![]() |
z kasety VHS do DVD
czesc
mam do was prozbe starszy mnie meczy zebym przerobil filmy znajdujace sie na kasecie VHS na DVD chodzi o filmy rodzinne pozniewaz te tasmy sa juz wiekowe niektore licza tyle ile ja mam lat ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
jezeli masz cyfrowa kamerke dv to prawdopodobnie masz w niej wejscie analogowe, do ktorego mozna podpiac video i konwersja z analogu do cyfry zajmuje sie wtedy elektornika kamery.
jezeli nie masz tej kamery to musisz miec karte graficzna z VIVO albo tuner telewizyjny na karcie pci. inaczej nie da rady. rozwiazanie drugie daje znacznie gorsza jakosc, no ale mozesz nie miec wyjscia
![]() |
#3 |
Raven
![]() |
mam karte telewizyjna i podlaczony do niej magnetowit
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Bywalec
Data rejestracji: 12.01.2004
![]() |
Cytat:
- obraz 384x288 (przy większym gubił dużo klatek) pozwolił osiągnąć przechwytywanie prawie 25 kl/s - ratio 2.4:1 (czyli max) co pozwoliło osiągnąć bitrate ok. 1600 kB/s Jeżeli chcesz osiągnąć max jakość to nie zawracaj sobie głowy wielkością avika - musi być duży, natomiast istotna jest rozdzielczość, max strumień bitrate i ilość klatek na s musi być zbliżona do 25. Aby poprawić jakość - przy dekodowaniu .mpeg możesz poeksperymentować z filtrami w TMPGEnc, ale zalecam ostrożność. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raven
![]() |
wielkie dzieki o to mi chodzilo
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wyjechać Ci z bani ?
Data rejestracji: 26.02.2004
![]() |
ja uzywam dosyc uniwersalnego WINDVR do kart tv i w locie tylko programowo przerabia na dvd w pelnym palu i na moim kompie nie gubi ani jednej klatki
Choćby ![]() Telekomunikacja - nie burdel. Nie każdy klient musi być zadowolony. Żale kierować TU lub TU 50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy ![]() Juz nie szukam pracy ![]() Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raven
![]() |
tez wyprobuje
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wyjechać Ci z bani ?
Data rejestracji: 26.02.2004
![]() |
polecam bo do karty dostalem tylko orginalny soft a on zapisywal tylko do pliku avi bez kompresji i musialem jakos alternatywe znalezc.
Choćby ![]() Telekomunikacja - nie burdel. Nie każdy klient musi być zadowolony. Żale kierować TU lub TU 50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy ![]() Juz nie szukam pracy ![]() Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
czytelnik ;)
Data rejestracji: 06.02.2004
![]() |
@ lord_honey
a ja polecam iuVCR, do tunerow sie swietnie nadaje. Najpierw zgrywasz bezstratnym kodekiem HuffYUV potem kompresja do MPEG2. Jesli zgrywasz z kaset VHS dobra rozdzielczoscia jest 352x576 (tzw pół PAL), a potem np poprzez vizzarda w TMPGEnc konwersja do MPEG2 w pelnym PALu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
OGame Master
Data rejestracji: 19.04.2003
![]() |
Powiedz starszemu ze musi zainwestowac w sprzet i niech Ci kupi Dazzle DVC150. Rewelacyjna zewnetrzna karta podlanczana przez usb 2.0. Sprzetowo kompresuje w locie do mpeg2 i wszystko wyglada cacy rewelacyjnie
![]() Sprzecik w Komputroniku kosztuje bodajze 950pln, natomiast w Vobisie jedyne 599... ![]() Warta swojej ceny, POLECAM! |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.03.2004
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
OGame Master
![]() |
Moze czytales o czyms innym bo tutaj:
http://www.pinnaclesys.com/docloader_n.asp?templ=10&doclink=/WebVideo/digitalvideocreator150/English(UK)/doc/key_features_uk.html&Product_ID=1426&Langue_ID=2&l oc=spec&division_id= jako format napisane jest pal/secam. W kazdym badz razie lyka pal'a a ntsc niestety nie ![]() Oczywiscie polecam! ![]() PS. Najtaniej w Polsce: http://www.vobis.pl/vsys/web/oferta/...?symbol=883082 |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() A czy w tym cudzie można ustawiać dowolny bitrate? Jaki jest dopuszczalny dla USB2 bitrate? Ma toto obsługę CBR i VBR? Pytam, bo zastanawiam się nad maszynką firmy ADS |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
OGame Master
![]() |
podpinasz kamere pod Dazzla i na dysku pojawia Ci sie plik mpeg2 czyli format dvd. Mozesz ustawic bitrate (na 90% bedzie to CBR) ale ja zawsze zostawiam automat bo po co przeliczac?
Na plytke dvd przewaznie wrzucam okolo 1,5-2 godzin filmu (w sumie zrzucajac ze starych kaset mozesz wcisnac wiecej bo i tak na jakosci nie stracisz). |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() A na jakości to chyba jednak można stracić jak na kiepskiego VHSa nałożą się jeszcze syfy od zbyt dużej kompresji Ups! Zdaje się że cena maszynki skoczyła o drobne 400 PLN ![]() Ostatnio zmieniany przez Ptysss : 25.08.2004 o godz. 18:06 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|