![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 | |
Bywalec
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.01.2003
![]() |
Cytat:
Wchodziłem w ten link, ale jest jakiś błąd.Chciałem o tym poczytać, gdyż kupiłem tuner tv i chciałbym sobie zgrywać z niego filmy, ktore byłyby bezpośrednio kompresowane.Czy jest taka możliwość?Co muszę zrobić?Z góry dziękuję.adacon |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
Zgrywanie materiału AV za pomocą tunera telewizyjnego .
Wstęp . Każdy tuner tv posiada opcję "capturing" ,czyli zgrywanie AV na dysk twardy . Trzeba zdać sobie sprawę iż nagranie godzinnego materiału bez pośrednictwa wydajnego kodeka (kompresora) to kilkanaście(dziesiąt) gigabajtów danych na dysku twardym . Jedynym wyjściem z takiej nieciekawej sytuacji jest tzw. "capturing do formatu DivX" . Jak to działa ? . Zasada działania jest prosta : nagrywany strumień video trafia najpierw do kodeka kompresującgo (DivX ,MPEG4 itp.)dopiero później zapisywany jest na dysku twardym już jako plik DivX . Cała operacja odbywa się oczywiście w tzw. "real time" . Zalety . - Niewętpiliwą zaletą jest zmniejszenie pliku wynikowego . - Rozmiary filmu 2 godzinnego to ok. 1400MB ,czyli podobnie jak ma to miejsce w przypadku kompresji DVD-DivX . - Nagrany materiał po skompresowaniu Audio do formatu MP3 i podzieleniu (VirtualDub) na pliki mieszczące się na płycie CDR gotowy jest do odtwarzania . - Jakość z racji na rozdzielczość optymalną karty tunera TV (384X288) jest conajmniej dobra ,według mojej obserwacji znacznie lepsza niż w przypadku formatu VCD . Wady . - Taka operacja pociąga za sobą spore zapotrzebowanie na moc procesora . Procesor rzędu 1GHz wydaje mi się odpowiedni do takiej zabawy . - W przypadku "rozstrojonego" ,źle skonfigurowanego systemu ,zbyt słabego procesora dochodzi do tzw. "gubienia klatek" ,co sprawia iż odtwarzany materiał traci "płynność" oraz synchronizację . - Podczas nagrywania niemożliwe jest wykorzystywanie komputera do pracy w tle (inne aplikacje) Wymagania . - Dobre sterowniki do karty tunera tv (nie zalecam sterowników WDM ) - Odpowiedni soft ,który będzie spełniał rolę magnetowidu . - Kodeki spełniające rolę kompresora . - Wolne miejsce na dysku ok. 2-4GB - Stabilny sprzęt . - Czyste ,klarowne źródło sygnału . Zacznijmy może od doboru kodeków . Na początek proponuje startego poczciwego DivX-a w wersji 3.22 ewentualnie 3.11 . Domniemam iz instalacja kodeków przebiegła bez problemów .Dostęp do kodeka z poziomu programu spełniającego rolę magnetowidu będzie oznaczał iż wszystko jest ok. Program ,z którego będziemy korzystali w trakcie nagrywania trzeba niestety dobrać sobie pod kartę tunera TV . Oprogramowanie dołączone wraz z kartą jest tutaj zbędne ,z racji ograniczeń (2GB) oraz często złej interpretacji wielkości pliku . Myślę iż powinniśmy zainteresować się na początku tworem : VidCap32 . VidCap32 charakteryzuje się prostotą oraz wielką skutecznością niemniej jednak ostrzegam iż jest kilka wersji tego programu różniących się tylko "kilażem" czyt. wielkością ,a dobór odpowiedniej wersji zależy od posiadanego modelu tunera tv. Dla posiadaczy tunerów "PixelView" oraz "TV MAX" polecam wersję 107.008kb ,inne wersje potrafią "zgubić" ok.30% klatek i to nie zależnie od ilości posiadanej pamięci czy też mocy procesora. Samo nagrywanie sprowadza się naciśnięcia jednego przycisku w programie ,niemniej jednak musi być poprzedzone odpowiednią konfiguracją programu. Skupmy się może nad programem "VidCap32".Po uruchomieniu programu przejdźmy do "edit / preferences" i zaznaczamy w "Maximum number of frames" 324,000 ,ta funkcja umożliwi nam zapis filmu powyżej 15 minut. (np. 2 godzinny materiał) W "options /video source" wybieramy źródło z którego nagrywamy, w "options /video format" wybieramy najpierw rozdzielczość czyli z reguły jest to 384X288 oraz format np. YUV12 ***8211; jeśli program odmówi nam "posłuszeństwa" możemy wybrać np."24 bit RGB" ***8211; niemniej jednak polecam "YUV12" gdyż format ten charakteryzuje się najlepszą jakością przy równoczesnym małym obciążeniu procesora. Następnie przechodzimy do :"Capture /video" i ustawiamy : "Frame rate" na 25.00 ,w audio "PCM 44100Hz ,16bit stereo ,w okienku "compress" wybieramy kompresor czyli szukamy ówcześnie zainstalowanego "Divx-a" (Divx MPEG4 Video Codec***8221;) i wchodzimy do "configure" gdzie ukażą się nam dwa suwaki ,tutaj już ustawienia trzeba dopasować do wydajności swojego sprzętu i tak :najlepsza jakość to oba suwaki przesunięte maksymalnie w prawo :"crispness 100" oraz data "rate 6000". Po zaliczeniu powyższych funkcji zostaje nam tylko zaznaczenie "Capture to memory" naciśnięcie "ok." i po chwili zaczyna się proces nagrywania sekwencji na dysk twardy. Kilka słów o nagrywanym dźwięku . Dźwięk niestety musimy nagrywać do formatu PCM 44.100 16 bit stereo(wav) . Są programy które oferują wraz z kompresją DivX (video) kompresję MP3 (audio) jednak juz po kilku minutach nagrywania tracimy synchronizację . Jeśli chodzi o podłączenie źrodła dźwięku ,to najlepszym rozwiązaniem jest : kabelek audio podłączyć do LineIn karty muzycznej i w mikserze systemowym oznaczyć przechwytywanie dźwięku z LineIN . Po zgraniu materiału okaże się iż nasz "waży" jednak za dużo . Niewątpliwy wpływ na taki stan ma ściezka nieskompresowana ścieżka dźwiękowa w naszym masteriale . Zaradzi temu program VirtualDub w którym dźwiek kompresujemy do formatu MP3 i zapisujemy nowo-powstały plik na dysk(uwaga! bez powtórnej rekompresji video - "DirectStreamCopy") . Zabieg taki ,na materiale 2 godzinnym trwa ok. 15min . ,po tym czasie plik dość poważnie spadnie na wadze . Soft służący do "capturingu" godny uwagi : - VidCap32 - FreeVCR - VirtualDub Życząc udanej zabawy w "capturing" - pozdrawiam .jaro |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() |
do Januszp
Jeszcze ja o coś zapytam: a mianowicie jak powinien byćskonfigurowany sprzęt aby karta z opcją vivo nie gubiła klatek (p4 2,4 GHz, msi 845i pe AR, msi GF4 ti 4200 128ddr vivo, 2x ibm 60Gb gxp raid 2+0, sb audigy, 400 Mb ram) system win xp karta ma możliwość kompresji do YV12 nadmienię że próbowałem przeróżnych ustawień kodeków pod win xp i 98 nie mogę się pozbyć tego mankamentu czyli zgubionych prawie 45% klatek |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
Karta graficzna z wejściem video niestety nie nadaje się zbytnio do nagrywania z DivX-em w tle .
Swego czasy próbowałem zmusic do poprawnego działania podobną kartę - ASUS - bez skutku . Materiał zgrywany bez kompresji nie gubił żadnych klatek ,po podłożeniu kodeka DivX karta zachowywała się podobnie - 40-50% zgubionych klatek . Nie pomogły najnowsze sterowniki do karty ,płyty głownej itp. Po straconym dniu dałem za wygraną .Być może jest jakiś trick aby zmusić kartę z tzw. VideoIN do poprawnej pracy ,jednak mi się to nie udało . Karty z tej rodziny nie posiadają chipu BT878 i to pewno jest przyczną takiego stanu rzeczy .Chip karty tunera jest najważniejszą częścią ,odpowiedzialna za możliwości karty w trakcie zgrywania materiału video . Zwykły tuner tv ,przy odpowiedniej konfiguracji (iście cyrkowej) poparty mocnym procesorem jest w stanie zgrywać materiał do formatu DivX w rozdzielczości 640X480 (pod warunkiem źrodła bez tzw. "interlace-u") ,karta combo (TvIn ,TVOut) niestety nie radzi sobie nawet w rozdzielczości 384X288 . Jedyne co mogę doradzić ,a właściwie zaproponowac eksperyment to : 1. Zmienić rozdzielczość zgrywanego materiału na 320X240 2. Nagrywać bez kompresji do DivX ,pożniej po zgraniu sekwencji skompresować plik . jaro |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() |
no właśnie nawet jak zgrywam bez kompresji i w tej rozdzielczości to mi gubi klatki
![]() z póżniejszą kompresją nie będzie problemu bylebym mógł ściągnąc materiał bez zgubionych klatek |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|