![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 21.01.2005
![]() |
Rozjeżdzajżce napisy w filmie male uzupelnienie.
Jest na forum duzo poisow na temat synchronizacji napisow z filmem.
Lecz nie wszystkie dzialaja, w szczególnosci w projektach na filmach systemie NTSC. Problem mozna usunać stosunkowo szybko w Subtitle Workshop. Oto moja wskazowka jak to zrobic. Wskazówki poniższe zastosowalem w filmie "Ninja z Beverly Hills". Po przygotowaniu calego projektu w DVDMaestro(video+dzwięk+napisy) odpalamy go i obserwujemy kiedy napisy zaczna sie rozjeżdzać. Dla siebie przyjalem różnicę w kranicach 2 sekund. Zapamniętujemy czas w ktorym zaczyna to następować. Teraz musimy wrócić do Subtitle Workshop i włożyć nasze napisy które wczesniej edytowalismy. Teraz ustawiamy tryb pracy na Czas. Następnie odszukujemy w tekscie "czasu" od którego chcielibysmy dokonać zmian. Zaznaczamy dana linię i resztę tekstu do końca filmu. Teraz używamy opcji w menu Edycja/Czasy/Ustaw przesunięcie czasu W oknie dialogowym wpisujemy wartosć która nas interesuje czyli np. 2 sekundy oraz wybieramy wartosć (+) lub (-) w zaleznasci czy sie spóźniają czy przyspieszają U mnie sie spóżniały więc wybrałem wartosć (-). Na koniec zaznaczamy jeszcze w ramce "Dla zaznaczonych napisów" Tak zmieniony plik zapisujemy w formacie akceptowalnym przez DVDMAESTRO Tworzymy nowe bitmapy w MAESTROSBT i wklejamy do projektu w DVDMAESTRO. Wadą mojego rozwiązania jest to ,że trzeba powtórzyć ten proces o ile w dalszej częsci filmu nastepuje rozbieżnosć napisów. Na koniec jeszcze jedna uwaga odnosnie tworzenia bitmap w MAESTROSBT. Otóż przy założeniu ,że dany film będziemy oglądać na TV w systemie NTSC ratio 4:3 musimy zmienić wartosć w Edit style - Default Bottom margin 30 Każda inna wartosć poniżej 30 doprowadzi do tego ,że druga linja tekstu na ekranie nie będzie w pełni widoczna. To na tyle i mam nadzieję ,że komus ten tekst się przyda. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() |
Sposób moze i dobry ale u mnie gdy się literki rozjeżdżały to poprostu brałem ilość klatek wynikowych na 24 i to wystarczyło aby wszystko grało. Trochę to dziwne ale działa jak narazie.
![]() |
|
|