Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 18.02.2005, 14:02   #1
tomi1972
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.05.2004
tomi1972 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question MP3 na AC3

Witam wszystkich!mam pytanie...czy jest możliwość przerobienia dzwięku mp3,wav(system dwu kanałowy)na AC3(5.1 sześcio kanalowy).Nadmienie że probowałem programem AC3 Machine,ale efektem był owszem dzwiek w systemie DD lecz niestety w systemie dwu kanałowym...
Serdecznie dziękuję za wszelkie info...
tomi1972 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.02.2005, 14:06   #2
sc0rpi0
Kibic żużla :)

Data rejestracji: 07.12.2004
sc0rpi0 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
http://www.cdrinfo.pl/artykuly/20to51/
sc0rpi0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.02.2005, 15:17   #3
1stwasp
Redakcja

Data rejestracji: 27.12.2003
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tylko od razu spieszę powiedzieć, że ja nie biorę na siebie odpowiedzialności odnośnie jakości takiej konwersji...

Trochę może rozpisując się w temacie to moja metoda (do której link podał Ci sc0rpi0) działa sprawnie przy założeniu, że dźwięk wejściowy stereo jest odpowiednio przyzwoity. To oznacza, że przynajmniej w jakości CD...
Plugin działa w ten sposób, że na podstawie, szczątkowych co prawda, ale zawsze informacji przestrzennych zawartych w dźwięku stereo wytwarza pole dookólne za pomocą specjalistycznych, wyrafinowanych algorytmów VST.
Jeżeli teraz wpuścisz do niego dźwięk poddany kompresji stratnej (lub bardzo stratnej - mp3) to należy się spodziewać, że takiej pseudo przestrzennej informacji w tym dźwięku nie będzie wcale
Oczywiście zawsze warto spróbować, a nóż, widelec uda się coś z tego wycisnąć, ale warto wiedzieć o pewnych ograniczeniach, rzutujących na jakość konwersji, czyli efekt końcowy...

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.02.2005, 15:29   #4
sc0rpi0

Czyli @1stwasp nawiązując do Twojej wypowiedzi, z filmów divx,xvid np. przy przerabianiu na DVD da się coś dobrego osiągnąć czy szkoda zachodu ??
Stary 18.02.2005, 15:42   #5
1stwasp
Redakcja

Cytat:
Napisany przez sc0rpi0
Czyli @1stwasp nawiązując do Twojej wypowiedzi, z filmów divx,xvid np. przy przerabianiu na DVD da się coś dobrego osiągnąć czy szkoda zachodu ??
Ja do tego pochodzę sceptycznie... nie próbowałem robić takiej konwersji dla mp3 z powodu tego co napisałem powyżej...
Inną sprawą jest to, że w przypadku takich i podobnych metod należy zawsze przynajmniej raz spróbować, żeby ocenić, czy efekt końcowy nas satysfakcjonuje...
Czyli z punktu widzenia matematyczno - technicznego nie należy się spodziewać cudów, ale ucho ludzkie jest dość ułomnym organem...

Pozdrawiam!
Stary 18.02.2005, 19:30   #6
Ufil123
Forumator

Data rejestracji: 04.04.2004
Ufil123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez sc0rpi0
kombinuje w tym samym kierunku co ty

avi ->wav->Plogue Bidule ->6x wav (L,R,C,Ls,Rs,LFE)->ac3 (sonic foundry Soft Encode)

rezultaty odziwo zakskakujące i to pozytywnie (przynajmniej jak dla mnie).Dialog jest bardzo skutecznie "przerzucany" na centralny głośnik, natomist w suuroundach jest skutecznie wygłuszany i pozostaje tylko muza a basik ummmm super czysty - musze jeszcze dopracowac to i tamto ale ogólnie bawie sie tym od 2 dni i jest nieźle podaj emaila to wysle ci 30sekund tak przerobionego dzwięku (oczywiście rozłorzonego na L,R,C,Ls,Rs,LFE) zebys mógł porównać poszczególne kanały do siebie

@1stwasp
Cytat:
Ja do tego pochodzę sceptycznie... nie próbowałem robić takiej konwersji dla mp3 z powodu tego co napisałem powyżej...
troche zmartiłem się tą wypowiedzią bo to by oznaczało że nie darady przerobic 80% filmów poniewaz mają dzwięk MPEG Layer -3 (a to nic innego jak mp3)

ale i tak sie nie poddałem i zrobiłem tak jak powyżej opisałem i nie jest tak źle (ja jestem w zupełności usatysfakcjonowany - w porównaniu z innymi metodami które dawały duzo gorszy efekt ,a mianowicie nie wyodrębniały DIALOGU do centalnego głosnika tylko z leksza uprzestrzenniały dzwięk na wszystkie głośniki)
Stary 18.02.2005, 20:35   #7
1stwasp
Redakcja

No to rewelacja - jak pisałem nie próbowałem, ale widać algorytm jest o wiele bardziej skuteczny niż możnaby było oczekiwać...

Skuteczność algorytmu jest duża, bo to zamieszanie 2.0 -> 5.1 robi profesjonalny algorytm przeliczający, a nie zwykły algorytm matrycujący...

Fajnie, fajnie... dzięki za spostrzeżenia...

Pozdrawiam
Stary 19.02.2005, 23:10   #8
sc0rpi0

Cytat:
Napisany przez Ufil123
podaj emaila to wysle ci 30sekund tak przerobionego dzwięku (oczywiście rozłorzonego na L,R,C,Ls,Rs,LFE) zebys mógł porównać poszczególne kanały do siebie
scorpio2002@interia.pl
Dzięki z góry
Stary 20.02.2005, 00:22   #9
Ufil123
Forumator

Data rejestracji: 04.04.2004
Ufil123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a jednak nie jest tak pięknie

tzn. po złożeniu wszystkiego do ac3 następuje lekkie przesuniecie dzwięku miedzy głośnikeim Centarlnym a pozostałymi (słychac dość wyraźne echo) i teraz nie wiem czy jest to wina Plogue Bidule (który źle nagrał poszczególne kanały) czy wina Sonic Foundr który składa to do ac3 (może w nim musze coś poustawiać aby nie było owego przesuniećia)

próby dokonywałem na 5 filmach z czego 2 były ok (nie było żadnego przesuniecia) a w 3 pozostałych słychć lekkie echo - może to zależy jednak od poszczególnej ścieżki dzwiekowej

no nic musze jeszcze troche powalczyć

PS
@sc0rpi0 za 20 min wyśle ci te pliki

EDIT:

kurcze poczta mi coś siada i nie chce wysłac pliku

za chwile zarzuce go jeszcze raz a jak nieda rady to wysle ci go rano

EDIT 2 :
poszło

pozdro

Ostatnio zmieniany przez Ufil123 : 20.02.2005 o godz. 02:28
Ufil123 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2005, 01:04   #10
1stwasp
Redakcja

Są dwie możliwości:

- ustawienia kodera AC3 odnośnie fazy w tylnych głośnikach
- przerabiałem ten temat poprzez PM i tam jeden z kolegów rozmówców powiedział mi, że pomogło ręczne ponowne ustawienie center i LFE - nie wiem może Bidule zaszwankowało podczas kolejnego wczytywania pliku do schematu blokowego...

Pozdrawiam!
Stary 20.02.2005, 10:52   #11
sc0rpi0

Dzięki @Ulfi123, sprawdziłem u siebie i powiem szczerze, że brzmi ładnie
Ja osobiście pozajmuję się tym dokładniej jak będe miał lepszy komp bo na tym co teraz mam troche schodzi, więc teraz przerabiałem tylko testowo kawałki filmów.
Tak czy tak reputka dla Ciebie
Stary 09.04.2005, 23:14   #12
Kamien666
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.04.2005
Kamien666 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam
Panowie ja tez probowalem wedlog artykulu 1stwasp, no i zeczywiscie jest calkiem fajnie ale tylko z malymi pliczkami - problem pojawia sie przy przerabianiu duzych sciezek filmowych - mianowicie plik wyjsciowy jest przeogromny (4-5Gb), pewnie dlatego ze .wav z filmu jest tez dosc spory(wyciagany np DVD audio extractor lub goldwave), z kolei gdy wyciagam np. VirtualDubMod-em to owszem plik jest maly ale Plogue go nie przyjmuje (jakis problem z header-em pliku)
Prosze poradzcie mi co mam z tym zrobic
Kamien666 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.04.2005, 02:16   #13
Mirek-1977
Pentium4ever

Data rejestracji: 06.12.2003
Mirek-1977 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
BeSweet - wyciągniętą ścieżkę MP3 z filmu wrzuć do tego programu i rób AC3 nawet 5.1
Mirek-1977 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.04.2005, 12:26   #14
1stwasp
Redakcja

Cytat:
Napisany przez Kamien666
Witam
Panowie ja tez probowalem wedlog artykulu 1stwasp, no i zeczywiscie jest calkiem fajnie ale tylko z malymi pliczkami - problem pojawia sie przy przerabianiu duzych sciezek filmowych - mianowicie plik wyjsciowy jest przeogromny (4-5Gb), pewnie dlatego ze .wav z filmu jest tez dosc spory(wyciagany np DVD audio extractor lub goldwave), z kolei gdy wyciagam np. VirtualDubMod-em to owszem plik jest maly ale Plogue go nie przyjmuje (jakis problem z header-em pliku)
Prosze poradzcie mi co mam z tym zrobic
No taki będzie... na koniec po obróbce Plogue masz 6 ścieżek mono 48kHz trwających 2 godziny to pewnie jedna będzie miała około 1GB...

Ale to są pliki tymczasowe, jeżeli wrzucisz je do kodera AC3 i tam ustawisz sobie bitrate całości nawet na 384kbps to ścieżka ta nie będzie ani większa ani mniejsza niż na każdym DVD - najwięcej będzie to kilkaset MB jako całość.

Pozdrawiam!
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: