Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 07.03.2006, 07:31   #1
arczu
Nowy na forum

Data rejestracji: 01.03.2006
arczu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Kolor napisów

Witam,
jak zmienić kolor napisów w pliku *.stl ?
Gdzieś wygoglalem ze o wiele lepiej niż białe wyglądają żółte napisy.Chodzi o kolor żółty.

ps.jakie macie ustawienia napisów w DVD ? U mnie mam czcionke Helvetic'e i wielkość na 29.
Jakich wy używacie ? I czy też wasze napisy tak męczą oczy ?

Pozdrawiam
arczu jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.03.2006, 10:38   #2
1stwasp
Redakcja

Data rejestracji: 27.12.2003
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja tam z grubsza uzywam takich ustawień:
http://www.cdrinfo.pl/artykuly/subtitles/
lub
http://www.cdrinfo.pl/artykuly/stsfree/
Choc tutaj sprawa jest indywidualna.
Kwestia czcionek jest tez tam opisana.
Co do koloru żółtego - to jest kwestaia upodobań - mi sie on podoba nieszczególnie, czasami jakieś pojedyncze napisy robię na żółto, ale to sa takie wyróżniki.
Napisy zrobione w mój sposób oczu nie meczą, choć chyba wiem o co Ci chodzi. W tym kontekscie napisy żółte na normalnym TV bedą Cię męczyc bardziej...

A i tam tez jest opisane jak zmienić kolor napisów na dowolny - moze nie wprost, ale mozna to wydedukować z opisu ustawień parametryzacji napisów.

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2006, 12:16   #3
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez arczu
jak zmienić kolor napisów w pliku *.stl ?
[...]
Jakich wy używacie ? I czy też wasze napisy tak męczą oczy ?

Bezpośrednio w .stl ustawiasz index kolorów, a zmianę kolorów możesz uzyskać edytując paletę kolorów w Maestro.

Ja ustawiam białego Ariala, 32, daję jeszcze Bold - i to mnie nie męczy oczu
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.03.2006, 10:20   #4
arczu
Nowy na forum

Data rejestracji: 01.03.2006
arczu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
a jeszcze taki szczegol ...jak radzicie sobie z za dlugimi liniami ? Przy wiekszej czcionce jak jest dluga linia to obcina poczatek i koniec. Jest jakiś soft ktory ustawia tak linie napisow zeby byly dostosowane do bezpiecznej strefy ? Chodzi caly czas o plik *.stl

Pozdrawiam...
arczu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.03.2006, 14:26   #5
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Subtitle Workshop ma możliwość ustawienia długości linii na określoną liczbę znaków. Czyta też stl, ale nie interpretuje w nich istniejących znaków podziału linii, więc lepiej wczytać do niego napisy w txt, obrobić je, a później wyeksportować do stl.

Wcześniej na podglądzie w Maestro sprawdź ile znaków mieści się w strefie przy stosowanej wielkości czcionki.

Inna sprawa, że żaden ze znanych mi programów nie robi podziału tak, jak bym tego chciał, tzn. podział za długiej linii na dwa w miarę równe wersy, albo podział za znakiem interpunkcyjnym. Więc jeśli chcesz zrobić to porządnie, pozostaje tylko ręczna edycja napisów.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: